Yves Cuilleron in de wijngaard

Yves Cuilleron in de wijngaard

Honderd jaar bestaat het familiebedrijf Cuilleron in de noordelijke Rhônestreek inmiddels. Yves Cuilleron, de derde generatie, is degene die het wijngoed internationaal op de kaart heeft gezet. Dankzij 200% passie, precisie en perfectionisme. En dat terwijl hij aanvankelijk helemaal niet van plan was wijnmaker te worden.
proefnotities Jan van Lissum
In 1987 ging zijn oom Antoine met pensioen. Sinds 1960 had deze het familiewijngoed, veertig jaar eerder gestart door Yves’ grootvader Claude, onder zijn hoede gehad. Yves had een heel andere toekomst voor ogen – hij had werktuigbouwkunde gestudeerd – maar omdat zijn oom geen kinderen had, was hij zelf de enige mogelijke opvolger. Gelukkig bezat hij voldoende passie voor wijn en lekker eten om de uitdaging aan te gaan.
Yves Cuilleron in de kelder

In de kelder

Yves ontpopte zich al snel als een vooruitstrevende en kwaliteitsgerichte wijnmaker. Voor hem was het niet slechts een kwestie van het familiewijngoed in stand houden, hij bleek feeling en inzicht te hebben in de onderlinge verschillen van de percelen, de wijnstokken, de bodem en de ligging. Bij overname omvatte het familiebezit niet meer dan 3,5 hectare, verdeeld over percelen in Condrieu en Saint-Joseph. Yves ging al spoedig over de aankoop van meer percelen, ook in omliggende appellaties.
Anno 2020 beschikt hij over 75 hectare, verdeeld over Condrieu (12 ha), Saint-Joseph (7 ha wit, 20 ha rood), Côte-Rôtie (8 ha), Crozes-Hermitage (1 ha wit, 3 ha rood), Saint-Péray (3 ha), Cornas (1,5 ha) en IGP Collines Rhodaniennes (19,5 ha). De totale productie ligt rond de 430.000 flessen per jaar.
Yves Cuilleron

Zijn voorkeur voor vollere, rijke wijnen zorgde ervoor dat Yves Cuilleron al vrij snel een eigen stijl ontwikkelde. Hij stapte over op de milieuvriendelijke lutte raisonnée in de wijngaard en oogstte zijn druiven zo rijp mogelijk. In de kelder introduceerde hij vinificatie per perceel en/of aan de hand van de leeftijd van de stokken, en maakte hij uitsluitend gebruik van natuurlijke gisten. Het gebruik van rvs, zoals gebruikelijk was in Condrieu, beperkte hij meer een meer, ten gunste van oude foeders en barriques. Zo bracht hij met veel precisie en onderzoek, en continu bijsturen op details de kwaliteit naar een ongekend hoog niveau. Het zorgde voor een internationale doorbraak en Wine Spectator riep hem uit tot een van de grote vernieuwers in Condrieu.
De nieuwe winery die hij in 1992 in Verlieu liet bouwen werd in 2007 uitgebreid, compleet gemoderniseerd en verduurzaamd.

Rijkhoff Wijnen, Wormerveer, 06-49288875
Vinites, Haarlem, 023-5539090

Yves Cuilleron 3
Proefnotities wit

8-

Les Vignes d’à Côté Marsanne, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2017
Marsanne, bodem: graniet en alluviaal, vinificatie en 7 maanden rijping sur lie, 1/3 in foeders van 30 hl, 1/3 in barriques, 1/3 in rvs cuves; lichte kleur, sappig geur en smaak, slank, evenwichtig, mooi fruit, goede lengte (14%) €

8

Les Vignes d’à Côté Roussanne, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2019
Roussanne, granietbodem, vinificatie en 7 maanden rijping sur lie, 1/3 in foeders van 30 hl, 1/3 in barriques, 1/3 in rvs cuves; rijp, duidelijk aroma’s van roussanne, lieflijke aanzet, sappig, toegankelijk en aangenaam palet (14%)€

8+

Les Vignes d’à Côté Roussanne, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2018
Roussanne, granietbodem, vinificatie en 7 maanden rijping sur lie, 1/3 in foeders van 30 hl, 1/3 in barriques, 1/3 in rvs cuves; meer mollig, goed sap, rijp fruit, meer inhoud, fraaie balans, toegankelijk en gastronomisch heel goed inzetbaar €

