3 favorieten
De drie favoriete vins nature: wit, orange en rood
Tijdens de laatste twee edities van Wine Professional (2019 en 2020) vóór de pandemie organiseerden we al een Orange Wine van het Jaar-competitie. De verkiezing van de Favoriete Vins Nature, inclusief orange wines, was dit jaar een logische volgende stap. Ook omdat er enkele vin-natureproeverijen op het programma stonden en er verschillende importeurs op de beursvloer stonden met vins nature in hun aanbod.
tekst Jan van Lissum en Marcel de Cocq, proefnotities Jan van Lissum
Zeven importeurs gingen de uitdaging aan en een driekoppige jury bestaande uit vin nature-expert Marcel de Cocq, sommelier Matthew Hargreaves (Binnenvisser/Calisto/Twee Prinsen) en Jan van Lissum (The Wine & Food Association) proefde de wijnen. Marcel verzorgde tijdens Wine Professional zelf ook een boeiende presentatie over transparantie bij vinificatie van vin nature en biodynamie, waarbij hij zijn eigen filosofie duidelijk naar voren bracht. De wijnen werden geproefd in drie categorieën: wit, orange en rood. De zeven deelnemende importeurs waren: Pieksman Wijnimport, Tuurlijk Wijnen, Zuiver Wijnen, Vinoblesse, Vinum Naturale, Wijnimport J. Bart, Daxivin.

Andere beleving

Het proeven van een groot aantal verschillende vins nature is altijd spannend, uitdagend en avontuurlijk. Geuren en smaken van de wijnen onderling lopen verder uiteen dan bij reguliere wijnen het geval is. Sommige wijnen zijn toegankelijk, gastronomisch, evenwichtig, fijn, zacht en elegant, maar je hebt ook extremen die zeer ver gaan: heftig in geur en smaak, hoger zintuiglijk overweldigend qua intense zuurgraad of afwisselende complexiteit, zelfs bij jeugdigheid. Deze wat meer uitgesproken wijnen zijn niet altijd allemansvrienden, en misschien is dat ook niet het streven van de wijnmakers ervan, waarbij het goed is de filosofie van een bepaalde producent te begrijpen.

jury
Marcel de Cocq, Jan van Lissum en Matthew Hargreaves
Dit betekent dat een bepaald wijntype elk jaar andere intrigerende nuances heeft, vanwege een wat meer eerlijke reflectie van vintage en terroir, waarvan de inheemse gisten voor vinificatie gerespecteerd worden, maar ook door meer duidelijke invloeden van het weer en de vermijding van wijncorrecties achteraf. Net zoals de mens goede en minder goede dagen heeft, hebben natuurwijnen dit karakter ook. Door hoog organische of biodynamische landbouw en het ontbreken van conserveringsmiddelen leven deze wijnen daadwerkelijk en zijn ze onderhevig aan de krachten van de natuur. Zo heeft bijvoorbeeld de stand van de maan niet alleen invloed op eb en vloed en de groei van planten, maar ook op de levendigheid in de wijn, die op goede dagen vaak sensationeel kan zijn.
WP Groene Strook
Een aantal vin nature-exposanten stonden aan weerszijden van de ‘Groene strook’ op de beursvloer

Uitdaging voor de gastronomie

Wil je vins nature op de kaart zetten in jouw restaurant, dan moet je, ondanks dat er ook veel gastronomische vins nature met klassiek karakter zijn, soms wel iets meer moeite doen om de weg naar wijnen wijnen te vinden die moeiteloos passen bij jouw keuken, of om je gerechten te laten matchen bij meer extreme wijntypes. Om werk te besparen is het goed je van te voren te verdiepen in de uitgangspunten die de wijnmaker hanteert (mits deze hier transparant in is): wat verstaat hij onder natuurwijn en hoe komt dat tot uitdrukking in zijn wijnproductie. Op die manier krijg je vooraf al enig inzicht in de stijl die je kunt verwachten.

