Viña Las Perdices

Viña Las Perdices, Mendoza

Wijnbouw is er al sinds de 16e eeuw, maar pas sinds 25, 30 jaar begint Argentinië internationaal een rol van betekenis te spelen. Dé Nederlandse specialist op het gebied van Argentijnse wijnen is sinds een aantal jaren Damaro Wines in Rotterdam. We proefden de afgelopen tijd diverse interessante wijnen uit zijn portfolio en dat van andere importeurs en kunnen concluderen dat er interessante ontwikkelingen gaande zijn in het Zuid-Amerikaanse wijnland.

proefnotities Jan van Lissum
Met de komst van de Spaanse Conquistadores in de 16e eeuw verschenen ook de eerste druivenstokken in Argentinië. Tot ver in de 20e eeuw werd er vrijwel uitsluitend wijn voor de binnenlandse markt geproduceerd. De wijnconsumptie in het land was hoog en de wijn goedkoop en weinig opvallend; export was er dan ook niet of nauwelijks. Pas na de democratische omwenteling in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen de binnenlandse wijnconsumptie begon af te nemen, ontstond er noodzaak om over de grenzen te kijken en te investeren in een kwaliteitsniveau dat aansloot bij internationale smaakvoorkeuren. Pioniers als Catena, Norton en Salentein speelden een belangrijke rol, en de opkomende Amerikaanse afzetmarkt (en wijnjournalistiek) hielp een handje mee. Het van oorsprong Franse rode druivenras malbec ontwikkelde zich tot het visitekaartje van het land, als monocepagewijn, of in pretigieuze ‘Bordeaux’-blends. Gezichtsbepalend voor de witte wijnen was de torrontés, een Argentijnse kruising van de oude Spaanse criolla chica en de muscat.
El Porvenir de Cafayate, Salta

El Porvenir de Cafayate, Salta

Anno 2020

Het wijnbouwareaal beslaat ruim 210.000 hectare en daarmee is Argentinië het grootste Zuid-Amerikaanse wijnland. De kwaliteitsontwikkeling begon hier later dan in Chili, maar inmiddels heeft het land zich ontpopt tot een interessante speler op internationaal niveau. De wijnbouw speelt zich hier grotendeels af in een landklimaat: verkoeling komt hier niet uit zee, maar hangt af van de hoogteligging van de wijngaarden. In het grootste wijngebied, Mendoza, ligt die hoogte tussen de 850 en 1700 meter, maar in het zuidelijke Patagonië en in Noord-Argentië vind je zelfs wijngaarden boven de 3000 meter.

Marchiori & Barraud, Mendoza

Marchiori & Barraud, Mendoza

Veelbelovend

Net als in andere landen in de nieuwe wijnwereld speelt de zoektocht naar wijnen met een geheel eigen gezicht een steeds grotere rol. Er wordt veel geïnvesteerd in onderzoek naar microklimaten en terroirverschillen, het potentieel van bijna vergeten druivenrassen als de criolla worden herontdekt, oude wijngaarden krijgen speciale aandacht.
Argentinië heeft veel te bieden voor de toekomst. Niet alleen zijn er nog diverse wijngaarden van meer dan 100 jaar oud te vinden – de phylloxeraplaag vond hier niet plaats, ook beschikt het land over een breed scala aan druivenrassen, hier terechtgekomen onder invloed van immigranten en buitenlandse investeerders. Naast Franse rassen als malbec, cabernet, merlot, syrah, pinot noir, chardonnay, sauvignon en sémillon, de eerder genoemde autochtone torrontés, vind je hier uiteraard de Spaanse tempranillo, maar bijvoorbeeld ook de Italiaanse bonarda.

De Amsterdamse wijnspeciaalzaak Not Only Tinto heeft Argentinië als specialisatie. De zaak verkoopt vrijwel het hele gamma aan wijnen dat door Damaro Wines geïmporteerd wordt en importeert zelf ook op bescheiden schaal. Goed voorbeeld is Durigutti Family Wines, een jong bedrijf dat representatief is voor de meest recente ontwikkelingen in wijnland Argentinië.

Durigutti Family Wines

Durigutti Family Wines werd opgericht in 2002 door de broers Hector en Pablo Durigutti. Hoofdkwartier is een 60 jaar oude winery in de regio Las Compuertas, in de wijnstreek Lujan de Cuyo, die zij kochten in 2007 en vervolgens compleet lieten moderniseren. Las Compuertas staat bekend als de regio waar de allereerste Argentijnse malbecwijnen vandaan kwamen en vormde daarom een geschikt startpunt voor het project van de broers. De eerste 5 hectare wijngaard met oude malbec-stokken die ze hier kochten is sindsdien uitgebreid tot 31 hectare en vernoemd naar hun moeder, Victoria. De wijngaard ligt nu aan de basis voor hun Estate Wine-range Proyecto Las Compuertas.
Hector en Pablo hebben zich inmiddels ontwikkeld tot echte terroirspecialisten. De focus ligt vooral op terroirwijnen en single vineyard-wijnen uit subregio’s in Lujan de Cuyo (La Compuertas, Agrelo, Pedriel, Vistalba) en Uco Valley (Altamira, Gualtallary, Vista Flores, La Consulta). Daarnaast produceren ze onder meer laagdrempelige wijnen uit andere Argentijnse wijnstreken, op basis van aangekocht fruit.

