panel WGGC

Het proefpanel: Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Jan van Lissum (The Wine & Food Association), Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn), Hans van de Meeberg (Misset Horeca) en links op de foto Imko Binnerts (restaurant Puur Zee)

Vorige maand publiceerden we reeds een verslag van de finaleproeverij bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam. De 21 wijnen die de jury toen nomineerde stonden centraal bij de presentatie op Wine Professional, waarbij ook de winnaars werden gehuldigd. In dit artikel alle proefnotities.
tekst en proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Er waren net als vorig jaar zeven categorieën waarvoor de importeurs wijnen konden insturen: riesling tot 12 euro en van 12 t/m 25 euro, overig wit inclusief blends tot 12 euro en van 12 t/m 25 euro, rood tot 12 euro en van 12 t/m 25 euro, en tot slot een open categorie (wit/rood/mousserend/zoet) met wijnen van meer dan 25 euro. Daarbij gaat het om horecaprijzen ex btw per fles.

Algemene conclusies finale

Opvallend is dit jaar de overmacht van de wijnregio Baden in de finale. Van de 21 wijnen zijn er maar liefst negen afkomstig uit dat gebied. Pfalz en Mosel volgen op de tweede en derde plaats met respectievelijk vijf en drie finalewijnen. Vorig jaar stonden beide bovenaan met elk zes finalewijnen, terwijl er niet meer dan twee afkomstig waren uit Baden. Twee wijnhuizen sprongen eruit: Weingut Von Winning (Pfalz) en Weingut Arndt Köbelin (Baden) hebben ieder drie wijnen in de finale staan.

winnaars DTS
team merlot

Het team van restaurant Merlot, met van links: Vincent Tomassen, Zdenka Kroutvorova, Simon Groenhuijsen en Michael van Manh Ho

Speciale culinaire omlijsting

Al 20 jaar staat bij het Amersfoortse restaurant Merlot van Vincent Tomassen (ook mede-initiatiefnemer en drummer van de Top2000 Live-band) wijn en spijs hoog in het vaandel. Zo won het restaurantteam in 2007 bijvoorbeeld de wijn-spijscompetitie Grand Prix Mondivin. Sinds enige tijd heeft het culinaire aspect er een bijzondere dimensie bij. Chef Michael van Manh Ho voegt fraaie Vietnamese invloeden toe aan de klassiek Franse basis en Nederlandse ingrediënten van de gerechten. Tijdens de officiële opening van Wine Professional, zondag 8 januari bij Sofitel Legend The Grand Amsterdam, werd hij onderscheiden met de Proefschrift Restaurant Award Chef van het Jaar. Deze awards stonden dit jaar vooral in het teken van jonge talenten.

chef merlot

Samen met zijn souschef Simon Groenhuijsen, sommelier Zdenka Kroutvorova en Vincent Tomassen verzorgde hij tijdens de volgeboekte proeverij in het Proefschrift Gastronomie Theater een passende gastronomische omlijsting van twee smakelijke gerechtjes. Bij elk gerecht werd enerzijds een wijn geschonken die er bijzonder fraai bij paste en anderzijds een totaal andere wijn, die resulteerde in een meer experimentele combinatie met afwijkende smaakaccenten.

Rode poon

Rode poon / vijgenblad / witte druif / amandel

Zeer uitnodigend gerecht, mooi samengesteld, aromatisch, licht, spannend en heel fris. De vullende hoge zuren komen niet bijterig over en de amandeltoets speelt een mooie rol. Ook de vanille-achtige impressie van het vijgenblad komt goed tot zijn recht. Soepel, smeuïg mondgevoel, licht vettig, mooie crèmige ondertoon en umami-smaak.

Combinaties

Eerste wijnkeuze:

8,5
Deidesheimer Grainhübel GG Riesling VDP.Grosse Lage, Weingut Von Winning, Pfalz, Duitsland 2020
Riesling; goede kleur, rijpe aroma’s, fraaie rieslingtonen, rijke geur en smaak, prima zuurgraad, finesse, balans en veel lengte, complete maaltijdwijn, komt met wat lucht het beste tot zijn recht (13,5%)
Vinites € 28,75 (finale Open categorie vanaf € 25)

Combinatie
Ultieme combinatie, verrassend resultaat met deze complexe wijn, mooie gedoseerde spanning, veel smaaklengte. Wel nippen van de wijn voor het optimale resultaat.

