Akeno Misawa Vineyard

De Misawa-wijngaard in Akeno

Sake kent zo’n beetje iedereen en van Japanse whisky hebben de meesten ook wel eens gehoord. Maar dat er in Japan ook kwaliteitswijn wordt gemaakt is voor velen een verrassing. HermanWines presenteerde op Wine Professional een proeverij gewijd aan het honderd jaar oude wijnhuis Grace in Katsunuma, zo’n 100 kilometer ten westen van Tokio.
proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis

De moderne Japanse wijnbouw ontstond rond 1900 nadat Japanse wetenschappers in de wijnbouw in Europa hadden bestudeerd en daarbij druivenstokken mee terug hadden gebracht naar Japan.
Het bedrijf van de familie Misawa werd opgericht in 1923. Locatie is Katsunuma, in de prefectuur Yamanashi, waar ongeveer 40% van alle Japanse wijnproducenten gevestigd is. In 1957 produceerde de derde generatie de eerste eigen wijnen onder de naam Grace Wine.
Wereldwijde bekendheid volgde na de eerste gouden medaille bij de Decanter World Wine Awards in 2014, voor de cuvée Koshu Misawa Vineyard. De daarop volgende vijf jaar zou de wijn telkens weer een gouden medaille behalen. Het succes was vooral te danken aan het talent van Ayana Misawa, die in 2008 de leiding had gekregen voor de wijnbouw en vinificatie van Grace Wine. Zij had daarvoor oenologie gestudeerd in Bordeaux en uitgebreid ervaring opgedaan in Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.
HermanWines

Japanse wijnen op de stand van HermanWines

Koshu Grapes

Koshu-druiven

winery
Opvallend is dat dit eerste succes behaald werd met een wijn op basis van 100% koshu. De precieze oorsprong van deze Japanse witte druif is in nevelen gehuld, wel staat vast dat hij deel uitmaakt van de soort vitis vinifera. Meest waarschijnlijk is dat de druif afkomstig is uit de Kaukasus en meer dan duizend jaar geleden via de Chinese zijderoute in Japan terechtgekomen is.

HermanWines, Axel, 0115-561860

Proefnotities

7,5

Koshu, Grace Wine, Yamanashi, Japan 2022
Koshu, wijngaarden op minimaal 400 m hoogte, , fermentatie en rijping op rvs; bleke kleur, fris, schoon en ziltig, citrus, geur en smaak komen overeen, sappig, veel fruit, toegankelijk en doordrinkbaar, elegante stijl (12%) € 30,95

8-

Koshu Hishiyama Vineyard, Grace Wine, Yamanashi, Japan 2022
Koshu, wijngaard op 500-600 m hoogte, gevarieerde bodem met graniet, fermentatie en rijping op rvs; bleke kleur, frisse en elegante geur, citrus en munt, licht ziltige ondertoon, breed van smaak, redelijk geschakeerd, veel fruit, o.a. lychees, ronde en sappige finale, elegant smaakpalet, prima lengte, goed doordrinkbaar (11,5%) € 36,30

8

Koshu Toriibira Vineyard Private Reserve, Grace Wine, Yamanashi, Japan 2022
Koshu, wijngaard op 450 m hoogte, klei-gravelbodem, zuidwestelijke oriëntatie, fermentatie in oude Franse eiken vaten, rijping in rvs; bleke kleur, frisse, ziltige geur, venkel en munt, ronde en licht romige aanzet, veel sap en fruit, fijne frisse zuren, elegante balans (12%) € 40,00

8+

Koshu Misawa Vineyard, Grace Wine, Yamanashi, Japan 2021
Koshu, wijngaard in Akeno, op 700 m hoogte, rendement 30 hl/ha, fermentatie per perceel met wilde gisten, spontane malolactische fermentatie, 7 maanden rijping op rvs en in oude Franse eiken vaten, zeer beperkte productie; meer kleur dan de vorige wijnen, evenwichtige geur, elegant en ziltig, citrus, veel smaak, rond en sappig middenpalet, vettig, fijne mineralentoets, elegante gastronomische wijn met veel lengte (11,7%) € 72,65

8+

Akeno, Grace Wine, Yamanashi, Japan 2020
63% merlot, 28% cabernet sauvignon, 8% cabernet franc, 1% petit verdot, wijngaarden in Akeno op 700 m hoogte, fermentatie per perceel en druivenras, 17 maanden rijping in Franse eiken vaten, ongefilterd, blend gecreëerd in 2017, voorheen werd elk ras apart gebotteld; jonge paarsrode kleur, stuivende, frisse geur met fruitige aroma’s, kers, cassis, vanille en balsamico, strakke aanzet, klassieke bordeauxsmaak, veel fruit en goed sap, slank en elegant, frisse zuren in de finale, jong, aangenaam smaakpalet, prima lengte (13%) € 64,25