Hector en Pablo Durigutti

Hector en Pablo Durigutti

Interessante producenten en projecten

Andere interessante producenten en projecten in Argentinië om in de gaten te houden zijn:

  • PerSe – privéproject van David Bonomi, de wijnmaker van Norton, die ook iets met florwijnen doet.
  • Michelini Bros (met name Matias) maken orange wines en carbo malbec (hele andere stijl op fruit)
  • Gerardo Michelini doet hele spannende dingen naast Salentein, werkt met minimale interventie maar is ook op zoek naar het beste terroir en de meest geschikte opvoeding van malbec
  • Juan Pablo Michelini, wijnmaker bij Zorzal, maakt ook deel uit van het collectief Alta Ruco en maakt wijnen met minimale interventie
  • Sebastian Zuccardi (zoon van beroemde wijnmaker) werkt met andere druivenrassen en zoekt maximale expressie van terroir.
  • Marcelo Pellerriti maakt ook carbo malbec.
Proefnotities Damaro Wines

8

Laborum Torrontés Oak Fermented, Bodega El Porvenir de Cafayate, Valle de Cafayate-Salta, Argentinië 2017
Torrontés, single vineyard-wijn afkomstig van Finca El Retiro, gelegen op 1.650 meter hoogte; mooi afgepaste tonen van ontwikkeling, vullende aroma’s, geur heeft breedte gekregen door het houtgebruik, verrassend evenwichtige aanzet, mooi samengestelde smaak, rijp fruit, houtimpressie, mooie zuren, florale tonen (13%)
Damaro Wines € 12,95

7,5

Sauvignon Blanc, Bodega Wapisa, Patagonia Atlantica, Argentinië 2020
Sauvignon blanc; wat toegeplooid, licht rokerig, timide geur, plantaardig, aards, geur- en smaaktonen komen overeen, typische wijn uit de regio Patagonië, heel strak en streng, hoge zuren, gastronomische wijn (12,3%)
Damaro Wines € 13,95

8

Malbec, Bodega Wapisa, Patagonia Atlantica, Argentinië 2018
Malbec; zeer hechte donkere kleur, opeengestapelde geurwaaier, donker fruit zoals pruimen, zwarte bessen en bramen, soepel, vullend, pittige peperige ondertoon, goede zuren, mooie spanningsboog, evenwichtig, niet overdreven en beladen malbec, Atlantische invloed (13,9%)
Damaro Wines € 15,95

8

Pinot Noir, Bodega Wapisa, Patagonia Atlantica, Argentinië 2018
Pinot noir, 8 maanden houtrijping; elegante kleur, dun, licht rokerig, fraai fruit, mooi sap, elegant, fris, licht plantaardig, houttonen, goede balans, plezierig doordrinkbare wijn (13,1%)
Damaro Wines € 15,95

8,5

Cabernet Sauvignon, Marchiori & Barraud, Mendoza, Argentinië 2014
Cabernet sauvignon; fraaie donkere kern in de kleur, zachte geurwaaier, vullend, aromatisch, zachte aanzet, mals smaakpalet, veel ronding, mooi rijp fruit van de druif, aangenaam, opvallend mooi ontwikkeld, wijn die tijd nodig heeft, uitstekende cabernet sauvignon-aroma’s (14,9%)
Damaro Wines € 15,95

8-

Cabernet Sauvignon, Marchiori & Barraud, Mendoza, Argentinië 2019
Cabernet sauvignon; donkere kleur, eerder klassieke cabernet sauvignon-geur, combinatie van fruit en florale tonen, zachte, licht romige aanzet, mooie rijpe tonen, meer uitgesproken in de smaak, goede tannine, evenwichtig, mooie rond en rijp, goede lengte (14,7%)
Damaro Wines € 14,95

8,5

Exploración Gualtallary, Viña Las Perdices, Uco Valley, Argentinië 2017
Malbec, wijngaard op 1250 m hoogte, 70% van de wijn kreeg 12 maanden barriquerijping; donkere granaatkleur, heel homogeen, evenwichtige geur, zachte aanzet, rijp, heel vullend, mals, veel souplesse, levendige zuren, frisse finale, complexe wijn met veel lengte, verrassende malbec (14,8%)
Damaro Wines € 18,95

