delicroatia

Delicroatia, importeur van de winnende wijn van Gravner

In het kader van de Orange Wine Revolution die The Wine & Food Association organiseerde, begin november in ’s-Hertogenbosch en Amsterdam, konden de deelnemende producenten hun wijnen aanmelden voor de Orange Wine competitie. Winnaar werd de Bianco Breg, Gravner, Venezia Giulia, Italië 2009 van importeur Delicroatia.
proefnotities Jan van Lissum

De winnende wijn werd bekendgemaakt tijdens een proefsessie van The Orange Wine Club op dinsdag 8 januari, in het ProefschriftRestaurants.nl Theater van Wine Professional 2019. Culinaire omlijsting werd verzorgd door restaurant Beyerick in Zeist (ProefschriftRestaurants 8,3-prijscat. tot € 55/Restaurant van het Jaar). Een team van Studio Alp uit Slovenië was overgekomen om de proeverij te filmen in het kader van een documentaire over Orange Wine die de studio dit jaar maakt.

De wijnen die door de producenten waren ingeschreven voor de competitie werden geproefd tijdens de proeverij op 4 november bij restaurant Pollevie in ’s-Hertogenbosch, en de volgende dag bij de vakbeurs Gastronomie-Fine Food Professional in de RAI Amsterdam, toen professionals konden kennismaken met de producenten en hun wijnen in het Orange Wine paviljoen. Pollevie bleek een ideale locatie voor de proeverij. Chef-eigenaar Martin Berkelmans en gastheer-sommelier Otto van der Velde hebben een voorliefde voor klassieke wijnen, maar zijn beiden ook kenners en liefhebbers van vins nature en orange wines. Het past ook bij de eerlijke, ambachtelijke kookstijl van Martin die seizoengroenten de hoofdrol geeft in zijn keuken. De avond voorafgaand aan de proeverij bereidde hij samen met voor de gelegenheid overgekomen gastchefs Janez Bratovž (restaurant JB, Ljubljana, Slovenië) en Bledar Kola (restaurant Mullixhiu, Tirana, Albanië) een speciaal Orange Wine-menu voor zijn gasten. En na afloop van de proeverij verraste hij de aanwezige producenten met een smakelijk en gezellig maal.

Pollevie

Restaurant Pollevie

OWR

In het midden

Orange wine dankt zijn kleur – sommigen spreken liever van ‘amber’ – en naam aan een van de oudste, meest traditionele manieren van wijnmaken. Witte druiven worden behandeld alsof het blauwe zijn: de schillen doen mee en geven de wijn kleur, tannine, structuur en complexiteit, net als bij rode wijnen het geval is. Het is een zeer natuurlijke, ‘hands off’ werkwijze, waar geen toevoegingen of procédés aan te pas komen die gebruikelijk zijn bij moderne wijnproductie. Je komt unieke geuren en smaken tegen die niet voorkomen in gewone witte wijnen. Orange wines staan precies in het midden: ze bezitten de levendigheid en energie van witte wijnen, maar ook de body en de complexiteit van rode wijnen.

Criteria

Behalve het mee laten gisten van de schillen en pitten bestaat er geen internationaal vaststaande regels voor het produceren van orange wine. De productiemethoden zijn gebaseerd op vaak eeuwenoude, soms duizenden jaren oude, tradities en die verschillen per regio.
Voor deelname aan de Orange Wine Revolution en de Orange Wine competitie stelden de organisatoren een lijst met criteria samen. De belangrijkste daarvan zijn:
– De wijnen zijn afkomstig van wijngaarden in eigen bezit;
– De druiven worden handmatig geoogst;
– Kunstmatige toevoegingen aan de wijnen zijn niet toegestaan, m.u.v. sulfiet (max. 70 mg/l);
– De wijnen zijn niet gefilterd;
– De wijnen zijn geproduceerd met respect voor de natuur en inachtneming van biodiversiteit.
Voor de competitie werden wijnen geproefd uit Slovenië, Georgië, Italië, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Nederland.

De winnende wijn

9+

Bianco Breg, Gravner, Venezia Giulia, Italië 2009
Sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, riesling italico, fermentatie en lange maceratie per druivenras in Georgische qvevri onder de grond, na persen nog eens 5 maanden in qvevri, gevolgd door assemblage en 6 jaar rijping in grote houten vaten; oranje-mahonie kleur, versmolten fruit, o.a. sinaasappel en abrikoos, lichte touch van soja, zachte, mollige aanzet, vettig laagje op de tong, intense mineralen, lichte toets van chocolade, zeer complex, enorme lengte, blijft veranderen qua aroma’s
Delicroatia € 53,00

Overige finalisten

7,5

Nimi, Joan de La Casa Viticultor, Alicante, Spanje 2015
Moscatel, fermentatie op rvs; sappig mondgevoel, lichte associaties met mandarijn, zacht en mals(13,5%)

7,5

Nimi, Joan de La Casa Viticultors, Alicante, Spanje 2013
Moscatel, fermentatie op rvs; meer intensiteit in kleur, geur en vooral in smaak qua aroma’s, lichte toets van maggi, soja en mandarijn, goede zuurgraad, naast kruidige onderlaag

