Logo vinexpo_1 (2)Met de komst van Guillaume Deglise als directeur heeft het concept van Vinexpo voor het eerst in jaren veranderingen ondergaan. Het is vooral te zien aan het uitgebreide programma aan proeverijen, waarin ook opvallende wijn-spijssessies een plaats hebben gekregen. Hiervoor is een fraai proeftheater ingericht. Wine Professional, waarmee Vinexpo sinds begin dit jaar een strategische samenwerking is aangegaan, blijkt op dit punt een duidelijke inspiratiebron. De uitstraling van de beurs is schitterend, alles is goed geregeld, inclusief ruime parkeerplaatsen. Vinexpo is en blijft the place to be, zo beaamt ook importeur Peter van Houtert (Verbunt Wijnkopers) die we daar tegenkomen.
Qua wijnaanbod zijn het vooral de grote producenten die hier vertegenwoordigd zijn. Kleinere wijnboeren komen we op de Vinexpo nauwelijks tegen. Daarvoor gaan we elders in Bordeaux naar de presentatie van Nicolas Joly en zijn biodynamie-collega’s. Overigens is het daar minder druk dan verwacht. Ook minder druk bezocht dan verwacht is The Blend, de officiële, informele Vinexpo meet & greet voor exposanten, journalisten en bezoekers die iedere avond vanaf 10 uur plaatsvindt in Hangar 14 aan de Garonne. Met wat meer promotie zal deze activiteit volgend jaar wellicht meer succes hebben.
En de wijnen? De trend van minder alcohol, meer fruit, meer elegantie en doordrinkbaarheid zet zich duidelijk voort. Maar we hebben de indruk dat dit nu wel een beetje ten koste gaat van het terroiraspect. Stijl gaat inhoud wat overheersen. Meer over de Vinexpo later in Proefschrift en/of op deze site.