Primeurproeverij

Primeurproeverij in Bordeaux

Als het millésime 2016 ter sprake komt, dan toveren de bordeauxeigenaars een kamerbrede glimlach op hun gelaat en kennen hun lofbetuigingen geen grenzen. Een uitzonderlijk jaar tot ‘once in a lifetime’, is de algemene teneur.
tekst en proefnotities Hugo Van Landeghem
foto’s Union des Grands Crus de Bordeaux

Tal van eigenaars beweerden tijdens de primeurdegustaties dat ze in 2016 hun beste wijn ooit hebben gemaakt. Als de wijn nog moet worden verkocht, is dat een uitlating die we in het verleden al vaker hebben gehoord. Maar ditmaal moet ik toegeven dat ze nog gelijk hebben ook!

Abnormaal vochtige winter en lente

Tussen januari en juni viel er 700 mm neerslag, wat ongeveer overeenstemt met de gemiddelde neerslag van een heel jaar. Beken en rivieren stonden op hun hoogste peil. De temperaturen waren echter zacht en zorgden voor een vroege en homogene uitbotting van de wijnstok. Door de hoge vochtigheid was de vrees voor aantasting door meeldauw tot in juni constant aanwezig en diende men vaak in te grijpen. Een nieuw doemscenario zoals dat van 2013 leek in de maak.

Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan

Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan

Late en buitengewone bloei

Bordeaux haalde opgelucht adem toen tussen 7 en 12 juni de regen plots ophield en de temperatuur boven de 20°C steeg waardoor de bloei in ideale omstandigheden kon plaatsvinden. Een miraculeus vlugge en homogene vruchtzetting zonder noemenswaardige coulure liet toen al dromen van een toekomstige rijkelijke maar late oogst.

Château Smith Haut Lafitte, Pessac Léognan

Château Smith Haut Lafitte, Pessac Léognan

Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan

Château Malartic Lagravière, Pessac Léognan

Uiterst droge en warme zomer

Vanaf 20 juni schakelde de meteo plots over naar een mediterraan klimaat. Tussen eind juni en 12 september viel er nauwelijks 20 mm regen. 2016 kende dan ook de droogste zomer van de laatste 25 jaar. De wijngaard genoot van de zomerse zon en de hoge temperaturen. Enkel een korte hittegolf op 18 en 19 juli deed de temperatuur pieken tot 38°C. De wijnstok had echter niet te lijden onder die extreme droogte dankzij de waterreserves die tijdens de natte winter en lente waren opgebouwd. Het was opvallend hoe groen en fris de wijngaard erbij lag in september. Enkel de jonge wijnstokken op zand- en kiezelbodems kregen het lastig.

Late oogst

Op de vroeg rijpende percelen begon de oogst op 25 september, maar elders zou tot 20 oktober zonder stress geoogst kunnen worden. De gunstige weersomstandigheden van september en oktober lieten dan ook toe om de optimale rijpheid binnen elk perceel af te wachten. Een toestand die zich amper eenmaal in een decennium voordoet.
Gelukkig kreeg de naar water snakkende wijnstok op 13 september 20 tot 40 mm regen, waardoor de plant zijn rijpingsproces – dat door de grote droogte was vertraagd – opnieuw kon versnellen. Door het grote temperatuurverschil tussen dag en nacht behield de druif een goede zuurgraad en daarnaast ook een uitzonderlijke aromatische fraîcheur, waardoor de schil een hoog gehalte aan tannine en kleurstoffen (anthocyanen) kon opbouwen.

Uitzonderlijke rode wijnen

De rode wijnen zijn rijk en krachtig, hebben een ronde smaak en een fluwelig karakter, maar vertonen bovendien ook een mooie diepgang. Ze pakken uit met een levendige en intense kleur met een paarse reflex. De frisse fruitexpressie manifesteert zich zowel in de neus als in de mond, zonder de minste notie van overrijpheid of vegetale toetsen. Nimmer ontstaat de indruk dat we met wijnen uit ‘une année solaire’ te doen hebben. Qua structuur wijkt 2016 af van de topjaren 2009 en 2010 door zijn lagere alcoholgehalte, en dit geldt zowel voor de linker- als rechteroever. Hierdoor overheerst een frisse smaakimpressie en blijft de warme alcoholindruk, die in de 2009 en 2010 regelmatig is terug te vinden, hier achterwege. De tannine is volkomen rijp en vrij van strenge bitters. Het is hoogst uitzonderlijk om kracht, raffinement en finesse zo harmonieus te zien samengaan in zulke jonge wijnen. Dit is de signatuur van het millésime 2016.