8,5

Exploración Gualtallary, Viña Las Perdices, Uco Valley, Argentinië 2018
Malbec, wijngaard op 1250 m hoogte, 70% van de wijn kreeg 12 maanden barriquerijping; intense, homogene kleur, afgeronde geurwaaier en smaakbeleving, rijp, beetje zwoel, zoetje, maar voldoende kruidigheid en zuren om het zoet te pareren, vrij zachte tannine, mals mondcontact, intens en geconcentreerd met veel materie en souplesse (14,7%)
Damaro Wines € 18,95

7,5

Suipacha, Bodega Otero Ramos, Mendoza, Argentinië 2013
Bonarda, 24-36 maanden rijping in nieuw Frans eiken; broeierige geurwaaier, maar ook mooi ontwikkelde geur van bonarda, prima houtgebruik, vullend, aromatisch, veel smaak en lengte, maaltijdwijn (13,9%)
Damaro Wines ca. € 12,00

8

Que Guapo, Las Perdices, Mendoza, Argentinië 2017
60% malbec, 20% bonarda, 20% syrah; veel kleur, geur en smaak, malbec mooi gedoseerd en goed gecomplementeerd door bonarda en syrah, rijp, aromatisch, houtinvloed, zoetje dat past bij dit type wijn, vullend en stevig, kan veel soorten hapjes aan, verleidelijk glas, heel knappe prijs-kwaliteitverhouding, grote verrassing (14,3%) Damaro Wines € 10,00 (Proefschrift Huiswijn van het Jaar – categorie Café)

Proefnotities Durigutti

8,5

Proyecto Las Compuertas Criolla Paral, Durigutti Family Winemakers, Luján de Cuyo, Argentinië 2019
Criolla chica, 75 jaar oude wijnstokken, biologisch, vinificatie en 3 maanden rijping in cementen ei; lichte kleur, verfijnde kruidigheid in geur en smaak, elegante aanzet, fris rood fruit en levendige hoge zuren, veel diepte en lengte, evenwichtig en doordrinkbaar, transparant, blijft ook na een dag openstaan in prima conditie (13,7%) Not Only Tinto € 25,00

8,5

Proyecto Las Compuertas Malbec 5 Suelos, Durigutti Family Winemakers, Luján de Cuyo, Argentinië 2018
Malbec, blend van vijf wijnen afkomstig van vijf verschillende bodems in de wijngaard, elk apart gevinifieerd in cementen eieren, na assemblage 3 maanden rijping in 500-litervaten van 2 en 3 jaar oud, 11 maanden in cementen ei; opvallend elegante granaatkleur, gedoseerd rijp fruit en florale tonen, veel souplesse, fris en levendig, bijzondere mooie balans en concentratie, het fruit staat centraal, superdoordrinkbaar en zeer lekker (13,3%) Not Only Tinto € 29,00

Proefnotities andere importeurs

7,5

Delicious Malbec by R. Garcia, Mendoza, Argentinië 2018
Malbec; mooie malbec-aroma’s, vol, sappig, dik fruit, goede balans, aangename wijn met goede lengte (14,5%)
Ad Bibendum € 8,45

8-

Tahuan Bonarda, Ernesto Catena, Mendoza, Argentinië 2016
Bonarda, 8 maanden Frans en Amerikaans hout; veel kleur, intens, rijpe, rijke geur, vullend, aromatisch, geur en smaaktonen komen overeen, zacht op de tong, heel sappig, mooie tannine, goede balans, veel inhoud, rijk aan fruit, goede zuren, veel lengte (13%)
Jumbo Foodmarkt € 12,49 (Wijn van het Jaar 32e Proefschrift Wijnconcours)

8,5

Alta Collection Malbec, Tapiz, Mendoza, Argentinië 2015
Malbec, single vineyard San Pablo Estate, de wijngaarden liggen tussen de 1200 en 1400 meter hoog, 100% malolactische gisting en opvoeding op houten vaten. Veel kleur, typische malbec-geur, zachte jammigheid, kruidigheid, pepertje, zwart fruit, vooral pruim, viooltjes, ronde en sappige aanzet, prachtige zuren, ronde tannine, barst van fruit, pruimen, veel lengte en frisheid, jong. (13,9%)
Vino Via / Tamis Wijnen € 15,45

7,5

La Linda Malbec, Luigi Bosca, Mendoza, Argentinië 2018
Malbec; correcte kleur, vrij ingetogen geur, evenwichtig smaakpalet, rond en zacht, goed gedoseerd, elegante malbec met goede zuren en veel lengte, harmonieuze maaltijdwijn (13,5%)
Oud Reuchlin & Boelen € 9,00 (Finalewijn Proefschrift Huiswijncompetitie)