De vin nature-trend houdt al een aantal jaren aan, maar blijft tot nu toe beperkt qua bereik en marktaandeel. Wereldwijd, en ook in Nederland, vind je deze wijnen vooral in eigentijdse wijnspeciaalzaken en moderne, trendy randstedelijke restaurants in de grote, internationaal georiënteerde steden.
Tijdens Wine Professional 2024 verzorgden twee restaurants de culinaire omlijsting van een vin nature-proeverij: Choux uit Amsterdam (chef Merijn van Berlo) en Renilde uit Rotterdam (chef Jim de Jong). Hierover later meer op deze site.
vn flessen
Finalewijnen

Favoriete witte wijn

9,5

Terre de 3, Terra Vita Vinum, Anjou blanc, Frankrijk 2022
Chenin blanc, blend van 3 wijngaarden (Grand Vau, Rogeries en de Clos des Gabouchons), bodem van schiste en vulkanische rots (ryoliet), 24 maanden rijping, deels op op eiken, deels op rvs, 20 mg/L sulfiet, vin nature; heldere kleur, schone geurimpressie, neutraal, bijzonder subtiel, rijk aan sap, evenwichtig en vrij toegankelijk, veel smaakintensiteit, bijzonder verfijnd en elegant, zeer fraaie aromatische samenstelling, spannend en harmonieus, veel lengte (13,5%)
Pieksman Wijnimport € 24,40

Ook geproefd

8

Clos de Jerminy, Christelle & Gilles Wicky, Côtes du Jura, Frankrijk 2020
90% chardonnay, 10% savagnin, biologisch; fraaie balans, aangename zuren, schoon en levendig geur- en smaakpalet (12,5%)
Daxivin € 38,50

8

Goisot, Bourgogne Aligoté, Frankrijk 2022
Aligoté, biodynamisch, vin nature; correcte kleur, aparte geur, hecht, compact, geeft weinig prijs, duidelijk ander type aligoté, hoge zuren, kruidige ondertoon, schoon, helder, voldoende sap, goede spanning en lengte (13%)
Wijnimport J. Bart € 19,95

8

Nostrale, Longarico, IGP Terre Siciliane, Italië 2022
Catarratto; veel kleur, levendig, spritzig, fris, speels, evenwichtig, toegankelijk en aangenaam (12%)
Vinum Naturale

Pieksman Olivier Walraven
Olivier Walraven, Pieksman Wijnimport

Favoriete orange wine

9+

Vitovska, Stemberger, Kras, Slovenië 2020
Vitovska, 7-10 dagen maceratie, 18 maanden rijping in acaciahout; levendige geur- en smaakaroma’s, mooie zuren en structuur, wijn met veel spanning, transparant, elegant, wijn met inhoud, maar lichtvoetig, barstensvol mineralen, duidelijke invloed van kalksteen, evenwichtig en aangenaam in geur en smaak, veel lengte, zeer knappe orange wine, goed inzetbaar in de gastronomie (12%)
Tuurlijk Wijnen € 49,20

De druif vitovska

De zeldzame vitovska is een autochtoon druivenras uit de regio Carso/Kras, die zich uitstrekt vanuit het noordoosten van Italië tot in het zuidwesten van Slovenië. Hij staat hier aangeplant op totaal zo’n 40-45 hectare en is als geen andere druif in staat om het mineraalrijke en ijzerhoudende karakter van de terra rossa-bodem van het rotsplateau van Carso/Kras. Het klimaat is hier extreem, met koude winters, droge, hete zomers, zeewind en de bora, de noordoostelijke valwind vanaf de Julische Alpen. De ondergrond van kalksteen dwingt de wijnstok om zijn voeding te halen uit de dunne toplaag van terra rossa.

