Familie Nataline, Le Bèrne

Familie Nataline, Le Bèrne

Enkele weken geleden vierde het Consorzio del Vino Nobile di Montepulciano de 20ste editie van zijn Anteprima, de presentatie van de nieuwe oogstjaren vino nobile, aan de wereldpers. ~ Fred Nijhuis

Proefschrift is al die tijd trouwe en kritische gast en ook dit jaar proefden we weer de nodige tegenstrijdigheden in de filosofie, kennis en ervaring van de wijnmakers en hun wijnen. Kritisch blijven we over het nut en de noodzaak van de meeste riserva’s en zogenaamde cru’s. De meeste kunnen de weelde van de (extra lange) houtlagering niet dragen en daardoor is de balans tussen fruit en hout zoek.

Van de oude garde, met Contucci immer als stralend middelpunt, zien we de laatste jaren weer wijnen die de toets der kritiek kunnen doorstaan. Een klein verticale proeverij in hun kelders toonde aan dat ze tegenwoordig mooiere wijnen maken dan in het verleden, waarbij de traditionele stijl is blijven bestaan.

Van de nieuwe generatie is Boscarelli eigenlijk al een oudgediende. Sinds hun eerste oogst in 1968, hebben ze hun positie aan de top alleen maar verstevigd. Naast hen treffen we andere vaste waarden aan als Poliziano en Bindella, ieder met hun eigen stijl. Ook hun eigen stijl hebben de wijnen van La Braccesca (Antinori): mondiaal en niet bepaald typisch vino nobile, maar beslist zeer goed gemaakt.

Ouder, maar onderhevig aan de nodige slijtage, was Avignonesi, het wijn huis dat enkele jaren geleden nieuw leven werd ingeblazen door de Belgische familie Saverys. De proeverij toonde aan dat dit wijnhuis weer helemaal terug is. De kwaliteit is weer prima en de prijzen kloppen ook.

Het domein dat echter de laatste jaren voor de meeste verrassing zorgt, is Podere Le Bèrne. Hier heeft Andrea Natalini in amper 15 jaar aangetoond welk potentieel de streek werkelijk heeft. Fraaie wijnen met kracht en finesse, de klasse van sangiovese uit Montepulciano en een voorbeeld voor velen.