Gisteren kwam het nieuws dat het Horecavateam definitief besloten heeft de Horecava in januari 2022 niet door te laten gaan. Direct daarop volgden bij onze organisatie vragen van een aantal exposanten en bezoekers over wat hiervan het gevolg zou zijn voor Wine Professional 2022. Hieronder leggen wij u graag uit waarom Wine Professional 2022 van 10 t/m 12 januari 2022 wél door zal (en mag) gaan, ook met de 1,5 meterregel in acht nemend.
LOGO-WP-2022
Wine Professional maakt onafhankelijk en zelfstandig haar eigen afwegingen en keuzes. Wine Professional is 100% onafhankelijk van de RAI en/of Horecava en het team van The Wine & Food Association organiseert al 20 jaar Wine Professional zelfstandig. Dat doen wij met veel plezier, samen met onze hechte groep van exposanten, bezoekers en medewerkers. Daarmee kan Wine Professional ook haar eigen afwegingen en keuzes maken. Omdat wij kleiner zijn dan andere grote beurzen, en dus ook met een kleiner team werken, kunnen wij vaak ook flexibeler en slagvaardiger werken. Er zijn minder schakels waardoor wij ook makkelijker kunnen anticiperen op nieuwe ontwikkelingen, ook op het laatste moment. En dat is in situaties zoals nu een voordeel.

Business as usual in een veilige no-nonsense omgeving

Wij zijn daarom dan ook van mening dat Wine Professional 2022 door kan gaan. En dat is niet alleen omdat dat ook mag volgens de huidige regels als doorstroomevenement. Maar ook omdat er gewoon zeer veel animo voor is onder exposanten en bezoekers die elkaar weer willen ontmoeten, de nieuwste trends willen proeven en ook ‘business as usual‘ willen doen in een veilige no-nonsense omgeving. Want de wijnwereld draait niet alleen om covid, maar gaat daarbuiten gewoon door in de hoop op betere tijden. Stilstand is achteruitgang, en dat willen wij juist voorkomen. Maar wel met respect voor elkaars veiligheid.

wp bezoekers

De 1,5 meterregel geldt niet op beursvloer na QR-codecontrole vóór binnenkomst

Daarom houden wij ons uiteraard aan de covid-regels en volgen wij het nieuws en de persconferenties van de overheid nauwgezet. Wij zullen daarop natuurlijk anticiperen. Dat betekent dat wij na de komende persconferenties precies weten hoe we verder kunnen, en wij zullen ons daar natuurlijk ook aan aanpassen waar nodig, in overleg met onze exposanten, bezoekers en medewerkers. Ook onder de vandaag ingestelde 1,5 meterverplichting kan Wine Professional doorgang vinden. Alle bezoekers, exposanten en medewerkers mogen immers pas de RAI en de beursvloer betreden nadat zij hun QR-code hebben laten controleren. Net zoals dat in bijvoorbeeld restaurants, bioscopen en op andere beurzen het geval is. Daarna geldt binnen deze veilig afgesloten en gecontroleerde bubble deze 1,5 meter niet meer zoals daarbuiten. Daarmee is een veilige omgeving op de beursvloer gecreëerd met normale omgangsvormen. Ook indien deze regeling wordt aangescherpt tot een 2G-beleid dan zullen wij ons daaraan aanpassen.

wp proeven

Andere beurzen als voorbeeld, begrip onder bezoekers en exposanten

Anticiperend op diverse scenario’s heeft ons team de afgelopen weken niet alleen de gebruikelijke wijnproeverijen bezocht, maar ook andere beurzen in de RAI zoals de PAN en Masters Expo. Op zowel de openingsmiddagen als gewone beursdagen konden wij ervaren hoe er in de praktijk met de veiligheidsmaatregelen omgegaan werd, zowel vóór de poort als binnen. Ons viel op dat alles soepel verliep omdat zowel onder bezoekers als exposanten veel begrip was voor de maatregelen, die men inmiddels ook wel gewend is. Deze maatregelen zijn overigens makkelijk toe te passen op Wine Professional. Daarover is continu uitvoerig overleg met de RAI, die ons hierover niet alleen adviseert en begeleidt, maar ook zal toezien op handhaving hiervan. Ook het idee dat iedereen die binnen is op QR en ID werd gecontroleerd gaf velen die wij spraken een veilig gevoel.

