proefnotities Ivo Ivanis
Draga Boutique Winery, Collio, Italië
De familie Miklus houdt zich al sinds begin 20e eeuw bezig met wijnbouw in de region Collio. Het begon op bescheiden schaal, met 1 hectare wijnstokken en bulkwijn gemaakt in de garage. Begin jaren negentig werd de garage opgewaardeerd tot wijnkelder en werden er wijngaarden bijgekocht in de regio Draga. De eerste zelf geproduceerde wijnen kwamen op de markt en een moderne, goed geoutilleerde wijnkelder verhoogde de kwaliteit. In 2006 werd begonnen met de productie van orange wines en in 2012 volgden de eerste sparkling wines. Het wijnhuis staat nu onder leiding van Mitja Miklus, de vierde generatie, en produceert wijnen op biologische en duurzame grondslag. Respect voor de natuur en de vaak zeer steile hellingen waarop de wijngaarden liggen maken date r veel handarbeid aan te pas komt. De rendementen zijn zeer laag. Voor de Italiaanse markt maken ze reguliere wijnen onder het label Draga, voor de rest van de wereld orange wines onder het label Miklus. Opvallend is dat de orange wines zeer populair zijn in China en Japan.
Mitja Miklus
Proefnotities
8,5
Miklus Natural Art Ribolla Gialla, Draga Boutique Winery, IGP delle Venezie, Italië 2014
Ribolla gialla, 20 jaar oude stokken op 220 m hoogte, bodemlagen van klei-mergel en zandsteen, 30 dagen maceratie in conisch vat, in het begin regelmatige onderdompeling, 48 maanden rijping op acacia barrique, ongefilterd; mooie heldere kleur, elegante en complexe geur, heeft tijd nodig, ziltig, frisse appel, licht bloemig, zachte sherrytoets, strakke aanzet met veel fruit en sappigheid, mineralig, elegante finale, zeer mooie wijn (13%) Natural Orange
8
Jakot Miklus Francesco, Draga Boutique Winery, Vino Bianco, Italië 2017
100% friulano, 54 jaar oude stokken, 12 dagen maceratie in open conisch vat, in het begin regelmatige onderdompeling, 24 maanden rijping op 500-litervaten; wat lichter van kleur, strakke geur, vuursteen en peper met fijn fruit erachter, sappige aanzet, jong met goede balans en veel mineraliteit en complexiteit in de finale, gastronomische wijn (13%) Natural Orange
8+
Miklus Malvasija, Draga Boutique Winery, Collio, Italië 2015
Malvasija istriana, 14 en 50 jaar oude stokken, 14 dagen maceratie in open conisch vat, in het begin regelmatige onderdompeling, 24 maanden rijping op 2000-litervaten; zeer veel kleur, goudgeel, veel appelfruit, licht floraal, sappige aanzet, zachte mineraliteit, noten en bittertje, goede lengte met een wat strakke en notige finale (14%) Natural Orange
8,5
Miklus Natural Art Pinot Grigio, Draga Boutique Winery, Collio, Italië 2017
Pinot grigio, 39 jaar oude stokken, 14 dagen maceratie in open vat, in het begin regelmatige onderdompeling, 24 maanden rijping op 500-litervaten; veel kleur, lichtroze, klein rood fruit, frambozen en roosjes, fruitige aanzet, goede lengte en balans, zacht bittertje en veel kersenfruit in de finale, zeer elegant (14%) Natural Orange
8
Miklus Negro di Collina, Draga Boutique Winery, Collio, Italië 2015
50% cabernet sauvignon, 50% merlot, 30 dagen maceratie in open vat, 24 maanden rijping in oude Franse barriques, ongefilterd; veel kleur, fris rood fruit, tabak, peper, aardse tonen, truffel, jong, heeft tijd nodig, strakke aanzet met veel kersen en primair fruit, frisse zuren, expressieve mineraliteit, goede balans, wat strakheid op het einde, heeft nog ca. 5 jaar nodig om optimaal op dronk te zijn (14%) Natural Orange
7,5
Miklus Francesco Ribolla Gialla Metodo Ancestrale, Draga Boutique Winery, Frizzante, Italië 2018
Ribolla gialla, 18 jaar oude stokken, 3 dagen maceratie, tweede gisting op fles, zero dosage; wat troebele kleur, appels en peren domineren de geur, wat zoetige aanzet, veel appelfruit, bittertje en kersen, zachte tannine in de finale, aparte wijn (12%) Natural Orange
Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië
De familie Kobal plantte in 1880 haar eerste wijnstokken en maakte aanvankelijk bulkwijn voor de steden Triest en Ljubljana. Daarnaast beheerden ze een café naast de winery waar ze eigen wijn schonken. Na de Tweede Wereldoorlog ging de complete oogst jaarlijks naar de regionale coöperatie. Kazimir Kobal, die de boerderij sinds 1975 beheerde, slaagde erin de beste percelen voor de familie te behouden en zelfs uit te breiden. In 2014 besloten Valter Kobal en zijn vrouw Mojca zich serieus te wijden aan wijnbouw en net als hun voorouders weer zelf wijn te gaan maken. Ze stapten uit de coöperatie en maakten de overstap naar biodynamische teelt. Veel tijd en moeite wordt besteed aan het herstellen en opnieuw rendabel maken van oude, in verval geraakte terraswijngaarden. Daarbij focust Valter zich vooral op oude regionale druivenrassen: pinela, zelen, vitovska grganja, ošip, cedajc, pokalca, ribolla, refosco en picolit.