Tweede wijnkeuze:

8,5
Auerbacher Spätburgunder vom Granit, Weingut Schloss Schönberg, Hessische Bergstrasse, Duitsland 2020
Spätburgunder; frisse kleurspiegel, heel andere geurwaaier, strak en intens, combinatie van fruit, florale tonen en hoge zuren, meer dan interessant, goede houtinvloed, veel schakering en lengte, verrassend (13,5%)
Winterberg Wijnen € 14,50 (finale categorie Rood t/m € 25)

Combinatie
Eerder een experimentele, grensverleggende combinatie, die aantoont dat een strakke rode wijn bij dit visgerecht helemaal geen slechte keuze hoeft te zijn. Wel doe je er goed aan hier te nippen van de wijn, in plaats van een flinke slok te nemen. Voor sommigen zal deze combinatie waarschijnlijk wat te mineralig zijn of te veel spanning bezitten.

Pho

‘Pho’: Vietnamese runderbouillon / brisket / ui

Elegant in kleur, geur en smaak. Subtiele runderbouillon, smeuïg rundvlees. De ui en de gefermenteerde sojabonen zorgen voor een licht zoete impressie en maken het gerecht compleet. Zeer verleidelijk van smaak.

Combinaties

Eerste wijnkeuze:

9-
Oberrotweil Spätburgunder RS VDP.Ortswein, Weingut Salwey, Baden, Duitsland 2018
Spätburgunder; correcte kleur, evenwichtige geur, heerlijk gerijpt fruit, levendige zuren, rijk en aromatisch, veel dynamiek en lengte (13,5%)
Vojacek Wijnen € 15,65 (winnaar categorie Rood t/m € 25)

Combinatie
De klassieke toets van de wijn gaat uitstekend samen met de totale smaak van het gerecht. Prachtige balans, rijke en verfijnde combinatie. Heel verrassend, top!

Tweede wijnkeuze:

8,5
Lemberger trocken Reserve H.A.D.E.S., Weingut Drautz-Able, Württemberg, Duitsland 2015
Lemberger; zeer knap ontwikkeld en puur, rijp fruit, licht aards, vullend smaakpalet, complex en evenwichtig, veel lengte, prachtige wijn voor de gastronomie, lemberger op zijn best (13,5%)
Chabrol Wines € 32,00 (finale Open categorie vanaf € 25)

Combinatie
Deze wijn sluit niet optimaal aan, de smaak krijgt iets rulligs, maar de combinatie is zeker wel interessant. De wijn laat zien dat de lemberger-druif anno nu serieuze en gastronomische prima inzetbare kwaliteitswijnen oplevert.

keuken
sfeer

Winnaars, finalisten en nog meer mooie wijnen

Wit: Riesling tot € 12,00

Het valt op dat de rieslings in de lagere prijscategorie dit jaar kwalitatief weliswaar okay zijn, maar vergeleken met de overige witte wijnen in dezelfde prijsklasse duidelijk minder interessants te bieden hebben. Dat geldt vooral voor de gastronomische inzetbaarheid. Wellicht wordt de maximum prijs in deze categorie volgend jaar verhoogd tot 15 euro.

Winnaar

8+
Haus Klosterberg Riesling feinherb, Weingut Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2020
Riesling; bleke kleur, correcte geur, toegankelijk en aangenaam, sappig en evenwichtig, mooi fruit en verfrissende zuren, prima lengte, geschikt voor breed publiek en gastronomisch goed inzetbaar (10,5%)
Verbunt Verlinden € 9,65

Molitor
Molitor
Overige finalisten
8
Saar Riesling VDP.Gutswein trocken, Weingut Van Volxem, Mosel, Duitsland 2020
Riesling; licht toegeplooide, interessante geur, intens, schone riesling, stijlvol, fruit, zuren en kruidigheid, goede spanning en lengte, mooie mineraliteit (12%)
Wijnimport J. Bart € 10,95