Hoewel 2016 meer densiteit, zuren en tannine heeft dan 2015 – een millésime dat uitmuntte door een opvallende toegankelijkheid en souplesse tijdens de primeurdegustatie van vorig jaar -, is het toch verrassend vast te stellen dat ook de superjonge wijnen van 2016 een charmante toegankelijkheid etaleren. Daarin verschilt 2016 trouwens grotendeels van 2005 en ook van 2010: deze twee jaargangen hebben ongeveer tien jaar nodig om diezelfde charme en toegankelijkheid te ontplooien. De levendige, maar totaal geïntegreerde zuren, zorgen voor een grote fraîcheur en vormen ongetwijfeld een van de sterke punten van 2016. Het is namelijk niet evident dat zo’n stevige zuurgraad geen negatieve of versterkende impact heeft op het bitteraccent van de tannine. Eens zo merkwaardig is het dan dat de indice de Folin (een maat voor het tanninegehalte in de wijn) alle voorgaande records klopt. De druif liet zijn kleurstoffen en rijpe tannine in 2016 vlot extraheren. Aangezien in 2016 het alcoholgehalte lager lag dan in 2009 en 2010 was de kans tot overextractie minder groot. Waar in sommige jaren de linkeroever het kwalitatief gezien wint van de rechteroever of omgekeerd, is de kwaliteit in 2016 over beide oevers uniform verdeeld. Geen winnaar dus. Alleen jonge aanplantingen op zand- en kiezelbodems hebben meer geleden onder de droogte en halen niet het niveau van een exceptioneel jaar.

Het is hoogst uitzonderlijk om kracht, raffinement en finesse zo harmonieus te zien samengaan in zulke jonge wijnen

Caroline Frey, La Lagune

Caroline Frey, Château La Lagune, Haut-Médoc

Matig tot fraaie droge en zoete witte wijnen

De witte wijnen zijn rijp en hebben een matig alcoholgehalte, maar halen niet het kwalitatief excellente niveau van rood; daarvoor missen ze wat diepgang en spanning. Ze zijn aangenaam maar het merendeel ontbeert de nodige levendigheid en zuren voor een brede aromatische expressie. De grote tenoren als Domaine de Chevalier, Smith Haut Lafitte en Malartic Lagravière steken er zoals gewoonlijk bovenuit. Maar ook Château Larrivet Haut-Brion is zeer geslaagd.
De wijnen uit de appellatie Barsac en Sauternes zijn over het algemeen homogeen en voldoende gestructureerd, en vertonen spanning en precisie. Attractief fruit en florale toetsen tekenen voor charme en levendigheid. Zoals elk jaar zijn er stijlverschillen naargelang de herkomst en de visie van de wijnmaker. 2016 is zeker niet hét grote sauternesjaar dat overvloeit van botrytis, maar het verrast eerder door zijn aangename frisheid en lichtvoetige structuur die de restsuiker op de achtergrond houdt. De ietwat speelse structuur van 2016 wijkt af van de rijkelijke sauternes, maar daardoor is de wijn op zijn plaats als heerlijke aperitiefwijn. Misschien ligt daarin precies een uitgelezen kans voor de wijnen uit de appellaties Sauternes en Barsac om hun imago van dessertwijn te verruimen.

Château d’Yquem (foto Gérard Uféras/Union des Grands Crus de Bordeaux

Proefnotities Bordeaux 2016 en primeur
Sauternes-Barsac

9,5
d’Yquem
Sémillon, sauvignon blanc. Schitterende aroma’s met subliem fruit, een combinatie van tropisch fruit en citrusvruchten. Een vleugje honing en verfijnde botrytis, samen met een uitzonderlijke fraîcheur. Een speelse maar ook diepe smaak waarin het zoet met 130 gram restsuiker door de levendige zuren volkomen is ingepakt. Elegant en toch rijk geschakeerd met hoge precisie en zuiverheid. Lange en frisse finale zonder de minste zweem van nahangend zoet. Een vrij rijke opbrengst met 20 hl/ha.

9
Lafaurie-Peyraguey
Sémillon, sauvignon blanc. Expressief fruit met perzik, abrikoos en mango. Heeft zowel verfijning als diepgang. Mooie sappige aanzet met veel rijp en geschakeerd fruit. Knisperende zuren ondersteunen het middenstuk met levendigheid. Frisse en zuivere finish met goede lengte.

>9
Rabaud-Promis
Sémillon, sauvignon blanc. Knappe neus met complexiteit en diepgang, heeft zowel finesse als botrytis. Fraaie evenwichtige onderbouw met harmonie waarin het getemperd zoet zich combineert met frisse zuren. Blijft elegant tot in de finale die gedekt wordt door tropisch fruit.

