Sinds 2012 wordt de tweejaarlijks Oostenrijkse vakbeurs VieVinum voorafgegaan door een thematische proeverij in verschillende flights. Dit jaar stonden in Oostenrijk minder prominente druiven centraal.
proefnotities Jan van Lissum
Dit jaar werd speciale aandacht gevraagd voor de druivenrassen die in Oostenrijk minder op de voorgrond staan, maar vaak wel verrassend goede resultaten opleveren. De sessie, zoals gebruikelijk volgeboekt met wijnjournalisten uit de hele wereld, vond traditiegetrouw plaats in de fraaie Landtagssahl van het Palais Niederösterreich in Wenen. Studenten van de Hospitality Management School schonken de wijnen in, onder supervisie van sommelier Gerhard Elze.
18 flights met in totaal bijna 90 wijnen passeerden de revue, verdeeld over zes rassen. Proefschrift selecteerde de 35 mooiste wijnen.
Hans Tschida, Tschida Angerhof
Sauvignon blanc (1248 ha)
31 wijnen, waarvan 10 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Opvallend is dat de 6 wijnen uit Vulkanland Steiermark duidelijk achterblijven bij die van Südsteiermark. Ze zijn homogeen en vullend van kwaliteit, maar missen wat gelaagdheid en punch, waardoor ze vrij vlak en eendimensionaal overkomen. De sauvignons uit Südsteiermark en Burgenland bieden een mooie diversiteit en schakering. Over het algemeen bezitten de wijnen veel finesse en intense aroma’s. De wijn van Erwin Sabathi is een absolute uitblinker.
Proefnotities Sauvignon Blanc
8
Sauvignon Blanc Ried Pfarrweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, muschelkalk, koraalkalksteen en zand, fermentatie en lange rijping sur lie op rvs; fruitig, zuiver, verteerbaar, goede balans (13,5%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Nussberg GSTK, Gross, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kalkzandsteen en kalkmergel, 12 maanden rijping op grove lies en 6 maanden op fijne lies in grote houten vaten; vullend, toets van ‘modder’, aromatisch, crèmig, gastronomisch (13,5%)
8
Sauvignon Blanc Ried Hochgrassnitzberg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, bodem van muschelkalk; gesloten in eerste instantie, veel sap, vullend, krachtig, toets van honing, gastronomische wijn (13,5%)
9
Sauvignon Blanc Ried Pössnitzberg Alte Reben GSTK, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, 18 maanden rijping in traditionele grote eiken vaten; hint van honing, aromatisch, crispy, heel verfrissend, ragfijne zuren, verteerbaar, schitterende wijn, veel lengte (13,5%)
8
Sauvignon Blanc Ried Oberglanzberg, Tschermonegg, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, wijngaarden gelegen op 450 meter hoogte, kalksteen/mergel en zandsteen, 12 maanden rijping in eiken vaten van 1000 liter; mooie limoentonen, hint van honingdropjes, intense aroma’s, vullend, veel smaak, verrassende aromatische wijn (13,5%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Trinkaus, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, selectie van de beste Kranachbergpercelen, bodem van zand, muschelkalk en kalksteen, fermentatie in rvs, traditionele opvoeding sur lie; typisch sauvignon blanc-aroma’s uit Südsteiermark, vullend, hint van buxus, sappig, hint van limoen en grapefruit, goede balans en intensiteit, homogeen (14%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Kranachberg, Domaines Kilger, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kalksteenbodem; heel lichte toets van vanille in geur en smaak, mooi geplaatst fruit en zuren, evenwichtig, goed gedoseerd, sauvignon blanc met bekleding, minder uitgesproken (13,4%)
