panel La Persistance

Wijnkoperij La Persistance presenteerde tijdens Wine Professional een proeverij gewijd aan Tenute Tomasella (Friuli) en Bodegas Vegamar (Valencia). De culinaire omlijsting werd verzorgd door het team van restaurant By Pascal uit Oosterhout, onder leiding van chef Pascal Ariëns en sommelier Martijn Struijk.
proefnotities Ivo Ivanis

Azienda Tenute Tomasella (Friuli, Italië) werd tijdens de proeverij vertegenwoordigd door export manager Cristina della Gaspera. Het landgoed van Tomasella omvat in totaal 150 hectare, waarvan 30 hectare aan wijngaarden (23 ha in Veneto en 7 in Friuli). Het bedrijf werkt met respect voor tradities en het milieu, en produceert intrigerende, atypische wijnen voor dit gebied. Vijftig jaar ervaring en de modernste wijnbereidingsprincipes, gecombineerd met liefde voor het land resulteren hier in uitstekende kwaliteitswijnen.

Cristina della Gaspera, Tomasella

Cristina della Gaspera, Tomasella

Pascal Ariëns, By Pascal

Pascal Ariëns, By Pascal

Vegamar La Persistance

Maria Angeles Collados (Vegamar) en Huub Van den Muijsenbergh (La Persistance)

Bodegas Vegamar (Valencia, Spanje) bevindt zich in Calles in de streek Alto Turia, ten noorden van de stad Valencia. Export manager Maria Angeles Collados was namens Vegamar aanwezig om de wijnen in te leiden. De wijngaarden van Bodega Vegamar bevinden zich in een volledig natuurlijke omgeving op 600 meter hoogte, omringd door de rivieren de Turia en Tuéjar. Er heerst een uniek microklimaat met mediterrane invloeden. Het bergachtige terrein zorgt ervoor dat de zonnestralen loodrecht op de wijnstokken staan. Daarbij bieden de bergen bescherming tegen vorst of hagel, zodat de rijping plaatsvindt onder perfecte omstandigheden. De grote verscheidenheid aan samenstelling van de bodem (zand, silt, kalksteen en klei), zorgt ervoor dat de wijnen stuk voor stuk een eigen karakter hebben. Bij de vinificatie wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken.

Wijnkoperij La Persistance, Breda, 076-5430036

Proefnotities

7,5

Dominio de Calles Brut Nature, Bodegas Vegamar, Cava, Spanje NV
85% macabeo, 15% chardonnay. Frisse kleur, lichte mousse, veel fris fruit, veel smaak, zacht zoetje, goede lengte en frisheid, zacht tropisch fruit in de finale € 11,15

Gerecht:
Tartaar van zeebaars, komkommer, yoghurt, algenpoeder, ponzu, lavas
Aromatisch, romig en fris gerecht met een mooie bite.

Wijn-spijs
Een spannende combinatie, het fruit van de wijn wordt benadrukt.

8-

Rigole Spumante Pinot Bianco Brut, Tenute Tomasella, Friuli Grave, Italië NV
85% pinot bianco, 15% chardonnay; goede kleur, krachtige mousse, rond en romig, wit fruit, goede spanning en lengte € 13,55

8-

Vino de Autor, Bodegas Vegamar, Valencia, Spanje 2019
72% sauvignon blanc, 28% moscatel; lichte kleur, aromatische en stuivende geur, tropisch fruit en snoep, stevige aanzet, zacht bittertje, krachtig van smaak, duidelijke moscateltoets, zuiver, gastronomische wijn € 12,60

8-

Rigole Pinot Bianco, Tenute Tomasella, IGP delle Venezie, Italië 2018
Pinot bianco. Veel kleur, ingetogen geur, wit fruit, veel smaak, rond en romig, noten, zacht bittertje, goede lengte en balans, strakke finale, schoon en puur € 11,50

7,5

Huella de Merseguera, Bodegas Vegamar, Valencia, Spanje 2019
100% merseguera; lichte kleur, aromatisch tropisch fruit, citrus, frisse geur, frisse citrus-aanzet, strakke finale, schoon, opwekkende wijn, goed doordrinkbaar met een zachte mineralige finale € 10,95

8-

Friulano, Tenute Tomasella, Friuli, Italië 2018
Friulano; goede kleur, brede en rijpe geur, gedroogd wit fruit, vol van smaak, zacht bittertje, frisse zuren, ronde en romige finale € 11,50

Gerecht:
Hamachi, gegrilde schorseneren, mayonaise van kappertjes, gepoft hennepzaad, gerookte karnemelk, jus van langoustine
Rond en romig gerecht, notige en rokerige toets door de truffel, veel smaak en elegantie.

Wijn-spijs
Goede combinatie, de wijn omarmt het gerecht en maakt een mooi geheel, de truffel is zeer belangrijk.