Proeverij Troppo Giovane

Théo Cauchois en Alessandro da Fies (Troppo Giovane)

Troppo Giovane presenteerde in hun eigen opslag in Amsterdam-Noord een knappe reeks natuurwijnen van zeer goed niveau. De selectie die wij proefden bleek ook uitstekend inzetbaar in de gastronomie.
proefnotities Jan van Lissum

Houas Boukella, Loire
Houas Boukella, geboren en getogen in Algerije, verhuisde naar de Anjou in 2019, waar hij kennismaakte met de wijnen van vin nature-pionier Patrick Desplats. Beiden raakten bevriend en Houas leerde van dichtbij diens eigenzinnige, volledig op de natuur gefocuste werkwijze kennen: bijna verwilderde biodiversiteit in de wijngaard, wijnproductie zonder elektriciteit en vinificatie in begraven qvevri. Op de boerderij heeft inmiddels volgens dezelfde methoden een vijftal orange wine-cuvées geproduceerd, die complexiteit paren aan drinkplezier.

Houas Boukella
Proefnotities Houas Boukella

****

Fleurette, Houas Boukella, Vin de France, Frankrijk 2023
Chardonnay, chenin blanc, grolleau gris, sauvignon blanc, maceratie en rijping in amfoor, orange wine, vin nature; doffe kleur, schoon, evenwichtig en verfijnd, zeer geschakeerd palet, aparte blend, spannende wijn voor de echte liefhebber € 47,00

***

Iflissen, Houas Boukella, Vin de France, Frankrijk 2023
Cabernet sauvignon, chardonnay, grolleau gris, sauvignon blanc, 10 dagen maceratie in begraven amfoor, orange wine, vin nature; zuivere geur en smaak, sappig fruit, elegante wijn met inhoud, intense aroma’s, veel lengte, verrassende blend € 47,00

Pierre Weber, Alsace
Pierre Weber werkte aanvankelijk als milieudeskundige in Parijs, voordat hij terugkeerde naar zijn geboortegrond in de Elzas om de wijngaard van zijn grootvader over te nemen. Hij beschikt over bijna 4 hectare aan steile percelen tot op zo’n 400 meter hoogte, met klei-kalksteen- en mergelbodem. De wijngaarden worden biologisch, biodynamisch en handmatig bewerkt, en veel aandacht wordt besteed aan een gezonde bodem en natuurlijke biodiversiteit, waarbij ook rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat. Pierre werkt zeer precies in de wijngaard en de kelder, maar ook zeer flexibel en intuitief; dogmatiek is hem vreemd. Traditie en innovatie worden gecombineerd. Om het beste uit terroir en druif te halen staat hij te allen tijde open voor aanpassingen en experimenten. De wijnen komen tot stand via een 100% natuurlijke vinificatie, zonder enig gebruik van sulfiet. Maceratie speelt een belangrijke rol en duurt tussen de 2 en 14 dagen, afhankelijk van het druivenras. De houtrijping van de wijnen duurt minimaal 9 maanden.

Pierre Weber
Proefnotities Pierre Weber

****

La Commune, Pierre Weber, Alsace, Frankrijk 2022
Chardonnay, gewurztraminer, pinot blanc, pinot gris, sylvaner, 11 maanden rijping sur lie, vin nature; veel kleur, goed verweven aroma’s in geur en smaak, rijk aan vulling, mooie blend, veel lengte, complete wijn € 36,50

****

3. Le Orange, Pierre Weber, Alsace, Frankrijk 2022
Gewurztraminer, 2 weken maceratie met hele trossen, 9 maanden rijping in oude barriques, orange wine, vin nature; aromatisch en fijn, smaakvol en evenwichtig, prachtige expressie van de gewurztraminer, uitstekende lengte € 40,50