8
Sauvignon Blanc Stuki, Stubits, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kleigrond met mica-schistes, serpentijnsteen en opaal; volle geurwaaier, totaal afwijkende neus, eerder meer orange-tonen, fruitig, levendige zuren, verrassend, buitenbeentje (13%)
8
Sauvignon Blanc Urwerk, Ernst Triebaumer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, vin nature; rijpe aroma’s in geur, gedoseerd, mooi fruit, zuren, bittertje, balans, spanning, gastronomische wijn (12,5%)
8
Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese, Angerhof Tschida, Burgenland, Oostenrijk 2013
Sauvignon blanc; ingehouden geur, beetje evolutie, mooie concentratie, levendig, aromatisch, balans (9%)
Proefnotities Weissburgunder
8-
Weissburgunder Smaragd Ried Hochrain, Jamek, Wachau, Oostenrijk 2015
Weissburgunder, zuidoostelijke ligging, fermentatie in rvs en rijping in grote houten vaten; vullend en aromatisch, goede balans, verteerbaar, mooi gemaakt (13,5%)
8-
Weissburgunder Ried Hochgrassnitzberg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Weissburgunder, bodem van muschelkalk; volle aroma’s in geur en smaak, impressie van orange, apart, verteerbaar, veel smaak en lengte, maaltijdwijn (13,5%)
8-
Weissburgunder Reserve, Leth, Wagram, Oostenrijk 2016
Weissburgunder, 25 jaar oude stokken, löss en gravel, fermentatie in rvs, 12 maanden rijping sur lie; redelijk veel kleur, elegante geur, goed gedoseerd, mooi in evenwicht, plezierige aanzet, speels smaakpalet, doordrinkbaar, fijn van snit (13,5%)
Hans Tschida, Tschida Angerhof
Sauvignon blanc (1248 ha)
31 wijnen, waarvan 10 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Opvallend is dat de 6 wijnen uit Vulkanland Steiermark duidelijk achterblijven bij die van Südsteiermark. Ze zijn homogeen en vullend van kwaliteit, maar missen wat gelaagdheid en punch, waardoor ze vrij vlak en eendimensionaal overkomen. De sauvignons uit Südsteiermark en Burgenland bieden een mooie diversiteit en schakering. Over het algemeen bezitten de wijnen veel finesse en intense aroma’s. De wijn van Erwin Sabathi is een absolute uitblinker.
Proefnotities Sauvignon Blanc
8
Sauvignon Blanc Ried Pfarrweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, muschelkalk, koraalkalksteen en zand, fermentatie en lange rijping sur lie op rvs; fruitig, zuiver, verteerbaar, goede balans (13,5%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Nussberg GSTK, Gross, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kalkzandsteen en kalkmergel, 12 maanden rijping op grove lies en 6 maanden op fijne lies in grote houten vaten; vullend, toets van ‘modder’, aromatisch, crèmig, gastronomisch (13,5%)
8
Sauvignon Blanc Ried Hochgrassnitzberg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, bodem van muschelkalk; gesloten in eerste instantie, veel sap, vullend, krachtig, toets van honing, gastronomische wijn (13,5%)
9
Sauvignon Blanc Ried Pössnitzberg Alte Reben GSTK, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, 18 maanden rijping in traditionele grote eiken vaten; hint van honing, aromatisch, crispy, heel verfrissend, ragfijne zuren, verteerbaar, schitterende wijn, veel lengte (13,5%)
8
