Vinexposium_Paris_2023
Van 12 t/m 14 februari 2024 zal Parijs het toneel zijn van het ‘flagshipevent’ van Vinexposium, de Wine Paris & Vinexpo Paris. De beurs telt 4.026 exposanten, verwelkomt naar verwachting 40.000 professionals van over de hele wereld en biedt een randprogramma van 122 lezingen, debatten, rondetafelgesprekken en masterclasses.

De Wine Paris & Vinexpo Paris biedt de bezoeker drie dagen lang een uitgebreid randprogramma, ‘ON!’ genaamd. Het ON! -programma, bedoeld om uitwisselingen te stimuleren en de sector te voeden met informatie, telt niet minder dan 122 items, welke vanaf heden online beschikbaar zijn.

Wine Paris & Vinexpo Paris 2024

ON! Een programma gewijd aan de grote uitdagingen van de industrie

Het ON! -programma is gericht op de trends en ontwikkelingen in de wijn- en gedistilleerdindustrie, en wordt georganiseerd in samenwerking met internationale experts. Met hun diepgaande kennis van de sector helpen zij bezoekers met het ontcijferen, informeren en presenteren van innovatieve perspectieven om de ontwikkelingen in de markt te begrijpen.

VAfbeelding Vinexposium_Paris_2023 2
Afbeelding Vinexposium_Paris_2023 3
 • Een programma gericht op ontdekkingen
  De ON! biedt een uitgebreid programma van proeverijen en masterclasses op hoog niveau om de essentie van de regio’s, appellations, producten, merken en domeinen van de wereld te proeven en om ontdekkingen te doen:
  – Masterclasses rond appellations zoals Elzas, Bourgogne, Champagne, Languedoc, Beaujolais Villages; rond druivenrassen zoals Sauvignon, Pinot Noir en Chardonnay, Grüner Veltliner uit Oostenrijk; regio’s als Auvergne, Bordeaux, Loire, Pays Nantais, Touraine, Rhônevallei maar ook Friuli, Toscane, Vinho Verde en de staat Virginia; terroirs zoals vulkanische wijnen, Centre-Loire of Cognac.
  – Masterclasses over Italiaanse wijnen, Prosecco, Chianti of Pinot Grigio of de emblematische Australische wijnen van Penfolds of Coonawarra, de beste Cabernets van Napa Valley, gedurfde wijnen van New York of de wijnen van oude wijngaarden uit Turkije, variërend van de grote klassiekers tot de nieuwe stijlen van wijnen.
  – Een cyclus van 4 conferenties door het California Wine Institute, de Wines of New York, de Wines of Oregon en de Wines of California.
  – De Vinexpo Challenge, een traditionele blindproeverij, georganiseerd door de Association de la Sommellerie Internationale (ASI) en Vinexposium, in samenwerking met Raimonds Tomsons (Letland), Beste Sommelier van de Wereld 2023 en Valeria Gamper (Argentinië), Beste Sommelier van Amerika 2022.
Afbeelding Vinexposium_Paris_2023 4
 • De groei van no/low
  Als een van de belangrijkste trends dit jaar op de Wine Paris & Vinexpo Paris, zal no/low het onderwerp zijn van een aantal conferenties en masterclasses, waaronder:
  – “Kan nuchterheid vreugdevol worden?” door Antoine Besse en Caroline Noirbuisson.
  – “Hoe implementeer je een aanbod voor alcoholarme en niet-alcoholische dranken?” door Jérôme Cuny en Christine Parkins.
  – “Toekomst: alcoholvrije grands crus?” een masterclass over de toekomst van super premium alcoholvrije wijn, onder leiding van Rodolphe Frerejean-Taittinger, CEO van French Bloom.
  – “Geheimen van een ‘sobrelier’: artisanale niet-alcoholische dranken” met Benoit d’Onofrio.
  – Ten slotte is er natuurlijk weer de ‘Battle van de Sommeliers’ met als thema “De plek van niet-alcoholische dranken”, georganiseerd door Marc Almert, Beste Sommelier van de Wereld 2019 en Hoofdsommelier van Baur au Lac (Zürich) en Dominique Laporte, Beste Sommelier van Frankrijk 2004, evenals de bekende wijncriticus Robert Joseph.
