Andreas Schumann, Nadine Mögling, Erik van Loo, Ryan Bahadoer, Jef Schuur

Andreas Schumann, Nadine Mögling, Erik van Loo, Ryan Bahadoer, Jef Schuur

Weingut Odinstal in de wijnregio Pfalz is een bijzondere plek. Het ligt aan de toeristische ‘Weinstrasse’, waar op zonnige dagen de wegen verstopt raken door een armada van dure cabriolets. Het is een afgelegen locatie, een hoger gelegen open plek in het bos, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de vrolijke drukte beneden in het dorp. – Romana Echensperger

De succesvolle en prettig gestoorde familie Hensel ontdekte de bijzondere plek in de Pfalz en kocht er een schilderachtig landhuis omringd door een paar hectare aan wijngaarden. Thomas Hensel, een geslaagd zakenman, wist niets van wijnmaken en nam daarom de jonge, bevlogen Andreas Schumann in dienst om de leiding over de nieuwe winery op zich te nemen. Andreas kreeg volledig de vrije hand, met één voorwaarde: biologisch wijnteelt. Niet dat Hensel nou zo milieubewust was: ‘Dit is mijn geheime, luxueuze verblijfplaats. In mijn vrije tijd wil ik er geen stroken gras tegenkomen die bruin zijn van de gebruikte onkruidverdelgers. Daar gaat het mij om.’ Andreas Schumann, toen net afgestudeerd aan de universiteit, was geïnspireerd geraakt door de biodynamische beweging en begon met die methoden te experimenteren. ‘Aanvankelijk zag ik het een beetje als hocus pocus, maar in 2006 beleefde ik een cruciaal moment’, zo vertelt Andreas. Hagel net vóór de bloei had de stokken helemaal ontbladerd en de oogstverwachting was nihil. ‘Een enorme ramp, maar ik dacht: laat ik met biodynamische methoden beginnen, want ik heb nu toch niks meer te verliezen.’ Na het sproeien van verschillende preparaties hadden de wijngaarden snel hun bladeren terug en uiteindelijk kon hij ruim 30% van een normale oogst binnenhalen. Sindsdien groeide Andreas uit tot een getalenteerd biodynamicus en een rolmodel voor veel andere wijnbouwers. Hij is nooit dogmatisch, maar wel zeer nauwkeurig in zijn wijngaardmanagement. Kwaliteit is een obsessie en hij is zeker van zichzelf en zijn werkwijze. Bovendien is hij een begenadigd en zeer nieuwsgierig wijnmaker. Commerciële gisten, bacteriën of additieven kom je in zijn kleine, opgeruimde kelder niet tegen. Hij verkent altijd de grenzen van de smaak. Zijn wijnen zijn de ware essentie van deze betoverende plek en de uiteenlopende bodemtypes die hier op een beperkte oppervlakte te vinden zijn. Het zijn zeker geen wijnen die gemaakt zijn om bij iedereen in de smaak te vallen, maar allemansvrienden komen sowieso meestal uit lager gelegen wijngaarden.

Gastvrouw-sommelier Nadine Mögling (Bij Jef, 17 punten G&M) importeert de wijnen van Odinstal zelf en presenteerde tijdens Wine Professional. Het was een flight van 8 jaargangen (2014-2007) Riesling Buntsandstein. Daarnaast zorgden enkele topchefs voor een boeiende en afwisselende gastronomische omlijsting: Jef Schuur (Bij Jef), Soenil en Ryan Bahadoer (De Lindehof, 17 punten G&M) en Erik van Loo (Parkheuvel, 18 punten G&M).

Om te beginnen:

7+ Muschelkalk Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2014
‘Laten we de koffiesmaak uit onze mond spoelen!’, zei Andreas Schumann en hij schonk de eerste wijn in. De 2014 is een karakteristieke riesling met de kenmerken van een kalksteenbodem. Zuiver en helder als een bergstroompje. Aroma’s van steenfruit, witte bloemen, een hint van pétrol en honingimpressies. De fermentatie stopte bij 8 g/l restsuiker, waardoor er momenteel een wat plakkerig zoetje in de finale zit. Maar je moet een paar jaar vooruitkijken, wanneer het suiker is opgenomen door de flesrijping en er een mondvullende textuur voor in de plaats is gekomen die een anorectische smaak voorkomt. De intense fruitigheid, de perfecte balans tussen rijping en zuurgraad, de lengte en de fijnkorrelige textuur wijzen op het rijpingspotentieel van deze fantastische wijn.

