tafelpresentatie

Rianne Slotboom (De Librije), Evert Schönhage (Maître Fromager), Jan van Lissum (The Wine & Food Association, juryvoorzitter), Deborah van Breugel (De Bokkedoorns)

Op 28 juni, tijdens de Wine Challenge Amsterdam, kon de finale van de verkiezing Beste Fromager na eerder uitstel eindelijk doorgang vinden. De twee finalisten voltooiden ten overstaan van de jury hun vierde en laatste opdracht. Winnares werd Rianne Slotboom (De Librije). tekst Jan van Lissum
Bij de voorronde die eind oktober plaatsvond kregen de kandidaten voor de verkiezing van de Beste Fromager van het Jaar drie onderdelen:
  • Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie)
  • Presentatie kaasbord met maximaal vijf kazen en één begeleidende drank
  • Combinatie van één kaas van Bourgondisch Lifestyle met één van tien voorgeselecteerde wijnen van Anfors Imperial.
Een verslag van die voorronde vindt u hier.

Vierde opdracht

De twee finalisten, Deborah van Breugel (De Bokkedoorns) en Rianne Slotboom (De Librije), kregen op 28 juni een vierde en laatste opdracht, die te beschouwen is als een verdieping en verbreding van de derde opdracht uit de voorronde. Deze keer ging het om het combineren van vijf verschillende kazen met vijf verschillende wijnen, waarbij de keuze van beide geheel vrij was.
wca logo
fromage 3
fromage 4
fromage 5

Toelichting

Net als in de voorronde was een beknopte en heldere onderbouwing van de combinaties door de twee kandidaten belangrijk voor de jury. Vragen als ‘Waarom deze match?’, ‘Ga je uit van een combinatie die in de smaak valt bij iedereen?’ , of ‘Verras je je gasten met een originele, onverwachte keuze?’ waren hier minstens even relevant.
kazen rianne
wijnen Rianne

De winnares: Rianne Slotboom (De Librije)

Correcte selectie van vijf, uitsluitend Nederlandse kazen en een uitstekende reeks van vijf wijnen. Wijn-kaascombinaties: drie toppers en twee van goed niveau. De keuzes werden mondeling prima door Rianne toegelicht. In de voorronde presteerde zij het beste bij het onderdeel Kaastafel en Kaasbord met één begeleidende drank. Rianne werd bijna unaniem tot winnares uitgeroepen.
Rianne 1
De vijf combinaties van Rianne Slotboom

Mècorino, schapenkaas
Granite Clos des Perrières, Jérôme Brétaudeau, Muscadet Sèvre et Maine, Frankrijk 2019

Remeker Pril, rauwmelkse natuurkorst van Jersey koemelk
La Combe Baxin, Domaine Rougeot, Saint-Romain, Frankrijk 2019

Twentse Bunkerkaas, geitenkaas
Giacomo Fenocchio, Barolo, Italië 2016

Oudwijker Fiore, Holstein koe
Old Harvest Medium, Ximénez-Spínola, Jerez-Xérès-Sherry, Spanje NV

Oudwijker Colosso, buffelmelk
Les Treilles du Loup Gewurztraminer, Domaine Weinbach, Alsace, Frankrijk 2019

kazen deborah
wijnen Deborah

Uitstekende tweede plaats: Deborah van Breugel (De Bokkedoorns)

Correcte selectie van vijf kazen. De wijnkeuze is gedurfd en uitdagend en de verschillen tussen de wijnen onderling zijn groot. Deborah speelt duidelijk niet op safe. Wijn-kaascombinaties: twee van goed niveau, de andere drie waren zeker bijzonder en gedurfd, maar kwamen voor de finale net iets te kort. De mondelinge toelichting door Deborah was zeer goed. In de voorronde behaalde zij de hoogste score bij de match van één kaas en één wijn.
Deborah 1
De vijf combinaties van Deborah van Breugel

Pouligny Saint-Pierre, geitenkaas
Monts Damnés, Paul Prieur et Fils, Sancerre, Frankrijk 2019

Gratte Paille, koemelk
Arcane, Château de Fosse-Sèche, Vin de France, Frankrijk 2020

Brun de Noix, rauwmelks, gewassen met walnootlikeur
Domaine Labet, Macvin du Jura, Frankrijk NV

Asiago, rauwmelks uit de Dolomieten
Sparkling Juicy Tea Verbene Jasmin Riesling, Van Nahmen

Achels Blauw, rauwmelkse blauwschimmel
Vin de Constance Natural Sweet, Klein Constantia, Western Cape, Zuid-Afrika 2015

De jury

De finalejury bestond uit:

  • Evert Schönhage (Maître Fromager)
  • Allard Botenga (Proefschrift)
  • Roy Pelgrim (Anfors Imperial)
  • Julee Resendez (Van Belle Academy)
  • Jan van Lissum (Proefschrift – voorzitter)