Vino di Anna 1
Vino di Anna, Etna
Vino di Anna is gevestigd op de noordflank van de Etna en werd opgericht in 2008 door Anna Martens en haar echtgenoot Eric Narioo. Anna is afkomstig uit Adelaide in Australië. Ze studeerde er microbiologie, wijnbouw en oenologie, en deed haar eerste ervaringen op in Adelaide (Petaluma Estate) en Nieuw-Zeeland. Op reis door klassieke wijnstreken in Italië en Frankrijk maakte zij kennis met compleet andere wijnbouw- en productiemethoden dan zij in Australië gewend was, en vervolgens werkte zij enige tijd bij Tenuta dell’Ornellaia. Begin deze eeuw leerde zij Eric kennen, een Fransman die zijn sporen had verdiend als wijnimporteur (Les Caves de Pyrène – Théo Cauchois van Troppo Giovane werkte hier enige tijd) in het Verenigd Koninkrijk. Al in de jaren tachtig stond hij bekend als specialist op het gebied van biologische, biodynamische en natuurlijke wijnen. Ook fungeert hij als consulent voor wijndomeinen die willen omschakelen naar natuurwijnproductie.
De kennismaking met Etna-pionier Andrea Franchetti in 2005 deed het paar besluiten om zelf ook wijn te gaan maken op de Etna. Anna’s eerste experimentele cuvées, op basis van gepachte percelen, kwamen vanaf 2008 tot stand in de Passopisciaro-winery van Francchetti.
Inmiddels beschikken ze over een eigen winery en ruim 8 hectare aan biologisch en biodynamisch bewerkte percelen, voor het merendeel gelegen tussen Solicchiata en Randazzo, op hoogtes van 700 tot 1300 meter en in verschillende contrada’s (cru’s) op de noordflank: Crasà, Rampante, Pirao, Filici, Nave en Tartaraci. Ze combineren met verve traditionele vinificatiemethoden met innovatie, en experimenteren onder meer met nieuw aangelegde percelen, afwijkende druivenrassen, florrijping en vinificatie in Georgische qvevri. Het resulteert in een veelzijdig portfolio met plezierig drinkbare wijnen van hoog niveau en met een mooi bewaarpotentieel.
Proefnotities Vino di Anna

***

Nave, Vino di Anna, Vino Bianco, Italië 2022
Carricante, riesling, chenin blanc, wijngaard van 0,4 hectare aangeplant in 2005 op 1100-1200 meter hoogte, zanderige vulkanische bodem rijk aan mineralen, noordwestelijke flank van de Etna, vin nature; aromatisch en vullend, veel smaak, rijp fruit, rijk geschakeerd, sappig, verrassend, vooral vanwege de fraaie invloed van chenin € 39,00

***

Jeudi 15, Vino di Anna, Vino Rosso, Italië 2023
Nerello mascalese, nerello cappuccio, alicante, 80-90 jaar oude stokken in contrada’s Monte Laguardia. Allegracore en Crasa, 800-840 meter hoogte, noordflank van de Etna, fermentatie met 30% hele trossen, rijping in groete eiken vaten, vin nature; rustige geur, smaak is mooier dan geur doet vermoeden, sappig, goede vulling, aparte blend € 29,50

****

Vigna Pirao, Vino di Anna, Vino Rosso, Italië 2021
Nerello mascalese, 120 jaar oude stokken, 2 hectare grote terraswijngaard met deels 130-140 jaar oude stokken op de noordflank van de Etna, 1000-1100 meter hoogte, fermentatie en rijping in glazen demijohns, vin nature; lichte kleur, zeer veel finesse, fris en fruitig, veel elegantie en inhoud, veel lengte, aparte fragiele wijn voor de liefhebber € 59,00

Ook geproefd

Gazzetta 1
Gazzetta, Lazio

***

Rosa Trilli, Gazzetta, Vino Rosato, Italië 2022
Sangiovese, vin nature; mooi fruit, correcte zuren, goede expressie van de sangiovese, evenwichtig en aangenaam doordrinkbaar, mooie rosé € 25,50

***

Susanna, Gazzetta, Vino Rosso, Italië 2022
Montepulciano, sangiovese, vin nature; spritzig, fris en fruitig, evenwichtig, heel levendig en lekker doordrinkbaar € 23,00

