nine seconds

Prager 2013
Prager 2013

Wachstum Bodenstein Riesling Smaragd, Weingut Prager, Wachau, Oostenrijk 2013

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Anfors Imperial, Rotterdam
www.anfors-imperial.com

Achtergrond
Franz Prager had zich geen betere schoonzoon kunnen wensen dan Toni Bodenstein. En Toni zelf had zich geen betere achternaam kunnen wensen dan Bodenstein. ‘Vom Stein zum Wein’ luidt zijn motto: de focus ligt overduidelijk op terroir. Maar ook op het gebruik van de juiste druivenklonen.

Met het huwelijk van Ilse Prager en Toni Bodenstein, begin jaren negentig, kreeg Weingut Prager een kwaliteitsimpuls die het niveau nog veel verder deed stijgen dan wat Franz Prager – niet voor niets een van de oprichters van Vinea Wachau – het decennium daarvoor al had bereikt. Toni Bodenstein is afgestudeerd als bioloog, geoloog en historicus. Hij heeft niet alleen de grote variatie in bodemstructuren van het wijngoed en de Wachau-streek diepgaand bestudeerd, maar is ook een onderzoek gestart naar de beste en zuiverste, historische riesling- en grüner veltliner-klonen van Oostenrijk. Daarbij kocht hij een groot aantal oude wijngaarden met stokken uit de jaren veertig en vijftig. Op basis van dit grootschalige onderzoek kwam zijn ‘Ark van Noach’-project tot stand: een aantal percelen beplant met de oudste klonen die hij kon vinden. Het project stelt hem in staat om per perceel, per bodemsamenstelling en per cuvée de meest geschikte klonen te gebruiken. En misschien nog wel belangrijker: hij stelt zich op deze manier teweer tegen een algemene, massale verspreiding van dezelfde klonen en bevordert genetische diversiteit.

De druiven voor de Riesling Smaragd Wachstum Bodenstein is afkomstig van het hoogst gelegen gedeelte (op 460 m hoogte) van de Hinter Seiber-wijngaard in Weissenkirchen, de meest westelijke wijngaard van Prager. De wijn is een blend van 25 van de 65 verschillende oude rieslingklonen die hier staan aangeplant.

Weingut Prager bezit in totaal 18,5 hectare aan steile terraswijngaarden, verdeeld over dertien percelen en negen terroirs, in de gemeenten Weissenkirchen (Hinter der Burg, Hinter Seiber, Steinriegl, Zwerithaler, Klaus, Achleiten), en Dürnstein (Kaiserberg, Hollerin, Liebenberg). De aanplant per hectare is hoog, tot zo’n 15.000 stokken. 60% is beplant met riesing, 40% met grüner veltliner. Het portfolio omvat twaalf verschillende cuvées, waaronder twee van het kwaliteitsniveau Federspiel en negen Smaragd-wijnen. Alleen al van de percelen in de beroemde wijngaard Achleiten zijn vier verschillende cuvées afkomstig, waaronder de Stockkultur Grüner Veltliner – op basis van zeer oude stokken in het hoogst gelegen deel, en de Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner – op basis van niet minder dan 110 klonen.
Vinificatie en rijping van alle wijnen vinden sinds 1996 volledig plaats op rvs, zodat de kenmerkende eigenschappen van druif en terroir zo puur mogelijk tot uitdrukking kunnen komen.

Weingut Prager geldt als een van de beste producenten van de Wachau-streek, net als Franz Hirtzberger, Emmerich Knoll en F.X. Pichler. Sinds een aantal jaren is Toni’s zoon Robert ook actief in het familiebedrijf en met zijn afstudeerscriptie over het terroir van de beroemde wijngaard Achleiten treedt hij nadrukkelijk in de voetsporen van zijn vader.

Proefnotities
Eerste indrukken

Diep citroengeel van kleur, glasheldere rieslingtoets, gerijpt. Geur- en smaakaroma’s ontwikkelen zich langzaam in het glas. Evenwichtig, bijzonder mooie beleving. Vrij ronde en vullende aanzet, waarin rijpe rieslingtoon en sap naar voren komen. Zuren en fruit zijn opvallend goed in balans. Vloeiende gerijpte riesling met o.a. impressies van abrikoos en mandarijn. Veel spanning en lengte.

Na 4 uur

De zuren en het fruit zijn nog steeds intact en mooi in balans. Bijzonder levendig, aromatisch en spannend. Aangename wijn met veel lengte. Zeer geschikt voor aan tafel, geeft energie.

Na 6 uur

Duidelijk geëvolueerd in geur en smaak, mooie aroma’s, evenwichtig, veel tonen van gedroogd fruit nu, o.a. abrikoos, levendig en fijn, veel lengte. Prachtige aromatische rijkdom en complexiteit. Een dag later zijn de aroma’s nog mooi intact en blijft de wijn aangenaam om te drinken.

Technische gegevens
Druivenras riesling (25 klonen)
Herkomst Wachstum Bodenstein, aan de top van de Hinter Seiber-wijngaard in Weissenkirchen
Hoogteligging 460 m
Oriëntatie zuid tot zuidwest
Bodemsamenstelling  paragneiss, mica, leisteen, wat bruine aarde
Vinificatie handmatige oogst, 15 uur koude maceratie, spontane fermentatie op rvs
Oudering op rvs
Alcoholpercentage 13,5%
Prijs per fles huidige jaargang (2022) € 68,40
Toni Bodenstein en Ilse Prager

Toni Bodenstein en Ilse Prager