In het weekend van 16 & 17 april stond Domstad Speyer in het teken van de wijnpresentatie Wein Am Dom. Op dit Pfalzer wijnforum staan een kleine honderdvijftig wijngoederen, van allerhande kwaliteitspluimage, die gezamenlijk ruim 800 wijnen lieten proeven. – Albert de Jong
Het evenement, dat verspreid is over vijf culturele stadsinstellingen, werd voor de vierde maal georganiseerd door de Handelskammer en de regionale Pfalzer wijnpromotie. De manifestatie trok dit jaar maar liefst 3.500 wijnliefhebbers die, herkenbaar aan een wijnglas plus bijbehorende catalogus, gezellig over de brede wandelpromenade voor het enorme godshuis heen en weer flaneerden.
De schilderachtige Pfalz heeft in ons land een uitstekende reputatie en de wijnen zijn geliefd vanwege hun harmonische structuur en bijbehorende sappigheid. Dit komt omdat de wijnsteek een bijna mediterraan klimaat bezit en de druiven hier altijd goed fysiologisch rijp worden. Door die natuurlijk gunstige situatie treft men een grote diversiteit aan geplante druivenrassen aan. Naast de voor Duitsland zo gebruikelijke riesling, silvaner, scheurebe, spätburgunder en dergelijke heeft de streek ook een groot spectrum aan internationale druivenrassen zoals chardonnay, merlot, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, syrah en meer in de wijngaarden staan. Al gedurende vier decennia is de Pfalz een kweekvijver van nieuw wijnbouwtalent en wijnboeren die kwalitatief een spectaculaire vooruitgang hebben doorgemaakt. Nieuwe bezoekadressen om nu weer te noteren zijn Brendel, Hörner-Hainbachhof, Klein, Darting, Jülg, Liddy, Lucashof, Klaus Meyer, Weik, Hohlreiter, Acham-Magin, Rings en Weegmüller.
Op het wijnfestijn was speciale aandacht voor wijnen gemaakt van de scheurebe. Deze witte wijndruif, de ware “sauvignon blanc” van de Duitse wijnbouw, viert namelijk zijn honderdste geboortedag. Om dat te vieren hadden de organisatoren een sommelierproeverij georganiseerd om de beste droge en edelzoete scheurebe-wijn van de beursvloer te vinden. Winnaar bij de droge categorie was de jonge wijnboer Ben Rothmeier uit Landau. Hij is een van de allergrootste wijnbouwtalenten in Duitsland en benadrukte dat meteen met zijn indrukwekkende, kraakheldere, scheurebe uit 2015. Bij de zoete exemplaren zegevierde de 2015 Trockenbeerenauslese van wijngoed Nicole Graeber uit Edenkoben. Dat direct twee wijnen uit het nieuwe 2015 zegevieren is totaal niet verrassend, want deze oogst presenteert zich jong al meteen perfect. De wijnen zijn superverleidelijk fruitig en heel puristisch helder in de smaak. Deze nieuwe jaargang gaat zonder meer als een der allerbeste de geschiedenisboeken in. Een andere imposante ontwikkeling ontdekt men bij de rode wijnen van spätburgunder. Hier ondergaat deze rode wijn steeds meer een fijne, delicate stijlverandering. De druiven worden nu in de regel gepluk met een suikerrijpheid van 92 tot 95 graden, zodat de wijnen na de gisting een maximum alcoholgehalte behalen van rond de 13,5%. Laat men de druiven langer aan de stok rijpen, dan zorgen de verder stijgende suikerwaarden ervoor dat de latere wijn een meer dikke, logge structuur verkrijgt met een aroma van donker fruit en soms zelfs jam. Die overrijp, soms ietwat zoetig, aandoende exemplaren verdwijnen steeds meer en de moderne spätburgunder is een slanke, elegante, sexy pinot noir voorzien van een koele fruitige frisheid en een lekker zuurtje.