Het proeflokaal van The Wine & Food Association was de afgelopen tijd weer goed gevuld met talloze dozen vol wijnen voor het 29e Proefschrift Wijnconcours. Tientallen grotere en kleinere importeurs stuurden hun favoriete wijnen in om kans te maken op de felbegeerde titel “Wijn van het Jaar”. Komende weken lichten wij alvast wat tipjes van de sluier op van de voorronden middels onze nieuwsbrieven en Facebook-pagina!

Vooruitblik
In aanloop naar de grote finaleproeverij op maandag 6 en dinsdag 7 november aanstaande tijdens Gastronome/Fine Food Professional in de Jaarbeurs Utrecht brengen we alle wijnliefhebbers en belanghebbenden graag op de hoogte van vorderingen, noviteiten en trends, die tijdens de voorrondes werden gesignaleerd. Uiteraard geven we per sessie alvast de namen vrij van wijnen die om bepaalde redenen onze aandacht trokken. Welke wijnen uiteindelijk daadwerkelijk onderscheiden worden, blijft nog even een verrassing.

Maandag 6 november 2017 worden alle prijswinnaars bekend gemaakt tijdens de vakbeurs Gastronomie/Fine Food Professiomal in de Jaarbeurs te Utrecht. Alle circa 200 finalisten zijn daar te proeven, ook de allerbeste rosé- en mousserende wijnen die eerder dit jaar werden geselecteerd.

Categorie 1; het grootwinkelbedrijf
Nog altijd wordt de meeste wijn in de supermarkt gekocht. Geen wonder, want gemak dient de mens en het aanbod is er breed en de prijs-kwaliteit verhouding soms buitengewoon aantrekkelijk. Nog niet alle supermarkten doen mee, want de lat ligt nu eenmaal hoog bij het Proefschrift Wijnconcours. Een deel van de grootgrutters stuurt hun wijnen ogenschijnlijk liever in naar de commerciële pers. Deze is nu eenmaal minder kritisch en buitengewoon gul met hoge scores, ook al is dit niet in het belang van de consument.

Wit t/m € 7,50
De nodige correcte wijnen, veelal te bestempelen als ‘goede middenmoot’. Een carrousel aan druivenrassen, een ratatouille aan aroma’s en interessant met enkele leuke wijnen van Puklavec & friends uit Slovenië (Jumbo), nette van Cono Sur uit Chili en een verrassend mooie Silvaner van Divino uit de Franken in Duitsland. Jammer dat we dit jaar enkele fraaie witte Italiaanse wijnen (Verdicchio) en minstens zo koopwaardige uit Spanje moesten missen.

Rood t/m € 7,50
Dat het zuiden van Frankrijk sterk vertegenwoordigd is in deze prijscategorie is nauwelijks een verrassing. Dat Spanje en Italië met maar weinig wijnen present zijn, is echter ronduit teleurstellend. De supermarkten doen zich hiermee ernstig te kort, want fatsoenlijke wijnen in dit prijssegment zijn in beide landen ruim voorradig. De Franse wijnen tonen zich met veel kleur, viscositeit, zwart fruit, concentraat en sap, vaak gul, bijzonder toegankelijk en buitengewoon koopwaardig. Leuke voorbeelden zijn de Château Camplong en de biologisch gemaakte Saint Roche rouge en Château de Coulon, allen verkrijgbaar bij Albert Heijn. Op Chili en Argentinië na is de inzending uit de nieuwere wijnlanden nihil. Dat niet één supermarkt het aandurft om bijvoorbeeld een serie Zuid-Afrikaanse, Californische of Australische wijnen in te sturen zet ons aan het denken. Met enige weemoed denken we terug aan de gloriedagen van de wijnen van het Zuid-Afrikaanse wijndomein Welmoed, vaak goed voor meerdere oorkondes; waar zijn ze gebleven?.

Rood van € 7,51 t/m € 10,00
Het blijkt lastig te zijn voor supermarkten om binnen deze prijscategorie een serie aantrekkelijke wijnen te presenteren. De kleine inzending maakt ons duidelijk dat er nog veel terrein te veroveren valt, want veel wijnen uit Frankrijk, Spanje, Argentinië en Chili boden te weinig extra’s om hun prijs te rechtvaardigen. De meeste inzendingen kwamen uit de nieuwere productielanden, waar druifkenmerken belangrijker zijn dan een duidelijke terroir-expressie. Het aanbod was desondanks acceptabel, met wijnen uit Zuid-Amerika en klassiekers uit Spanje en Frankrijk. De modern gestileerde Novas Gran Reserva uit Chili scoorde goed, maar ook de rode Côtes du Rhône van Guigal overtuigde de jury met zijn kwaliteiten.

Wit van € 10,01 t/m € 15,00
Waar het prijsniveau stijgt, daalt het aantal inzendingen uit het grootwinkelbedrijf. Hun kracht ligt overduidelijk in het lagere prijssegment, op een hoger prijsniveau kunnen ze de concurrentie met wijnspeciaalzaken niet echt aan. De herkomst van de wijnen was zeer divers, met wijnen uit Chili, Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk en Argentinië. Fraai bleken o.a. de witte Côtes du Rhône van het befaamde Franse wijnhuis Guigal en de Riesling van Grans-Fassian (beide Albert Heijn).

Rood van € 10,01 t/m € 15,00
Een inzending die te omschrijven is als klein maar fijn. Duurdere wijnen zijn (m.u.v. acties voor de feestdagen) meestal niet de specialiteit van de supermarkten, maar van bepaalde wijnhuizen voert men soms ook de wat meer exclusieve wijnen. Er blijkt sprake van een behoorlijke stijging van de gemiddelde kwaliteit van deze wijnen, waarbij we vooral uit Italië zeer acceptabele wijnen proefden. Goede voorbeelden zijn de Achelo Cortona Syrah van La Braccesca (Antinori) uit Italië, maar ook de Zuccardi Cabernet Sauvignon uit Argentinië Maakte indruk. Albert Heijn is een van de weinige winkelketens waar we dit soort wijnen aantreffen, bij verschillende van hun collega’s is € 10,00 al een prijsplafond.

Rood van € 15,01 t/m € 20,00
Feitelijk geldt hier qua aanbod hetzelfde als voor de wijnen uit de prijsklasse van 10 tot 15 euro. Het totaal aantal inzendingen is gering, waarbij tweederde uit de nieuwe wijnwereld komt. Zuid-Afrika en Australië tonen aan dat er voor hun wijnen zeker plaats is in het supermarktkanaal, zoals befaamde wijnhuizen als Penfolds en Tamboerskloof aantonen.

Registratie
Wilt u de wijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours komen proeven?
Kom dan naar Gastronomie/Fine Food Professional op maandag 6 en dinsdag 7 november in de Jaarbeurs te Utrecht. U kunt zich registreren via www.vakbeursgastronomie.nl (rode balkje rechts).