Net als bij de vorige editie boden we wijnexposanten de mogelijkheid om beursbezoekers nu alvast een meer dan goede reden te geven om hun stand te bezoeken: Eyeopeners.

Onder de titel Eyeopeners kregen de deelnemende importeurs gelegenheid maximaal vier verrassende wijnen te vermelden: nieuwe vondsten, spannende toevoegingen aan het assortiment, die iedere bezoeker aan Wine Professional zou moeten proeven. Type, herkomst, druiven en prijs bepaalden de importeurs zelf.
Het complete beursprogramma en een overzicht van de exposanten van Wine Professional vindt u hier.

Wine Professional 2023
WOW logo
WOW logo
WOW logo
WOW logo

Oetinger Alte Reben 2017
Wijnboer Achim is een bijzondere man. In zijn meedogenloze streven naar perfectie is hij niet bang om keuzes te maken. Toen hij het wijngoed van zijn vader overnam, nam hij bijvoorbeeld het drastische besluit om voor kwaliteit te kiezen en zijn wijnen “beendroog” te fermenteren. Met beendroog bedoelen we in dit geval ook echt beendroog, want al zijn wijnen hebben 0 gram restsuiker. Daarnaast vindt hij dat Riesling tijd nodig heeft. Goede Riesling heeft volgens Achim zelfs véél tijd nodig. Daarom bewaart hij de wijnen in zijn kelder totdat ze volgens hem op dronk zijn. Tenslotte besluit Achim om met regelmaat wijnen te declasseren. 80% van zijn wijngaarden hebben namelijk een Grosses Gewächs status. Toch kiest hij ervoor om hier meer toegankelijke wijnen van te maken. Zo combineert hij bijvoorbeeld in deze Alte Reben juist oude wijnstokken van verschillende wijngaarden.

Aphros Milissea 2020
Het wijnhuis Aphros heeft in Portugal echt een cultstatus. Eigenaar Vasco Croft is namelijk een pionier op het gebied van biodynamische wijnbouw in Portugal. Dat is echter niet alles. Hij maakt een Vinho Verde zoals wij hem nog nooit hebben gedronken. In plaats van borrelwijn met een klein beetje koolzuur, maakt hij juist spannende, gastronomische wijnen van de Loureiro druif. Deze Milissea komt van zijn hoogstgelegen wijngaarden en rijpt op betonnen eivormige vaten. Het resulteert in een ongekend elegante, spannende wijn, vol stuivende bloesem en een bijna rokerige mineraliteit.

LLenca Plana 2020
Montsant is het gebied in Spanje dat Priorat omsluit. Hoewel het minder bekend is, is het terroir hier uitermate geschikt om kwalitatieve wijnen te produceren. De wijngaarden in dit gebied liggen op grote hoogte en staan vaak tegen de steile hellingen aangeplant om optimaal van de zon te kunnen profiteren. De rotsachtige ondergrond bevat veel kalksteen waardoor de wijnen verrassend fris uit de hoek kunnen komen. Wijnmaker Miquel’angel Cèrda zag zijn kans schoon tijdens een bezoek aan een collega wijnmaker. Miquel’angel vond dat deze wijnmaker met zijn ‘verouderde’ stijl van wijn maken niet het beste uit het bijzondere terroir haalde. Daarom besloot hij de handen ineen te slaan met zijn beste vriend en startten zij samen dit vernieuwende project.

Voerzio Martini la Serra
Er zijn weinig gebieden zo iconisch als het Italiaanse Piëmonte. Hier nam de wijn makende tweeling Federica en Mirko Martini een klein domein over van hun oom Giovanni Voerzio. Na eerst jarenlang samengewerkt te hebben, geeft Giovanni de tweeling tegenwoordig alleen nog advies. Die samenwerking resulteert in wijnen met een spannende mix van traditie en innovatie. Dat de tweeling ambities heeft, blijkt wel uit het feit dat er in de afgelopen jaren geïnvesteerd werd in prestigieuze wijngaarden. Zo maken ze tegenwoordig ook wijn in Monvigliero, Cerequio en La Serra. Daarnaast maakten zij de overstap naar een (zoveel als mogelijk) biologische werkwijze en doen ze al het werk in de wijngaarden handmatig. Deze inspanningen werden beloond, want de internationale wijnpers weet ze inmiddels te vinden. Ondanks het succes streven ze ernaar om betaalbare wijnen te blijven maken, die je wel moet drinken!