9
Sigalas-Rabaud
Sémillon, sauvignon blanc. Verfijnde fruitaroma’s met passievruchten en een vleugje honing. Elegant en verfijnd met een subtiele houttoets. Een licht zoete aanzet wordt onmiddellijk gecounterd door levendige zuren. Een extreem elegante en verfijnde textuur die uitloopt in een finale met zalvend fruit.

9-
Suduiraut
Sémillon, sauvignon blanc. Iets diepere kleur dan vorige wijnen. Neus met rijp tropisch fruit en marsepein, aangevuld met een toets botrytis. Mondvullende materie die ondersteund wordt door knapperige zuren. Het middenstuk heeft reliëf en evenwicht. Iets kruidige finale met een bittertje van pompelmoes.

8,5
La Tour Blanche, de Fargues, Rieussec, Romer du Hayot

8
Guiraud, Coutet, du Myrat, Rayne Vigneau, Doisy-Daëne

Margaux

9,5
Palmer
47% merlot, 47% cabernet sauvignon 6% petit verdot. Zeer intense kleur met paarse meniscus. Nog vrij discrete neus maar met onderliggende diepe finesse. Zwarte rijpe kersen en cassis met diepte en complexiteit, alles omgeven door een grote fraîcheur. Volle en rijke aanzet die zich zonder de minste onderbreking en met frisse zuren doorzet tot aan de finale die gekenmerkt wordt door smaakvolle en klasserijke gesofisticeerde tannine. Dit is de krachtigste en compleetste Palmer ooit, die precisie en energie uitstraalt. Door coulure werd slechts een rendement van 29 hl/ha gehaald.

9+
Margaux
94% cabernet sauvignon, 2% merlot, 3% cabernet franc, 1% petit verdot. Delicate neus met vooral cassis. Munt tegelijk ook uit door finesse en puurheid wat zo ongeveer het handelsmerk is van Château Margaux. Elegante aanzet met frisse cabernetsmaak maar met onderliggende kracht. Uitstekende balans die uitmondt in een finale met rasvolle en fijne tannine. Deze 2016 haalt evenwel niet het niveau en de densiteit van de sublieme Château Margaux 2015 die in aanmerking kwam voor de wijn van het jaar. Slechts 28% werd als grand vin geselecteerd.

9+
Rauzan-Ségla
60% cabernet sauvignon, 35% merlot, 3,5% petit verdot, 1,5% cabernet franc. Finessesrijke neus met rijpe cassis en braambessen. Uitnemende fraîcheur waarin zuiverheid en klasse primeren. Perfecte integratie van het hout. Frisse aanzet met sappig en verfijnd fruit gevolgd door een knappe voortzetting met complexiteit en diepgang. Spanning en intensiteit te koop. Ragfijne tannine met grote lengte. Klasse.

9
d’Issan
Cabernet sauvignon, merlot. Heel fraaie neus met rijpe cassis, sterk cabernet sauvignon getekend. Finesserijk. Fraaie zijdeachtige aanzet met fluwelige impressies en een al even fraaie balans. Puurheid van begin tot einde. Zeer fijne en smaakvolle tannine. Het type van een margauxwijn met ras en klasse.

9
Malescot Saint-Exupéry
50% cabernet sauvignon, 35% merlot, 10% cabernet franc, 5% petit verdot. Intense levendige kleur. Neus met finesserijk fruit ondanks een zekere discretie, perfect in harmonie met de houtaroma’s. Volle en vlezige aanzet met rijp fruit en een voortzetting zonder hapering en met een uitstekende balans en diepgang. Smakelijke en rijpe tannine verzorgen de lange finale. Matige extractie ten voordele van de finesse.

9
Giscours
81% cabernet sauvignon, 19% merlot. Heerlijke neus met een korf met rijpe braambessen. Heel puur en grote fraîcheur. Finesserijk. Romige aanzet gestoffeerd met rijp fruit, gekoppeld aan precisie en diepte. Harmonieus middenstuk met matige extractie die uitloopt in een verzorgde finish met suave tannine.

9
Durfort-Vivens
94% cabernet sauvignon, 4% merlot, 2% cabernet franc. Diepe kleur. Intense neus met vooral zwart fruit dat diepte en finesse uitstraalt. Het hout blijft volledig verweven en verrijkt de aroma’s. Volle en smakelijke textuur met massa’s rijp fruit dat ruimt naar diepgang en finesse. Uitstekende balans. Pure en kwaliteitsvolle tannine van een perfect rijpe cabernet sauvignon. Harmonieuze wijn met klasse.