Sauvignon Blanc Ried Oberglanzberg, Tschermonegg, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, wijngaarden gelegen op 450 meter hoogte, kalksteen/mergel en zandsteen, 12 maanden rijping in eiken vaten van 1000 liter; mooie limoentonen, hint van honingdropjes, intense aroma’s, vullend, veel smaak, verrassende aromatische wijn (13,5%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Trinkaus, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, selectie van de beste Kranachbergpercelen, bodem van zand, muschelkalk en kalksteen, fermentatie in rvs, traditionele opvoeding sur lie; typisch sauvignon blanc-aroma’s uit Südsteiermark, vullend, hint van buxus, sappig, hint van limoen en grapefruit, goede balans en intensiteit, homogeen (14%)
8-
Sauvignon Blanc Ried Kranachberg, Domaines Kilger, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kalksteenbodem; heel lichte toets van vanille in geur en smaak, mooi geplaatst fruit en zuren, evenwichtig, goed gedoseerd, sauvignon blanc met bekleding, minder uitgesproken (13,4%)
8
Sauvignon Blanc Stuki, Stubits, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, kleigrond met mica-schistes, serpentijnsteen en opaal; volle geurwaaier, totaal afwijkende neus, eerder meer orange-tonen, fruitig, levendige zuren, verrassend, buitenbeentje (13%)
8
Sauvignon Blanc Urwerk, Ernst Triebaumer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sauvignon blanc, vin nature; rijpe aroma’s in geur, gedoseerd, mooi fruit, zuren, bittertje, balans, spanning, gastronomische wijn (12,5%)
8
Sauvignon Blanc Trockenbeerenauslese, Angerhof Tschida, Burgenland, Oostenrijk 2013
Sauvignon blanc; ingehouden geur, beetje evolutie, mooie concentratie, levendig, aromatisch, balans (9%)
De Oostenrijkse wijnregio’s
Weissburgunder/Pinot Blanc (1,971 ha)
11 wijnen, waarvan 3 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Vooral wijnen die goed inzetbaar zijn in de gastronomie. De allerbeste exemplaren bezitten veel finesse, zoals de hieronder genoteerde voorbeelden.
Proefnotities Weissburgunder
8-
Weissburgunder Smaragd Ried Hochrain, Jamek, Wachau, Oostenrijk 2015
Weissburgunder, zuidoostelijke ligging, fermentatie in rvs en rijping in grote houten vaten; vullend en aromatisch, goede balans, verteerbaar, mooi gemaakt (13,5%)
8-
Weissburgunder Ried Hochgrassnitzberg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Weissburgunder, bodem van muschelkalk; volle aroma’s in geur en smaak, impressie van orange, apart, verteerbaar, veel smaak en lengte, maaltijdwijn (13,5%)
8-
Weissburgunder Reserve, Leth, Wagram, Oostenrijk 2016
Weissburgunder, 25 jaar oude stokken, löss en gravel, fermentatie in rvs, 12 maanden rijping sur lie; redelijk veel kleur, elegante geur, goed gedoseerd, mooi in evenwicht, plezierige aanzet, speels smaakpalet, doordrinkbaar, fijn van snit (13,5%)
Hans Michael en Andreas Nittnaus
Chardonnay/Morillon (1,617ha)
11 wijnen, waarvan 8 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Over het algemeen licht crèmige chardonnays met goed gedoseerd houtgebruik. Ook hier veel finesse en gastronomische mogelijkheden, daarnaast onderling duidelijk meer verschillen in stijl.
Proefnotities Chardonnay
8
Chardonnay Ried Pössnitzberg Alte Reben GSTK, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, 18 maanden rijping in kleine eiken vaten; duidelijk chardonnay, houtaroma’s in geur en smaak, mooi gedoseerd, goede balans, chardonnay met spanning, levendig, heerlijk (13,5%)
8-
