Bjorn Monard
Björn Monard

Een groot aantal wijnimporteurs die tijdens de jubileumeditie van Wine Professional op de beursvloer zouden staan hebben op uitnodiging een Wine Professional Box ingestuurd: 12 wijnen die representatief zijn voor hun bedrijfsfilosofie, stuk voor stuk wijnen die zij zeker zouden meenemen naar de beurs. Vandaag openen we onder andere de box afkomstig van Ad Bibendum. Sommige wijnen zijn geproefd in combinatie met één of meer gerechten (van een restaurant of van gastchef Marie Caillou). De inleiding is afkomstig van de importeur zelf.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Laat ons drinken. Dat is de vrije vertaling van ad Bibendum. Maar niet om het even wat uiteraard. Want wijn staat nu eenmaal voor beleving, genot en plezier. Al sinds 1997 verlaten Johan en Björn Monard de platgetreden paden en speuren ze wereldwijd naar wijnmakers die door hun nooit aflatende inzet wijnen met karakter, spanning en emotie produceren. Bij die zoektocht werken ze rechtstreeks met de wijnboer. ‘We bezoeken hun wijngaarden, bestuderen de cépages, luisteren naar elkaar, proeven en tafelen. Smaken, aroma’s en het huwelijk tussen wijn en spijs vormen daarbij het gespreksonderwerp. De vriendschappelijke band die zo ontstaat, brengt ons weer op het spoor van nieuwe en verfijnde wijnen.’
adbibendum.be
ad bibendum flessen
Kabeljauw
Kabeljauw
eend
Tataki van eend

Proefprofiel

Kwaliteitsimporteur, professioneel, servicegericht, bescheiden maar met een breed geschakeerd assortiment. Nieuwe-wereldlanden als Chili, Australië, Zuid-Afrika, Argentinië en de VS spelen serieuze rollen, maar ook uit bijvoorbeeld Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk en Italië worden fraaie wijnen geïmporteerd. Uitstekend inzetbare horecawijnen in alle prijssegmenten, wijnen met een eigen gezicht en een verhaal. Alle wijnen zijn van hoge kwaliteit en weerspiegelen duidelijk hun herkomst.

  • = onze favorieten
Proefnotities mousserend
Brut Rosé Reserva, Casa Ravella, Cava, Spanje NV
70% rode garnacha, 30% xarel-lo, biologisch; lichtrood/koperpleurig, ingetogen geur, goede mousse, mooi aroma van frambozen in geur en smaak, goede zuurgraad zorgt voor frisse toets, opwekkend en plezierig doordrinkbaar € 16,95
Proefnotities wit
Contemplations Sauvignon Blanc, Katarzyna, Thracian Valley, Bulgarije 2021
Sauvignon blanc; licht van kleur, wat andere aroma’s in geur en smaak dan de meeste sauvignon blancs, vrij toegeplooid, vullende aanzet, mooie zuren, uitstekende fruittonen, evenwichtig, goede lengte, eens wat anders, maaltijdwijn € 12,50

Old Bush Vine, Roodekrantz, Swartland, Zuid-Afrika 2020
Chenin blanc; correcte kleur, heel schone geurwaaier, stijlvolle aroma’s in smaak, gerijpt fruit, mooie zuren, goed mondcontact en vulling, verrassende wijn, goed samengesteld, internationale allure, veel lengte (14%) € 14,50

Kremser Terrassen Grüner Veltliner 20th Anniversary, Nigl, Kremstal, Oostenrijk 2015
Grüner veltliner; mooie vulling, toets van honing, soepel, aromatisch, rijp, echt Nigl, smaakvol, kweepeer, hint van bloedsinaasappel, goede zuren, licht citrus, veel mineralen, volwassen glas, gaat zich nog mooier ontwikkelen € 22,95

  • Héritage, Domaine Jean Dauvissat Père & Fils, Chablis, Frankrijk 2019
    Chardonnay; correcte kleur, nog wat toegeplooide geur, stijlvol van smaak, mooi ontwikkeld, smaakt voornaam en delicaat, zeer harmonieus van samenstelling, inhoud en spanning, duidelijk aanwezige mineraliteit, prachtige wijn met veel lengte € 28,50

