proefnotities Jan en Kyra van Lissum
www.anfors-imperial.com
Proefprofiel
- = onze favorieten
Proefnotities wit
Andrea Felici, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italië 2020
Verdicchio, biologisch; lichte kleur, ingetogen verdicchio, plezierige aanzet, rijp fruit, sprankelend, schoon, mooie kruidigheid, goed sappig fruit, mooie inbreng van levendige zuren, heel licht crispy, goede lengte (13%) € 16,50
- Monte Carbonare, Suavia, Soave Classico, Italië 2019
Garganega; mooi van kleur, vullende geur, breed, mooie bitters, opvallend hecht, heel open aanzet, levendige zuren omgeven met heerlijk fruit, aroma’s van de druif doen het goed in geur en smaak, goede ontwikkeling, heel knappe balans, wijn voor aan tafel (13%) € 20,95
Calcari, Parés Baltà, Penedès, Spanje 2020
Xarel-lo, biologisch; schone kleur, gedoseerde xarel-logeur, vriendelijk fruitige toets in aanzet, sappig mondgevoel, zuren goed omring, licht crispy, doordrinkbaar, evenwichtig en verleidelijk, verrassende smaakbeleving (12%) € 15,75
O Luar do Sil Godello, Pago de los Capellanes, Valdeorras, Spanje 2020
Godello; timide, niet echt opvallende geur, toegankelijke aanzet, evenwichtig, licht kruidig, goed fruit en prima zuren, behoorlijk sappig, veel lengte, goed inzetbaar bij maaltijden (14,2%) € 16,50
Auener Höhe Weissburgunder trocken, Hees, Nahe, Duitsland 2020
Weissburgunder; correcte kleur, rustige geur en aanzet, hoge zuren, goed sap, opvallend fruitig, goede balans, toegankelijke weissburgunder, levendig, beetje crispy en fijne finale, passend bittertje, veel lengte (12,5%) € 20,55
- Ohligsberg Riesling trocken, Max Kilburg, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, tot 40 jaar oude stokken; ruikt heel schoon, lichtgewicht, redelijk intens, goed wit fruit, sappig en omringd door mooie zuren, heel klein beetje spritzig, maar aangenaam, mooi uitgebalanceerde wijn met lengte (12,5%) € 25,50
Proefnotities rood
Camporenzo, Monte dall’ Ora, Valpolicella Classico Superiore, Italië 2018
50% corvina, 30% corvinone, 20% rondinella, biologisch; heel doorzichtige kleurspiegel, neigend naar oranje, atypische geur, heel verleidelijk, elegante aanzet en smaakpalet, sappig, versmolten fruit en zuren, blend komt goed tot zijn recht, verrassend, eens iets anders, heel aangenaam drinkbaar (13%) € 25,50
- Vegliamonte, Parusso, Alba, Italië 2018
85% nebbiolo, 15% barbera; licht ontwikkelde kleur, gedoseerde geuraroma’s, mooi evenwichtig smaakpalet, rijp, rijk en delicaat, mooie evolutie, uitstekende conditie, veel lengte, gastronomische wijn pur sang, knappe smaakbeleving, prachtig van samenstelling (15%) € 42,95
Pies Negros, Artuke, Rioja, Spanje 2019
90% tempranillo, 10% graciano, biologisch; veel kleurintensiteit, nog altijd paarse reflex, jeugdig, intens, evenwichtige geur, ingetogen, vullend en rijp fruit in aanzet, licht crèmige ondertoon, prima tannine, goede zuren zorgen voor mooie balans, heerlijke tempranillo met goede lengte (14%) € 17,65
Baranya-völgy Kékfrankos, Heimann & Fiai, Szekszárd, Hongarije 2018
Kékfrankos, biologisch; correcte kleur voor kèkfrankos uit 2018, ingehouden fruittoets, omgeven met licht aardse tonen, typisch voor deze regio in Zuid-Hongarije, vooral in rode wijnen, frisse schone aanzet, intens fruit, mooie zuren, evenwichtig, plezierig doordrinkbaar, knappe kèkfrankos, verrassing (13%) € 20,50
- Haideboden, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2017
55% zweigelt, 25% blaufränkisch, 20% cabernet sauvignon; goede kleur, evenwichtige geur van blend, rustig, smaak is mooi evenwichtig, zweigelt en blaufränkisch komen mooi tot hun recht, rondeur, vullend, gerijpt, mooi ontwikkeld, passende zuren, goede lengte, serieuze blend (12,9%) € 31,50
Spätburgunder Tradition, Fürst, Franken, Duitsland 2019
Spätburgunder; elegante kleurwaaier, thans doorzichtig, duidelijk spätburgunder, elegant en fijn in geur en smaak, frisse zuren en heerlijk fruit, zeer elegant en doordrinkbaar, spätburgunder in perfecte uitvoering, fijne kruidigheid en goede balans, mooie wijn (13%) € 24,35
Wijn & spijs
Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft.
- Met Ohligsberg Riesling trocken, Max Kilburg, Mosel, Duitsland 2020
De spritzige tonen in de wijn maken de combinatie evenwichtig en aangenaam. Levendige match met veel smaaklengte.
Tataki van eend met noedelsalade
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
- Met Spätburgunder Tradition, Fürst, Franken, Duitsland 2019
Vrolijke, aangename combinatie. Het fruit van de wijn neemt de smaken van het gerecht goed op en maakt de totaalbeleving levendig en lichter verteerbaar.
- Met Haideboden, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2017
Verrassend mooie combinatie. De wijn met zijn overvloedige donkere fruit neemt de smaak van het gerecht prachtig op, de aroma’s lopen in elkaar over. Het zoetje in de wijn neemt een mooie plaats in in de match en de zuren zorgen voor levendigheid.