Chardonnay Ried Zieregg GSTK, Tement, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, bodem van kalksteen, mergel en klei, vinificatie in gebruikte eiken vaten, 18 maanden rijping sur lie; afwijkende aroma’s, beetje strak, goede vulling, hint van citrus, fruitrijk, goede zuren, licht crispy op het einde (13%)
8-
Chardonnay Ried Pfaffweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, muschelkalk en koraalkalksteen met dunne zandlaag, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in barriques van 225 en 300 liter; aparte geur, rustig, gedoseerd, goede inbreng van hout, beetje vettige ondertoon, maaltijdwijn (13,5%)
8-
Chardonnay Darscho, Velich, Burgenland, Oostenrijk 2015
Chardonnay, 20-40 jaar oude stokken, rijping op eikenhout; elegante aroma’s in geur en smaak, crèmige ondertoon valt op, goede spanning, levendig, crispy, mooie zuren, lengte (13,5%)
8-
Chardonnay Ried Obegg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2013
Chardonnay, muschelkalkbodem; intense geur, breed, vettige ondertoon, goede zuren, licht crispy, fijne bitters, smaakvol (13%)
8
Chardonnay Freudshofer, Nittnaus, Leithaberg DAC, Oostenrijk 2015
Chardonnay, kalksteenbodem, fermentatie en 15 maanden rijping in houten vaten van 800 liter; heel licht modder, breed, beetje minder fijn in geur, smaak is veel beter, mooi gedoseerd, goede balans, prettig (13,3%)
8-
Chardonnay Gloria, Kollwentz, Burgenland, Oostenrijk 2013
Chardonnay, zuidoostelijk georiënteerde wijngaarden, 300-325 meter hoogte, klei-kalksteen, 18 maanden rijping sur lie in bourgognevaten; hout is duidelijk aanwezig, goede materie, fruit en knappe zuren, smaak is meer open dan de geur, goede aroma’s, lengte (14%)
8-
Chardonnay Tatschler, Kollwentz, Burgenland, Oostenrijk 2013
Chardonnay; zuidoostelijk georiënteerde wijngaarden, 200-240 meter hoogte, zandige leembodem met mica-schiste en kalksteen, 18 maanden rijping sur lie in bourgognevaten; meer chardonnay, duidelijk meer houtinvloed, goed gedoseerd, correcte spanning, heel licht honing en anijs, veel lengte (14%)
Proefnotities Grauburgunder
8-
Grauburgunder Ried Pfarrweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Grauburgunder, muschelkalk met koraalkalksteen en dunne zandlaag, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in barriques van 225 en 300 liter; fraai van geur en smaak, evenwichtig, hint van anijs, citrus en hout, goede spanning, levendig, veel lengte, toch iets teveel hout op het einde? (13,5%)
8
Grauburgunder Ried Saziani GSTK, Neumeister, Vulkanland Steiermark, Oostenrijk 2015
Grauburgunder, gelegen op 380 meter hoogte, kalkrijk grind, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in groten houten vaten; rustige geur, heel licht modderig, mooi gedoseerd, levendig, crispy, zuren (14%)
Hans Michael en Andreas Nittnaus
Chardonnay/Morillon (1,617ha)
11 wijnen, waarvan 8 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Over het algemeen licht crèmige chardonnays met goed gedoseerd houtgebruik. Ook hier veel finesse en gastronomische mogelijkheden, daarnaast onderling duidelijk meer verschillen in stijl.
Proefnotities Chardonnay
8
Chardonnay Ried Pössnitzberg Alte Reben GSTK, Erwin Sabathi, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, 18 maanden rijping in kleine eiken vaten; duidelijk chardonnay, houtaroma’s in geur en smaak, mooi gedoseerd, goede balans, chardonnay met spanning, levendig, heerlijk (13,5%)
8-
Chardonnay Ried Zieregg GSTK, Tement, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, bodem van kalksteen, mergel en klei, vinificatie in gebruikte eiken vaten, 18 maanden rijping sur lie; afwijkende aroma’s, beetje strak, goede vulling, hint van citrus, fruitrijk, goede zuren, licht crispy op het einde (13%)