Nasciri, Calabria

***

Vinu i Casa Bianco, Nasciri, Vino Bianco, Italië 2023
Falanghina, greco bianco, vin nature; aromatisch, goede balans zuren en fruit, rijpe tonen, mooie schakering en vulling, toegankelijk en aangenaam € 17,00

***(*)

Vinu i Casa Macerato, Nasciri, Vino Bianco, Italië 2023
Greco bianco, 5 dagen maceratie, fermentatie en rijping op rvs, orange wine, vin nature; fruitig, aromatisch en smaakvol, veel sap, goede zuren, intense bitters, lichte impressie van abrikoos, goede balans en lengte, knappe orange wine met goede prijs-kwaliteitverhouding € 17,50

Overige producenten Italië

***(*)

Bianco, Dario Princic, IGP Venezia Giulia, Italië NV
Chardonnay, pinot gris, sauvignon blanc, orange wine, vin nature; heel licht reductief, fijne zuren, prachtige balans, veel lengte, fraaie blend, geraffineerd, goede prijs-kwaliteitverhouding € 27,50

***

Lunedi Rosato, Vigneti Tardis, IGP Paestum, Italië 2022
Fiano, primitivo, vin nature; ingetogen geur, smaakvol, rond en robuust, prima vulling, veel lengte, goed op dronk € 18,50

***(*)

La Milla, Cascina Borgatta, Vino Rosso, Italië 2020
Dolcetto, 87 jaar oude stokken, vin nature; schone geur, fraaie aroma’s, mooi ontwikkeld, evenwichtig en vullend, fijne rustieke toon, smaakvol en elegant, goede lengte (14,5%) € 29,00

Frankrijk 1
Overige producenten Frankrijk

***(*)

Mécanique des Fluides, Alexandre Giquel, Vouvray, Frankrijk 2021
Chenin blanc, pet nat, Vin nature; schoon en helder in geur en smaak, spritzige chenin, heel opwekkend en aangenaam, goede lengte € 33,00

***(*)

Riesling Scherwiller, Achillée, Alsace, Frankrijk 2019
Riesling, 45 jaar oude stokken, vin nature; duidelijke invloed van de leeftijd in de geur, goede terroirexpressie in de smaak, spritzig, levendig, mooie zuren, veel finesse en lengte, aangenaam doordrinkbaar € 29,50

****

Vin Jour, Sylvain Martinez, Vin de France, Frankrijk 2022
Chenin blanc, 6 maanden maceratie in qvevri, na persing 6 maanden rijping in qvevri, orange wine, vin nature; aromatisch en fijn, goede inhoud, smaakvol en evenwichtig, fraaie expressie van de chenin, geraffineerd en gastronomisch, wijn met veel lengte en heel eigen karakter € 40,00

***

Dame Jeanne, Jean Max, Beaujolais, Frankrijk 2022
Gamay, vin nature; fris, fruitig, vullend, goede balans en lengte, aangenaam doordrinkbaar en breed inzetbaar € 32,00

***(*)

La Bête à Bon Dieu, Thierry Beclair, Vin de France, Frankrijk 2022
Grolleau, vin nature; atypisch in geur en smaak, aromatisch, fruitig, goede zuren en structuur, veel finesse, schoon en eigenzinnig, veel lengte € 36,00

Domaine Einhart, Alsace

****

Fleckstein, Domaine Einhart, Alsace, Frankrijk 2021
Riesling, 45 jaar oude stokken, muschelkalkbodem met ijzer en löss, zuidoostelijke oriëntatie, 12 maanden rijping in foeder, vin nature; gerijpt, goede vulling, duidelijk terroirinvloed, mineralig, smaakvolle en aangename gastronomische wijn € 33,50

****

Fleckstein, Domaine Einhart, Alsace, Frankrijk 2023
Riesling, 45 jaar oude stokken, muschelkalkbodem met ijzer en löss, zuidoostelijke oriëntatie, 12 maanden rijping in foeder, vin nature; rijp en vullend, veel aroma’s, goede vulling, smakelijk en verfijnd, veel lengte € 33,00

proeverij

Troppo Giovane, Amsterdam,
06 – 4991 9574