Grand Tasting 2018

Twee van de invloedrijkste Franse wijnschrijvers, Michel Bettane en Thierry Desseauve, organiseren sinds 2006 de presentatie Le Grand Tasting te Parijs. Dit evenement is een waar paradijs voor de liefhebber van gereputeerde, klassieke wijnen.
tekst Albert de Jong

Heel veel illustere grand cru’s uit Bordeaux, Bourgogne, Elzas, Champagne en allerhande andere topwijnen zijn hier in grote aantallen aanwezig en te proeven. Behalve uit Frankrijk zelf zijn er ook veel bijzondere wijnen te proeven uit Spanje, Italië, de Verenigde Staten, Libanon en zelfs China. De te proeven wijnen zijn vaak zeer kostbaar maar gaan probleemloos open en regelmatig wordt dat alles nog opgefleurd met iets zeldzaams dat gewoon niet in de catalogus staat.

Grand Tasting logo
Heel veel topwijnen

Heel veel topwijnen om te proeven

Het wijnfestival wordt gehouden in het zalen van het Carrousel du Louvre en wordt erg druk bezocht door zowel jonge als oudere connaisseurs, die werkelijk overal vandaan komen. Zo sprak ik een handelaar uit Litouwen die vertelde dat dit een ideale beurs is om efficiënt topwijnen te proeven en te kopen! Niet alleen de bezoekers zijn hier zeer tevreden, maar ook de exposerende wijnboeren zijn vol lof. Zo zijn verschillende standhouders van mening dat deze presentatie en de vakbeurs Prowein de enige twee wijnbeurzen zijn is die er echt toe doen. Absoluut passend is het gedistingeerde niveau van de beursgangers; het wekt zelfs ietwat de indruk geselecteerd te zijn! Werkelijk iedereen is sereen en serieus aan het proeven en men treft geen aangeschoten of beschonken lieden aan. Vermoedelijk schrikt de hoge, doch realistische, entreeprijs – dertig euro voor één dag en veertig voor beide dagen – dit soort respectloze individuen af.

Op de beursvloer

In totaal waren er ruim honderd wijngoederen aanwezig, die gezamenlijk verantwoordelijk waren voor ruim 3.500 te proeven wijnen. Naast de reguliere beurspresentatie zijn er veel aanvullende masterclasses die deze beladen term geheel waardig zijn. Want wereldberoemde wijnproducenten zoals Krug, Bollinger, Cheval Blanc, Pichon Comtesse en meer wijnhuizen van dat kaliber laten hier probleemloos de mooiste wijnen proeven.

Champagne

Vanzelfsprekend is het wijnaanbod veel te omvangrijk om alles te proeven en zodoende kregen de Franse klassiekers uit Bordeaux, Bourgogne, Elzas en Champagne de voorkeur. Tijdens mijn ‘Tour de Champagne’ noteerde ik twee nieuwe ontdekkingen. Als eerste het huis G.F. Duntze uit Reims. Dit champagnehuis produceert jaarlijks 50.000 flessen en hiervan bekoorden de Extras Brut Premier Cru en de Brut Blanc de Blancs Premier Cru mij zeer. Beide champagnes waren verleidelijk helder, fris en intens van smaak met een fijn parelende mousse en voorzien van een lange afdronk.

De andere ontdekking was Lombard met zijn terroirgetypeerde wijnen. Buitengewoon indrukwekkend waren de Brut Nature-flessen uit de dorpen Le Mesnil-sur-Oger, Chouilly, Cramant en Verzenay. Het was prachtig om de verschillende wijnoorden zo vlot achter elkaar te proeven, waarbij de sublieme verfijning van het verkwikkend aanwezige zuur mij enorm opviel. Een ander kwaliteitsbedrijf is Alfred Gratien uit Epernay. Dit iconische bedrijf, opgericht in 1864, is een van de weinige champagnehuizen waar de jonge wijn zijn eerste gisting krijgt op houten fusten. De huisstijl is hier subtiel, levendig en rijk. Daarnaast bekoorden eveneens de huizen Gosset, Edouard Brun, Bollinger, Louis Roederer en Pol Roger, om er maar enkele te noemen.

Victor Duntze van het huis G.F. Duntze te Reims

De talentvolle jonge champagnemaker Victor Duntze van het huis G.F. Duntze te Reims

Masterclasses met wereldberoemde producenten

Masterclasses met wereldberoemde producenten

Bourgogne

Uit de Bourgogne was het domein Frédéric Magnien mijn grote liefde, met werkelijk adembenemende pinot noirs uit de gerenommeerde oorden Gevrey-Chambertin, Morey-St-Denis en Chambolle-Musigny. Veel wijnen waren hier van premier cru- en grand cru-niveau en dat was niet uitsluitend aan het etiket te herkennen. De wijnen waren hier fluwelige, zijdeachtige cassis-bourgogne op het allerhoogste niveau Côtes de Nuits! Helaas zijn deze wijnen niet goedkoop – de prijzen varieerden van honderd tot vierhonderd euro per fles, maar hiervoor krijgt men wel wat zeer bijzonders in het glas.

Andere verleidelijke rode bourgognes waren te proeven bij Maison Joseph Drouhin uit Beaune. Naast zijn Franse wijnen waren daar ook pinot noirs te proeven van zijn Amerikaanse zustertak Domaine Drouhin Oregon Roserock. Het verschil tussen die beide is dat de pinot noirs uit Oregon zich wat zwoeler en zoeter lijken te presenteren dan hun Franse druifgenoten. Mijn topfavorieten waren de 2014 Beaune Cras Premier Cru, de 2014 Charmes-Chambertin Grand Cru en de 2014 Oregon Pinot Noir Laurène. Onder de andere aanwezige bourgogneproducenten heb ik ook genoten van de rode en witte wijnen van de wijngoederen Domaine Faiveley, Louis Jadot, Chanson, Trapet en Bouchard Père & Fils.

Bordeaux

Buitengewoon imposant is hier de lijst van de aanwezige bordeauxproducenten. Het lijkt wel of iedere beroemde producent, in zowel wit als rood, hier aanwezig is. Diverse toppers hadden, naast de recente jaargangen, ook rijpe wijnen meegebracht. Zo genoot ik van: 2015 Château Petit-Village Pomerol, 2011 Château de Fieuzal Blanc, Pessac-Léognan, 2007 Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande, 2011 Château Giscours, 2011 Léoville-Barton, 2007 Langoa-Barton, 2010 Château Beychevelle en de drie oogstjaren 2010, 2011, 2014 van Château Lagrange. Uit de Sauternes kwamen de twee imposante dessertwijnen 2013 Château Suduiraut en 2009 Château de Rayne Vigneau die mijn bordeauxreeks weelderig afsloten.

Dit jaar vindt Le Grand Tasting plaats op 29 en 30 november.

Anthony Barton

Op de beursvloer tref je talloze beroemde wijnproducenten, zoals hier Anthony Barton (Léoville-Barton/Langoa-Barton)