9-

Les Vignes d’à Côté Viognier, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2018
Viognier, bodem: graniet en alluviaal, vinificatie en 7 maanden rijping sur lie, 1/3 in foeders van 30 hl, 1/3 in barriques, 1/3 in rvs cuves; nog wat ingetogen, delicaat, balans, levendig, prachtige stijl, veel lengte, gastronomische wijn met complex karakter €

8-

Les Potiers, Domaine Yves Cuilleron, Saint-Péray, Frankrijk 20179
50% marsanne, 50% roussanne, alluviale bodem met kiezels, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; rond, vullend, sappig, wollig, toegankelijk voor breder publiek (14%) €

8,5

Les Rousses, Domaine Yves Cuilleron, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2019
Marsanne, alluviale bodem, percelen in de zuidelijke lieu-dit Malfondières, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; apart, schoon, spanning, fraaie complexiteit, amandelbitters, vullend en evenwichtig, gastronomische wijn, lengte (14%) €

9-

Les Rousses, Domaine Yves Cuilleron, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
Marsanne, alluviale bodem, percelen in de zuidelijke lieu-dit Malfondières, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; compleet andere geur, complex, rijk, aromatisch, spanning, mineralig, hint van amandelen, gastronomische wijn, lengte (13,5%) €

8

Lyséras, Domaine Yves Cuilleron, Saint-Joseph, Frankrijk 2019
Marsanne, roussanne, graniet- en zandbodem, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; minder uitgesproken geur, sappig, soepel, rondeur, fraaie balans, rijp fruit, prima lengte €

8,5

Lyséras, Domaine Yves Cuilleron, Saint-Joseph, Frankrijk 2017
Marsanne, roussanne, graniet- en zandbodem, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; rustige geurwaaier, licht vettig, nog dicht, gekonfijt fruit, rijp, aromatisch, ontwikkeld €

9-

Les Chaillets, Domaine Yves Cuilleron, Condrieu, Frankrijk 2019
Viognier, bodem: graniet en biotiet, Marsanne, roussanne, graniet- en zandbodem, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; rijk, rijp, aromatisch, licht crèmig, heel mooie balans, vullend, veel finesse, nog zeer jeugdig (14%) €

9-

Les Chaillets, Domaine Yves Cuilleron, Condrieu, Frankrijk 2018
Viognier, bodem: graniet en biotiet, Marsanne, roussanne, graniet- en zandbodem, vinificatie en 8 maanden rijping sur lie, 50% in foeders van 30 hl, 50% in barriques; tamelijk vullend, vettig, rijk en aromatisch, breed, mooi ontwikkeld, gastronomische wijn €

Proefnotities rood

8-

Les Vignes d’à Côté Syrah, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2019
Syrah, bodem: graniet en alluviaal, 3 weken maceratie in open vaten, 7 maanden rijping sur lie, 50% in barrique, 50% in betonnen cuves; donkere kleur, stalachtig, kruidig, zacht, vrij rechtlijnig en strak, wijn met pit €

8

Les Vignes d’à Côté Syrah, Domaine Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2018
Syrah, bodem: graniet en alluviaal, 3 weken maceratie in open vaten, 7 maanden rijping sur lie, 50% in barrique, 50% in betonnen cuves; mooie balans, vooral zwart fruit, sappig, goede tannine, jeugdige wijn met mooie structuur €

8,5

Laya, Domaine Yves Cuilleron, Crozes-Hermitage, Frankrijk 2017
Syrah, diepe steenachtige bodem met bovenlaag van zand en leem, 3 weken maceratie in open vaten, 16 maanden barriquerijping; intense kleur, zwart fruit, goede tannine, mooi samengesteld, rijk aan kruiden, wijn met structuur en lengte, vraagt om stevig gerecht met pit €

9-

Madinière, Domaine Yves Cuilleron, Côte-Rôtie,Frankrijk 2017
97% syrah, 3% viognier, 5 hectare aan percelen met zuid-zuidoostelijke oriëntatie, schistebodem, 3 weken maceratie in open vaten, 18 maanden barriquerijping; grootse geurwaaier, fruitig smaakpalet, mooie aroma’s, complex en evenwichtig, schitterende wijn met inhoud en veel lengte, gastronomisch breed inzetbaar €

8,5

Les Côtes, Domaine Yves Cuilleron, Cornas, Frankrijk 2017
Syrah, perceel voor het merendeel aangeplant in 1911, graniet- en saprolietbodem, 18 maanden barriquerijping; veel kleur, meer opulent, hecht, dicht, aromatisch, intens, vullend, kruidige tonen, heeft nog tijd nodig (13%) €