barolo nov

Barolo in november (foto: Strada del Barolo e grandi vini di Langa)

BEind oktober bezochten we in het InterContinental Amstel Hotel een presentatie onder de titel Barolo & Friends. Bijna 30 producenten gaven acte de présence. Wij proefden circa 50 wijnen en noteren hier de meest interessante.
proefnotities Jan van Lissum
28 producenten waren vertegenwoordigd waarvan de overgrote meerderheid nog geen Nederlandse importeur heeft. Het aantal echte toppers was beperkt. Er waren relatief weinig barolo’s te proeven, maar we ontdekten wel veel verrassende wijnen.

Bava Winery

De familie Bava teelt al sinds 1600 druiven in Piemonte. In 1911 werd de eerste eigen wijnkelder gebouwd. Inmiddels produceert de zesde generatie hier wijn onder eigen naam. De familie bezit in totaal 70 hectare in Monferrato en Langhe, waarvan 50 hectare aan wijngaarden en 20 aan bossen en velden. Alles wordt op duurzame wijze bewerkt.

Bava Langhe Nebbiolo
Proefnotities Bava Winery

7,5

Thou Blanc, Bava Winery, Piemonte, Italië 2021
Chardonnay, 6 maanden rijping sur lie op rvs; fruitig, evenwichtig, doordrinkbare wijn voor breed publiek

8

Nebbiolo, Bava Winery, Langhe, Italië 2021
Nebbiolo afkomstig van de Barolo-cru Scarrone; fruitig, mooie balans, aangenaam doordrinkbaar (13,5%)

8-

Bava Winery, Barolo Scarrone, Italië 2013
Nebbiolo; fijn geëvolueerd, mooie kruidigheid en correct fruit, goede balans, licht drogend in de finale (14%)

Bonzano Vini / Cantine Castello di Uviglie

Castello di Uviglie is een wijnproducent in de regio Monferrato waarvan de wortels ruim 500 jaar terug gaan. Tegenwoordig zijn het kasteel en de winery eigendom van de familie Bonzano, die sinds de jaren negentig ook onder eigen naam wijn produceert in de historische Tenuta Mandoletta. Uviglie beschikt over 120 hectare, waarvan 25 hectare wijngaarden. Mandoletta omvat 20 hectare aan wijngaarden. De wijnen van Uviglie grijpen qua stijl terug op klassieke wijntradities van de streek, terwijl de Bonzano-wijnen duidelijk moderner getypeerd zijn, ook qua uitstraling. Beide domeinen worden op duurzame, milieuvriendelijke wijze bewerkt.

bonzano_hosteria
Proefnotities Bonzano Vini / Cantine Castello di Uviglie

7,5

Mandoletta, Bonzano, Piemonte Spumante, Italië NV
50% pinot noir, 50% chardonnay; goede mousse, mooi fruit, prima zuren, evenwichtig en aangenaam (12,5%)

8-

Hosteria, Bonzano, Monferrato, Italië 2019
60% pinot noir, 40% barbera, 5 maanden rijping sur lie op rvs; mooie kleur, redelijke vulling, heerlijk fruit, soepel en evenwichtig, zeer elegant (14%)

8

Bruno Bonzano, Bonzano, Barbera del Monferrato Superiore, Italië 2018
Barbera, 24 maanden rijping in barriques en tonneaux; zeer veel kleur, intens en vullend, aromatisch, fijne kruidigheid, goede tannine, maaltijdwijn (15%)

8

San Bastiano, Castello di Uviglie, Grignolino del Monferrato Casalese, Italië 2021
Grignolino, 4 maanden rijping op rvs; heel lichte kleur, lekker fruit, mooie kruidigheid, prima balans, fijne doordrinkwijn, koel schenken (13%)

7,5

San Bastiano, Castello di Uviglie, Grignolino del Monferrato Casalese, Italië 2013
Grignolino, 4 maanden rijping op rvs; lichte kleur, goede ontwikkeling, kruidigheid komt naar voren (13%)

8

Bricco del Conte, Castello di Uviglie, Barbera del Monferrato, Italië 2020
Barbera, fermentatie en 4 maanden rijping op rvs, 6 maanden flesrijping; mooi fruit, zeer sappig, goede zuren, goede balans (14,5%)

