Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Champagnist. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met één of meer gerechten (van een restaurant of van gastchef Marie Caillou). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Marc Haasdijk en Vincent Alexis
Marc Haasdijk met Vincent Alexis (Château Barouillet, Monbazillac/Bergerac/Pécharmant)
Ruim tien jaar geleden begon Mark Haasdijk zich toe te leggen op de import van champagnes van kleinere huizen en wijnboeren. Champagnes verkoopt hij nog steeds heel veel, en daar-naast richt hij zich op wijnen van kleinere, meest biologisch-dynamisch werkende wijnboeren uit vooral Frankrijk en Duitsland. Een zo natuurlijk mogelijke vinificatie, met weinig ingrij-pen, vindt de importeur daarbij belangrijk. Wanneer dat gebalanceerde en zuivere wijnen op-levert, wijnen met frisheid, mooie zuren, spanning, en energie, dan passen ze in het assorti-ment. Precies daarom werkt hij zo graag samen met topproducenten als Camin Larredya, Be-noît Lahaye, Ostertag, Odinstal en Christian Moreau. Champagnist mag inmiddels veel top-restaurants en wijnspeciaalzaken tot zijn klanten rekenen. Haasdijk hecht aan een persoonlijke samenwerking met klanten en leveranciers, en daarom is de ‘winkel’ ook altijd open.
www.champagnist.nl
flessen champagnist
ravioli
Ravioli kip

Proefprofiel

Champagnist beschikt over een bijzonder interessant assortiment wijnen met een eigen gezicht. Wijnen met rijke smaken, veel lengte, variërend van spannend tot vullend. Hij komt altijd weer met verrassende vondsten, net iets anders dan wat andere importeurs in huis heb-ben. De box bevat een zeer gevarieerde selectie van hoog niveau met karakterwijnen waarin de regio’s uitstekend tot hun recht komen. Zeer uiteenlopend in stijl en mogelijkheden.

  • = onze favorieten
Proefnotities mousserend
Fins Bois Grand Cru, Hugues Godmé, Champagne, Frankrijk NV
40% chardonnay, 60% pinot noir, biodynamisch (in conversie), vin nature; zeer lichte kleur, heel luchtige eerste impressie van de geur, spritzige aanzet, uitstekende, ragfijne zuren, fijne mousse, strak, schoon en zeer elegant, prima van samenstelling (12%) € 66,88
Proefnotities wit
  • Les Vieilles Vignes de Sylvaner, Domaine Ostertag, Alsace, Frankrijk 2019
    Sylvaner, biodynamisch; correcte kleur, herkenbare aroma’s van sylvaner, rijp, rijk, gecorseerd, volwassen sylvaner, veel concentratie, vullend, wijn met stijl, brede aroma’s, mooi sap, naast rijp fruit mooie kruidigheid, goede invloed van terroir, heerlijke wijn aan tafel (12,5%) € 19,51

Veltenbummler, Nico Espenschied, Rheinhessen, Duitsland 2019
Grüner veltliner, vin nature; lichte kleur, herkenbare aroma’s van grüner veltliner, vullend, sappig, rijp fruit, kruidige ondertoon, goed samengesteld, correct lengte en goede balans (12%) € 17,95

  • Vogelsang Riesling trocken, Weingut Loersch, Mosel, Duitsland 2017
    Riesling; correcte kleur, duidelijke rieslingtoets maar met andere aroma’s, mooi sap in het middenrif, rijpe aanzet, rijp wit fruit met mooie zuurgraad, aangenaam, fijn bittertje, levendige finale met goede lengte (12%) € 24,58
  • Billes de Roche, Melaric, Saumur, Frankrijk 2019
    Chenin blanc, biodynamisch; correcte kleur, aparte geur, rijp, rijk, vullende aanzet, veel van alles, mooi fruit, kruidige tonen, evenwichtig, vooral breed palet, veel concentratie, meer robuuste aansluiting, duidelijke wijn voor aan tafel (14%) € 23,34
  • Sous la Velle, Domaine Henri & Gilles Buisson, Saint-Romain, Frankrijk 2016
    Chardonnay, biologisch; nog helder van kleur, verweven geurwaaier, goed gedoseerd hout, veel finesse, goed inzetbaar, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, elegante aanzet, frisse zuren, goed middenpalet, combinatie van hout, druif en zuren, evenwichtig, stijlvolle en smakelijke wijn met fijne toets (13%) € 38,99
Proefnotities rood
Trousseau, Domaine des Marnes Blanches, Jura, Frankrijk 2018
Trousseau, biologisch; lichte kleur, herkenbaar trousseau in de geur, fijne aanzet, vooral slank, hoge zuren, beperkte vulling, geur- en smaakaroma’s komen overeen, fragiele wijn (11,5%) € 31,19

Sous Les Rochers la Vigne, Domaine Bartschi, Bugey, Frankrijk 2019
Pinot noir, in conversie; schoon uiterlijk, elegante aanzet van pinot noir, veel fruit, medium vulling, wel heel schoon, eerder elegant, zacht mondcontact, bijzonder toegankelijk, veel fraîcheur, vooral mooie kruidigheid, lichte tannine, geheel eigen karakter, breed inzetbaar, verrassend (13%) € 26,15

Antoine Sunier, Régnié, Frankrijk 2018
Gamay, in conversie, vin nature; redelijk intense kleur, herkenbaar beaujolais, goed fruit, eigen stijl, beetje stalachtig, mooi fruit, veel sap vanaf de aanzet, smaak is mooier dan geur doet vermoeden, mooie balans tussen fruit en zuren, aangename ervaring, prima kruidigheid en lengte (12,5%) € 24,93

Zweigelt Untere Bunte Mergel, Weingut Beurer, Württemberg, Duitsland 2019
Zweigelt, biodynamisch, vin nature; fraaie kleur, herkenbaar zweigelt in geur en smaak, aroma’s met reliëf, houtinvloed komt in de smaak tot uitdrukking, mooi gerijpt fruit, prima tannine en balans, verrassende zweigelt, aangename smaakbeleving, goede zuren, mooie lengte (13%) € 17,87

Château Barouillet, Pécharmant, Frankrijk 2018
60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, biologisch, vin nature; veel kleurintensiteit, beetje toegeplooid, prettige aanzet, vullende inhoud, sappige textuur, duidelijk merlot in geur en smaak, rijp fruit, structuur van cabernet sauvignon, heerlijke zuurgraad, mooi aanwezige tannine, heeft lucht nodig, aangename wijn (13%) € 18,34

Proefnotities zoet
Domaine Berthet-Bondet, Macvin du Jura, Frankrijk NV
Chardonnay, savagnin, biologisch; medicinale geur, rijp fruit, zoetje, alcohol, vullend, intens, breed, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, hint van marsepein, bitters en zuren (18%) € 34,31
Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Ravioli kip
Met peperroomsaus, kappertjes en salade.
(thuis bereid door Marie Caillou)

  • Met Les Vieilles Vignes de Sylvaner, Domaine Ostertag, Alsace, Frankrijk 2019
    Harmonieuze combinatie, waarbij de zuren in de salade heel goed matchen met de zuren in de wijn.
  • Met Billes de Roche, Melaric, Saumur, Frankrijk 2019
    Mooie, evenwichtige combinatie met volume en concentratie in de hoofdrol. De wijn neemt alle aroma’s in zich op.
  • Met Domaine Berthet-Bondet, Macvin du Jura, Frankrijk NV
    Rijpe tonen en zuren gaan hier hand in hand. Knappe combinatie waarin vooral de subtiele bittertjes de show stelen. In dit geval geldt wel: niet drinken, maar nippen.