noue-marinic

Érigone Malvasia ‘Zala’ Vipavska Dolina, Locca III Cru, Domaine Vicomte De Noüe-Marinic, Goriska Brda, Slovenië 2020
Bourgondiër Charles-Louis de Noüe, ook nog werkzaam bij Domaine Leflaive, is samen met de Sloveense Alis Marinic in 2019 een nieuw project gestart. De oude wijngaarden worden biodynamisch bewerkt en de wijnen worden samen met Bourgogne-consultant/wijnmaker Anthony Colas, van o.a. Domaine Armand Rousseau, gemaakt. De wijn vergist natuurlijk en heeft een laag sulfietgehalte van minder dan 40 mg/l.

Pureza Ánfora Moscatel Tierras de la Marina, Pepe Mendoza, Alicante, Spanje 2022
Minimale interventie is Pepe’s credo. De wijngaarden worden biologisch bewerkt. De wijn rijpt voor 6 maanden in Juan Padilla-amfora van 220, 250 en 350 liter, waarvan 50% een flor ontwikkelt. Dit geeft de wijn een karakteristiek licht nootachtig ‘fino’-aroma. Pepe weet wat hij doet en maakt zeer boeiende wijnen.

voge

Barmès-Buecher, Alsace, ‘Sand’, 2022
Biodynamisch wijnhuis uit de Elzas dat nu in de handen van wijnmaker Maxime Barmès en zijn zus Sophie Barmès. Zij zitten in het midden van de Elzas, nabij de staat Colmar, in het gebied genaamd Wettolsheim en worden omringd door hun voornaamste terroir, de Rosenberg. Hoger op de berg in Wettolsheim, omringd door een bos, ligt een van de meest unieke wijngaarden van het gebied, de Clos Sand. Deze wijngaard is als een sprookje om binnen te lopen, een plek waar alles meteen anders is. De naam verwijst letterlijk naar de zanderige bodem die rijk aan graniet is, wat een zeer koele bodem veroorzaakt, en samen met de beschutting van het bos ervoor zorgt dat dit verreweg de koelste wijngaard van het domein is. Hier is altijd Riesling aangeplant en geproduceerd, maar Maxime zag hier ook veel potentieel voor Pinot Blanc en heeft een piepklein perceel van 0,35 hectare aangeplant. Nu de stokken 10 jaar oud zijn begint hij met het maken van de monocépage Pinot Blanc Sand, een wijn die een hele andere kant van dit druivenras laat zien. Zeer uniek in textuur en fruit expressie, kruidig en zout, een timide karakter die zich in lagen ontpopt.

Bryan Deleu, Saint-Joseph, ‘Litote’, 2021
Bryan komt oorspronkelijk uit het noorden van Frankrijk waar hij eerst aan het studeren was om architect te worden. Tijdens zijn studie werkte hij in goede restaurants en is hij gegrepen door de wijn. Uiteindelijk besloot hij dat hij liever wijnmaker wilde worden in plaats van architect en ging zijn wijnhuis vanaf niets op bouwen in de noordelijke Rhône. Hij liep daar stage bij de befaamd Yves Cuilleron en leerde snel. Met de hulp van zijn mentor bracht hij met jaargang 2019 zijn eerste wijnen uit. Minuscule aantallen want hij bezit nog maar 2,5 hectare, maar zoekt nog altijd naar uitbreiding. Ook hij zoekt in deze tijden naar wijngaarden die verkoeling bieden en maakt ook zijn wijnen in een zeer verteerbare en elegante stijl. Zijn witte Saint-Joseph is afkomstig van een hoog aangeplante wijngaard en wordt uitsluitend van Roussanne gemaakt, de blend partner in het gebied dat altijd nog iets meer zuren biedt. Het alcoholpercentage in 2021 bedraagt een bescheiden 12,5%. Elegantie op en top, witte Saint-Joseph met een uitermate bourgondisch karakter.

