tekst Hans van de Meeberg
De jonge wijnmakers van de Pfalz
Elk jaar worden er weer 20 nieuwe jonge wijnmakers geselecteerd die een jaar lang als Junge Pfalz in de spotlight komen. Een ontmoeting met drie ervan, op de fantastische locatie Weinwerk van Weingut Reinhardt, maakte duidelijk dat er toekomst zit in de jonge garde van het gebied. Katrin Wind is een wijnmaakster die duidelijk weet wat ze wil. Ze verkocht de complete voorraad van haar eerste botteling spätburgunder voor de niet misselijke prijs van € 49,-. Jacob Julier, van Weingut Schmitzer-Julier, maakt naast de wijnen van zijn vader ook zijn eigen natuurwijnen onder de naam Dschey Dschey. Hij presenteerde een Sekt Brut Nature en zijn cuvée Tripple-B, een witte natuurblend van drie druivenrassen, die op wijnkaarten van restaurants als BAK of Binnenvisser niet zou misstaan.
Keuze voor één wijnsoort
Natuurlijk zijn er nog steeds producenten die een uitgebreid portfolio hebben van riesling tot scheurebe en zelfs spätburgunder kabinett. Zoals bij de twee zussen van Weingut Karl-Heinz Gaul of het vriendelijke echtpaar van Gies-Düppel, die absoluut een mooie kwaliteit van wijnen leveren. Maar de echte topbedrijven concentreren zich steeds vaker op één variant.
Riesling bij Bürklin-Wolf
Zoals bij Weingut Dr. Bürklin-Wolf in Wachenheim, waar Thomas Dorr de strategie van het wijnbedrijf toelicht. Hier volledige concentratie op riesling, geen rode wijn meer, en met name op de expressie van de 15 afzonderlijke GG-terroirs. Het bedrijf durfde het aan om met zijn topcuvée Kirchenstück een riesling in de markt te zetten voor 300 euro. Om duidelijk te maken dat riesling zich kan meten met de beste witte wijnen van de wereld.
Braun gaat vol voor rood
De broers Michael en Martin Braun concentreren zich met name op rode varianten als spätburgunder, sankt laurent en hun project met de zeer zeldzame rode druif gänsfüsser uit de Pfalz. De tasting van negen spätburgunder-jaargangen vanaf 2007 toonde aan dat de wijn een geweldig bewaarpotentieel heeft en dat voor iets meer dan tien euro.
Een nieuwe generatie (bijna) aan het roer
De nieuwe generatie kondigt zich aan in de Pfalz en niet alleen bij het clubje van de Junge Pfalz maar ook bij de meer gerenommeerde bedrijven. En dat gaat niet altijd even gladjes.
Weingut Braun
Zo werken de broers Michael en Martin Braun nog altijd samen met hun vader en moeder. Maar de broers bepalen de koers commercieel en in de winery en de ouders Brunhilde en Fritz ondersteunen in de winkel en in de wijngaard met wat hand- en spandiensten. Om toch nog feeling met hun levenswerk te blijven houden.
Ökonomierat Rebholz
Hansjörg Rebholz vindt de verantwoording over de zaak overgeven aan zijn kinderen Hans en Valentin het mooiste gevoel dat er is. ‘Ik heb ze speelruimte gegeven door ze eerst de rode wijnen te laten doen. Nu zijn ze alles aan het doen en merken ze dat ze minder tijd hebben voor de leuke dingen, terwijl bij mij juist de tijd toeneemt om leuke dingen te gaan doen’, zegt hij lachend.
Weingut Christmann
Bij Christmann werken vader Steffen en dochter Sophie, de achtste generatie, naast elkaar. Waar dochter zich volledig ontfermt over de rode wijnen, vindt vader Steffen het nog niet de tijd om zijn verantwoordelijkheid – de riesling – los te laten. Er is duidelijk een andere filosofie in werken en daardoor kan het nog wel eens botsen tussen de generaties. Maar zoals Steffen zegt: ‘We zijn beiden alleen tevreden met het beste’.
Mousserend is hot
Mousserend is overal booming, dus ook sekt. Bij Bürklin-Wolf maken ze op de klassieke manier een Cuvée Brut en een Riesling Brut, beide met rijpingspotentieel. Rebholz maakt vier varianten onder zijn aparte ‘R’-lijn. Braun ziet de verkoop van sekt ook sterk toenemen en heeft het assortiment ook uitgebreid. Steffen Christmann gaat nog een stapje verder en heeft het aangrenzende wijnbedrijf Mugler, met 12 hectares wijngaard, overgenomen en is daar samen met Mathieu Kauffmann, de voormalige kelderchef van Bollinger, het sektbedrijf Christmann & Kaufmann gestart. De eerste wijnen komen in het najaar van 2023 mondjesmaat beschikbaar.
Geen Demeter maar BIODYN
Zo’n beetje alle wijnbedrijven werken biologisc en het merendeel zelfs ook biodynamisch, maar vrijwel geen enkel van de bezochte bedrijven in de Pfalz kiest ervoor om het bekende Demeter-logo op het achteretiket te doen. Als reden geven ze op dat Demeter meer iets is voor food en niet specifiek iets is voor wijnbedrijven. Rebholz heeft net zoals een paar andere biodynamische wijnbedrijven in de Pfalz gekozen voor het van origine Oostenrijkse ‘respekt – BIODYN’-logo. ‘Dat is echt een community voor biodynamische wijnbedrijven, met collega’s als bijvoorbeeld Christmann, Foradori en Claus Preisinger, waar je elkaar helpt en een klankbord voor elkaar bent. Heel waardevol.’
Klimaat en bewustzijn
Bij Bürklin-Wolf zien ze nog veel ruimte in de wijngaard om de klimaateffecten op te vangen. Zo worden alle nieuwe wijngaarden gedraaid zodat de druiven minder ‘last’ van de zon hebben en krijgen de stokken meer ruimte. Ook het milieubewustzijn bij het bedrijf is groot. Zo is er een waterbesparingsprogramma en wordt er bio-diesel gebruikt voor alle tractoren, waardoor de CO2-afdruk sterk wordt verkleind.
Wijnen & importeurs
Weingut Braun / o.a. Mark van de Wijn
Dr. Bürklin-Wolf / D-Vine
Ökonomierat Rebholz / Résidence Wijnen
Weingut Karl-Heinz Gaul / Worldwidewine
Giss – Duppel / De Wijntherapeut
Weingut Christmann / Anfors Imperial
Dschey – Dschey / geen importeur
Katrin Wind / geen importeur