8,5
Brane-Cantenac, Cantenac Brown, Kirwan, Lascombes en Marquis de Termes

8
Siran en Angludet

Saint-Julien

10-
Ducru Beaucaillou
85% cabernet sauvignon, 15% merlot. Briljante kleur. Geraffineerde neus met subliem fruit en florale toetsen zoals zelden wordt aangetroffen. Grote fraîcheur met enorme diepgang en complexiteit en een hint van grafiet. Het 100 procent nieuw hout is volledig verweven. Sappige en vlezige onderbouw die op een perfectie manier kracht aan elegantie koppelt, samen met een gracieuze harmonie. Nobele en gesofisticeerde tannine zorgen voor een ellenlange afdronk. Een van de topwijnen van het millésime 2016.

9,5
Léoville Barton
86% cabernet sauvignon, 14% merlot. Schitterende neus met complexiteit en diep geconcentreerd fruit. Hoge precisie en een zelden geziene fraîcheur. Het hout zorgt voor een bijkomende complexiteit en is totaal versmolten met het fruit. Een volle zijdeachtige aanzet met romig fruit gevolgd oor een knappe multidimensionale voortzetting en dit zonder de minste hapering. Wat een mooie balans die vervolgens uitloopt in een finale met rijke en geraffineerde tannine. Beste Léoville Barton ooit.

9+
Léoville Poyferré
60% cabernet sauvignon, 33% merlot, 5% petit verdot, 2% cabernet franc. Intense kleur. Nog vrij discrete neus met toch onderliggende finesse. Diep rijp fruit met een charmante fraîcheur. Wel uitgebouwde smaak met rijk fruit, gestructureerd en met een knap evenwicht. Reliëf en breedte lopen als een rode draad door het middenstuk en eindigen in een finale met geraffineerde tannine en fijne kruidige lengte.

9
Saint-Pierre
73% cabernet sauvignon, 21% merlot, 6% cabernet franc. Stijlvolle cabernet-neus met rijpe cassis, samen met een hoge precisie en spanning. Het hout blijft discreet op de achtergrond. Een romige en smakelijke aanzet wordt verlengd met een uitstekend evenwicht. Een finale met verfijnde en gestructureerde tannine.

9-
Beychevelle
47% cabernet sauvignon, 47% merlot, 5% cabernet franc, 1% petit verdot. Finesserijke neus met cassis van een rijpe cabernet, aangevuld met flatterende houtimpressies. Elegante structuur met diepgang en een zeer mooie balans. Verfijnde tannine stoffeert de lange finale.

9-
Branaire-Ducru
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot, cabernet franc. Discrete cabernet-neus met rijpe cassis en een hoge fraîcheur. Krachtige en evenwichtige onderbouw met goede voortzetting en diepgang. Gestructureerde rijpe tannine. Heeft intrinsieke kwaliteiten die zoals gewoonlijk wat meer tijd vragen om te ontplooien.

9-
Talbot
66% cabernet sauvignon, 31% merlot, 3% petit verdot. Expressieve neus met rijp geschakeerd fruit en verfijning. Goed uitgebouwde fijne smaak met vloeiende voortzetting en delicate minerale finale waarbij rijpe klasrijke tannine voor een meer dan behoorlijke lengte zorgen.

8,5
Lagrange, Langoa Barton

8
Gruaud Larose, Gloria

Pauillac

10-
Lafite Rothschild
92% cabernet sauvignon, 8% merlot. Rijpe finesserijke neus met een hint van grafiet. Wat een diepgang en ontzettend mooie fraîcheur. Schitterende zijdeachtige attaque van rijpe en verfijnde cabernet, gevolgd door een knappe en vloeiende voortzetting met een excellent evenwicht. Geraffineerde tannine. Stijlrijke wijn die kracht aan elegantie koppelt. Grote wijn.

9,5
Mouton Rothschild
83% cabernet sauvignon, 15% merlot, 1% cabernet franc, 1% petit verdot. Diepe kleur. Klasserijk cabernetaroma met een fijne kruidigheid en een romige toets, aangevuld met een hint van grafiet. Geconcentreerd maar doorweven met fraîcheur. Krachtige wijn met meer materie dan Lafite maar ondersteund door prachtig fruit en frisse zuren. Gestructureerde maar verfijnde tannine zorgt voor uitstekende lengte. Groot bewaarpotentieel.

9,5
Pontet Canet
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Heerlijk zwart fruit met ongelooflijke fraîcheur en diepte. Finesse gekoppeld aan subliem fruit, precisie en spanning, puur en met een verfijnde kruidigheid. Zeer mooie suave attaque met romig fruit dat zich verder zet tot in de finale. Eindigt met een vleugje specerijen en nobele tannine die frisheid en lengte uitstralen. We zijn het eens met Alfred Tesseron: de beste Pontet Canet ooit.