Verticale proeverij Buntsandstein Riesling

7,5 Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2014 – Magnum
De brede en rijpere fruitaroma’s verraden de warme, droge zomer van 2014. Een beetje vaag en nog altijd sterk gesloten in de neus. Na enige tijd verschijnen impressies van witte bloemen, jodium, gist en amandelen. De wijn is zeer droog en heeft een zilte smaakimpressie en een aangename fenolische structuur. Al met al een evenwichtige maar nog te jonge riesling met een rijpingspotentieel van 8 tot 10 jaar.

7+ Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2013 – Magnum
2013 stond lijnrecht tegenover van 2014: veel koeler. Bij Odinstal (350 m boven zeeniveau) ging de oogst pas van start in de tweede week van november. Aanvankelijk gaf de riesling bijna rokerige en kruidige tonen, die werden gevolgd door rijpe en zuivere steenfruitaroma’s. Droog met een uitgesproken maar geïntegreerde zuurgraad. Slank maar goed gedefinieerd, met in het algemeen koele en pikante smaaktoetsen en veel lengte. Kan 8 tot 10 jaar verder rijpen.

8,5 Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2012
‘Dit is mijn lieveling en de beste wijn die ik tot nu toe gemaakt heb’, aldus Andreas Schumann, en hij heeft gelijk. Deze 2012 was het hoogtepunt van de proeverij. Briljant, complex en intens. Het bouquet ontwikkelde zich langzaam in het glas. Levendige en elegante structuur, perfecte rijping, met sappige maar frisse zuren als ruggengraat, mineralen en grip in de lang aanhoudende finale. Het prototype wijn voor dit terroir, met een rijpingspotentieel van nog zo’n 10 tot 12 jaar.

7- Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2011
Een warm en droog oogstjaar dat kwalitatief ver achter bleef bij het indrukwekkende 2012. Deze riesling moet het hebben van zijn licht romige textuur, maar mist spanning. De verschillende componenten vallen een beetje uiteen en staan los van elkaar in het smaakbeeld. Respectabel en goed, maar niet opwindend. Drinken binnen 3 tot 4 jaar.

7 Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2010 – Magnum
‘Herinnert u zich de Eyjafjallajökull?’, vroeg Andreas guitig. ‘Vanwege de vulkaanuitbarsting op IJsland en de as in de atmosfeer, hadden we een zeer koude maand augustus’, zo luidde zijn uitleg van het karakter van deze jaargang. Maar de 2010 leek vier tot vijf jaar ouder dan de 2011. Gedreven door rijpe, ongedefinieerde honingimpressies, een levenloos karakter en een iets kleverige zoetheid. Niet overtuigend – met of zonder vulkaan.

8+ Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2009 – Magnum
Smaakte veel jonger en preciezer dan 2010! Nog altijd zeer compact van smaak met de typische grapefruitachtige bitterheid die alle rieslings afkomstig van zandsteengrond gemeen hebben. Heldere zuurgraad, nerveuze textuur en beginnende tertiaire aroma’s maken deze wijn tot een ware tractatie. De grote lengte wijst op een rijpingspotentieel van 5 tot 7 jaar.

8+ Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2008
Deze riesling, afkomstig uit een koel oogstjaar, bezat het hoogste niveau van pétrol-aroma’s in deze proeverij. Zeer evenwichtig en stijlvol geouderd. Rijpe steenfruitaroma’s worden onderstreept met delicate tertiaire tonen van earl grey en gekonfijte gember. Zilt, verfijnd van structuur, met een lang aanhoudende finale. 5 tot 7 jaar rijpingspotentieel.

8- Buntsandstein Riesling, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2007
De meest klassiek geouderde wijn in deze reeks. Een oranje toets in de kleur, duidelijke pétrol-tonen in de neus, onderstreept met uitgerijpt fruit en zeer etherische, tertiaire tonen. Zeer elegant van structuur en textuur. Lang aanhoudende finale. Nu perfect op dronk en nog 3 tot 4 jaar te bewaren.

Wijn en spijs

Waddenzeekokkels ...

