Team Anfors Imperial
Team Anfors Imperial
Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Anfors Imperial. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met één of meer gerechten (van een restaurant of van gastchef Marie Caillou). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Lang voor het oprichten van Anfors Imperial droomt Hans Bijvoets er al van om wijnimporteur te worden. Hij voelt zich vooral aangetrokken tot mediterrane landen. Waar een wil is is een weg, Hans gaat in Rome aan de slag als sommelier in het beroemdste wijnrestaurant van de stad. De wijnkaart bevat meer dan duizend (uitsluitend Italiaanse) wijnen en dit blijkt de perfecte basis om te proeven en te leren. In 2004 neemt Hans zijn opgedane kennis en een uitgebreid wijnassortiment mee terug naar Nederland. De zorgvuldig geselecteerde wijnen krijgen in Nederland het gastronomische podium dat ze verdienen. Marcel van Twist breidt de expertise van Anfors uit met Spanje en in 2016 wordt het team versterkt door francofiel Niels Vlaar, waarmee onze glazen zich vullen met nieuwe landenkennis en een aanstekelijk enthousiasme voor bijzondere Franse wijnen. In 2017 wordt de vriendschappelijk zakelijke relatie met Imperial Wijnkoperij (wijnen uit Oostenrijk, Duitsland, Hongarije) beloond met het samenvoegen naar één bedrijf: Anfors Imperial, met hoogwaardige wijnen uit de klassiek Europese gebieden.
www.anfors-imperial.com
anfors flessen
Kabeljauw
Kabeljauw
eend
Tataki van eend

Proefprofiel

Anfors Imperial is een serieuze speler op de Nederlandse wijnmarkt. Aanvankelijk georiënteerd op Italië werd het assortiment breder en breder, vooral na het samengaan met Imperial Wijnimport (m.n. Oostenrijk, Hongarije). Ook Spanje en Duitsland zijn uitstekend vertegenwoordigd. Zo is een prachtig uitgebreid aanbod ontstaan van aangename kwaliteitswijnen in diverse prijscategorieën, inclusief tal van grote namen. Deze box is representatief en bevat volop variatie en kwaliteit, wijnen van uitstekend niveau, goed tot zeer goed inzetbaar bij midden- en topklasse restaurants. Mooie, zuivere wijnen, evenwichtig en smakelijk.

  • = onze favorieten
Proefnotities wit

Andrea Felici, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italië 2020
Verdicchio, biologisch; lichte kleur, ingetogen verdicchio, plezierige aanzet, rijp fruit, sprankelend, schoon, mooie kruidigheid, goed sappig fruit, mooie inbreng van levendige zuren, heel licht crispy, goede lengte (13%) € 16,50

  • Monte Carbonare, Suavia, Soave Classico, Italië 2019
    Garganega; mooi van kleur, vullende geur, breed, mooie bitters, opvallend hecht, heel open aanzet, levendige zuren omgeven met heerlijk fruit, aroma’s van de druif doen het goed in geur en smaak, goede ontwikkeling, heel knappe balans, wijn voor aan tafel (13%) € 20,95

Calcari, Parés Baltà, Penedès, Spanje 2020
Xarel-lo, biologisch; schone kleur, gedoseerde xarel-logeur, vriendelijk fruitige toets in aanzet, sappig mondgevoel, zuren goed omring, licht crispy, doordrinkbaar, evenwichtig en verleidelijk, verrassende smaakbeleving (12%) € 15,75

O Luar do Sil Godello, Pago de los Capellanes, Valdeorras, Spanje 2020
Godello; timide, niet echt opvallende geur, toegankelijke aanzet, evenwichtig, licht kruidig, goed fruit en prima zuren, behoorlijk sappig, veel lengte, goed inzetbaar bij maaltijden (14,2%) € 16,50

Auener Höhe Weissburgunder trocken, Hees, Nahe, Duitsland 2020
Weissburgunder; correcte kleur, rustige geur en aanzet, hoge zuren, goed sap, opvallend fruitig, goede balans, toegankelijke weissburgunder, levendig, beetje crispy en fijne finale, passend bittertje, veel lengte (12,5%) € 20,55