8
Drache Riesling VDP.Gutswein trocken, Weingut Von Winning, Pfalz, Duitsland 2021
Riesling; vrij hechte geur, rijp, geschakeerd, breed in geur en smaak, aromatisch en vullend, expressief, goede balans, mooi van samenstelling, mooie lengte (12%)
Vinites € 11,95

Ook vermeldenswaard in deze categorie
8-
No. 25 Ayler Riesling VDP.Ortswein, Weingut Peter Lauer, Mosel, Duitsland 2021
Riesling; schoon smaakpalet, levendig, speels, sappig en vullend, beetje stalig mondgevoel, energiek in de finale (13%)
Winterberg Wijnen € 11,25

Wit: Riesling van € 12,00 t/m € 25,00

De duurdere rieslings hebben aanzienlijk meer te bieden dan die uit de lagere prijscategorie. Er is meer diversiteit, de wijnen hebben meer persoonlijkheid, mineralen en spanning komen duidelijker naar voren en de gastronomische inzetbaarheid is uitstekend.

Winnaar

8,5
Deidesheimer Paradiesgarten Riesling VDP.Erste Lage, Weingut Von Winning, Pfalz, Duitsland 2021
Riesling; geur met inhoud, superfruitig, intens en energiek, levendige wijn, spannend en vullend, rijpe wijn, herkenbaar karakter van de Pfalz, prima lengte, goed inzetbaar in de gastronomie (12,5%)
Vinites € 16,95

winning
Winning
Overige finalisten
8+
Wintricher Geierslay Riesling GW, Weingut Günther Steinmetz, Mosel, Duitsland 2019
Riesling; veel kleur, hechte geur, vitaal en licht ontwikkeld, mooi van samenstelling, aangenaam smaakpalet, complex, veel rijpe tonen en mineralen, veel lengte, gastronomische wijn pur sang (12,5%)
Winterberg Wijnen € 16,95

8+
Maria Magdalena Riesling, Weingut Porzelt, Pfalz, Duitsland 2017
Riesling; ingetogen geur, mooi ontwikkeld, rijp en complex, loepzuiver, levendig en evenwichtig, zeer mineralig, veel lengte, gastronomische wijn
Artisan Wines € 16,95

Ook vermeldenswaard in deze categorie
8-
No. 21 Ayl Premier Cru VDP.Erstes Gewächs, Weingut Peter Lauer, Mosel, Duitsland 2021
Riesling; goede kleur, stalige impressies in geur en smaak, schoon en levendig, smaakvol, pittige kruidigheid (12,5%)
Winterberg Wijnen € 17,50

8
Kiedricher Riesling VDP.Ortswein trocken, Weingut Robert Weil, Rheingau, Duitsland 2021
Riesling; schoon, neutrale aroma’s, smaakvol, rijp fruit, fijne kruidige toets, goede lengte (12,5%)
Vojacek Wijnen € 17,50

Wit: overige druivenrassen en blends tot € 12,00

Bij de overige witte druivenrassen ontdekken we veel meer extra’s dan bij de rieslings uit dezelfde prijscategorie. Qua schakering en toegankelijkheid hebben ze aan tafel zeer veel interessants te bieden.

Winnaar

9-
Muschelkalk Chardonnay VDP.Gutswein trocken, Weingut J. Neus, Rheinhessen, Duitsland 2021
Chardonnay; mooi gedoseerde chardonnay-toets, spritzige geurwaaier, rijp fruit en houtinvloed, licht crèmig, levendig, kruidig, mooi van samenstelling, goede balans, bijzonder goede mondbeleving, elegant tot fijn, knappe finale, uitstekende prijs-kwaliteitverhouding (12,5%)
Winterberg Wijnen € 9,95

neus
Neus
Overige finalisten
8
Frei-Laubersheimer Fels Auxerrois Spätlese trocken, Weingut Ch. W. Bernhard, Rheinhessen, Duitsland 2021
Auxerrois; schoon en helder in geur en smaak, mooie vulling en spanning, sappig en levendig, verrassende aroma’s (13%)
Tire Bouchon € 9,75

