Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Vinoblesse. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met één of meer gerechten (van een restaurant of van gastchef Marie Caillou). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Vinoblesse 1
Vinoblesse: Marc Collard, Jessica Geurtsen, Tjitske Brouwer (foto: Iris Gonzales Photography)
Klein maar fijn bedrijf dat vorig jaar zijn 35-jarig bestaan vierde. Staat bekend om zijn eigenzinnige, karaktervolle, natuurlijke wijnen, Vanaf het prille begin in 1986 – in de Amsterdamse Pijp, 1-hoog achter- investeren Tjitske Brouwer en Marc Collard in kennis, reizen en zoveel mogelijk proeven, op zoek naar ‘grote wijnen van kleine domeinen zo natuurlijk mogelijk gemaakt’. Al begin jaren negentig breken ze een lans voor (goede!) biowijnen, inmiddels is 90% van het assortiment (uitsluitend Klassiek Europa) gecertificeerd. Marc en Tjitske zijn wars van trends, volgen alleen hun eigen smaak. Zo voor de massa uit pionierend word je vanzelf trendsettend…. Denk aan de Jurawijnen van Ganevat die zij in 2009 introduceerden. Naast de Languedoc is de Bourgogne van oudsher een specialiteit met namen als Dauvissat (sinds 1986), Carillon (1986), Germain (1987) en Pattes Loup vanaf eerste oogst 2006… Vinoblesse is twee keer uitgeroepen tot ‘wijnkopers van het jaar’.
www.vinoblesse.nl
vinoblesse flessen
Tom Kha kai
Tom kha kai

Proefprofiel

Homogene selectie van uitstekende wijnen, zeer goed in balans, heel geschakeerd en verrassend betaalbaar als je kijkt naar het niveau. Brede spreiding qua druivenrassen en gastronomische inzetbaarheid, uiteenlopend van restaurants uit het middensegment tot topzaken. Eerlijk en milieuvriendelijk gemaakte wijnen afkomstig van producenten met oprechte passie. Schoon van smaak, met druif en terroir als belangrijke ijkpunten.

  • = onze favorieten
Proefnotities wit

Alliance, Marc Tempé, Alsace, Frankrijk 2018
60% pinot blanc, 40% pinot auxerrois, 40 jaar oude stokken, biodynamisch, lange opvoeding op ‘lie totale’; lichte kleur, wat stuivende geur, lichte evolutie, mooie concentratie in geur en smaak, heel apart, duidelijk ook wat rijpe tonen, lichte tinteling, veel sap, levendige zuren, aangenaam en goed inzetbaar (13%) € 15,95

Rossignol-Février, Bourgogne Aligoté, Frankrijk 2020
Aligoté, biodynamisch; heel licht van kleur, eigenzinnig en identiek in geur en smaak, strak, weinig ruimte om aroma’s te onderscheiden, stijlvol, fruitig, lichte associatie met marmelade, heel elegant, hoge zuurgraad en strakke bitters, mooie spanning en prima lengte (13%) € 15,50

  • Cantina di Torra Hors Série, Nicolas Mariotti Bindi, Vin de France (Corsica), Frankrijk 2019/2020
    Vermentinu, biologisch (in conversie); licht van kleur, fijne vermentino, mooi fruit, goede zuren, iets ziltigs, impressie van mandarijn, mooie bitters, goede zuren, levendig, vooral in finale komt de druif duidelijk naar voren, zeer geslaagde vermentino, gastronomische wijn met goede lengte (12%) € 19,95
  • Côte de Marloup, Bernard Fleuriet, Sancerre, Frankrijk 2019
    Sauvignon blanc, biologisch; elegante kleur, open geur, stijlvolle aroma’s in geur en smaak, goede balans tussen fris fruit en mooie zuren, goed gedoseerde aroma’s, klein bittertje, heel lichte associatie met witte chocolade, elegant, goede lengte (13%) € 23,65
  • Vignaverde, Marco de Bartoli, Sicilia, Italië 2020
    Grillo, biologisch, vin nature; licht van kleur, verfijnde geur, vriendelijke aanzet voor de liefhebber, schone grillo, mooie zuren, fruitig, passend bittertje, vitale en uitgebalanceerde wijn met goede lengte, apart, stijlvol en uitstekende prijs-kwaliteiterhouding (12,5%) € 16,25