8

Nimi Tossal, Joan de La Casa Viticultors, Alicante, Spanje 2015
Moscatel, 12 maanden rijping in Amerikaans hout; aromatische geur en smaak, mooi gerijpt fruit, mals op de tong, afgerond geheel(14%)

8-

Nimi Naturalment Dolç, Joan de La Casa Viticultors, Spanje 2015
Moscatel, rijping in Amerikaans hout; mokka en marsepein in geur en smaak, intens en zacht, meer aromatisch

8

Mtsvane Kakhuri, Chateau Khashmi, Kakheti, Georgië 2017
Mtsvane kakhuri; rustige, evenwichtige geur, veel smaak met duidelijke impressie van mandarijn, evenwichtige structuur, strakke finale met jodiumtoets, mooi bittertje op het einde, zeer intense wijn (13%)

8-

Bianco, Fattoria La Maliosa, IGP Toscana, Italië 2016
Procanico, ansonica e.a. traditionele rassen, biodynamisch, 4 weken maceratie, 5-6 maanden houtrijping; sappige geur- en smaaksensatie, mooi gerijpte tonen, voldoende vulling, veel ananastonen, elegante structuur, toegankelijk

7

Pinot Gris, Domein Aldenborgh, Limburg, Nederland 2017
Pinot gris, biologisch; neutrale geur, duidelijk pinot gris, sappige textuur, goed fruit, zuurgraad, schoon palet, mag meer spanning hebben (12,5%)
Pierre Ache

8+

GRK, Kriz Winery, Peljesac, Kroatië 2016
Grk; zacht palet, afgerond, duidelijk mandarijnassociaties, mooi gedoseerd, prachtig van smaak, evenwichtig, bijzonder goed samengesteld, veel lengte (14%)

7

Fejro, Weingut Ploder-Rosenberg, Vulkanland Steiermark, Oostenrijk 2015
75% souvignier gris, 15% chardonnay, 10% sauvignon blanc, biodynamisch, 120 dagen maceratie en fermentatie in amfoor, 18 maanden rijping sur lie in amfoor; nogal straffe tonen, mandarijntoets domineert smaakpalet, intens en rechtlijnig

8

Pinot Grigio, Miklus, Collio, Italië 2016
Pinot grigio; oranjebruin uiterlijk, zacht op de tong, malse mondbeleving, mooie aardbei, levendige zuren, licht nootachtig, grip, karakter, toegankelijk

8

Vitovska, Skerlj, IGP Venezia Giulia, Italië 2016
Vitovska grganja, 3 weken fermentatie en maceratie in eiken vat, 24 maanden houtrijpijng; goudgeel uiterlijk, sappig van smaak, beetje mollig, goede balans, lekker
Delicroatia € 30,00

8

Ribolla, Franco Terpin, IGP delle Venezie, Italië 2011
Ribolla gialla, 12-15 dagen maceratie en fermentatie in grote vaten, 2 jaar houtrijping; oranjekleur, sappige mondbeleving, evenwichtig, duidelijk abrikoosaroma’s in geur en smaak, mooi fruit, goede zuren, opvallend mooie evolutie
Delicroatia € 28,00

7,5

Sauvignonasse, Miecyik, Vipava, Slovenië 2013
Sauvignonasse (friulano); sappig en aromatisch, goede balans
Delicroatia

7,5

Cuvée Vincent, Rencel, Kras, Slovenië 2012
Malvasia, sauvignon blanc, chardonnay, vitovska, 30 dagen maceratie, 2 jaar houtrijping; beperkte aroma’s, wel intens en diep
Delicroatia € 30,00

8-

Cuvée, Klabjan, Istra, Slovenië 2015
Malvasia, pinot grigio, sauvignon blanc, chardonnay, 3 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 10 maanden houtrijping sur lie; sappig en gekonfijt, beetje marsepein, pikant pepertje, goede lengte

7,5

Zaria, Batic, Vipava, Slovenië 2015
Pinela, zelen, ribolla gialla, vitovska, klarnica, yellow muscat, chardonnay; aparte geur, lastig, lekker en veel souplesse, mooi fruitig
Delicroatia € 34,00

7+

Nineo Khikhvi, Nine Oaks Estate, Kakheti, Georgië 2017
Khikhvi; straffe aanzet, directe stijl, heel intens, aparte smaak

8

Graue Freyheit, Weingut Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2016
Weissburgunder, grauburgunder, 15 dagen fermentatie en maceratie op rvs, 14 maanden houtrijping sur lie; onrustige kleur, stroef, fris, fruitig, mooie aanzet in geur en smaak, zeer goed doordrinkbaar, prachtige balans
Résidence Wijnen € 36,95

9

Angel Grande Cuvée, Batic, Vipava, Slovenië 2016
Pinela, chardonnay, malvazija, rebula; licht uiterlijk met subtiel groene reflex, geel fruit, perzik, speciale aroma’s, transparant, ook impressies van banaan en lychee, heel schone geurwaaier, atypische smaak, heel verfijnd, slank op de tong, rijke aroma’s in geur en smaak, subtiele venkeltoets, fijne vulling, wordt nog mooier bij openstaan, elegant, veel lengte, subtiele gastronomische wijn, grote verrassing
Delicroatia € 38,00

gravner label