Pardon Taguzu op Wine Professional

Pardon Taguzu tijdens Wine Professional 2019

Maatschappelijke betrokkenheid speelt een belangrijke rol bij African Wines – The Best of South African Wines. Tijdens Wine Professional interviewden we mede-eigenaar Pardon Taguzu.
tekst Thierry Somers

Het klinkt bijna net zo opmerkelijk als het team uit Jamaica dat meedeed aan de bobsleecompetitie op de Olympische Spelen in 1988: een team van vier sommeliers uit Zimbabwe dat in 2018 deelnam aan het wereldkampioenschap blindproeven in Frankrijk. Onder de 23 teams bereikte dat van Zimbabwe een verdienstelijke 14e plaats. Eén van hen, Pardon Taguzu, woont nu in Nederland en importeert samen met horecaondernemer Damiano D’Alba wijnen uit Zuid-Afrika. Op Wine Professional liet Taguzu mij een aantal wijnen proeven uit zijn assortiment, waaronder wijnen gemaakt door de Zim Somms in Zuid-Afrika. Het waren allemaal verteerbare, medium-bodied, levendige wijnen met rijp fruit en veel fraîcheur. Tijdens de proeverij stelde ik hem een aantal vragen.

Pardon Taguzu

Is er een rode draad in het assortiment van Zuid-Afrikaanse wijnen die jullie importeren?
‘We zijn niet gespecialiseerd in een gebied, maar selecteren kleine, onafhankelijke wijnhuizen die maatschappelijk betrokken zijn. Ze werken met veel respect ten opzichte van de gemeenschap, natuur en cultuur van Afrika. Dat is belangrijk omdat we alleen planeet A hebben en geen planeet B. Als we geen zorg dragen voor planeet A dan is er geen alternatief – er is geen planeet B. De perceptie van Zuid-Afrikaanse wijnen is dat er veel commercieel geproduceerde wijnen op de markt komen. Dat beeld is ontstaan omdat deze wijnen veelal worden geïmporteerd in Europa. Ik zie het als mijn doel om te laten zien dat Zuid-Afrika wijnen produceert op kwalitatief hoog niveau waar het echt de moeite waard is om geld aan uit te geven.’

Vertel eens wat meer over de maatschappelijke betrokkenheid van jullie wijnproducenten?
‘Ze sponsoren projecten zoals het opvangen van regenwater bij Black Elephant Winery in Franschhoek sinds Kaapstad met enorme droogte kampt. Het bedrijf leert kinderen verantwoordelijk om te gaan met water en hoe het te hergebruiken.’

AfricanWines logo

De slogan van African Wines is ‘Enjoying and Giving Back!’ Kun je uitleggen wat jullie precies teruggeven?
‘We doneren onder meer aan charitatieve instellingen zoals vrouwen met levensbedreigende ziektes zoals HIV/AIDS en ondersteunen weduwen financieel met kleine maatschappelijke projecten.’

Van het verhaal van het bobsleeteam uit Jamaica is een bioscoopfilm gemaakt en over de Zim Somms is nu ook een documentaire gemaakt. Vertel.
‘Het is het verhaal van vier sommeliers uit Zimbabwe, een land zonder wijncultuur, die uitgegroeid zijn tot de beste sommeliers van Zuid-Afrika. Marlvin Gwese werkt bij Cape Grace Hotel in Kaapstad. Tongai Joseph Dhafana werkt bij La Colombe Restaurant in Constantia en maakt Mosi Wines. Tinashe Nyamudoka werkt bij The Test Kitchen in Kaapstad en heeft wijnhuis Kumusha opgericht. Zelf maak ik op Klein Goedhart Estate een wijn: Owners Reserve , van 100% colombard. In de documentaire zijn we onder meer te zien tijdens het wereldkampioenschap en worden onze levensverhalen verteld. De film gaat van de zomer in première in Zuid-Afrika.

African Wines – The Best of South African Wines

owners reserve