Domaine Brand & Fils

Wijngaard Domaine Brand & Fils

Op zaterdag 25 mei 2019 presenteerde Le Vineur bij Winefield’s Auctioneers in Amsterdam een groot aantal nieuwe wijnen uit het assortiment. Ook Domaine Brand & Fils was aanwezig en bood heerlijke wijnen uit de Elzas aan om te proeven.
tekst en proefnotities Michiel Boer

Domaine Brand & Fils is een familiebedrijf dat is opgericht in 1956. Zoon Philippe runt het domein sinds 2006 samen met zijn vader Charles. Zij werken inmiddels volledig biodynamisch en maken naast traditionele wijnen ook verschillende natuurwijnen van de edele druivenrassen uit de Elzas: riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat. Philippe omschrijft zijn wijnen als authentiek met een ruig randje.

We proeven een selectie van zijn mousserende en witte wijnen die inderdaad spannend uit de hoek komen. Philippe schroomt niet om jaargangen te combineren voor een optimale balans in zijn wijnen. Zo bestaat zijn ‘Riesling Le Chimère’ voor 40% uit jaargang 2015 en voor 60% uit jaargang 2017.

Kariem Hamed, Le Vineur

Kariem Hamed, eigenaar Le Vineur

Een andere opvallende wijn uit het assortiment is de ‘Gewurztraminer Tout Terriblement Macération’ 2017. De naam verwijst naar de twee weken durende schilinweking (maceratie), die bijdraagt aan de oranje kleur van de wijn. Verder is de wijn stevig, zoals sommige rode wijnen kunnen zijn, maar heeft de wijn ook zeker de frisheid die een witte wijn kan hebben. De structuur en body samen met een goed geïntegreerd bittertje maken deze gewurztraminer tot een uitstekende maaltijdwijn. In de neus is de wijn aromatisch met florale tonen van rozen en tropisch fruit zoals lychee, met een vleugje steenvruchten: een levendige en sappige orange wine met een goede afdronk.

Le Vineur, Hilversum, 06-27369300

Tout Terriblement

Tout Terriblement, naar een citaat uit het kalligramgedicht Le Cheval van Guillaume Apollinaire

Ook geproefd

Lieu dit ‘Sous Les Trous’ Pinot Meunier Brut Nature, Alexandre Grimée, Champagne, Frankrijk 2014
Pinot meunier, afkomstig van een enkel perceel Eerste vintage champagne, van een enkel perceel. Delicate en pure stijl met een zachte mousse. Peer en ander groen fruit, malolactische fermentatie voor fijne zuren en een licht romige smaak, mooie lengte en geïntegreerde gisttonen. Elke fles is genummerd, bij een beperkte oplage van 1697 flessen in totaal (€ 54,95).

La Boissonneuse, Julien Brocard, Chablis, Frankrijk 2017
Chardonnay. Biodynamische chablis van topniveau. Zuiver en mineralig, hint van natte stenen. Appel, citroen, crème fraîche, licht tropisch fruit en perzik. Mooi strak, in balans en goede lengte (€ 22,95)

Mongeard Mugneret, Bourgogne Rosé, Frankrijk 2016
Pinot noir. Soepele en sappige rosé gemaakt van de jonge stokken uit Vosne-Romanée in de Côte d’Or. Veel rood fruit, zoals aardbei en frambozen. Verleidelijk en goed (door)drinkbaar. Leuke rosé, zit goed in elkaar (€ 16,95)

Château La Gasparde, Côtes du Castillon, Frankrijk 2015
Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon. Bordeaux van een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Klassieke stijl, fijn en fris. Donker fruit en specerijen, intense smaak en tannine. Nu drinken kan zeker maar nog even wegleggen voor een meer tertiair en belegen karakter kan ook. (€ 14,95)

Lieu dit Les Eygats, Domaine Ferraton, Cornas, Frankrijk 2012
Syrah. Prachtige cornas met een mooie complexiteit. Al goed op dronk met enigszins gerijpte tannine, aroma’s van zwarte bessen, zwarte kers en ander donker fruit. Kruidigheid en specerijen, lengte en textuur (€ 47,95)