8

Le Cave, Castello di Uviglie, Barbera del Monferrato Superiore, Italië 2018
Barbera, 12 maanden rijping in Franse eiken vaten van 25 en 30 hl; goede kleur, wijn met bite/grip, sappige vulling, gezond en mooi fruit, fijne kruidigheid, goede balans en lengte

Castello di Gabiano / Villa Cambiaso

De geschiedenis van het kasteel van Gabiano gaat meer dan duizend jaar terug en de archieven wijzen uit dat hier al in de 13e eeuw kwaliteitswijnen werden gemaakt. Anno 2022 wordt het bewoond door de markies Giacomo Cattaneo Adorno Giustiniani en zijn familie. Het landgoed omvat 260 hectare, waarvan 20 beplant met wijnstokken. Opmerkelijk is dat het kasteel beschikt over twee van de oudste en allerkleinste DOC’s van het land: Gabiano en Rubino di Cantavenna.
In Luguria, ten zuiden van Piemonte, bezit de familie de historische Villa Cambiaso. De afgelopen jaren is dit domein geheel gerestaureerd, inclusief ongeveer 7 hectare aan wijngaarden.

Gabiano
Proefnotities Castello di Gabiano / Villa Cambiaso

8-

Adornes, Castello di Gabiano, Barbera d’Asti Superiore, Italië 2015
Barbera, fermentatie op beton en eikenhout, 18 maanden barriquerijping, 12 maanden flesrijping; veel kleur, mooi versmolten, intens, goede diepte en lengte

8+

A Matilde Giustiniani Riserva, Castello di Gabiano, Gabiano, Italië 2016
90-95% barbera, 5-10% freisa, fermentatie op beton en eikenhout, 24 maanden rijping in barriques en grote vaten, 12 maanden flesrijping; veel kleur, fijn en intens, mooie balans en diepgang, zacht en aromatisch, fraaie tannine, materierijk, kruidig, serieuze wijn

8-

La Patarrina, Castello di Gabiano, Monferrato Freisa, Italië 2021
Freisa; fijne geur en smaak, mooie kruidigheid, evenwichtig

8

Il Ruvo, Castello di Gabiano, Grignolino del Monferrato, Italië 2020
Grignolino; mooie kleur, elegant en intens, verfijnd en evenwichtig

7,5

E Galêe, Villa Cambiaso, Val Polcèvera Vermentino, Italië 2021
Vermentino, rijping op rvs; aromatisch, mooie fruitexpresie, zuiver, goede vulling, gastronomische wijn

Franco Conterno

Importeur: Grandi Vini
De familie Conterno is al generaties lang een begrip in de wijnwereld, zeker onder barolo-liefhebbers. Verschillende wijnbedrijven in de Langhe opereren tegenwoordig onder de naam Conterno. Franco Conterno leidt het gelijknamige familiebedrijf dat gevestigd is in de Cascina Sciulun in het dorp Bussia di Monforte d’Alba. Deze boerderij werd rond 1850 door zijn voorouders gebouwd en kreeg in 1940 voor het eerst een wijngaard. Franco’s grootvader Pietro legde de basis voor het huidige succes door middel van de aanplant van 18 hectare aan nebbiolo-stokken. Franco nam het bedrijf in 1995 over van zijn vader Giacomo. Ook zijn beide zonen, Daniele en Andrea, werken inmiddels in het bedrijf dat sinds een aantal jaren een biocertificaat bezit. De wijnen van Conterno worden gekenmerkt door een stabiel hoog kwaliteitsniveau en vallen vooral op door hun toegankelijkheid en elegantie.

Daniele Conterno

Links op de foto Daniele Conterno

Proefnotities Franco Conterno

8

Cascina Sciulun, Franco Conterno, Barbera d’Alba Superiore, Italië 2020
Barbera; zeer fruitig, goede zuren, bijzonder levendig en aangenaam

8,5

Pietrin, Franco Conterno, Barolo, Italië 2018
Nebbiolo; frisse fruittonen, goede zuren, evenwichtig, plezierige wijn met goede spanning en lengte

8,5

Franco Conterno, Barolo Panerole, Italië 2018
Nebbiolo; aromatisch, serieuze tonen, zacht en rond, smeuïg, goede lengte, mooi van samenstelling