Grabenwerkstatt, Wachau
Grabenwerkstatt is een klein, biodynamisch wijndomein in Wachau, dat in 2014 werd opgericht door de jonge wijnmakers Franz Hofbauer en Michael Linke. Zij leerden het vak bij onder andere Domaine Wachau en Piramid Valley Vineyards. Grabenwerkstatt produceert enkel rieslings en grüner veltliners, afkomstig van steile terraswijngaarden in de Spitzer Graben-vallei, een zijdal van de Donau. In dit westelijke deel van de Wachau heerst een koeler microklimaat en zijn de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groot. Hofbauer en Linke leggen het accent niet zo zeer op de bekende Wachau-kwaliteitniveaus (Steinfeder, Federspiel, Smaragd) maar vooral op de terroirverschillen tussen hun topwijngaarden: Brandstatt, Bruck, Schön, Kalkofen en Trenning.
Franz Hofbauer en Michael Linke
Proefnotities Grabenwerkstatt
8
Grabenwerk Grüner Veltliner, Grabenwerkstatt, Wachau, Oostenrijk 2022 Grüner veltliner, steile terraswijngaarden in de Spitzer Graben-vallei, afkomstig van jonge percelen en meer dan 50 jaar oude stokken; rustige geur, eerder breed, nog jeugdig en toegeplooid, bijzondere aroma’s, zeer kruidige tonen voeren nu de boventoon, veel lengte € 39,958+
Pfalzwerk Riesling, Grabenwerkstatt, Duitsland/Oostenrijk 2022 Riesling, aparte wijn: druiven zijn afkomstig van topperceel in de Duitse Pfalz (Deidesheimer Herrgottsacker) van Michael Linke’s zwager die daar een wijngoed bezit (Linke komt hier zelf ook vandaan), vinificatie en rijping vonden plaats bij Grabenwerkstatt; meer opengeplooid, duidelijk andere aroma’s, heel schoon, hoge zuren omringd door kruidige tonen, eigen stijl met veel energie en lengte, zeer opwekkend € 59,959-
Ried Kalkofen Riesling, Grabenwerkstatt, Wachau, Oostenrijk 2022 Riesling, afkomstig van steile, smalle terraspercelen op kalksteenrotsbodem, zeer warm microklimaat; energierijke geur en smaak, vrij veel vulling en licht mollig mondgevoel, knappe balans en veel lengte, opvallende riesling met duidelijk eigen signatuur, serieuze beleving, grootse gastronomische wijn met veel lengte € 89,958,5
Ried Brandstatt Grüner Veltliner, Grabenwerkstatt, Wachau, Oostenrijk 2022 Grüner veltliner, 50 jaar oude wijnstokken, de wijngaard Brandstatt heeft twee gezichten: arme rotsbodem met rieslingstokken en diepe, humusrijke grond met grüner veltliner; opvallend breed en meer gesloten dan de riesling, vullend en eerder vettig mondgevoel, uitstekende expressie van de druif, complex en evenwichtig, veel lengte, zeer eigenzinnige grüner veltliner voor aan tafel € 89,95Eigenaar Peter Skoglund, Bell Cros
Proefnotities Bell Cros
8-
One Off #5, Bell Cros, Montsant, Spanje 2021 55,7% garnacha blanca, 44,3% garnacha negra, beide rassen samen gefermenteerd en gemacereerd (claret), 2 maanden rijping sur lie in rvs, 2 maanden in granieten ei; heel aangenaam op de tong, fris, doordrinkbaar, licht aards en goed fruitig, heel schoon van stijl (12,91%) € 24,748-
La Figaflor, Bell Cros, Montsant, Spanje 2022 Garnacha blanca, 5-15 jaar oude stokken, 12 uur maceratie en fermentatie op rvs, 6 maanden rijping sur lie in rvs; sappig en aromatisch, evenwichtige wijn, optimale expressie van de druif, heerlijk glas met verrassend goede prijs-kwaliteitverhouding (13,52%) € 17,508
L’Addició, Bell Cros, Montsant, Spanje 2020 Garnacha blanca, 27 jaar oude stokken, 24 uur maceratie en fermentatie op rvs, 7 maanden rijping in Zweedse eiken vaten van 225 liter; rijk, aromatisch, goede houtinbreng, prima maaltijdwijn met serieus smaakpalet (13,85%) € 29,508,5
El Mirador, Bell Cros, Montsant, Spanje 2019 60% garnacha negra, 40% carinyena, 47-71 jaar oude stokken, 29 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 12 maanden rijping in Franse barriques (40% nieuw); mooi fruit, aangenaam ontwikkeld, gezonde tannine, goede rijpe ondertoon, evenwichtige wijn met mooie expressie en passende lengte (14,27%) € 33,508,5
El Tracte, Bell Cros, Montsant, Spanje 2019 100% carinyena, 48 jaar oude stokken, 29 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 14 maanden rijping in Franse barriques (30% nieuw); aangename grenache, intens, prima tannine en lengte (14,61%) € 33,509-
Selecció Delfi, Bell Cros, Montsant, Spanje 2019 100% garnacha negra, 65 jaar oude stokken, 29 dagen maceratie en fermentatie op rvs, 14 maanden rijping in Franse barriques; fijne structuur, goed gerijpt, aangename tannine, evenwichtig van samenstelling € 120,00Bodegas Marta Maté, Ribera del Duero
Marta Castrillo en César Maté produceerden al enkele jaren met succes wijnen van een wijngaard in Gumiel de Mercado, toen ze in 2008 besloten een topcuvée te maken met hun allerbeste druiven. Ze noemden hem Primordium (‘oorsprong’, ‘begin’) en beperkten de productie tot 3000 flessen. Het succes van deze wijn (o.a. 95 Parker-punten) versterkte de ambitie van de twee wijnmakers om zich geheel te focussen op het maken van premium wines in kleine volumes. Met de aankoop van een aantal topwijngaarden in Tubilla del Lago ging het project serieus van start. De wijnstokken worden op biodynamische wijze bewerkt en voor de vinificatie wordt gebruik gemaakt van de beste conische betonnen fermentatietanks en topkwaliteit eiken vaten uit de Bourgogne.
