Nikolaihof is een van de oudste wijndomeinen in de Oostenrijkse wijnregio Wachau en tevens een van de eerste die met biodynamische wijnbouw (1988) is begonnen. Regina Meij van Imperial Wijnkoperij organiseerde een wijn-spijslunch in restaurant Bord’eau (19 punten Gault&Millau) in Amsterdam. Nikolaus en Anna Saahs van Nikolaihof waren hierbij aanwezig. Sinds 1894 is de familie Saahs eigenaar van het domein. Zij hebben 20 hectare wijngaard in bezit met de beste bodem van mineralige en zonrijke terrassen. We proefden de wijnen met hen samen en maakten daarbij een primeur mee: er werden voor de allereerste keer in Nederland dubbele magnumflessen geopend! De wijngaarden van de geproefde wijnen zijn omstreeks 40 jaar oud.
Proefnotities Kyra van Lissum

Anna Saahs

Anna Saahs

Imperial Wijnkoperij, Den Dolder, 030-2294658, www.imperialwijnkoperij.nl

Regina Meij met Anna en Nikolaus Saahs

Regina Meij met Anna en Nikolaus Saahs

Proefnotities

Mousserend

8+
Brut, Leclerc Briant, Champagne, Frankrijk
70% pinot noir, 30% pinot meunier; brede aromatische geur, speelse zuren, veel mousse, breed smaakpalet, aparte stijl, gastronomische wijn, ook goed inzetbaar als aperitief €34,95

Wit

7,5
Hefeabzug Grüner Veltliner trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2014
Grüner veltiner; fijne neus, duidelijke rijpe witte fruittonen, goed sap, hint van sinaasappelschilbittertje, frisse stijl, terraswijn/aperitiefwijn (11%)

7,5
Im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2014
Grüner veltiner, oudste wijngaard (uit 511) van Europa, bodem van primair gesteente met een bovenlaag van humus; expressieve geur, schoon, mooie witte fruittonen, sappige aanzet, goede fraîcheur en spanning, veel lengte (11,5%) €21,80

8,5
Vom Stein Riesling Federspiel trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2014
Riesling, bodem van löss, primair gesteente en grind; fijne neus, mineralig, goede aanzet, lichte toets van venkel, mooie fijne zuren, verteerbaar, veel lengte (11%) €24,50

8
Vom Stein Riesling Federspiel trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2006
Riesling, bodem van löss, primair gesteente en grind, de wijn heeft 8 jaar in grote foeders doorgebracht en is pas in 2014 gebotteld; verleidelijke beschaafde neus, rijp wit fruit, sappige aanzet, mooie spanning, ronde bitters, verkwikkend, zeer fijn, komt heel jeugdig over, zeer veel lengte (11%)

8,5
Im Weingebirge Grüner Veltiner Smaragd trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2013
Grüner veltiner, bodem van löss; delicate geur, zeer verleidelijk, hint van cacao en witte chocolade, schoon van smaak, elegante stijl, zeer veel lengte €40,20

8,5
Steiner Hund Riesling trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2012
Grüner veltiner, bodem van primair rotsgesteente; fijne neus, gerijpt wit fruit, mooi sap, bittertje, zeer schoon en mineralig, goede spanning, grapefruitbitters, nog fris, veel lengte (12,5%) €47,40

8
Im Weingebirge Grüner Veltiner Smaragd trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 1999
Grüner veltiner, tot 60 jaar oude stokken, bodem van primair gesteente met een bovenlaag van humus; goudgeel uiterlijk, rijpe geur, nog expressief, mooie zuren, fijne rijpe witte fruittonen, schoon en puur van smaak, kruidige onderlaag, spanning, mooi ontwikkeld, veel lengte

8,5
Vinothek Riesling trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 1997
Riesling; intense neus, rijpe witte fruittonen, mooi sap, goede fraîcheur, doordrinkbaar, dorstlessend, mooie citrustonen, kruidige onderlaag, mooi ontwikkeld, veel lengte

8,5
Neuburger trocken, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 2014
Neuburger (mix van grüner veltliner en silvaner, bijna een uitgestorven druivenras), bodem van löss; fijne geurwaaier van kweepeer en abrikoos, sappige aanzet, hint van citruszuren en mirabelle, levendige zuren, goede spanning, elegant, veel lengte (12%) €24,70

8,5
Neuburger Burggarten, Nikolaihof, Wachau, Oostenrijk 1990
Neuburger, bodem van löss; intense neus, verleidelijk, sappig, rijpe witte fruittonen, geur en smaakaroma’s komen met elkaar overeen, licht gekruid, mooie zuren, strakke bitters, finesse, mineralig, komt nog zeer jong over, goede fraîcheur, grote verrassing, veel lengte

 

Richard van Oostenbrugge, chef restaurant Bord'Eau

Richard van Oostenbrugge, chef restaurant Bord’Eau