Bhilar
Tijdens de voorjaarsproeverij van D-Vine bij hun locatie in Amsterdam proefden wij een selectie van hun eigen importwijnen. Enkele wijnhuizen die eruit sprongen lichten we nader toe.
tekst Isabelle Chow

Miguel Merino, Rioja
Miguel Merino is een van de kleinste wijnhuizen in de DOC Rioja. Miguel exporteerde vele jaren Spaanse wijnen over de hele wereld, voordat hij in 1994 zelf wijn ging produceren. Hij koos voor het Briones in Rioja Alta, een van de weinige dorpen met veel oude wijngaarden. Alle wijngaarden van Merino bevinden zich rond het dorp en zijn aangeplant tussen het einde van de 19e eeuw en 2001. In totaal gaat het om 13 hectare, met diverse bodemtypes en exposities. De bodega past traditionele en duurzame wijnbouw toe, zonder herbiciden, en er wordt geoogst met zeer lage opbrengsten. Het team bestaat momenteel uit vijf personen, onder wie Miguels zoon en zijn vrouw Erika Dubaele, die voorheen werkte bij andere wijnhuizen. Jaarlijkse productie ligt ongeveer op 30.000 flessen, verdeeld over een assortiment van acht verschillende cuvées.

Merino
Proefnotities Miguel Merino

8

Miguel Merino, Rioja, Spanje 2021
80% viura, 20% garnacha blanca, uit 2 wijngaarden: Mingoritz (0,2 hectare viura geplant in 1977) en La Loma (garnacha blanca geplant in 1946). Vergisting en vervolgens 10 maanden rijping in dezelfde Franse eiken vaten van 500 liter. Licht reductieve neus die langzamerhand verdwijnt. Ziltige aanzet in de mond, aangevuld met uitgebalanceerde fruittonen van papaja, rijpe Koreaanse peren en fuji-appels. De invloed van eikenhout is goed in balans, goede zuurgraad, voldoende fraîcheur en lengte. Rijke wijn

8,5

Viñas Jóvenes, Miguel Merino, Rioja, Spanje 2020
Tempranillo en graciano (6-7%) van jongere wijngaard El Rincón (geplant in 2001), met kalkrijke bodem. Gemaakt als crianza, maar gedeclassificeerd als joven. Vergisting op rvs-tanks om frisheid te behouden van het fruit, vervolgens 1 jaar rijping in eiken vaten die eerder zijn gebruikt om hun reserva te produceren. De eiken vaten zijn gemaakt van Amerikaanse eiken staven en een Frans eiken bovenstuk. De bedoeling is om elegante in plaats van robuuste wijnen te produceren.
Verfijnd glas met evenwichtig smaakprofiel. Mooi fruit, zijdezacht, vlezig en tegelijkertijd ook sappig. Subtiele hartigheid en mochatonen in de achtergrond. Spannende wijn met finesse. Atypisch voor een joven tinto (14%).

8+

Reserva, Miguel Merino, Rioja, Spanje 2017
95% tempranillo, 5% graciano. Druiven komen van wijngaarden geplant in 1970 met noordelijke expositie en hoogte, met het doel om subtiel, gebalanceerd wijnen te produceren. Dit is uitzonderlijk in de regio, omdat velen anderen nadruk geven op rijpere en robuustere wijnen te produceren. De wijnen krijgen 2 jaar houtopvoeding in Franse en Amerikaanse eiken vaten (30% nieuw), om de twee maanden worden de vaten getopt met wijn om oxidatie te vermijden. Na de houtrijping worden de flessen nog 5 jaar gerijpt in de kelder (14%). In vergelijk met de Viñas Jóvenes is de wijn wat hoger en dieper op smaak, met een typischer expressie van de Reserva. Goed gedoseerde houtinvloed (vanille en toast), mooi fruit en sap, fijne rijpe tannine en concentratie. Verfijnd.