César Maté
Proefnotities Bodegas Marta Maté
8-
Viñas del Lago, Bodegas Marta Maté, Ribera del Duero, Spanje 2019 88% tempranillo, 7% garnacha, 5% albillo, afkomstig van 24 wijngaarden van 80 tot 120 jaar oud op 900 m hoogte, 12 maanden barriquerijping (90% Frans, 10% Amerikaans); aangename geur- en smaakaroma’s, mooie kruidige ondertoon naast tannine (14,1%) € 21,508
Marta Maté, Bodegas Marta Maté, Ribera del Duero, Spanje 2020 Tempranillo, 100 jaar oude wijngaard op 900 m hoogte, 14 maanden rijping in Franse barriques; sappig, passende tannine, rijp fruit, goede zuurgraad en lengte, mooi van samenstelling (14%) € 30,009-
Los Perejiles, Bodegas Marta Maté, Ribera del Duero, Spanje 2019 95% tempranillo, 5% albillo mayor, wijngaard op 915 m hoogte, 18 maanden rijping in 500-litervaten van Frans eiken; rijke geurwaaier, mooie vulling, passend houtgebruik, goed ontwikkeld, harmonieus, veel lengte, maaltijdwijn pur sang (14,1%) € 99,99Cellers de Scala Dei, Priorat
Vanaf eind 12e eeuw wordt er wijn gemaakt op deze zeer hoog gelegen plek; de naam Scala Dei betekent ’trap van God’. De Karthuizer monniken die hier een klooster hadden gesticht schreven al voor dat wijn hier vooral gemaakt moest worden van de garnacha-druif, eventueel aangevuld met wat carignan. Tegenwoordig staat Cellers de Scala Dei onder leiding van wijnmaker Ricard Rofes en zijn wijnen blinken uit in elegantie en terroirexpressie. De bodem in de wijngaarden is rijk aan zwarte schistes (licorella), die voor verkoeling zorgen. Rofes werkt zonder chemische bestrijdingsmiddelen.
Proefnotities Cellers de Scala Dei
8+
Massipa Garnatxa Blanca – Xenin, Cellers de Scala Dei, Priorat, Spanje 2020 70% garnacha blanca, 30% chenin blanc (net niet volledig rijp geoogst, om een frisse zuurgraad te behouden), 50 jaar oude stokken, rode kleibodem, Massipa is een wijngaard naast de Masdeu, 3 maanden rijping op beton; aromatische vulling, mooi gerijpt fruit, evenwichtig smaakpalet, stijlvol en aangenaam € 47,008-
El Tribut, Cellers de Scala Dei, Priorat, Spanje 2021 60% garnacha, 25% syrah, 15% cabernet sauvignon, 15-25 jaar oude stokken, klei-leisteenbodem, 12-16 dagen maceratie, 6-8 maanden rijping op rvs; opvallend elegant in geur en smaak, geheel eigen smaakpalet, goede balans tussen fruit en zuren, aangename wijn € 22,508,5
Prior, Cellers de Scala Dei, Priorat, Spanje 2019 65% grenache, 15% carignan, 10% cabernet sauvignon, 10% syrah, 12 maanden rijping in Franse barriques en foeders; veel kleur, intense geur, serieuze wijnaroma’s, duidelijk tannine en houtinbreng, goede rijpe tonen, authentiek Scala Dei in geur en smaak, evenwichtig van samenstelling € 40,009-
Masdeu, Cellers de Scala Dei, Priorat, Spanje 2013 100% garnacha, single vineyard op 800 m hoogte, 45-50 jaar oude stokken, kalksteen en rode klei, 18 maanden rijping (beton / oude foeders); mooi ontwikkelde en versmolten aroma’s in geur en smaak, heerlijke gastronomische wijn met klassieke tonen, combinatie van ontwikkeld fruit en kruidigheid, goede inhoud, vulling en lengte (15,5%) € 97,50Ook geproefd: Convento San Lorenzo, Lombardia
8-
De le Mur, Convento San Lorenzo, Valtellina Superiore Sassella, Italië 2019
Nebbiolo, terraswijngaarden op 400-550 m hoogte, zandgrond, 12 maanden houtrijping; elegant en fijn, goede expressie van de nebbiolo, mooi ontwikkeld, fraai van samenstelling € 37,50
8
Clos Convento Riserva, Convento San Lorenzo, Valtellina Superiore Sassella, Italië 2018
Nebbiolo, ommuurde wijngaard, 16 dagen maceratie in eiken vaten, 18 maanden houtrijping; rijk aan aroma’s, goede vulling en balans, maaltijdwijn met prima lengte € 65,50
8,5
Ventum, Convento San Lorenzo, Sforzato di Valtellina, Italië 2018
Nebbiolo, in de wind gedroogde druiven, 14 dagen maceratie, 15 maanden houtrijping; rijke wijn met diepgang, intens van smaak, mooi versmolten, goede lengte (15,5%) € 71,24