- Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie)
- Presentatie kaasbord met maximaal vijf kazen en één begeleidende drank
- Combinatie van één kaas van Bourgondisch Lifestyle met één van tien voorgeselecteerde wijnen van Anfors Imperial.
Vierde opdracht
De twee finalisten, Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije), kregen op 28 juni een vierde en laatste opdracht, die te beschouwen is als een verdieping en verbreding van de derde opdracht uit de voorronde. Deze keer ging het om het combineren van vijf verschillende kazen met vijf verschillende wijnen, waarbij de keuze van beide geheel vrij was.Toelichting
Net als in de voorronde was een beknopte en heldere onderbouwing van de combinaties door de twee kandidaten belangrijk voor de jury. Vragen als ‘Waarom deze match?’, ‘Ga je uit van een combinatie die in de smaak valt bij iedereen?’ , of ‘Verras je je gasten met een originele, onverwachte keuze?’ waren hier minstens even relevant.De winnares: Rianne Slotboom (De Librije)
Correcte selectie van vijf, uitsluitend Nederlandse kazen en een uitstekende reeks van vijf wijnen. Wijn-kaascombinaties: drie toppers en twee van goed niveau. De keuzes werden mondeling prima door Rianne toegelicht. In de voorronde presteerde zij het beste bij het onderdeel Kaastafel en Kaasbord met één begeleidende drank. Rianne werd bijna unaniem tot winnares uitgeroepen.De vijf combinaties van Rianne Slotboom
Mècorino, schapenkaas
Granite Clos des Perrières, Jérôme Brétaudeau, Muscadet Sèvre et Maine, Frankrijk 2019
Remeker Pril, rauwmelkse natuurkorst van Jersey koemelk
La Combe Baxin, Domaine Rougeot, Saint-Romain, Frankrijk 2019
Twentse Bunkerkaas, geitenkaas
Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2016
Oudwijker Fiore, Holstein koe
Old Harvest Medium, Ximénez-Spínola, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV
Oudwijker Colosso, buffelmelk
Les Treilles du Loup Gewurztraminer, Domaine Weinbach, Alsace, Frankrijk 2019
Uitstekende tweede plaats: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns)
Correcte selectie van vijf kazen. De wijnkeuze is gedurfd en uitdagend en de verschillen tussen de wijnen onderling zijn groot. Deborah speelt duidelijk niet op safe. Wijn-kaascombinaties: twee van goed niveau, de andere drie waren zeker bijzonder en gedurfd, maar kwamen voor de finale net iets te kort. De mondelinge toelichting door Deborah was zeer goed. In de voorronde behaalde zij de hoogste score bij de match van één kaas en één wijn.De vijf combinaties van Deborah van Breugel
Pouligny Saint-Pierre, geitenkaas
Monts Damnés, Paul Prieur et Fils, Sancerre, Frankrijk 2019
Gratte Paille, koemelk
Arcane, Château de Fosse-Sèche, Vin de France, Frankrijk 2020
Brun de Noix, rauwmelks, gewassen met walnootlikeur
Domaine Labet, Macvin du Jura, Frankrijk NV
Asiago, rauwmelks uit de Dolomieten
Sparkling Juicy Tea Verbene Jasmin Riesling, Van Nahmen
Achels Blauw, rauwmelkse blauwschimmel
Vin de Constance Natural Sweet, Klein Constantia, Western Cape, Zuid-Afrika 2015