8
Weisser Burgunder Kabinett trocken, Weingut Arndt Köbelin, Baden, Duitsland 2021
Weissburgunder; spritzige en brede geurwaaier, sappig van smaak, rijpe fruittonen, goede zuren, fijne kruidigheid, correcte balans, prima verhouding prijs/kwaliteit (13%)
Vinites € 9,95

Wit: overige druivenrassen en blends van € 12,00 t/m € 25,00

Deze categorie is er duidelijk op vooruit gegaan. Uitstekend inzetbare wijnen. Chardonnay, grauburgunder en weissburgunder doen qua diversiteit en aantrekkelijkheid niet of nauwelijks voor elkaar onder. De houtinvloed is telkens goed gedoseerd en de vulling is prima.

Winnaar

9-
Grauer Burgunder Kalkmergel VDP.Gutswein, Weingut Friedrich Becker, Pfalz, Duitsland 2021
Grauburgunder; lichtroze kleur door lange maceratie, fijn gedoseerde geuraroma’s, rijp, aromatisch en complex, prachtige houtinvloed, prima concentratie, uitstekende balans, uitstekende inbreng mineralen, zeer fraaie gastronomische wijn (13%)
Winterberg Wijnen € 15,95

Becker
Becker
Overige finalisten
8+
Chardonnay Hard, Weingut Ziereisen, Baden, Duitsland 2019
Chardonnay; heel fijn geurpalet, fraaie chardonnay-aroma’s, strak, rechtlijnig, vitaal, goede zuren en bittertjes, houtinvloed is mooi opgenomen, bijzonder evenwichtig, mooie spanning en veel lengte (13%)
Winterberg Wijnen € 19,95

8+
Grauer Burgunder ***Lösswand, Weingut Arndt Köbelin, Baden, Duitsland 2021
Grauburgunder; lekker fruitige geur met licht florale impressies, elegante mondbeleving, houtinvloed is fijn gedoseerd, subtiele kruidigheid, mooi ‘gemaakte’ wijn, goede concentratie (14%)
Vinites € 17,50

Ook vermeldenswaard in deze categorie
8
Einstern* Pinot Blanc, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2019
Weissburgunder; mooi ontwikkeld en evenwichtig in geur en smaak, rijp en aromatisch, vullend, maaltijdwijn met veel lengte, heeft wel lucht nodig (12%)
Verbunt Verlinden € 13,75

8
Weissburgunder vom Löss, Weingut Franz Keller, Baden, Duitsland 2021
Weissburgunder; rustige geur, frisse tonen in geur en smaak, levendig, prima vulling, veel lengte (13,5%)
Delta Wines € 13,58

8
Heidelberger Herrenberg Grauburgunder trocken VDP.Erste Lage, Weingut Seeger, Baden, Duitsland 2021
Grauburgunder; ietwat neutrale geur, elegante stijl, aangenaam, prima inzetbaar in de gastronomie (12,5%)
Kwast Wijnkopers € 24,50

Rood: alle druivenrassen en cuvées/blends tot en met € 12

Spannende categorie, uiteenlopend van correct tot goed.

Winnaar

8,5
Markgräflerland Spätburgunder, Weingut Martin Waßmer, Baden, Duitsland 2019
Spätburgunder; vrij lichte kleur, toegankelijke wijn voor breed publiek, soepel en lekker, evenwichtig, elegant en prima inzetbaar (13%)
Wijnimport J. Bart € 10,20

Wassmer
Wassmer
Overige finalisten
8
Spätburgunder Reserve, Haltinger Winzer, Baden, Duitsland 2018
Spätburgunder; licht ontwikkelde tonen in de geur, goede expressie van de spätburgunder, goed fruitig, mooi ontwikkeld en evenwichtig, aangenaam smaakpalet (13%)
Delta Wines € 9,45

8
Spätburgunder Holzfass, Weingut Arndt Köbelin, Baden, Duitsland 2021
Spätburgunder; mooie aroma’s van de spätburgunder, schoon en elegant, veel fruit, kruidig, evenwichtig, goede lengte, plezierig (13,5%)
Vinites € 11,95