8-
Chardonnay Ried Pfaffweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Chardonnay, muschelkalk en koraalkalksteen met dunne zandlaag, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in barriques van 225 en 300 liter; aparte geur, rustig, gedoseerd, goede inbreng van hout, beetje vettige ondertoon, maaltijdwijn (13,5%)
8-
Chardonnay Darscho, Velich, Burgenland, Oostenrijk 2015
Chardonnay, 20-40 jaar oude stokken, rijping op eikenhout; elegante aroma’s in geur en smaak, crèmige ondertoon valt op, goede spanning, levendig, crispy, mooie zuren, lengte (13,5%)
8-
Chardonnay Ried Obegg GSTK, Polz, Südsteiermark, Oostenrijk 2013
Chardonnay, muschelkalkbodem; intense geur, breed, vettige ondertoon, goede zuren, licht crispy, fijne bitters, smaakvol (13%)
8
Chardonnay Freudshofer, Nittnaus, Leithaberg DAC, Oostenrijk 2015
Chardonnay, kalksteenbodem, fermentatie en 15 maanden rijping in houten vaten van 800 liter; heel licht modder, breed, beetje minder fijn in geur, smaak is veel beter, mooi gedoseerd, goede balans, prettig (13,3%)
8-
Chardonnay Gloria, Kollwentz, Burgenland, Oostenrijk 2013
Chardonnay, zuidoostelijk georiënteerde wijngaarden, 300-325 meter hoogte, klei-kalksteen, 18 maanden rijping sur lie in bourgognevaten; hout is duidelijk aanwezig, goede materie, fruit en knappe zuren, smaak is meer open dan de geur, goede aroma’s, lengte (14%)
8-
Chardonnay Tatschler, Kollwentz, Burgenland, Oostenrijk 2013
Chardonnay; zuidoostelijk georiënteerde wijngaarden, 200-240 meter hoogte, zandige leembodem met mica-schiste en kalksteen, 18 maanden rijping sur lie in bourgognevaten; meer chardonnay, duidelijk meer houtinvloed, goed gedoseerd, correcte spanning, heel licht honing en anijs, veel lengte (14%)
Grauburgunder (© ÖWM/Armin Faber)
Grauburgunder/Pinot Gris (226 ha)
6 wijnen, waarvan 2 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Intense, vullende wijnen, crèmig en aromatisch.
Proefnotities Grauburgunder
8-
Grauburgunder Ried Pfarrweingarten GSTK, Sattlerhof, Südsteiermark, Oostenrijk 2015
Grauburgunder, muschelkalk met koraalkalksteen en dunne zandlaag, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in barriques van 225 en 300 liter; fraai van geur en smaak, evenwichtig, hint van anijs, citrus en hout, goede spanning, levendig, veel lengte, toch iets teveel hout op het einde? (13,5%)
8
Grauburgunder Ried Saziani GSTK, Neumeister, Vulkanland Steiermark, Oostenrijk 2015
Grauburgunder, gelegen op 380 meter hoogte, kalkrijk grind, fermentatie en 18 maanden rijping sur lie in groten houten vaten; rustige geur, heel licht modderig, mooi gedoseerd, levendig, crispy, zuren (14%)
In de wijngaard van Fred Loimer
Pinot Noir/Blauburgunder (616 ha)
15 wijnen, waarvan 5 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Zeer fruitige wijnen met herkenbare pinot noir-aroma’s. Heel sappig, elegant en rijk.
VieVinum, de beurszaal (© ÖWM/Anna Stöcher)
Sankt Laurent (732 ha)
15 wijnen, waarvan 7 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Gemiddeld net wat hogere score bij de st. laurents dan bij de pinot noirs. Evenwichtige, rijpe wijnen met veel kleur, materie en smaak, compleet met mooie zuren. Verrassend hoog niveau voor een van de ‘ouders’ van de veel bekendere zweigelt (kruising uit 1922 van de st. laurent en de blaufränkisch).