8,5

La Quinta Cruz Mazuelo, Miguel Merino, Rioja, Spanje 2020
100% mazuelo (carignan), 1,2 hectare grote single-vineyard La Quinta Cruz, geplant in 1986, met zuidelijke expositie, steile helling, stenige bodem met dunne toplaag van zand en veel kiezel. Hierdoor is de oplage laag. De wijn is vergist in rvs-tanks, met malolactische vergisting in derdejaars Franse eiken vaten van 500 liter en betonnen ei van 1300 liter, vervolgens 1 jaar rijping op dezelfde vaten en ei.
Subtiel, verfijnd glas met pure fruitexpressie (bramen, donkere kersen) en licht florale hint en kruidigheid (laurier). Mooi sap, evenwichtig, vrouwelijk, sensueel met nerveuze zuren. De wijn heeft een verfijning die je herkent in fijne côtes de nuits rood (13,5%).

Conclusie
Een van de pareltjes van de proeverij, waar veel finesse, puurheid en eigenzinnigheid terug te proeven zijn in alle wijnen, stuk voor stuk fraaie terroirwijnen.

Bodegas Bhilar, Rioja
Boutiquewijnhuis gevestigd in Elvillar, Rioja Alavesa, opgericht door David Sampedro, een wijnmaker met een sterke toewijding aan traditionele methoden en duurzaamheid. Samen met zijn vrouw Melanie Hickman runt hij de winery. David maakt gebruik van biodynamische principes en minimaliseert het gebruik van chemicaliën in de wijngaarden, om de natuurlijke balans te behouden en de expressie van het terroir te versterken. Het unieke karakter van de wijnen van Bhilar komt voort uit de zorgvuldige selectie van druiven van oude wijnstokken, waarbij de focus ligt op de inheemse variëteiten zoals tempranillo, garnacha en graciano. Ze streven ernaar om wijnen te produceren die de essentie van de Rioja-regio weerspiegelen, met een evenwichtige structuur, levendige fruitigheid en een elegante complexiteit. Hiernaast maken ze ook wijnen in Salamanca in het kader van het project Struggling Vines.

Bhilar
Proefnotities Bodegas Bhilar

8+

Phinca Durmiente, Bodegas Bhilar, Vino Blanco, Spanje 2017
100% rufete, 30-80 jaar oude stokken, wijngaarden op 400-900 meter hoogte in het Sierra de Francia-gebergte. Spontane vergisting met de schillen, waarna de most wordt geperst en rijping plaatsvindt in Franse eiken vaten van 500 liter gedurende 2 jaar. Spannend glas. Mooi ziltig en wat salmiak, kruidigheid en lichte grip van goed rijpe tannine, uitgebalanceerde fruittonen van krenten en geroosterde perzik. Elegant, met fijne zuren en lengte. Wellicht een interessante begeleider bij haring. (12,5%) € 39,00

8+

Phincas Thousand Mils, Bodegas Bhilar, Rioja, Spanje 2018
80% viura, 10% garnacha blanca, 10% malvasia. 3 jaar houtrijping in Franse eiken vaten. Lichtoranje, subtiel gekarameliseerde fruittonen, sinaasappelschil, lichte en fijne tanninetoets, wat zilt en walnoten, heeft iets weg van droge sherry. Goede lengte en zuren (13%). € 39,00

8,5

Phincas, Bodegas Bhilar, Rioja, Spanje 2019
70% tempranillo, met een blend van garnacha, graciano en viura. Afhankelijk van het oogstjaar vindt de vergisting plaats met een mix van hele trossen en ontsteelde druiven. Hierna volgt 3 jaar rijping in Franse eiken vaten en een korte rustperiode in betonnen tanks voor de botteling. Uitnodigende neus van donker fruit, iets fris en kruidig, hint van mezcal. In de mond mooi donker fruit, pure chocolade, salmiak, wat kruidigheid en fijne tannine. Houtinvloed is goed verborgen, verfijnd glas. (14,5%) € 31,00

