De 18e editie van Wine Professional werd zondag 12 januari feestelijk geopend met de uitreiking van de prestigieuze Diamond Awards. De awards gingen dit jaar naar Hans Bijvoets (Anfors Imperial), Barbara Verbeek (Wijntheater) en gastvrouw Lisja Hu (restaurant Beulings).
WP Diamond Awards 2020

V.l.n.r. V.l.n.r. Lisja Hu, Barbara Verbeek, Hans Bijvoets en HE mevrouw Sanja Štiglic, Ambassadeur van Slovenië

De awards, ontworpen door juwelier Lyppens, werden uitgereikt door Jan van Lissum, directeur van The Wine & Food Association en de Gastronomische Groote Club. Ruim honderd genodigden woonden de feestelijke ceremonie in de St. Olofskapel van Hotel NH Collection Barbizon Palace . De Diamond Awards worden jaarlijks toegekend aan personen of instanties/bedrijven die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt met betrekking tot de Nederlandse gastronomie. De officiële opening van Wine Professional werd verricht door HE mevrouw Sanja Štiglic, Ambassadeur van Slovenië, dat dit jaar themaland is van de wijnbeurs.

De Awardwinnaars van dit jaar zijn:

Hans Bijvoets, Anfors Imperial

Het mooiste vak van de wereld, zo omschrijft hij zijn beroep als wijnimporteur. Bijna 20 jaar geleden verkocht Hans Bijvoets zijn huis om wijnland Italië grondig te leren kennen. Het vormde de basis voor zijn wijnimportbedrijf Anfors dat hij na terugkeer in Nederland oprichtte. Tien jaar later vonden ook steeds meer Spaanse wijnen een plek in zijn assortiment. Niet het land Italië bleek zijn specialisme, maar vooral het vinden van bijzondere kwaliteitswijnen met een verhaal, wijnen die zich duidelijk onderscheiden van wat er al op de markt is. ‘We zijn geen etikettenmensen, geen puristen’, zo zei hij destijds in een interview in Proefschrift. Bijvoets’ kracht lag duidelijk in de persoonlijke selectie ter plaatse en het opbouwen van een sterke band met kleine (familie)bedrijven. Zelf zegt hij hierover: ‘Het avontuurlijkst? Reizen, onderweg zoeken naar de juiste wijn en –maker, het sluiten van de deal. Het meest waardevolle voor mij zijn de langetermijnrelaties die we opbouwen. Dat geeft energie.’ Met de fusie van Anfors en Imperial Wijnkoperij, begin 2018, ontstond een pan-Europees assortiment dat uitblinkt in kleine specialistische wijnhuizen, boeiende vondsten en ideale wijnen voor horeca en echte wijnliefhebbers. In totaal importeert Bijvoets nu ruim 700 wijnen afkomstig van meer dan 100 Italiaanse, Spaanse, Duitse, Hongaarse, Oostenrijkse en (sinds kort ook enige) Franse wijnproducenten.

Barbara Verbeek, Wijntheater

Veel mensen hebben Barbara en haar man Barend de afgelopen zeven jaar leren kennen via het Wijntheater® waarmee ze tijdens tal van evenementen de wijnbeleving in een dynamische en educatieve context plaatsten. Maar Register Vinoloog Barbara Verbeek is veel meer dan entertainer.  Met tomeloze energie en aanstekelijk enthousiasme wijdt zij zich aan zo ongeveer alle aspecten van de wijnwereld.  Ze stond zeven jaar aan het hoofd van Wijnbar aan Zee in Zandvoort, organiseert voor o.a. hotelscholen wijn- en culinaire reizen, schrijft blogs en artikelen over wijn voor vakbladen, presenteert wijnproeverijen, reist de wereld rond op zoek naar boeiende wijnverhalen en is sinds een aantal jaren ambassadrice voor Royal Leerdam, waarmee zij een glazen- en karaffenlijn voor wijnexperts ontwierp. In 2018 riep zij samen met Clarissa Slingerland, eigenaresse van MissPublicity, de stichting Wijnvrouw van het Jaar in het leven. Deze zet jaarlijks vier invloedrijke Nederlandse wijnvrouwen in de schijnwerpers en roept één van hen uit tot Wijnvrouw van het Jaar.

Lisja Hu, restaurant Beulings, Amsterdam

Al meer dan tien jaar vormen ze een topteam: Bas Bont in de keuken en zijn partner Lisja Hu als gastvrouw. Restaurant Beulings in Amsterdam is een succesverhaal door dit gedreven, creatieve duo. Gastvrouw-sommelier Lisja Hu vervult op verschillende manieren een voorbeeldfunctie voor veel van haar tegenwoordige collega’s en toekomstige vakgenoten. Als autodidact heeft zij een geheel eigen smaak, een eigen invulling van haar vak én een eigen mening ten aanzien van alles wat met gastronomie te maken heeft ontwikkeld. Als gastvrouw straalt ze plezier uit en zorgt ze ervoor dat iedere bezoeker van Beulings zich thuis voelt. Er heerst een huiselijke sfeer, het team gaat spontaan om met de gasten en toont voor iedereen interesse. De wijnkaart die Lisja heeft samengesteld is zeer fraai, zeker voor een kleine zaak als Beulings. Haar eigen smaak en de voortdurende vakmatige nieuwsgierigheid hebben geresulteerd een kaart vol ‘krenten uit de pap’. Correct geprijsde wijnen met een grote diversiteit en veel aandacht voor veel minder bekende wijnstreken. Corsica, Jerez, Cadiz, Jura, Slovenië: na een bezoek aan Beulings wil je meer van deze wijnen leren kennen, al was het alleen al om de enthousiaste en terzake kundige toelichtingen van Lisja. Ze houdt van wijn, dat merk je ook aan haar verrassende maar altijd rake wijnkeuzes bij de eigenzinnige gerechten van Bas. En tot slot mogen veel collega’s een voorbeeld nemen aan Lisja’s bijna activistische houding als het gaat om de monopoliepositie van bepaalde beoordelings- annex reserveringssites en de kortingsacties waarbij vooral machtige derde partijen garen spinnen, en niet de deelnemende restaurants zelf. Op zo’n vakvrouw mag de complete horecasector trots zijn!