Etiket van de Fedora Pinela
Proefnotities
8-
Pinela, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2018
Pinela 41 jaar oude stokken, 2-3 dagen maceratie, spontane gisting, 12 maanden rijping sur lie in oude grote vaten, zwavelen alleen bij het bottelen, ongefilterd; lichte kleur, frisse citrus, schone en ziltige geur, sappige aanzet met lichte kruidige toets, goede balans en veel lengte, gastronomische wijn (13%) Delicroatia € 16,00
8+
Zelen, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Zelen, 20 jaar oude stokken, 4 dagen maceratie, spontane gisting op wilde gisten, 12 maanden rijping sur lie in oude 1600-litervaten; licht troebel, sinaasappelschil, duidelijke oxidatieve toets, elegante rozemarijngeur, sappige en elegante aanzet, veel fruit en mooie drinkbaarheid, veel lengte en spanning in de finale, gastronomische wijn (11,5%) Delicroatia € 16,00
8-
Chardonnay, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Chardonnay, 10 jaar oude stokken, 7 dagen maceratie, spontane vergisting met wilde gisten, 14 maanden rijping in Franse eiken vaten van 1000, 500 en 225 liter; lichte kleur, grassig, asperges, botertje, zachte houttoets, in de smaak is het hout duidelijk aanwezig, strakke chardonnay met veel body en goede lengte, frisse zuren en fijne mineraliteit, jonge, gastronomisch inzetbare wijn (13%) Delicroatia € 16,00
8,5
Goli Breg, Fedora, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
45% merlot, 30% cabernet sauvignon, 25% refosco, 25-35 jaar oude stokken, tot 30 dagen fermentatie met schilcontact, 24 maanden rijping op Franse eiken vaten van 225 en 500 liter, zwavelen bij de botteling; volle jonge kleur, truffels en cassis, rijk aan elegant rood fruit, zachte houtinbreng, smaak komt overeen met geur, ronde zachte tannine, fijne houtinbreng, elegante finale, jong (13,5%) Delicroatia € 23,00
Aci Urbajs, Štajerska, Slovenië
Aci Urbajs woont met zijn familie in een klein huisje op de hoge heuvel van Rifnik, omringd door een wijngaard van 1 hectare die hij sinds eind jaren negentig op biodynamische wijze bewerkt. De aanplant bestaat uit oude stokken blaufränkisch, chardonnay, kerner, pinot gris, pinot noir en laški rizling (welschriesling). Urbajs maakt er met beperkte middelen zeer eigenzinnige, natuurlijke wijnen van en produceert jaarlijks slechts 6.000 tot 8.000 flessen. De wijnen komen tot stand via natuurlijke, spontane fermentatie en rijpen in oude, grote vaten. Bij het bottelen voegt Urbajs zeer weinig of geen sulfiet toe.
Familie Urbajs
Proefnotities
8,5
Organic Anarchy Radicall 1, Aci Urbajs, Štajerska, Slovenië 2018
Riesling, chardonnay, kerner, 30 jaar oude stokken, 1-2 weken maceratie in open vaten, 12 maanden rijping op zeer oude Sloveense vaten; veel kleur, licht troebel, duidelijke botrytisgeur, rozijnen en vijgen, zachte sinaasappelschil, schoon, rijpe en rijke geur, droge aanzet, strakke, wat hoge zuren, goed fruit erachter, goede lengte en balans, veel elegantie en gastronomische mogelijkheden, zeer goede orange wine (13%) Delicroatia
8-
Organic Anarchy, Aci Urbajs, Štajerska, Slovenië 2015
Riesling, chardonnay, kerner, 30 jaar oude stokken, 1-2 weken maceratie in open vaten, 12 maanden rijping op zeer oude Sloveense vaten; troebel uiterlijk, de geur wordt gedomineerd door ziltigheid, de smaak is strak met veel citrusfruit, toegankelijk, maar mist de kracht en concentratie van de vorige wijn, veel strakker (12,5%) Delicroatia
Ook geproefd
8-
Svetlik Rebula Selekcija, Svetlik, Vipavska Dolina, Slovenië 2015
Ribolla gialla, 14 dagen maceratie, 24 maanden rijping in 2.500-litervaten, 24 maanden flesrijping fles, ongefilterd; amber, zeer veel kleur, elegante geur, mineralig, veel smaak en kracht, noten, frisse zuren, ronde finale (14%) Delicroatia
7,5
Modri Pinot, Kristančić Pavo, Goriška Brda, Slovenië 2016
Pinot noir, opvoeding op Frans en Amerikaans hout; volle jonge kleur, roodpaars, rijpe stijl pinot noir, licht jammig, rood fruit, duidelijke houtinvloed, de smaak is vol met veel hout, zoetige finale met redelijke lengte, mist de elegantie van de pinot-druif (14%)
8-
Amfora Cabernet Sauvignon, Erzetić Brda, Višnjevik, Slovenië 2016
Cabernet sauvignon, 15 jaar en oudere stokken, 3 weken gecontroleerde maceratie, 18 maanden houtrijping (deels nieuw), 12 maanden amfora, 6 maanden flesrijping; veel kleur, jong, duidelijke cabernetgeur, cassis, peper, de invloed van het hout is merkbaar, vanille, mokka, tabak, fruitige aanzet, veel fruit en hout op dit moment, strakke tannine met goede zuren, iets zoetig in de finale, jong (13,5%)