Jubileumeditie Wine Professional 2022

Op dit moment verheugen wij ons op een imposante exposantenlijst van veelal vertrouwde exposanten, en de gebruikelijke nieuwkomers die wij ook elk jaar graag verwelkomen. Ook het aantal aanvragen voor een bezoek aan Wine Professional is net zo groot als in ‘normale’ jaren. Wij zien deze loyaliteit als een positieve steun in de rug en zijn alle betrokkenen daarvoor zeer dankbaar.
Gisteren is met de tekenkamer van de RAI de plattegrond ingetekend, waarbij extra rekening is gehouden met een verbreding van de gangpaden op de drukste plekken op de beursvloer. Daarmee wordt de beursvloer ruimer en wordt bovendien de kans op te drukke en nauwe straten aanzienlijk verkleind, zonder afbreuk te doen aan de routing en de plaatsing van exposanten die reeds jarenlang op hun vertrouwde locaties staan. Slechts een paar exposanten is gevraagd mee te werken aan een (tijdelijke) verplaatsing van hun stand, en daar is welwillend op gereageerd, waar wij hen zeer erkentelijk voor zijn. De plattegrond moet nog (zoals ieder jaar) goedgekeurd worden door de brandweer, en wij zullen deze in december definitief maken, waarbij wij de ontwikkelingen omtrent de covid-regels uiteraard hierin zullen integreren.
Na de persconferentie op 3 december zullen wij de registratiecodes voor een bezoek aan Wine Professional versturen, zodat wij daarbij rekening kunnen houden met de regels die de overheid ons voorschrijft. Dat geldt ook voor de exposantenbriefing, definitieve plattegrond, programmering etc. Normaliter gebeurt dit ook in december, maar als dit nu een week later is hopen wij gezien de omstandigheden op uw begrip.

wp wijnen

Worst case scenario

Ondanks onze goede wil, en al onze inzet om Wine Professional 2022 door te laten gaan, zijn wij uiteraard ook realistisch genoeg dat dit niet het geval kan zijn als de overheid dit ons in de komende weken op enig moment zal verbieden. Dat geldt ook als wij het zelf niet meer verantwoord zouden vinden om de beurs door te laten gaan. Allebei is op dit moment niet het geval en daarom zien wij geen aanleiding om nu de handdoek in de ring te gooien, ook omdat wij de kans nog steeds groot achten dat Wine Professional 2022 gewoon doorgaat zolang we ons aan de (toegangs)regels houden.

Horecava en RAI

Wij danken het Horecava-team voor het nauwe contact dat wij met hen in de laatste maanden tijdens hun lastige afwegingen hadden. Wij respecteren ook hun keuze om hun prachtbeurs uit te stellen, maar betreuren dit natuurlijk tegelijkertijd ook. Wij weten immers hoeveel moeite en werk Carlijn Groen-Wijnmalen, haar team en de RAI hebben verricht om de Horecava door te laten gaan en wij zullen onze grote broer naast ons missen voor deze aankomende editie. Wij gaan ervan uit dat dit slechts voor één keer zal zijn en kijken uit naar onze fijne samenwerking in de toekomst. Ondertussen hopen wij dat Wine Professional 2022 voor de Nederlandse en buitenlandse wijnhandel, fine food-sector, gastronomie, horeca en hotellerie nog steeds het begin van een nieuw (en hopelijk ook rooskleuriger horeca-) jaar in de RAI in Amsterdam mag inluiden. Wine Professional bestaat de komende editie 20 jaar, en The Wine & Food Association organiseert deze beurs reeds 20 jaar in de RAI. Daarmee hebben wij ook met de RAI een speciale band opgebouwd. Wij zijn dan ook trots dat de CEO van de RAI, Paul Riemens, Wine Professional 2022 zal openen tijdens de traditionele Diamond Awards. Wij wensen het Horecava-team al het beste met de voorbereidingen voor hun komende editie.
Wij zien u graag op Wine Professional 2022!

wp stand
wp banner

Heeft u verder nog vragen?
Of wilt u wellicht participeren als exposant?

Vraag dan informatie aan via js.vanlissum@thewinesite.nl of stuur een whatsapp berichtje naar 06 21 36 7870. U wordt dan z.s.m. teruggebeld. U kunt ook bellen naar 06 46 20 62 46 (Jan van Lissum). Voor actuele informatie kunt u naast deze site terecht op www.wine-professional.nl, en op onze social media (de links staan bovenaan deze website). Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Meld u dan hier aan.