Antonella Corda, Vermentino di Sardegna, Italië 2019
Vermentino; typisch vermentino, redelijk strakke geur, smaakvolle aanzet, gerijpte aroma’s, vullend, hoog zuur met bittertje als omlijsting, vrij intense smaakbeleving, goede lengte € 16,50

Proefnotities rood
  • La Universal, Dido, Montsant, Spanje 2019
    Cabernet sauvignon, garnacha, merlot, syrah; fraaie kleur, frisse aroma’s, licht rustieke tonen maar verre van zwaar, evenwichtige aanzet, beetje wild gerijpt fruit, licht ontwikkeld, geur- en smaaktonen komen overeen, naturelle montsant met spanning, kruidig, levendig, goede zuren, aangenaam, goede lengte (14%) € 20,50
  • Tenuta di Carleone, Chianti Classico, Italië 2018
    Sangiovese; fraaie kleur met lichte ontwikkeling, fruit staat duidelijk op de voorgrond, met daarnaast een fijne kruidigheid, evenwichtig van samenstelling, goede vulling, prima tannine, passende frisse zuren die mooi aansluiten bij het geheel, geur en smaak komen overeen, mooi gedoseerde aroma’s, elegant, knappe lengte, gaat nog mooier worden in de nabije toekomst € 22,95

Grus, Viñedos de Alcohuaz, Elqui Valley, Chili 2016
50% syrah, 26% garnacha, 14% petite sirah, 10% petit verdot; intense geur, veel kruidigheid, beetje ruig en ruw, licht ontwikkeld in geur en smaak, brede aroma’s en stevige textuur, wel opeengepakt, tannine, zuren en ontwikkeld fruit, maaltijdwijn (13,2%) € 24,95

Domaine Bertrand Bachelet, Maranges, Frankrijk 2019
Pinot noir; fraaie kleur, gedoseerde geur- en smaakaroma’s, evenwichtig, fruitig, zuren brengen levendigheid in de wijn, mooi ontwikkelde wijn, wat gestoffeerde tannine, maaltijdwijn (13,5%) € 28,00

  • Sage Canyon, Neyers, California, Verenigde Staten 2018
    60% carignan, 30% mourvèdre, 8% grenache, 2% syrah; zeer veel kleurintensiteit, aangename geurwaaier, evenwichtig in geur en smaak, doet denken aan gepolijste rhônewijn, mooie aroma’s, uitstekende tannine, rijp fruit versus kruidigheid, bite, structuur, alles op zijn plaats, prachtige nieuwe wereldwijn, veel lengte € 37,70

Flor de Morca, Bodegas Morca, Campo de Borja, Spanje 2019
Garnacha, 6 maanden rijping op Frans eikenhout; veel kleur, geur met houtimpressie, evenwichtig van samenstelling, verleidelijk smaakpalet, combinatie van druif, houtinvloed en regio, sappig, smeuïg, alcoholpercentage is niet storend (15,5%) € 11,95

Wijn & spijs
We proeven telkens een selectie van de ingezonden wijnen in combinatie met een gerecht – afkomstig van een restaurant, of thuis bereid door gastchef Marie Caillou.

Kabeljauw met een zooi van venkel en chorizo
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)
Stevige, smakelijke vis met goed gedoseerde chorizo die het gerecht bite geeft.

  • Met Héritage, Domaine Jean Dauvissat Père & Fils, Chablis, Frankrijk 2019
    Deze zeer fijne wijn doet het uitstekend bij dit gerecht. Rijpe aroma’s, fraîcheur, fruit en mineralen voegen samen duidelijk een dimensie toe aan het gerecht. De combinatie is perfect: licht verteerbaar en opwekkend.

Tataki van eend met noedelsalade
(thuis bereid door Marie Caillou, naar een recept van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus)

  • Met Sage Canyon, Neyers, California, Verenigde Staten 2018
    Fruit en zuren gaan hier hand in hand en er ontstaat een prima balans. Soepele combinatie, rijp en vullend.