Proefnotities Pinot Noir
8-
Pinot Noir Ried Rustes Umriss, Feiler-Artinger, Burgenland, Oostenrijk 2015
Pinot noir, kalkrijke bruine aarde met muschelkalk, fermentatie op rvs, malolactisch en 15 maanden rijping in grote houten vaten; duidelijk pinot noir, correcte balans en fruittonen, elegante stijl met fijn fruit, licht (12,5%)
8-
Pinot Noir Ried Gumpoldskirchen Anning, Fred Loimer, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, biodynamisch, fermentatie in gebruikte eiken vaten van 2000 liter, 12 maanden rijping in 300-litervaten (15% nieuw), gevolgd door 6 maanden in grote eiken vaten; veel breder, mooi kersenfruit, goed crispy, goede zuren en rijping (13%)
8-
Pinot Noir Terroir, Leo Hillinger, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, 3 weken maceratie, 12 maanden barriquerijping (50% nieuw); afwijkende, rijke geur, sappig, duidelijk pinot noir, vooral in breedte, goed doordrinkbaar (13%)
8-
Pinot Noir Grand Select, Wieninger, Wien, Oostenrijk 2015
Pinot noir, fermentatie en 9 maanden rijping sur lie in barriques, gevolgd door periode in grote houten vaten; redelijke pinot noir-tonen, goed fruit en zuren, frisse stijl voor de zomer, doordrinkbaar (13,5%)
8-
Pinot Noir Reserve, Bründlmayer, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, fermentatie, 3 weken maceratie en 12 maanden rijping in 300-litervaten van Oostenrijks hout (50% nieuw, 50% 1 jaar oud), gevolgd door 12 maanden flesrijping; veel kleur, vullend, aromatisch, geur- en smaaktonen komen overeen, echte pinot noir (13,5%)
Proefnotities Sankt Laurent
8,5
Sankt Laurent Ried Rosenberg, Gernot und Heike Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, biodynamisch, fermentatie en 2 weken maceratie in houten vaten en op rvs, na lichte persing 16 maanden rijping in gebruikte eiken vaten van 500 liter; elegante sankt laurent, mooie rijping, aangenaam, fruit staat voorop, fraaie evenwichtige wijn (12%)
8
Sankt Laurent Ried Rosenberg, Gerhard und Brigitte Pittnauer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, lange rijping sur lie in 500-litervaten; veel kleur, diepe aroma’s, veel sap en inhoud, goede materie, mooie tannine, minder elegant (12,5%)
8+
Sankt Laurent Ried Frauenfeld, Johanesshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, minimaal 35 jaar oude stokken, 16 maanden rijping in kleine vaten van Frans en Oostenrijks eikenhout; zeer veel kleur, rijpe fruittonen, evenwichtig, mooie materie, aangenaam, lengte (13%)
8-
Sankt Laurent Alte Reben, Philipp Grassl, Carnuntum, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fermentatie en 21 dagen maceratie in houten vaten, malolactisch in kleine houten vaten en 500-litervaten van Bourgondisch eiken; aardse geurwaaier, minder finesse, fruitrijk, correct, goed fruit en prima zuren (13%)
8-
Sankt Laurent Ried Altenberg, Gerhard und Brigitte Pittnauer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fermentatie in open vaten, 18-24 maanden rijping sur lie in gebruikte vaten van 500 liter; gerijpt, diep, aromatisch, goede zuren, correcte balans, goed fruit, lengte (12%)
8-
Sankt Laurent Reserve, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fijne grindbodem, vinificatie op Oostenrijks eikenhout; afgeronde aroma’s, zacht op de tong, gerijpt, balans, toegankelijk, commercieel (13%)
8-
Sankt Laurent Ried Feuersteig, Tinhof, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, bruine aarde met veel kalksteen, grind en zand, open fermentatie en 25 dagen maceratie, 18 maanden rijping in houten vaten; aards, aromatische geur, soepele aanzet, veel fruit, mooie zuren, levendig (13,5%)
In de wijngaard van Fred Loimer
Pinot Noir/Blauburgunder (616 ha)
15 wijnen, waarvan 5 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Zeer fruitige wijnen met herkenbare pinot noir-aroma’s. Heel sappig, elegant en rijk.