Ook vermeldenswaard in deze categorie
8-
Spätburgunder VDP.Gutswein, Deutzerhof, Ahr, Duitsland 2018
Spätburgunder; mooie aroma’s van de druif in geur en smaak, schoon en elegant, fijne kruidigheid, mooie balans, goede lengte (13%)
Heisterkamp Wijnkopers € 10,56

8–
Lemberger VDP.Gutswein trocken, Weingut Drautz Able, Württemberg, Duitsland 2018
Lemberger; goede kleurspiegel, intense geur, superfruitig, verrassend fris, toegankelijke en aangename lemberger (13%)
Chabrol Wines € 10,08

Rood: alle druivenrassen en cuvées/blends van € 12,00 t/m € 25,00

Duidelijk een stapje hoger in kwaliteit, balans en inzetbaarheid. Prachtwijnen voor bij de maaltijd.

Winnaar

9-
Oberrotweil Spätburgunder RS VDP.Ortswein, Weingut Salwey, Baden, Duitsland 2018
Spätburgunder; correcte kleur, evenwichtige geur, heerlijk gerijpt fruit, levendige zuren, rijk en aromatisch, veel dynamiek en lengte (13,5%)
Vojacek Wijnen € 15,65

Salwey
salwey
Overige finalisten
8,5
Spätburgunder vom Löss, Weingut Franz Keller, Baden, Duitsland 2019
Spätburgunder; elegante kleur, fijne spätburgunder, delicate smaak met mooie balans tussen fruit en aanhoudende zuren, fris en elegant, levendig tot en met de finale (13%)
Delta Wines € 14,91

8,5
Auerbacher Spätburgunder vom Granit, Weingut Schloss Schönberg, Hessische Bergstrasse, Duitsland 2020
Spätburgunder; frisse kleurspiegel, heel andere geurwaaier, strak en intens, combinatie van fruit, florale tonen en hoge zuren, meer dan interessant, goede houtinvloed, veel schakering en lengte, verrassend (13,5%)
Winterberg Wijnen € 14,50

Ook vermeldenswaard in deze categorie
8+
Schieferfels Spätburgunder, Weingut Erwin Riske, Ahr, Duitsland 2020
Spätburgunder; mooi van kleur, herkenbaar spätburgunder, evenwichtig, vrij veel souplesse, aangenaam palet met mooi fruit en goede zuren (13,5%)
Vinites € 19,95

Open categorie vanaf € 25,00 (wit, rood, mousserend, zoet)

Verzamelcategorie met wijnen die zich vaak niet of nauwelijks met elkaar laten vergelijken. Wel proeven we fraaie gastronomische wijnen met veel inhoud, vulling en finesse en diverse toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in wijnarrangementen.

Winnaar

9-
Lahrer Herrentisch GG Weissburgunder VDP.Grosse Lage, Weingut Wöhrle, Baden, Duitsland 2020
Weissburgunder; lichtgeel, evenwichtige geur, smaakvolle aanzet, goede vulling, intens, rijp en aromatisch, vol en breed, wijn ontwikkelt zich mooi in het glas, uitstekend samengestelde maaltijdwijn (13%)
Anfors Imperial € 28,45

Wohrle
wohrle
Overige finalisten
8,5
Deidesheimer Grainhübel GG Riesling VDP.Grosse Lage, Weingut Von Winning, Pfalz, Duitsland 2020
Riesling; goede kleur, rijpe aroma’s, fraaie rieslingtonen, rijke geur en smaak, prima zuurgraad, finesse, balans en veel lengte, complete maaltijdwijn, komt met wat lucht het beste tot zijn recht (13,5%)
Vinites € 28,75

8,5
Lemberger trocken Reserve H.A.D.E.S., Weingut Drautz-Able, Württemberg, Duitsland 2015
Lemberger; zeer knap ontwikkeld en puur, rijp fruit, licht aards, vullend smaakpalet, complex en evenwichtig, veel lengte, prachtige wijn voor de gastronomie, lemberger op zijn best (13,5%)
Chabrol Wines € 32,00