Waddenzeekokkels …

8- Buntsandstein Riesling Nature, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2014 (zonder sulfide)
Waddenzeekokkels, buikspek van het Texels varken, sap van gepofte knolselderij met citrusolie (Jef Schuur – Bij Jef, Den Hoorn – 17 punten G&M)
De druiven zijn afkomstig van minimaal gesnoeide wijnstokken, wat resulteerde in kleine vruchten met een goede verhouding tussen sap en schil. Een deel fermenteerde met de schillen in amforen, de rest in tanks. De wijn was troebel en werd gedreven door aroma’s van most, gist, jodium, witte bloemen, grapefruit en steenfruit. Verrassend schone aroma’s. Beendroog van smaak, evenwichtige zuurgraad, gistachtige en geïntegreerde fenolische bittertoets zorgt voor een aangename rustieke structuur.
De link met het rustieke karakter van de wijn wordt gelegd door de knolgewassen en de bacon in het gerecht. Het ziltige van de kokkels en de citrusolie creëren nog een brug naar de wijn. Perfecte, maar niet verrassende match. Natuurlijke wijnen passen uitstekend bij gerechten op basis van knolgewassen.

7+ Auxerrois 350 N.N., Odinstal, Pfalz, Duitsland 2014
Zeebaars, pompoenstructuren, vadouvangel, saus van appel en curry (Soenil Bahadoer – De Lindehof, Nuenen – 17 punten G&M)
Auxerrois is een ingetogen druivenras dat het moet hebben van textuur en mondgevoel in plaats van uitgesproken smaakaroma’s. Het is een delicate wijn, gedreven door impressies van amandel, peer en bloemen, licht crèmig, medium body, droog, ietwat ziltig en wat voller middenrif. De alcohol is iets warm in de finale.
Zeer intens gerecht vanwege de zoete kruiden. Pompoen, appel en curry gaven wat rijpe en aards-fruitige tonen. Samen was het iets te dominant voor de zeebaars en voor de delicate wijn.

7,5 Basalt Weissburgunder, Odinstal, Pfalz, Duitsland 2014
Wijngaardslakken van de plancha, aardappel, aardpeer, gefermenteerde knoflook, boter, peterselie en walnoot (Erik van Loo – Parkheuvel, Rotterdam – 18 punten G&M)
Schoolvoorbeeld pinot blanc gedreven door aroma’s van kweepeer, paranoten, crème, peer en abrikoos. Licht geouderd in gebruikte eiken vaten gaf de wijn een romige smaakbeleving. Zeer krachtig op de tong met een geïntegreerde fenolische structuur die de wijn nog meer kop en schouders gaf, kruidige en stevige impressies in de finale en veel lengte. De wijn was gemaakt voor de heilige drieëenheid op het bord: aardappel, boter en peterselie. De wijn nestelde zich in de textuur van het gerecht, de notenaroma’s speelden met de bosgrondimpressies van de slakken. Wijn en gerecht hadden hetzelfde smaakniveau. Een perfecte match!

Wijnmaker Andreas Schumann

Wijnmaker Andreas Schumann

Naschrift Jan van Lissum
De proeverij tijdens Wine Professional was bijzonder van opzet met de drie patrons-cuisiniers die elk een gerecht presenteerden waarin hun eigen stijl perfect tot uitdrukking kwam. De wijnen van Odinstal lieten duidelijke verschillen tussen de oogstjaren zien. Minstens even belangrijk zijn de uiteenlopende bodemtypen die hier te vinden zijn: muschelkalk, keuper, buntsandstein en basalt. Elk terroir wordt gekoppeld aan de meest ideale druif of druiven; in totaal staan er vijf aangeplant: riesling, weissburgunder, auxerrois, silvaner, gewurztraminer. Aan de top staan de perceelwijnen: Basalt Riesling, Buntsandstein Riesling, Keuper Silvaner en Basalt Weissburgunder. Daarna komen de domeinwijnen, onder de naam 350 N.N. Dankzij het gebruik van 500-litervaten is de invloed van hout minimaal.

Proefprofiel Buntsandstein Riesling
Vol, breed, smaakvol, rijpe tonen, soms crèmig, grapefruitimpressie, of: schoon, fijne hoge zuren, stalig, citrus, elegant.

Importeur: VineWine