Alain Voge, Côtes du Rhône, ‘Les Peyrouses’, 2021
Grondlegger en pionier in Cornas en St Peray, al sinds 1905 een familiebedrijf en groot gemaakt door Alain. Als vierde generatie wijnmaker maakte hij de grote stappen die zowel de regio als het wijnhuis op de kaart zette. Alain is recent overleden en nu is het huis overgedragen aan zijn voormalig rechterhand Lionel Fraise. Het huis maakt van dit terroir grote wijnen die de intentie hebben om met eten gecombineerd te worden. Les Peyrouses is een Côtes du Rhône gemaakt van uitsluitend syrah uit de noordelijke Rhône. Ze gebruiken druiven afkomstig van de jonge stokken Cornas die nog niet geschikt zijn om in de Cornas wijnen gebruikt te worden, verder aangevuld met druiven afkomstig van wijngaarden die net buiten de appellatie vallen. Ze zoeken echter wel wijngaarden die zo dicht mogelijk in de buurt komen van het terroir in Cornas. Een ware “baby Cornas”.

Waris-Larmandier, Champagne, ‘Haut Volée’, n.v.
Een familie champagnehuis dat in 1989 zijn eerste oogst in ging. Sinds 2000 staat moeder Marie-Hélène aan het roer samen met haar kinderen, en nu in het heden is zoon Pierre-Louis aan de beurt. Zij zitten in een dorp dat zich tot de absolute top van de champagne mag noemen: Avize. Voor lange tijd maakte Waris-Larmandier meer ouderwetse champagne met hogere dosage. Pierre-Louis ziet in dat om mee te doen met de top moeten de dosage omlaag en moeten de champagnes als serieuze wijnen gezien gaan worden. Langzaam maar zeker weet hij de filosofie naar zijn hand te draaien. Echter maakt Pierre Louis ook een Blanc de Noirs van wijngaarden rondom Aÿ die nog binnen de Côte de Blancs vallen en op zeer kalkrijke bodem zijn aangeplant. Champagne die de kracht en meer rond fruit van de pinot noir heeft, maar behoudt ook zijn zoute minerale spanning.

Lulu Passerina, Dianetti Vini, IGP Marche, Italië 2022 (€ 19,95)
Klein familiedomein gerund door Emanuele Dianetti. 100% Passerina uit Carassai (Marche). Wijngaard ligt halverwege de heuvel op 200m, met zuidwestelijke expositie. Terroir van alluviale bodem gekenmerkt door klei, zand en een hoge gehalte aan slib, met alkalische reacties als gevolg van de aanwezigheid van kalksteen. Oogst vindt plaats in de vroege ochtend om de aromas in de druiven te preserveren. Directe persing en koude fermentatie in RVS tanks. Frisse en strakke Italiaans wit met florale tonen. Meest recente toevoeging aan ons gamma.

Au Bas de Pouillange, Pauline Truchetet, Saint Romain, Frankrijk 2022 (€ 57,95)
Naast haar betrokkenheid bij Domaine Truchetet van haar echtgenoot Morgan en zijn zus Julie, heeft Pauline sinds 2022 haar eigen wijngaarden in onder andere Auxey-Duresses en Saint Romain. Deze wijngaarden zijn van famlie overgenomen, in sommige gevallen opnieuw aangeplant en worden door haar biologisch geteeld. In 2022 brengt zij voor het eerst onder eigen naam de wijnen op de markt. (~2000 flessen geproduceerd – release in februari).

Rémy Passot et Fils, Morgon, Frankrijk 2022 (€ 16,95)
Klein familiedomein uit Chiroubles, werken volgens HVE. Wijngaarden met klei/zwart zand (graniet) terroir, oude stokken van ~50 jaar oud.
Vinificatie en elevage in RVS en cementen tanks met traditionele Beaujolais vinificatie. Mooi donker fruit, met frisheid, zuivere stijl.

Barolo di Barolo, Barale Fratelli, Barolo, Italië 2019 (€ 51,95)
én van de oudste en meest klassieke Barolo huizen, tegenwoordig gerund door Eleonora Barale. Klassiek gemaakte nebbiolo wijnen zonder veel extractie en vinificatie en elevage om grote oude foudres. Aromatische, elegante wijnen met ronde tannines. Jong goed drinkbaar en met een enorm ouderingspotentieel, en met vriendelijke prijzen. Daarom recent toegevoegd aan ons gamma!

Afbeelding familie Bart