8,5

Phinca Abejera, Bodegas Bhilar, Rioja, Spanje 2017
Tempranillo en graciano uit de single vineyard Aberjera, met gematigde helling, westelijke expositie, pure kalksteen en dichte beplanting van graciano-druif. Afhankelijk van het oogstjaar vindt de vergisting plaats met een mix van hele trossen en ontsteelde druiven. Hierna volgt 3 jaar rijping in Franse eiken vaten van 500 liter. Elegante, aromatische neus van zure kersen (morellen), cassis, tijm en subtiele hints van specerijen. Prachtig geconcentreerd sap, met een intense frisheid en puurheid. Levendige zuurgraad en rijpere fruittonen van zure kersen en zwarte bessen, kruidigheid en lengte. De invloed van de houtopvoeding is minimaal. Klassieke expressie van het oogstjaar, met frisheid, elegantie en concentratie. Grote wijn. (14,5%)

Conclusie
Een van de pareltjes van de proeverij, waar veel finesse, puurheid en eigenzinnigheid terug te proeven zijn in alle wijnen, stuk voor stuk fraaie terroirwijnen. Van overextractie en make-up is geen sprake.

Xulia Bande, Ribeiro (potentieel import)
Wijnhuis Son de Arrieiro ligt ten zuiden van Gomariz in de Avia-vallei, in het Beade-gebied van Ribeiro, en wordt gerund door wijnmaakster Xulia Bande. Ze bewerkt vijf percelen van bij elkaar 3 hectare.
Het eerste perceel is een afgelegen stuk in Porte Leira, een wijngaard op een hoogte van 450 meter, 30 jaar oud en gelegen in het zuidoosten. Het is een van de hoogste percelen in de DO. Dit perceel heeft een noordwestelijke expositie en is beplant met inheemse druiven zoals souson, brancellao en loureiro op leisteen en ondiep zandgraniet. Dichter bij Tui ligt Salgeiros, een wijngaard met veel klei, beplant met treixadura. Hier heeft Xulia de bodem nieuw leven ingeblazen met mest en zijn er leisteen en kwarts vanuit de ondergrond. De wijngaard Serna in Gomariz bestaat uit 50 jaar oude treixadura-stokken op een zanderige kleigrond met puur graniet en een zuidelijke expositie. Het Bieja-perceel beslaat 0,7 hectare en is beplant met caiño, souson, brancellao en een lokale variëteit in een apart perceel genaamd caraboneira tinto.

Xulia
Proefnotities Xulia Bande

8+

Son de Arrieiro, Ribeiro, Spanje 2022
Blend van treixadura lado en loureiro uit al haar verschillende wijngaarden. Directe persing en natuurlijke fermentatie in roestvrijstalen tanks. Rijping op de droesem gedurende 12 maanden en vervolgens 6 maanden flesrijping. Aangenaam aromatisch, met geconcentreerd groen en wit fruit en een vleugje kruiden. Heldere wijn met focus en ronde textuur. Fijne ziltig toets, met levendige frisheid en een verfijnde afdronk.

8+

Son de Arrieiro, Ribeiro, Spanje 2021
Blend van souson, brancellao, caiño en ferrol van verschillende percelen. De druiven worden ontsteeld voorafgaand aan de fermentatie in rvs-tanks. De wijn wordt vervolgens gerijpt in een demi-muid en rvs-tanks en gebotteld na 12 maanden rijping. Levendig en helder, subtiel fruitig profiel met rood en zwart fruit in de neus. Elegant en verfrissend palet, met licht zilte aanzet, fijne ronde tannine, en een heldere sappige afdronk van rood en donker fruit, hint van maggi.

8,5

Añadas Selecion, Son de Arrieiro, Ribeiro, Spanje NV
Atypische wijn die uit een blend bestaat van vier jaargangen, en verschillende druivenrassen uit verschillende wijngaarden. Afhankelijk van het jaar wordt de wijn gerijpt in rvs-tanks of eiken vaten. Complex glas, met mooi contrast van evolutie en jeugdigheid tegelijkertijd. Subtiel wasachtig. Gekaramelliseerde toets, die iets weg heeft van banoffee. Fijne zilte aanzet, met mooi rond middenpalet, lengte en nerveuze zuren. Een rijke wijn die mooi kan zijn bij umami-rijke gerechten.