9+
Pichon Longueville Comtesse de Lalande
75% cabernet sauvignon, 21% merlot, 4% cabernet franc. Finesserijke neus met rijpe bramen, diepgang en complexiteit. Het hout blijft discreet op de achtergrond en de fraîcheur domineert. Schitterende aanzet met zuiver en geschakeerd fruit. Een perfecte voortzetting met reliëf en spanning uitlopend naar ragfijne en nobele tannine. Combinatie van kracht, finesse en elegantie. De inspanningen van Nicolas Glumineau renderen en brengen het niveau terug uit de glorieuze jaren tachtig.

9+
Lynch Bages
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Intense kleur. Finesserijke neus met romig fruit, rijpe cassis. Elegant en diep met een flatterende vanilletoets. Romige aanzet met diepgang en verfijning. Complexe en verfijnde onderbouw met frisheid en diepgang. Verzorgde rasvolle tannines zorgen voor grote lengte. Met minder sterke extractie wordt de laatste jaren meer de kaart van finesse getrokken.

9
Pichon Longueville Baron
85% cabernet sauvignon, 15% merlot. De zeer rijpe cabernet sauvignon toont zich met zwarte bosbessen en cassis, samen met een subtiele kruidigheid. Finesse. Zet in de mond aan met kracht en veel materie vergezeld van massa’s rijp fruit. Een Pichon Baron met veel densiteit maar gesteund door frisse zuren en eindigend met smaakvolle tannine. Minder charme dan Pichon Lalande.

8,5
Duhart Milon, Carruades de Lafite, Petit Mouton, Clerc Milon

Saint-Estèphe

10-
Calon Ségur
60% cabernet sauvignon, 20% merlot, 18% cabernet franc, 2% petit verdot. Sublieme neus met ontzettend veel raffinement en zuiverheid. Complex en grote fraîcheur. Verrukkelijke zijdeachtige en tegelijk soliede aanzet die zich doorzet in het middenstuk en uitmondt in een prachtige finale met zeer verfijnde tannine met enorme lengte. Spanning en intensiteit lopen samen met veel reliëf als een rode draad doorheen het hele smaakpatroon. Komt in aanmerking voor de wijn van het jaar, zeker op linkeroever. Schitterend werk van wijnmaker Vincent Millet.

9,5
Cos d’Estournel
76% cabernet sauvignon, 23% merlot, 1% cabernet franc. Intense kleur. Geraffineerde neus met finesse en densiteit, bosbessen en grafiet, fijne specerijen. Krachtige en volle aanzet met veel rondeur en rijpe nuances die fris blijven tot in de finale. Samen met een fijne kruidigheid eindigt de finale met nobele tannine. Deze 2016 vertegenwoordigt een terugkeer naar de klassieke jaren tachtig van Cos.

9+
Montrose
68% cabernet sauvignon, 25% merlot, 7% cabernet franc. Intens zwart fruit met een vrij sterke aanwezigheid van getoaste impressies. Heeft niettemin een uitstekende fraîcheur en diepgang. De onderbouw is medium body en is verweven met kruidige accenten. Op dit moment zoekt de wijn nog wat naar eenheid . Kruidige en iets strakke finale met ietwat verscholen klasse. Een tussenfase in zijn evolutie?

9
Phélan-Ségur
55% cabernet sauvignon, 45% merlot. Zeer mooie neus met klasserijk fruit, vooral cabernet getekend. Diep en fris. Het fruit omhult volledig het hout. Start met romig diep fruit, geconcentreerd middenstuk met reliëf en frisheid, frisse zuren zorgen voor spanning. Gestructureerde tannine met grote lengte. Beste Phélan-Ségur ooit.

8,5
De Pez
Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, petit verdot. Zuivere aroma’s van geconcentreerd cabernet-fruit, aangevuld met matige toastimpressies. Licht zoete fruitige aanzet die aan dimensie wint in het middenrif. Evenwichtig. Ietwat gebalde tannine maar gebonden. Klassieke saint-estèphe met bewaarpotentieel.

8+
Le Marquis de Calon Ségur, Les Ormes de Pez, Lafon Rochet, Pagodes de Cos

Haut-Médoc

9
La Lagune
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Verfijnde neus met rijp en geschakeerd fruit, zuiver en diepgang. Hoge precisie. Start in de mond met een zijdeachtige en toch volle smaak, heeft diepgang en harmonie gesteund op een prachtig evenwicht, kracht en elegantie. Lange finale met rijpe tannine en een kruidige toets van de petit verdot. Heerlijke wijn.