Proefnotities Pinot Noir
8-
Pinot Noir Ried Rustes Umriss, Feiler-Artinger, Burgenland, Oostenrijk 2015
Pinot noir, kalkrijke bruine aarde met muschelkalk, fermentatie op rvs, malolactisch en 15 maanden rijping in grote houten vaten; duidelijk pinot noir, correcte balans en fruittonen, elegante stijl met fijn fruit, licht (12,5%)
8-
Pinot Noir Ried Gumpoldskirchen Anning, Fred Loimer, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, biodynamisch, fermentatie in gebruikte eiken vaten van 2000 liter, 12 maanden rijping in 300-litervaten (15% nieuw), gevolgd door 6 maanden in grote eiken vaten; veel breder, mooi kersenfruit, goed crispy, goede zuren en rijping (13%)
8-
Pinot Noir Terroir, Leo Hillinger, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, 3 weken maceratie, 12 maanden barriquerijping (50% nieuw); afwijkende, rijke geur, sappig, duidelijk pinot noir, vooral in breedte, goed doordrinkbaar (13%)
8-
Pinot Noir Grand Select, Wieninger, Wien, Oostenrijk 2015
Pinot noir, fermentatie en 9 maanden rijping sur lie in barriques, gevolgd door periode in grote houten vaten; redelijke pinot noir-tonen, goed fruit en zuren, frisse stijl voor de zomer, doordrinkbaar (13,5%)
8-
Pinot Noir Reserve, Bründlmayer, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Pinot noir, fermentatie, 3 weken maceratie en 12 maanden rijping in 300-litervaten van Oostenrijks hout (50% nieuw, 50% 1 jaar oud), gevolgd door 12 maanden flesrijping; veel kleur, vullend, aromatisch, geur- en smaaktonen komen overeen, echte pinot noir (13,5%)
VieVinum, de beurszaal (© ÖWM/Anna Stöcher)
Sankt Laurent (732 ha)
15 wijnen, waarvan 7 in de Proefschriftselectie terechtkwamen.
Gemiddeld net wat hogere score bij de st. laurents dan bij de pinot noirs. Evenwichtige, rijpe wijnen met veel kleur, materie en smaak, compleet met mooie zuren. Verrassend hoog niveau voor een van de ‘ouders’ van de veel bekendere zweigelt (kruising uit 1922 van de st. laurent en de blaufränkisch).
Proefnotities Sankt Laurent
8,5
Sankt Laurent Ried Rosenberg, Gernot und Heike Heinrich, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, biodynamisch, fermentatie en 2 weken maceratie in houten vaten en op rvs, na lichte persing 16 maanden rijping in gebruikte eiken vaten van 500 liter; elegante sankt laurent, mooie rijping, aangenaam, fruit staat voorop, fraaie evenwichtige wijn (12%)
8
Sankt Laurent Ried Rosenberg, Gerhard und Brigitte Pittnauer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, lange rijping sur lie in 500-litervaten; veel kleur, diepe aroma’s, veel sap en inhoud, goede materie, mooie tannine, minder elegant (12,5%)
8+
Sankt Laurent Ried Frauenfeld, Johanesshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, minimaal 35 jaar oude stokken, 16 maanden rijping in kleine vaten van Frans en Oostenrijks eikenhout; zeer veel kleur, rijpe fruittonen, evenwichtig, mooie materie, aangenaam, lengte (13%)
8-
Sankt Laurent Alte Reben, Philipp Grassl, Carnuntum, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fermentatie en 21 dagen maceratie in houten vaten, malolactisch in kleine houten vaten en 500-litervaten van Bourgondisch eiken; aardse geurwaaier, minder finesse, fruitrijk, correct, goed fruit en prima zuren (13%)
8-
Sankt Laurent Ried Altenberg, Gerhard und Brigitte Pittnauer, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fermentatie in open vaten, 18-24 maanden rijping sur lie in gebruikte vaten van 500 liter; gerijpt, diep, aromatisch, goede zuren, correcte balans, goed fruit, lengte (12%)
8-
Sankt Laurent Reserve, Schloss Gobelsburg, Niederösterreich, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, fijne grindbodem, vinificatie op Oostenrijks eikenhout; afgeronde aroma’s, zacht op de tong, gerijpt, balans, toegankelijk, commercieel (13%)
8-
Sankt Laurent Ried Feuersteig, Tinhof, Burgenland, Oostenrijk 2015
Sankt laurent, bruine aarde met veel kalksteen, grind en zand, open fermentatie en 25 dagen maceratie, 18 maanden rijping in houten vaten; aards, aromatische geur, soepele aanzet, veel fruit, mooie zuren, levendig (13,5%)