8,5

Añadas Selecion, Son de Arrieiro, Ribeiro, Spanje NV
Rode versie van de multi-vintage (vier jaargangen) blend. Een complexe wijn met gelaagdheid van fruit (vers rood en donker fruit), een lichte florale hint, subtiele kruidigheid en specerijen, en een ziltige afdronk. Goede concentratie. Evenwichtig, elegant met veel diepte en puurheid. Een fraaie wijn.

Conclusie
Wijnmaakster Xulia Bande maakt verfijnde wijnen die mooi in balans zijn, met veel terroir en pure fruitexpressie. Extractie en make-up zijn ver te zoeken. Wederom een van de ontdekkingen van de proeverij.

Ook geproefd

Bonnet
Domaine Alexandre Bonnet, Champagne

8

La Forêt, Domaine Alexandre Bonnet, Rosé de Riceys, Frankrijk 2018
Pinot noir, van de wijngaard La Forêt. Deels whole-bunch en semi-carbonic maceratie, rijping in rvs-tanks (80%) en Bourgognevaten (20%) voor 10 maanden, vervolgens 2 jaar in fles. Elegante neus, met goede balans van rood fruit en bessen, en licht snoepjesachtig. Sappige en fruitige wijn, met aangenaam lichte tanninestructuur die bite geeft. (12,5%)

8,5

La Fôret Rosé de Saignée Extra Brut, Domaine Alexandre Bonnet, Champagne, Frankrijk 2015
100% pinot noir, strenge selectie met 40% lager rendement dan de gemiddelde opbrengst in Champagne. Gemaakt via de saignée-methode waarbij de druiven (100% ontsteeld) 72 uren maceratie gehad hebben. Dégorgement: 10 juni 2021, dosage van 5 g. Vijf jaar sur lattes. Heldere en verfijnde wijn, met evenwichtige fruittonen, floraal karakter (sakura-bloessem), ziltigheid van gesteente en hartigheid van de flesontwikkeling. Tannine is zacht, met een fijne mousse en lengte. (12,5%) € 97,00

Conclusie
Domaine Alexandre Bonnet maakt een breed scala aan wijnen, waar (stille) rosé opvalt vanwege de smaaksensatie, finesse en intensiteit.

Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz

8

Riesling trocken, Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz, Duitsland 2021
Riesling, druiven komen van wijngaarden in Wachenheim, Deidesheim en Ruppertsberg, met voornamelijk zandsteen en wat kalksteen en vulkanische bodem. Volgens hun systeem een ‘village’-wijn. Zowel rvs-tanks en Stück-vaten worden bij de vinificatie en rijping (tussen 4-6 maanden) gebruikt. Deze cuvée is het visitekaartje van het huis en daardoor volgens de wijnmaker het moeilijkst te produceren. Hier wordt gefocust op terroirexpressie, balans en finesse.
In vergelijking met de recent geproefde Magnum fles (Proeverij Langbeen) is de wijn nog wat gesloten, maar fij toont meer florale tonen van gele bloemen, terwijl de citruselementen in het achtergrond blijven. Hoge maar verfijnde zuren die zich in de loop van de jaren nog fijner kunnen ontwikkelen. Strakke zilte finale. Nu al lekker, maar heeft zeker geen haast. Goede prijs-kwaliteitverhouding. € 17,25

8

Deidesheimer Riesling trocken, Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz, Duitsland 2018
Riesling. Volgens hun systeem een ‘village’-wijn, maar de druiven zijn afkomstig van niet-geclassificeerde wijngaarden, alsmede van druiven van grand cru-wijngaarden – in Deidesheim zijn alleen niet-geclassificeerde en grand cru-wijngaarden. Zowel rvs-tanks en Stück-vaten (50/50) worden bij de vinificatie gebruikt. Vervolgens rijping in dezelfde vaten (100%). De warmere vintage proef je terug in het glas, goede concentratie, wat rijpere en licht gekaramelliseerde fruittonen, honing en licht reductieve neus. Mooi ziltige aanzet, rond middenpalet, gebalanceerd door verfijnde zuren en goede lengte. Veel wijn voor de prijs. € 20,50