8+
Belgrave
Cabernet sauvignon, merlot, petit verdot. Intens zwart fruit met verfijning en goed geïntegreerd hout. Geconcentreerde onderbouw met ietwat sterke extractie maar met voldoende evenwicht. Stevige maar voldoende rijpe tannine.

8+
La Tour Carnet
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Elegante neus met een zekere klasse die wordt gedragen door vanille, mokka en toastimpressies. Goede en evenwichtige textuur met ingebouwde rijpe tannine. Aangename wijn met moderne snit.

8+
Cantemerle
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Flatterende neus met vooral rood fruit en een florale toets. In de smaak een romige impressie met rijp fruit en matige extractie, gekoppeld aan frisse zuren. Eindigt met kruidige tannine en een behoorlijke lengte.

Saint-Emilion

10
Ausone
50% merlot, 50% cabernet franc. Schitterende neus met hemels fruit en florale toetsen afkomstig van een perfect rijpe cabernet franc. Wat een fraîcheur en diepte! Volle en rijke aanzet met verfijnd en romig fruit dat zich verder zet met een enorm harmonieus middenstuk, doorweven met nuance en reliëf. Fijne subtiele kruiden mengen zich met sappig fruit en pittige zuren. Fraîcheur alom. De finale wordt verzorgd door geraffineerde en rijpe tannine met een frisse en ellenlange afdronk. Wijn van het jaar. Monumentale wijn zonder een blockbuster te zijn.

10-
La Mondotte
Merlot, cabernet franc. Wat een subtiele fruitexpressie met finesse en diepgang die doet denken aan een pinot noir uit de Côte de Nuits. Zwarte kersen en een verfijnde kruidigheid dragen bij tot een enorme complexiteit. Start in de mond met een romige aanzet met materie en finesse maar ontwikkelt tegelijk een al even uitgesproken finesse. Enorme diepgang. Fluwelige en nobele tannine dragen bij tot een zinderende finale. Zonder meer de beste La Mondotte ooit.

9,5
Canon
74% merlot, 26% cabernet franc. Schitterende en finesserijke neus met een waaier van fruitnuances. Enorme diepgang en fraîcheur gekoppeld aan extreme elegantie. Start met romig fruit in de mond, maar toont tegelijk veel diepgang en verfijning over het hele smaakpalet. Een klasbak van een wijn die eindigt met geraffineerde tannine en grote lengte. Evenaart het grote succes van de 2015, wellicht nog iets beter.

9,5
Angelus
60% merlot, 40% cabernet franc. Complexe neus met subtiele fruitschakeringen samen met een florale toets van perfect rijpe cabernet franc. Een zalvende en fluwelige aanzet met verfijnd fruit, rijp en toch tegelijk enorm veel fraîcheur. De florale aspecten vervloeien met fijne kruiden tot een harmonieus geheel met spanning en diepgang. Rasvolle tannine met een zijdeachtig aspect dragen bij tot een zeer lange finale. Top!

9,5
Pavie
60% merlot, 22% cabernet franc, 18% cabernet sauvignon. Geconcentreerd diep fruit met een minerale omkadering. Geen overrijpe toetsen maar fris en verfijnd fruit. Harmonieuze combinatie van kracht en elegantie en een geschakeerde vulling met spanning. Gestructureerde tannine met verfijning zorgen voor grote lengte. Deze 2016 speelt minder dan vorige jaren op extractie waardoor de harmonie en de kwaliteiten van zijn schitterend terroir beter tot hun recht komen.

9+
Cheval Blanc
59,5% merlot, 37,2% cabernet franc, 3,3% cabernet sauvignon. Finesserijke neus met bramen en florale toetsen, wint aan intensiteit na verluchten. Heeft verfijning maar niet de grote diepgang van de 2015 van vorig jaar. In de smaak vergezelt het sprankelend fruit de elegante en frisse zuren. Ook hier vullen de florale tonen het harmonieuze middenstuk. Verfijnde en gestructureerde tannine. Kan de schitterende 2015 niet doen vergeten.

9+
Figeac
38% cabernet sauvignon, 26% cabernet franc, 36% merlot. Klasserijk fruit, geconcentreerd en diep maar ook met veel finesse en fraîcheur die aan de wijn een soort majestatisch karakter verleent . Romige aanzet met sappige materie en diepgang. Uitstekende balans met een combinatie van materie, finesse en aciditeit. Gestructureerde tannine met grote lengte.

