nine seconds

Macon Verpaille D
Macon Verpaille M

Vieilles Vignes, Domaine de la Verpaille, Mâcon-Villages, Frankrijk 2018

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541–292222
www.heisterkamp.com

Achtergrond

Baptiste Philippe, de vijfde generatie wijnbouwers binnen de familie, en zijn vrouw Estelle, beiden oenoloog, kregen in 2004 het familiedomein onder hun hoede. Het ligt in het hart van Viré-Clessé, in het zuidelijke deel van Bourgogne. Veel percelen zijn beplant met zeer oude wijnstokken (80 tot 100+ jaar). Dit vraagt om een zeer zorgvuldige bewerking en daarom begonnen ze in 2006 aan de overstap naar biologische teelt. Het officiële certificaat volgde in 2009. De bodem en de wijnstokken worden gezond en sterk gehouden door omploegen, gedoseerde plantengroei tussen de stokken en een minimaal gebruik van zwavel en koper.
Deze aanpak resulteert in aantrekkelijke terroirwijnen op basis van chardonnay, te weten:

  • Viré-Clessé: Harmonie, Virolis en Longchamp
  • Mâcon-Villages Vieilles Vignes
  • Mâcon rouge
  • Bourgogne blanc

Daarnaast experimenteren ze met een mousserende Blanc de Blancs, een rode Mâcon op basis van gamay en in de beste jaren een Vendanges Tardives.
Bij de vinificatie laten ze de natuur zoveel mogelijk haar werk doen: de wijn komt tot stand via een lange en trage fermentatie (3-6 maanden) met gebruik van inheemse gisten en ondergaat een 12 maanden lange rijping op fijne lies. De meeste wijnen krijgen geen houtinvloed mee, alleen de Viré-Clessé cuvées Longchamp en Virolis fermenteren en ouderen in nieuwe en gebruikte demi-muids.

Proefnotities
Eerste indrukken

Elegante kleur, ingehouden geur, veel smaak, mooie rijpe tonen, wat molligheid. Mooie vulling, aromatisch. Meer opengeplooid dan een half jaar geleden. Levendige zuren zorgen voor spanning. Mineralen en concentratie komen mooi naar voren. Zeer nette wijn met uitstekende balans. Combinatie van rijpe tonen en bite.

Na 1 uur openstaan

De geur ontvouwt zich en de aromatische expressie neemt toe. Zeer veel sap, mooi gerijpt, soepel en aangenaam. Combinatie van wit en geel fruit. Atletische wijn met grote gastronomische mogelijkheden. Perfecte balans, zeer veel lengte.

Na 4 uur

De wijn wordt zachter, malser en breder. De rijkdom aan aroma’s neemt toe, wit en geel fruit en de rijpe sappigheid spelen de hoofdrol. Ook komt er wat meer crèmigheid naar boven. Gastronomische voltreffer met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding – circa € 15,00 per fles.

Technische gegevens

Druivenras chardonnay
Leeftijd stokken meer dan 100 jaar
Locatie perceel ten noorden van Mâcon, vlak bij Viré
Snoeimethode Guyot simple
Bodem klei-kalk
Expositie oostelijk
Vinificatie lange, langzame fermentatie op rvs met inheemse gisten
Opvoeding 12 maanden op rvs sur lie
Alcohol 13%

Baptiste en Estelle Philippe

Baptiste en Estelle Philippe