René Koelman en Latif Elmessoussi, Bourgondisch Lifestyle

De proeverij met kazen van Bourgondisch Lifestyle en vins nature van verschillende importeurs was ingedeeld in drie flights, waarbij de wijn het uitgangspunt vormde. Bij drie witte, drie rode en twee zoete wijnen werden passende kazen geserveerd. Je kan veel van Olivier Schutte vinden, maar niet dat hij voorspelbare wijnen presenteerde. Er zat heel wat spannends tussen, geen allemansvrienden, maar wijn voor een gevorderd publiek. Dat kan ook wel gezegd worden van René Koelmans kaasselectie, waar ik aanzienlijk minder kennis van heb, maar die me niettemin erg overtuigde.
tekst Marijn Smit

Flight 1. Witte wijnen

8+

Grotte di Sole, Jean-Baptiste Arena, Vin de France, Frankrijk 2014
100% vermentino. Mineralig en ziltig, milde zuren, subtiel fruit, geeft zich niet zo snel bloot, heeft een verborgen complexiteit. (De Geluksdruif)
Fijne combi met de A Filetta, een roodflora-schapenkaas uit Corsica, die zijn naam dankt aan een varenblaadje dat decoratief gebruikt wordt. Een zachte, ziltige smaak met een knisperend korstje.

Kaas 9, combi 8,5

8,5

Terroir du Léman, Un Matin Face au Lac, Les Vignes du Paradis, IGP Allobrogies, Frankrijk 2015
Chasselas. De druiven hebben een goed leven met een prachtuitzicht op het meer van Genève, en worden na de oogst in betonnen eieren gevinifieerd. Bergwijn uit Haute-Savoie, frisse zuren, mineraliteit, moestuinappels, aardige lengte. (De Geluksdruif)
De Vacherin Fermier, het boersige broertje van de Mont d’Or werd op een lepeltje geserveerd. Heerlijk romig, nootachtig, maakte de wijn fruitiger.

Kaas 9,5, combi 9

8-

Ciuri di Lava, Valenti, IGP Terre Siciliane, Italië 2015
Grecanico. Een orange wine afkomstig van de hellingen van de Etna, beendroog, intense vulkanische smaak, oxidatief, lastige wijn om direct te waarderen, heeft tijd en aandacht nodig. Ik verwacht er in een karaf, niet te koel geserveerd, meer van. (Alto Vino)
De Veerse oude schapenkaas heeft een licht gekaramelliseerd toontje en is ziltig en smeuïg. Werkt goed met de wijn.

Kaas 8,5, combi 8+

Flight 2. Rode wijnen

7+

Tinto Vulcanico, Azores Wine Company, IGP Açores, Portugal 2015
13 verschillende druivenrassen. Een zachte lichtrode wijn, bosaardbei, soepele tannines. Mijn eerste kennismaking met een wijn van de Azoren, niet onaardig, maar ik zou er niet voor omvliegen. (Wijnhoeve Matton)
De combi met de rauwmelkse geitenkaas Selles sur Cher Fermier is wat drogend en niet overtuigend.
Kaas 7,5, combi 6,5

7

Tinto Castelão, Casal Figueira, IGP Lisboa, Portugal 2015
100% castelão. Het boersige druivenras castelão, wie kent hem niet, wordt nog ouderwets met de voeten gekneusd. Het is een soepele, fruitige “gouleyante” wijn, je slobbert hem makkelijk weg, mede dankzij het lage alcoholpercentage en de zachte tannines. (De Geluksdruif)
De romige geitenkaas Parthenay blanc uit de Loire Atlantique smelt op de tong, maar matcht niet geweldig met de wijn.

Kaas 8,5, combi 6,5

8+

Grotte di Sole, Jean-Baptiste Arena, Patrimonio, Frankrijk 2014
Nielluciu. Friszure kersen, rozemarijn, verfijnde tannines in deze Corsicaanse variant van de sangiovese. Een wijn die nog wat jaartjes mag rusten alvorens hij zijn ware karakter gaat tonen. (De Geluksdruif).
De Pecorino Riserva uit Siena is wat scherp, zurig en knap intens. Ook hier weer een lastig huwelijk met de wijn.

Kaas 7,5, combi 7

Flight 2. Zoete wijnen

9

Domaine Labet, Macvin du Jura, Frankrijk
Chardonnay. Indrukwekkende wijn, sinaasappelschil, vermouth-achtige kruidigheid, nootachtig. (De Geluksdruif).
Past fenomenaal bij de Blue Crozier, een Ierse schapenkaas, een rijke, volvette, pittige blauwader. Dit is verreweg de beste combinatie van de dag en biedt ook mogelijkheden in de praktijk; als sommelier kan je hiermee aankomen aan tafel!

Kaas 9, combi 9.5

7,5

Pinot Noir, Stéphane Tissot, Macvin du Jura, Frankrijk
Pinot noir. De wijn heeft zijn uiterlijk niet mee, vol vlokkerig depot, een wat fletse lichte robijnkleur. De geur maakt veel goed, pruimenjam, rijpe kersen, specerijen. In de smaak mildzoet en complex, heeft veel lengte. (De Geluksdruif)
De Achelse Blauwe, rauwmelkse koe uit België is nogal scherp en zurig, waarbij de wijn zeker helpt.

Kaas 7, combi 8,5

Blue Crozier, een Ierse schapenkaas, een rijke, volvette, pittige blauwader. Als sommelier kan je hiermee aankomen aan tafel!

La Grotte di Sole en A Filetta, een fijne combinatie