9+
Pavie Macquin, Pavie Decesse, Belair Monange

9
Canon la Gaffelière, Clos Fourtet, Bellevue Mondotte, Larcis Ducasse, Bellefont Belcier

Pomerol

9,5
Petrus
100% merlot. Prachtige finesserijke neus met rijpe bramen en florale tonen, vergezeld van een grote frisheid en een subtiele kruidigheid waarbij het hout volkomen op de achtergrond blijft. Start in de mond met zijdeachtig diep fruit dat zich doorzet naar een gevuld maar geschakeerd middenstuk waarin het fluwelig aandeel van de merlot opvalt, samen met fraîcheur. Matige extractie zet de fijne tannine en de aromatische lengte extra in de verf.

9,5
L’Eglise Clinet
90% merlot, 10% cabernet franc. Intense kleur. Schitterende neus met overwegend zwart fruit, zoethout en subtiele specerijen. Complex, diep en met een uitmuntende minerale toets. Romige aanzet met heerlijk fruit, schitterende voortzetting zonder de minste hapering, samen met reliëf, diepgang en fraîcheur. De meest tanninerijke pomerol maar met een nobel en rijp karakter. Grote wijn.

9,5
Vieux Chateau Certan
85% merlot, 14% cabernet franc, 1% cabernet sauvignon. Sublieme fruitkorf met zwarte kers en framboos, aangevuld met een hint van grafiet en florale toetsen van viooltjes. Enorme precisie en frisheid. Lichtjes zoete fruitimpressies met romig karakter, uitstekende balans die werd geholpen door spanning en precisie. Eindigt met geraffineerde tannine. Precisie, spanning en finesse zijn het handelsmerk van deze wijn.

9,5
Trotanoy
95% merlot, 5% cabernet franc. Een nog ietwat gereserveerde en discrete neus met onderliggende finesse en perfecte rijpheid. Een romige aanzet met rijp fruit dat verder overgaat in een genuanceerd smaakpalet en ingebouwde harmonie, perfecte balans met diepgang en finesse. Nobele tannine met structuur, fraîcheur en grote lengte. Grote wijn.

9,5
La Violette
100% merlot. Klasserijke neus met ras en finesse. Florale toetsen van viooltjes zijn kenmerkend voor deze wijn. Ontwikkelt bij verluchten een grote complexiteit en diepgang. Ook in de mond is het fruit verweven met florale toetsen. Een prachtig middenstuk met reliëf en raffinement. Nobele tannine met fraîcheur en een kruidige toets dragen de lange finale.

9+
La Conseillante
80% merlot, 20% cabernet franc. Finesserijke neus met subtiele fruitschakeringen van rijpe kersen en frambozen, gekoppeld aan een grote zuiverheid en frisse tonen. Heeft meer precisie dan vorige millésimes. Zet in de mond aan met volume, diepgang en verfijning, perfect evenwicht. Een edele tanninestructuur wordt gevolgd door een mooie aromatische lengte.

9
Hosanna, Beauregard, Clinet, La Fleur Petrus

8,5
Gazin, Certan de May, Feytit-Clinet

Pessac-Léognan rood

9,5
Domaine de Chevalier
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 5% petit verdot. Fijnzinnige neus met klasserijk fruit en een romige toets, elegant maar met diepgang. De smaak begint met romig en rijp fruit, goede voortzetting met breedte en diepgang, onderbouwd met frisse zuren, ragfijne tannine met structuur en grote lengte.

9,5
Haut-Bailly
53% cabernet sauvignon, 40% merlot, 7% petit verdot. Nog ietwat gereserveerd en discreet in de neus maar verluchten maakt onderliggende finesse vrij met bosbessen, bramen en een vleugje grafiet. Romige aanzet met intens fruit met hoge densiteit en samengehouden door een eminente fraîcheur die zich tot in de finale doortrekt. Nobele en suave tannine zorgt voor lange afdronk met finesse.

9,5
Smith Haut Lafitte
65% cabernet sauvignon, 30% merlot, 4% cabernet franc, 1% petit verdot. Zoals bij Haut-Bailly is er ook hier een discretie en een ietwat ingetogen neus die bij verluchten onderliggende finesse en verfijning vrijgeeft. Het hout is mooi geïntegreerd en blijft op de achtergrond. Volle en rijke smaak met massa’s fruit, heeft reliëf en diepgang die uitloopt in een frisse finale met minerale toets en geraffineerde tannine.

9
Pape Clément
60% cabernet sauvignon, 40% merlot. Rijp zwart fruit met zwart kers en cassis. Daarnaast ook zoethout, mokka en toastimpressies. Krachtige maar frisse aanzet die opent naar diepte en reliëf in het middenstuk. Verfijnde tannine. Gestructureerde wijn met bewaarpotentieel en een eigen stijl met goede finesse.