Ook geproefd

9-

Tag #3 trocken, Meinklang, Wein aus Österreich, Oostenrijk 2021
Welschriesling; diffuus uiterlijk, zeer schoon en naturel, veel rijp fruit, expressief en krachtig in geur en smaak, spannende aanzet, opvallend hoog zuurgehalte, levendig, intens bittertje, strakke en droge finale, zeer transparant (12%)
Zuiver Wijnen € 28,00

8

Misia, Sassara Vini delle Morene, IGP Veneto, Italië 2022
Trebbiano, garganega, trebianello, morenebodem met kalkhoudende klei in de toplaag, 3 dagen maceratie, rijping op rvs; aromatisch en vullend, evenwichtig en aangenaam, mooie blend, smaakvol, goede lengte (11%)
Vinoblesse € 15,95

8

El Otro Lado, Pol Opuesto, Mendoza, Argentinië 2018
Torrontes, 2-4 weken maceratie, 12 maanden vatrijping; levendige oranje kleur, schone aroma’s van orange wine, veel rijp fruit, vullend en aromatisch, vrij dik en sappig, homogeen in geur en smaak, nogal heftig, duidelijke toets van mandarijn omlijst door bittertjes, veel inhoud, rondeur, een beetje drogend in de finale, verrassend goed niveau voor een nieuwe-wereldwijn (13%)
Tuurlijk Wijnen € 23,00

Stemberger-vitovska

Favoriete rode wijn

9+

Villa Petrosa, Cantine Etnella, IGP Terre Siciliane, Italië 2020
90% nerello mascalese, 10% nerello cappuccio, 20-70 jaar oude stokken, wijngaard op 780 meter hoogte, noordhelling van de Etna, rijping in kastanjehout; licht ontwikkelde kleur, gestoffeerde geur, zeer veel finesse in de smaak, subtiel, mooi ontwikkeld, goede tannine, fris en evenwichtig, stijlvolle wijn, fruit met aardse ondertoon, goede balans, veel lengte, klassiek maar eigenzinnig, breed inzetbaar in de gastronomie (14%)
Vinum Naturale ca. € 27,00

Ook geproefd

9-

Emilien, Château Le Puy, Vin de France (Bordeaux), Frankrijk 2020
Merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec, carmenère, kalksteenbodem; veel kleur, klassieke toets, uitstekende balans, veel finesse, intrigerende details, aards, schoon, mooie tannine, goed ontwikkeld, geur en smaak komen overeen, homogeen, veel diepgang en lengte (13%)
Daxivin € 38,00

8

Hanami, Calvez-Bobinet, Vin de France (Saumur) 2022
Cabernet franc; schoon en fruitig, correcte balans, prima lengte, aangename cabernet franc
Daxivin € 20,00

8

Velius, Podere Pradarolo, IGP Emilia, Italië 2016
Barbera; schoon en rechtlijnig, correcte smaakopbouw, rustig, mooi ontwikkeld (14%)
Zuiver Wijnen € 18,00

8

Bernard Fleuriet et Fils, Menetou-Salon, Frankrijk 2022
Pinot noir, biologisch, rijping op cement; spannende aroma’s, duidelijke terroirinvloed, schone pinot noir-tonen, rechtlijnig, verfijnd en verleidelijk
Vinoblesse € 21,95

8

Bagatelle, Manoir de la Tête, Saumur, Frankrijk 2021
Cabernet franc afkomstig van 6 percelen: 30% Jura-kiezelsteen, 60% Turonien-kleikalk, 10% gravel-leem, biologisch; fraaie kleur, mooie intensiteit, goede expressie van de druif, heerlijk fruit en aardse tonen, helder, levendig, malse smaakbeleving, perfecte balans, zeer elegant en aangenaam, goede prijs-kwaliteitverhouding, schone eigentijdse cabernet franc
Vinoblesse € 14,50

8

Khayyâm, Mas de Libian, Côtes du Rhône, Frankrijk 2021
75% grenache, 15% mourvèdre, 10% syrah, biodynamisch; goede blend, levendige geur, fijn van snit, schoon en rijp, aangenaam fruit, mooie tannine, evenwichtig, zeer goede maaltijdwijn (14%)
Wijnimport J. Bart € 19,95

Afbeelding Bruno Levi
Bruno Levi, Vinum Naturale