  • Ohligsberg Riesling trocken, Max Kilburg, Mosel, Duitsland 2020
    Riesling, tot 40 jaar oude stokken; ruikt heel schoon, lichtgewicht, redelijk intens, goed wit fruit, sappig en omringd door mooie zuren, heel klein beetje spritzig, maar aangenaam, mooi uitgebalanceerde wijn met lengte (12,5%) € 25,50
Proefnotities rood

Camporenzo, Monte dall’ Ora, Valpolicella Classico Superiore, Italië 2018
50% corvina, 30% corvinone, 20% rondinella, biologisch; heel doorzichtige kleurspiegel, neigend naar oranje, atypische geur, heel verleidelijk, elegante aanzet en smaakpalet, sappig, versmolten fruit en zuren, blend komt goed tot zijn recht, verrassend, eens iets anders, heel aangenaam drinkbaar (13%) € 25,50

  • Vegliamonte, Parusso, Alba, Italië 2018
    85% nebbiolo, 15% barbera; licht ontwikkelde kleur, gedoseerde geuraroma’s, mooi evenwichtig smaakpalet, rijp, rijk en delicaat, mooie evolutie, uitstekende conditie, veel lengte, gastronomische wijn pur sang, knappe smaakbeleving, prachtig van samenstelling (15%) € 42,95

Pies Negros, Artuke, Rioja, Spanje 2019
90% tempranillo, 10% graciano, biologisch; veel kleurintensiteit, nog altijd paarse reflex, jeugdig, intens, evenwichtige geur, ingetogen, vullend en rijp fruit in aanzet, licht crèmige ondertoon, prima tannine, goede zuren zorgen voor mooie balans, heerlijke tempranillo met goede lengte (14%) € 17,65

Baranya-völgy Kékfrankos, Heimann & Fiai, Szekszárd, Hongarije 2018
Kékfrankos, biologisch; correcte kleur voor kèkfrankos uit 2018, ingehouden fruittoets, omgeven met licht aardse tonen, typisch voor deze regio in Zuid-Hongarije, vooral in rode wijnen, frisse schone aanzet, intens fruit, mooie zuren, evenwichtig, plezierig doordrinkbaar, knappe kèkfrankos, verrassing (13%) € 20,50

  • Haideboden, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2017
    55% zweigelt, 25% blaufränkisch, 20% cabernet sauvignon; goede kleur, evenwichtige geur van blend, rustig, smaak is mooi evenwichtig, zweigelt en blaufränkisch komen mooi tot hun recht, rondeur, vullend, gerijpt, mooi ontwikkeld, passende zuren, goede lengte, serieuze blend (12,9%) € 31,50

Spätburgunder Tradition, Fürst, Franken, Duitsland 2019
Spätburgunder; elegante kleurwaaier, thans doorzichtig, duidelijk spätburgunder, elegant en fijn in geur en smaak, frisse zuren en heerlijk fruit, zeer elegant en doordrinkbaar, spätburgunder in perfecte uitvoering, fijne kruidigheid en goede balans, mooie wijn (13%) € 24,35

Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft.

  • Met Ohligsberg Riesling trocken, Max Kilburg, Mosel, Duitsland 2020
    De spritzige tonen in de wijn maken de combinatie evenwichtig en aangenaam. Levendige match met veel smaaklengte.

Tataki van eend met noedelsalade
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)

  • Met Spätburgunder Tradition, Fürst, Franken, Duitsland 2019
    Vrolijke, aangename combinatie. Het fruit van de wijn neemt de smaken van het gerecht goed op en maakt de totaalbeleving levendig en lichter verteerbaar.
  • Met Haideboden, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2017
    Verrassend mooie combinatie. De wijn met zijn overvloedige donkere fruit neemt de smaak van het gerecht prachtig op, de aroma’s lopen in elkaar over. Het zoetje in de wijn neemt een mooie plaats in in de match en de zuren zorgen voor levendigheid.