9
Les Carmes Haut-Brion
41% cabernet franc, 39% merlot, 20% cabernet sauvignon. Klasserijke neus met diepte en finesse. Romige aanzet met prachtig fruit en een rijke materie. Zeer goede zoet-zuurbalans met spanning en reliëf. Stijlrijke tannine tekenen de finale. Bevestigt het hoge niveau van 2015.

9
Malartic-Lagravière
Cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot. Rijpe fruitaroma’s met vooral zwarte bessen en een vleugje grafiet. Hoewel nog gereserveerd merkt men bij verluchten de onderliggende finesse. Goede vulling met het rijke en zachte fruit, evenwichtig en tegelijk ook spanning met levendige zuren. Goede diepgang en fijne tannine met lengte.

8,5
Latour-Martillac, La Parde de Haut-Bailly

Pessac-Léognan wit

9+

Smith Haut Lafitte
90% sauvignon blanc, 5% sémillon, 5% sauvignon gris. Vrij ingetogen en ingehouden aromatische expressie. Vraagt tijd om intrinsieke kwaliteiten te ontplooien. Meer expressief in de mond met een volle en romige aanzet omgeven door massa’s fruit. Heeft naast een geschakeerd middenstuk ook een mooie diepte en goede balans. Knisperende zuren vergezellen de lange finale met een minerale toets.

9

Malartic-Lagravière
85% sauvignon blanc, 15% sémillon. Fijnzinnige neus met perzik en pompelmoes, samen met delicate fruittonen. Het hout is volkomen door het fruit gedekt. Sappige textuur doorweven door fris fruit. Heeft reliëf en breedte, gesteund door knapperige zuren. Droge en aromatische finale.

9

Domaine de Chevalier
75% sauvignon blanc, 25% sémillon. Nog een vrij discrete neus, maar met onderliggende finesse die vrijkomt bij voldoende verluchten. Heeft een uitstekende zoet-zuurbalans die gepaard gaat met voldoende reliëf. Goede en droge finale met fruitige impressies

9-

Larrivet Haut-Brion
Sauvignon blanc, sémillon. Sprankelende neus met tropisch fruit en een flatterende vanilletoets en nieuw hout. Goede vulling met een genuanceerd middenstuk dat wordt gesteund door fris fruit, uitlopend met een goede en frisse lengte.

8,5

Latour-Martillac
Sauvignon blanc, sémillon. Excellente fruitexpressie met passievrucht en mango en een discrete versmolten vanilletoets. Mooie gestoffeerde wijn met frisse fruitschakeringen en toch voldoende diepte. Pittige zuren houdt de wijn voldoende levendig tot in de finale.

Wordt het een prijshausse?

De vraag is niet of er prijsverhoging komt, maar wel hoe groot die zal zijn. Grote wijnjaren – en 2016 behoort daar ongetwijfeld toe – gaan nu eenmaal met een prijsverhoging gepaard. Dat hebben we intussen geaccepteerd en ingecalculeerd. Na een dalende prijstrend voor de periode 2011-2014, moest men voor het mooie millésime 2015 al dieper in de portemonnee tasten. De primeurcampagne 2015 verliep niettemin succesvol. Aangezien 2016 nog hoger wordt gequoteerd dan 2015, zal de rekening wel volgen… Ook al noemde Olivier Bernard, eigenaar van Domaine de Chevalier, 2016 een productief jaar – de appellaties van Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe waren het hiermee niet eens, want Saint-Julien haalde zelfs een kleiner rendement dan in 2015  toch is de kans klein dat de kasteeleigenaars hiermee in hun prijszetting rekening zullen houden. De Amerikaanse economie draait immers op volle toeren, en de Amerikanen zijn vooral geïnteresseerd in de grote wijnjaren. Sinds vorig jaar neemt de export naar China terug toe na een dip van twee jaar. China importeert vooral de generieke bordeauxwijnen, maar daarnaast ook de topwijnen. En het zijn precies die laatsten die bepalend zijn voor de prijszetting van de wijnen van 2016. Bordeaux rekent ook op Europa (het oude continent), maar Engeland zit met zijn Brexit en verzwakte pond niet meer in pole position, en ook in de andere traditionele Europese landen was er de laatste jaren een dalende markt voor de import van bordeauxwijnen. Hier en daar hoorde men tijdens de primeurweek over een verhoging van 10 tot 15 procent spreken. Mocht dit een ijdele hoop zijn, wanhoop dan niet, want ook binnen de ‘kleinere’ appellaties van Lalande de Pomerol, Fronsac, Canon-Fronsac, Castillon Côtes de Bordeaux en de andere Côtes de Bordeaux zijn knappe en prijsvriendelijke wijnen gemaakt.