Ben jij in jouw restaurant dé specialist als het gaat om het combineren van kaas en wijn? Dan nodigt The Wine & Food Association je graag uit om deel te nemen aan de verkiezing van de Beste Fromager van het Jaar. Ongeacht of je in het team de titel Fromager draagt, of dat je werkzaam bent als sommelier met een speciale passie voor het combineren van kaas en wijn.
kazen rianne kopie
Met deze jaarlijkse award proberen wij de rol van kaas binnen de gastronomie te versterken en naar een hoger niveau te tillen. Want het begrip ‘kaasplankje’ doet wat ons betreft weinig recht aan de talloze mogelijkheden die er zijn om uiteenlopende soorten kaas te presenteren, serveren en combineren met wijn of andere bijpassende dranken.

Deelnemen? Mail ons jouw 3 favoriete wijn-kaascombinaties

Wil je meedoen aan deze competitie?
Mail ons dan vóór vrijdag 8 september a.s. drie wijn-kaascombinaties die jij graag aan je gasten serveert. Drie combinaties met een korte toelichting waarom deze combinaties naar jouw mening zo speciaal, spannend en/of gewoon erg lekker zijn. Wijntype en kaassoort bepaal je zelf.
Voeg daarbij jouw cv, foto van jullie kaaswagen en een portretfoto van jezelf (>1 MB) toe en mail het naar k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum) onder vermelding van ‘Proefschrift Fromager van het Jaar’.

Wanneer?

Uit de inschrijvingen worden de beste kandidaten geselecteerd. Zij presenteren zich op maandag 6 november tijdens de nieuwe editie van Gastronomie in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort aan de professionele jury.
Iris Schot

Vorig jaar ging de Proefschrift Award voor Beste Fromager naar Rianne Slotboom, fromager van restaurant De Librije***

Wat en hoe?

De competitie bestaat deze dag uit drie onderdelen:

  • 
Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie) – met kazen van eigen leverancier
  • Presentatie kaasbord met maximaal vijf kazen en één begeleidende drank naar keuze – met kazen van eigen leverancier
  • Combinatie van één kaas van Kaasfort Amsterdam met één wijn naar keuze van de gepresenteerde finalewijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours. Deze wijnen kunnen voorafgaand aan de competitie ter plekke geproefd worden, waarbij iedere kandidaat zelf zijn of haar wijnkeuze bepaalt.
Showcase Fromager 2

Wie er deel uitmaken van de jury wordt binnenkort bekendgemaakt.

Ook op het programma van 6 november staan o.a. (onder voorbehoud)  • 35e Proefschrift Wijnconcours: huldiging winnaars, presentatie finalewijnen, Prix du Sommelier
  • Finale 3e Grand Concours Bollinger in twee categorieën, met teams van:
    – Merlet, Schoorl* – ’t Amsterdammertje, Loenen a/d Vecht* – Ratatouille Food & Wine, Haarlem* – Flore, Amsterdam** – Codium, Goes* – Da Vinci, Maasbracht* – Allure, Rotterdam – ’t Klooster, Wijk bij Duurstede – Hemel & Aarde, Utrecht – Somm, Uden – Joann, Enschede – Merlot, Amersfoort
  • Aquavinum 2023: presentatie finalewijnen Oesterwijnen en Kreeftwijnen van het Jaar en Masters of Jerez Nieuwe Haring-sherry en Kaviaar-sherry.
  • Diverse proeverijen en masterclasses, waaronder: sake tasting door Isabelle Chow (WSET certified sake educator & sommelier)
Showcase Fromager 3