8+

Ruppertsberger Hoheburg PC, Weingut Dr. Bürklin-Wolf, Pfalz, Duitsland 2021
Riesling. Een ‘Premier Cru’-wijn, waar de stokken zijn geplant aan de voet van de Mittelhaardt. Hier zorgt de witte en bovenliggende rode zandsteenbodem voor een balans in warmte. Schoon profiel met hoge en elegante zuren, die de ‘klassieke’ Duitse vintage uitdrukt. 2021 heeft een koele lente, latere uitlopers en bloeiperiode, en voldoende neerslag. De wijn is evenwichtig, met balans van goed geïntegreerde eikeninvloed, mineraal karakter, subtiele fruittonen en speelse pikante finale die kenmerkend is voor de rode zandsteen. Nu een fijn glas, maar met een veelbelovende toekomst. Goede prijs-kwaliteitverhouding. € 36,00

Conclusie
Dr. Bürklin-Wolf maakt een brede range van verfijnde terroirwijnen die veel kwaliteit bieden bij de Village en Premier Cru wijnen. De wijnen hebben uitstekend bewaarpotentieel, ook de instapwijnen.

Khakimov
Shukhrat Khakimov, Manchuela (potentieel import)

8+

La Bella Ancestral Joven Brut, Shukhrat Khakimov, Manchuela, Spanje 2020
100% moravia agria. Gedegorgeerd. Een uitnodigende neus van verse frambozen met een licht hartig karakter. Aromatisch, maar niet schreeuwerig. Een krokant fruitig smaakprofiel met bite, spannende lichte umami en rokerige finale die iets wegheeft van katsuoboshi. Veelzijdig glas dat goed samengaat met gerechten met verschillende bereidingen van zeevruchten en gril (12%).

8-

La Bella Ancestral Crianza Pet Nat Brut, Shukhrat Khakimov, Manchuela, Spanje 2019
100% moravia agria. Niet gedegorgeerd. Fijne mousse, zuivere fruitige tonen van rode kersen en bessen met ziltigheid die je herkent van de zee. Knisperende finale en dorstlessend. (12%)

Conclusie
Eigenzinnig wijnmakers bij Shukhrat Khakimov die diverse wijnen maken. Mousserend, wit en orange geven meer intensiteit en smaakbeleving dan rode wijnen die op de proeverij waren. La Bella Ancestral Joven springt eruit.

Maxime Magnon, Corbières

8-

Rozeta, Maxime Mignon, Corbières, Frankrijk 2021
35% carignan, 30% cinsault en 35% grenache noir van gemiddeld 55 jaar oude stokken. Afkomstig van carignan-wijngaarden in Hautes Corbières en Corbières, die ook beplant zijn met talrijke andere variëteiten van oudere wijnstokken, o.a. grenache (gris), macabeo en terret, die allemaal samen worden geoogst en vergist. Bodem bestaat uit kalksteen, schiste en gespleten rots. De wijn is ingetogen maar heeft een verfijnde neus van viooltjes, hibiscus en wat vers en rijper donker fruit. Sappig en evenwichtig, met lichte tanninestructuur die drinkplezier geeft. Subtiele ziltje in de afdronk. Aangenaam glas dat iets weg heeft van serieuze beaujolais cru (13,5%).

8+

Campagnes, Maxime Mignon, Corbières, Frankrijk 2021
100% carignan uit een single vineyard van honderd jaar oude stokken. Bodem bestaat uit kalksteen en klei. Serieus glas carignan met diepgang, gelaagdheid en spanning. Complete wijn met diepe donkere fruittonen, kruidigheid, een medicinale hint en pikante finale. De wijn heeft nog wat tijd nodig om meer finesse te ontwikkelen. Grotere wijn in de toekomst (14%)

Conclusie
De wijnen van Maxime Magnon bieden terroir-fruitexpressie met directe toegankelijkheid. Cuvée Campagnes is het meest geschikt om te bewaren in deze flight.

D-Vine, Amsterdam, 020-6235877