S, Domaine Gayrard, IGP Côtes de Tarn, Frankrijk 2020
Sauvignon blanc, biologisch; fraaie, schone kleurspiegel, gedoseerde sauvignon blanc in geur en smaak, vitaal, energiek, evenwichtig, heel aangenaam, geur- en smaakaroma’s komen overeen, mooie rijpe tonen, lichte impressies van mandarijn en kweepeer, fijn bittertje, prachtige sauvignon blanc, verrassende inhoud, veel smaakbeleving voor deze prijs (11,5%) € 9,95

Proefnotities rood

Roc et Lune, Le Mas de Bertrand, Languedoc – Saint-Saturnin, Frankrijk 2019
Voornamelijk carignan (stokken uit 1890!) met wat syrah en grenache, biodynamisch; prima kleur, duidelijke grenache en carignan die naar voren komen, goede geurwaaier, heerlijke aanzet, mooi donker fruit, goed sap, mooie zuren, prima tannine, kruidige onderlaag, grote verrassing, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding (13,5%) € 9,95

  • L’Indigène, Mas des Agrunelles, Terrasses de Larzac, Frankrijk 2020
    60% syrah, 25% grenache, 15% carignan, biodynamisch; mooie kleurspiegel, syrah staat centraal in de geur, licht mestig, mooi rijp fruit, soepele frisse aanzet, evenwichtig, blend komt goed tot uiting, gedoseerde tannine, goede lengte (13%) € 15,50

Maison Ambroise, Bourgogne Côte d’Or, Frankrijk 2019
Pinot noir, biologisch, wijngaard op 350 m hoogte, kalk met kiezels, klei; mooie kleur, goede pinot-expressie, schoon, eerlijk, sappig fruit, souplesse, mooie zuren, fijne kruidigheid, goede fraîcheur, heerlijk doordrinkbaar (13%) € 15,95

Braucol, Domaine Gayrard, IGP Côtes de Tarn, Frankrijk 2019
Braucol, biologisch; veel kleur, lichtpaars, rustige geur, wat gesloten, licht stallig, wild en ruig, goed sap, smakelijk, rijp fruit, impressies van cassis en groene peren, goede zuren, mooi geïntegreerde tannine, verrassende kwieke wijn (13%) € 9,95

Viña Ilusión, Martin Andrés Alonso Etayo, Rioja, Spanje 2019
75% tempranillo, 10 graciano, 10% garnacha, 5% cabernet sauvignon, biologisch; veel kleur, duidelijk tempranillo, licht mestig, evenwichtig smaakpalet, fruit is omlijst met correcte zuren, goede lengte (13%) € 9,95

Cuvée des Pierre, Clos Canereccia, Corse, Frankrijk 2019
50% niellucciu, 25% syrah, 25% grenache, biologisch; elegante kleur, aparte geur, beetje stallig en wild, opvallend sappig, goed gerijpt fruit, mooie tannine en zuren, kruidige ondertoon, verteerbaar, goede lengte (13,5%) € 13,60

Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Tom Kha Kai
Kippendijfilet, kleine kastanjechampignons, kokosmelk, gember, paprika, citroengras
(thuis bereid door Marie Caillou)
Zeer smakelijke, evenwichtige soep, waarin alle ingrediënten mooi samengaan en tegelijk goed separaat te proeven blijven.

  • Met Cantina di Torra Hors Série, Nicolas Mariotti Bindi, Vin de France (Corsica), Frankrijk 2019/2020
    Volledige aansluiting bij de oosterse aroma’s van het gerecht. Complexe match waarbij alles in elkaar overloopt en rijpe en rijke tonen zich manifesteren.

Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft.

  • Met Vignaverde, Marco de Bartoli, Sicilia, Italië 2020
    Het fruit, de ziltigheid en de zuren maken dat deze aparte, fijne wijn verrassend goed combineert met dit gerecht.

Rundvlees Stroganoff
Met champignons, paprika, tomaat, augurk en zilverui
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)

  • Met Cuvée des Pierre, Clos Canereccia, Corse, Frankrijk 2019
    Het zwarte fruit, de rijpe tonen en het wat ruige karakter van de wijn maken dit tot een stoere combinatie met een mooi afgeronde smaakbeleving.
Kabeljauw
Kabeljauw
Stroganoff
Boeuf Stroganoff