Kasteel Engelenburg verzorgde tijdens Wine Professional een boeiende proeverij gewijd aan Zuid-Afrikaanse topwijnen – de specialiteit van sommelier Arjen Pleij MV. De nadruk lag op wijnen met een 5-sterrenscore van de Platter’s Wine Guide (4 van de 6 wijnen) en vrouwelijke wijnmakers (4 van de 6 wijnen). Chef Tom Langenkamp en zijn team waren goed op dreef en bereidden onder meer een prachtig combinerend kabeljauwgerechtje.
proefnotities Jan van Lissum
8+
Duwweltjie, Thistle & Weed, Paarl, Zuid-Afrika 2018 (Platter’s: *****)
100% chenin blanc, bushvine, meer dan 65 jaar oud, fermentatie en 10 maanden rijping sur lie in 2 jaar oude Franse barriques, wijnmaker Stephanie Wiid. Elegante kleur, volle, wulpse neus en smaak, evenwichtig, goede bite, mooie bitters, rijpe chenin, jong, levendig, slank, verrassend veel lengte (13%) Benier Global Wines € 18,76
8,5
Radio Lazarus, Alheit Vineyards, Bottelary, Zuid-Afrika 2017
100% chenin blanc, bushvine, zeer lage opbrengst, 2 percelen: Ribbokkop (heuveltop, 400 m hoogte, stokken uit 1978) en Bottelaryberg (op 450 m hoogte, 1971 –2017 was de laatste jaargang van Radio Lazarus, in 2018 bezweek het perceel aan de droogte), fermentatie in aardewerken vaten, wijnmakers Chris en Suzaan Alheit. Jaargang 2015 kreeg in 2017 5 sterren van Platter’s Wine Guide. Rond, rijp en vullend, zoetje, energiek, aards, mineralen, vuursteen, levendige afdronk, veel lengte (13%) Benier Global Wines
Suzaan en Chris Alheit, Alheit Vineyards
Gerecht:
Kabeljauw, langoustine, karnemelk, dille, harissa
Met rode ui, venkelzaad en krokant zuurdesem. Smaakvol en elegant, stevig, vullend, met spanning en zilte toets, frisse dressing
Wijn-spijs
Knappe combinatie, de wijn absorbeert alle componenten van het gerecht, ook de goed gedoseerde pikante tonen. Een van de beste combinaties van de beurs, verrassend.
9-
Viognier, Lismore Estate Vineyards, Greyton, Zuid-Afrika 2017
Viognier, 10 maanden barriquerijping, wijnmaker Samantha O′Keefe, 3886 flessen geproduceerd. Veel kleur, wulpse geur, klassiek, veel hout, crèmig, zoetje, rijpe toets, complexe, dikke viognier, gastronomische wijn (14%) Wijnbeheer
9-
Palladius, Sadie Family, Swartland, Zuid-Afrika 2016 (*****)Chenin blanc, grenache blanc, marsanne, sémillon, sémillon gris, viognier, clairette blanche, roussanne, verdelho, colombard, palomino, afkomstig van 17 verschillende wijngaarden, fermentatie en 12 maanden rijping in amfora en betonnen ei, na de assemblage 12 maanden rijping in grote eiken vaten, wijnmaker Eben Sadie. Veel kleur, zeer moeilijke geur, potdicht, levendige wijn met zeer veel finesse en lengte, knappe blend, fijne houtinvloed, subtiele bitters, mooie kruidigheid, evenwichtige wijn (13,5%) Wijnkooperij De Lange
8,5
SH99 Syrah, Sons of Sugarland, Polkadraai Hills/Stellenbosch, Zuid-Afrika 2018 (*****)
Syrah, oude stokken, fermentatie en 6 dagen inweking in open vaten, rijping in gebruikte vaten, wijnmaker Reenen Borman. Veel kleur, puur, aards, zeer fruitig, ruig, levendig, jeugdig (14%) Wijnkooperij De Lange € 38,95
Gerecht:
Kalfszwezerik 2.0
Een klassieker van De Engelenburg in een nieuwe, tweedelige versie van chef Tom Langenkamp, bestaande uit:
– Crème van kalfszwezerik, ui, appelcider, vanille, peer
Smeuïg, fris door het uitje, zacht zoetig en krokant.
– Kalfszwezerik, truffel, knolselderij, kalfsjus
Rijp, vettig, aromatisch met zoetje. Complex, levendig met bite.
Wijn-spijs
De wijn omarmt het gerecht mooi., volledige harmonie is het resultaat.
9-
Syrah/Grenache Noir/Cinsaut, Erika O., Coastal Region, Zuid-Afrika 2016 (*****)
53% syrah, 28% grenache noir, 19% cinsaut, 12 maanden rijping in nieuwe en gebruikte Franse vaten, wijnmaker Erika Obermeyer. Licht van kleur, volwassen geur, aards, mooie blend, rijp, aromatisch, veel spanning, mooi mondgevoel, licht kruidig, warme smaak (14%) Benier Global Wines € 53,95