pierre ache proeverij

Links op de foto Peter Hekers (Pierre Ache Wijnen)

Peter Hekers (Pierre Ache) presenteerde tijdens Wine Professional een dwarsdoorsnede uit zijn assortiment, dat uitblinkt in kwaliteit en eigenzinnigheid.
proefnotities Ivo Ivanis

Geproefd werd onder meer de Saumur Blanc Vertinières van Domaine Régnier-David, dat al begin jaren zeventig overstapte op biologische wijnbouw. Jéan-François, sinds 2002 aan het roer, werkt inmiddels al meer dan 10 jaar biologisch-dynamisch en maakt pure wijnen met een optimale terroirexpressie. Tevens aandacht voor Ampeleia, het succesvolle nevenproject dat Elisabetta Foradori in 2002 begon in Toscane. Ook op de proeftafel: Sivi Pinot van Slavcek uit de Vipava-vallei in het westen van Slovenië. Eigenaar Franc Vodopivec bezit wijngaarden in een prachtige biodiverse omgeving en maakt op ambachtelijke wijze originele en traditionele wijnen. Last but not least de rode Anjou-cuvée Violette van Clau de Nell, het domein dat vanaf 2009 onder leiding van Anne-Claude Leflaive en haar man Christian Jacques met succes overstapte op biodynamie. Het team van restaurant Graphite* in Amsterdam verzorgde een passende culinaire omlijsting.

Pierre Ache Wijnen, Maastricht, 06-28279927

Simona Spinelli en Marco Tait

Simona Spinelli (sales) en Marco Tait (wijnmaker) hebben de dagelijkse leiding op het Toscaanse domein Ampeleia, in 2002 gestart door Elisabetta Foradori (© Andrea Scaramuzza)

Proefnotities

7,5

Chardonnay, Wijndomein Pietershof, IGP Vlaamse Landwijn, België 2018
Chardonnay, korte houtlagering. Licht van kleur, wit fruit, schone en frisse chardonnay, zacht botertje, volle en zalvende aanzet, duidelijke chardonnay-expressie, toegankelijk en elegant glas, botertje in de finale, verrassend (13%)

8

Sivi Pinot, Slavček, Vipavska Dolina, Slovenië 2016
Pinot gris, biologisch. Veel kleur, bijna lichtroze, aromatische geur, zachte mineraliteit, sinaasappelschil en kruidigheid, ronde en sappige aanzet met veel fruit, zacht zoetige impressies, goede lengte en sappigheid met een lichte oxidatieve toets aan het eind, zuiver, gastronomisch (14,6%)

7,5

Qué sa Quó!, Domaine Salel & Renaud, IGP Coteux de l’Ardèche, Frankrijk 2016
100% viognier, biologisch. Veel kleur, perzik, peer, zoete appel en zachte bloemigheid in de geur, ronde aanzet met veel smaak, zacht botertje, licht zoetige finale, gastronomische wijn (12,5%)

8,5

Les Vertinières, Domaine Régnier-David, Saumur, Frankrijk 2015
Chenin blanc, vin nature, met houtopvoeding. Veel kleur, veel wit fruit, mooie geur, ronde aanzet, citrus, veel smaak, goede lengte en balans, mooie meloenimpressie in de finale (13%) € 19,50

Gerecht
Kreeft in roomboter geweld met structuren van ui, groene asperges en crème van zandhaaibuik
Rond en zacht, licht vegetaal, smeuïg.

Wijn-spijs
Uitstekend geslaagd, de ui is de brug naar de wijn, spannende combinatie.

8,5

Kepos, Ampeleia, IGP Costa Toscana, Italië 2017
Alicante nero (grenache noir), carignan, mourvèdre, biodynamisch, samenwerking tussen Elisabetta Foradori, Giovanni Podini en (tot 2009) Thomas Widmann. Jonge roodpaarse kleur, wat aardse tonen, paddenstoelen, pruim en vijgen, zachte vanille, custard, rond en sappig, licht belegen, ronde maar stevige tannines, frisse zuren met veel lengte en een sappig einde (13%)

8-

Les Genelières, Maison Nicolas Morin, Marsannay, Frankrijk 2017
Pinot noir, biologisch. Licht van kleur, veel fruit, kersen en rozijnen, elegante en zeer fruitige aanzet, zachte mineraliteit en veel lengte met een duidelijke fruitige finale (13%)

8,5

Carabas, Luretta, Colli Piacentini, Italië 2015
100% barbera, biologisch. Zeer veel kleur, typisch Italiaans, kersenfruit, rozijnen en vijgen, rijpe en rijke geur, rond en sappig, veel smaak, prachtige balans en lengte, ronde finale, prachtig glas, jong en toch al drinkbaar (13%)

8

Cuvėe Violette, Clau de Nell, Anjou, Frankrijk 2016
65% cabernet franc, 35% cabernet sauvignon, biodynamisch, 16 maanden rijping op gebruikte vaten. Zeer jonge kleur, cassis en aardse tonen, zachte stalgeur, in aanzet veel fruit, frisse zuren, mooie houtinbreng, mediterrane kruiden, ronde, stevige tannine, veel lengte.

Gerecht
Hoen met poffer, gebraden bloemkool en creme van miso.
Romig en fris van smaak met wat aardse tonen en een mooie frisheid.

Wijn-spijs
Redelijk goed geslaagd, iets minder spannend dan de vorige combinatie, de tannine van de wijn wordt iets benadrukt.