Afbeelding Vinexposium_Paris_2023 5
Afbeelding Vinexposium_Paris_2023 6
 • Duurzaamheid, van wijnstok tot verpakking
  Duurzame ontwikkeling is een belangrijk thema geworden in de alcoholische drankenindustrie en komt eveneens terug in het ON! – programma:
  – Een rondetafeldiscussie over manieren om het bewustzijn over duurzame ontwikkeling te vergroten.
  – Conferenties over biodynamica, een belangrijke pijler van de wijnbouw van de toekomst, ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de biodynamica, onder leiding van Gérard Bertrand; De impact van klimaatverandering op terroirwijnen, met François Gilbert.
  – Masterclasses, waaronder “Sustainable Tasting: Discovering Climate Solutions”, met Marta Mendoca voor het Porto Protocol en Jamie Goode.
  – Proeverijen van verschillende wijnhuizen en regio’s, rond studies over het toevoegen van de stengel aan de vinificatie van wijnen, een veelzijdig antwoord op de klimaatproblematiek, onder leiding van Jérémy Cukierman en Frédéric Massie.
 • Ontwikkelingen in de sector
  Met tal van conferenties, rondetafelgesprekken en debatten over de toekomst van duurzame wijnen in internationaal perspectief:
  – De conferentie “Wine by Colours: What Are the Global Trends?” over de evolutie van consumptie en productie, gepresenteerd door John Barker, directeur-generaal van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) en Giorgio Delgrosso.
  – “Wie zijn de winnaars van de wereldwijde wijnmarkt van morgen?” georganiseerd door het bureau Hopscotch Sopexa, dat de 10e editie van de Wine Trade Monitor zal onthullen, een prospectieve studie die in 2023 is uitgevoerd op 9 belangrijke markten.
  – “Looking for Opportunities to Win in Challenging Times”, een conferentie georganiseerd door de IWSR die de impact van het economische landschap op de wereldwijde markt voor alcoholische dranken zal onderzoeken.
  – “Smaakverschuivingen: Franse consumentenperspectieven 2024”, in samenwerking met Bernard Burtschy, Julia Markowski en Sarah Multigner.
  – “Ondernemen in het kader van de Brexit in 2024. Moeten wijnproducenten, geconfronteerd met de uitdagingen die nieuwe wetten met zich meebrengen om zelfs de definitie van wijn te veranderen, nog steeds tijd en moeite investeren in het VK? met Miles Beale (WSTA), Justin Liddle, Nadine Maccallion, Chuck Cramer en Andrew Catchpole.
 • Innovatie
  Het onderwerp innovatie brengt experts samen op het gebied van technologie, trendonderzoek en -analyse, digitale communicatie en e-commerce. De WineTech Perspectives, een ruimte gewijd aan innovatie en digitalisering van de sector, gecreëerd in samenwerking met Wine Tech en Vinocamp, zal een cyclus van 26 interessante lezingen organiseren in dynamische en participatieve formats rond de volgende 3 thema’s:
  – Tech for Good/Sustainable, inclusief een rondetafelgesprek over “Reuse: is de wijnindustrie klaar om de sprong te wagen?” en een groot interview met Laurent David, President van LWT.
  – Data, A.I. en Web 3.0 komen aan bod met een paneldiscussie over “Wine Labelling: Perspectives on Innovation and Regulation” en een uitgebreid interview met Heini Zachariensen, CEO Vivino.
  – Consumptie & Retail, met een rondetafelgesprek over de overdracht van de wijncultuur: het potentieel van nieuwe communicatievormen, met Marion Château, Sylvain Dadé, Diane Souquière, Gilles Raison en een uitgebreid interview met Michel Chapoutier.

Ga voor meer informatie naar wineparis-vinexpo.com
Bekijk de exposantenlijst hier online.
Of bestel hier uw toegangsbadge!

Foto’s van Wine Paris & Vinexpo 2023 vindt u hier.