Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie 2018 – juryrapport

Huiswijnen: bestaan ze nog? In de voorjaarseditie van de Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie inventariseren we het aanbod in café, eetcafé, middenklasse- en toprestaurant. Veel importeurs en horecazaken deden mee: het resulteerde in een gevarieerde en goede inzending.
tekst en proefnotities Jan van Lissum

winnaars huiswijncompetitie

Sinds 2000 organiseert The Wine & Food Association de Proefschrift Nationale Huiswijncompetitie. Destijds was het begrip huiswijn vrij scherp gedefinieerd. Doorgaans de voordeligste wijnen op de kaart en vaak de enige die je per glas kon bestellen – naast de eventuele wijnarrangementen. De huiswijnen – meestal één wit en één rood – vormden een vineus visitekaartje voor het restaurant en een bewijs van bekwaamheid van de daar werkende sommelier of wijnspecialist. Want meer nog dan de eerder genoemde arrangementswijnen bewees een goede huiswijn dat die sommelier beschikte over up-to-date vakkennis én goede smaak: het was immers knap om een wijn te vinden die én prettig geprijsd was én bij iedereen in de smaak viel én daarbij ook nog eens interessant genoeg was om op te vallen bij echte wijnkenners. Wie bij zo’n restaurant ‘een glas wit’ of ‘een glas rood’ bestelde en vervolgens met een glimlach zijn glas leegdronk, raakte automatisch benieuwd naar wat er verder op de wijnkaart stond en zou vast nog eens terugkomen.

Begrip ‘huiswijn’ verdwijnt uit top- en middensegment
De afgelopen jaren is er veel veranderd en treffen we steeds minder huiswijnen met die exclusieve rol van ‘visitekaartje’. Alleen in cafés en eenvoudige restaurants is het aantal per glas te bestellen wijnen vaak nog beperkt tot hooguit een paar. De meeste andere zaken, zeker in het topsegment, beschikken tegenwoordig over moderne bewaar- en schenksystemen en kunnen de gast een brede keuze aan wijnen per glas aanbieden. De term ‘huiswijn’ raakt daarmee steeds meer in onbruik. In plaats daarvan is er vaak een aparte kaart met bijvoorbeeld ‘open wijnen’, ‘wijnen van de maand’, ‘onze lievelingswijnen’, etc. Aan de selectie herken je nog altijd een bekwame sommelier, maar de gewoonte om je als restaurant te profileren met één of twee specifieke ‘huiswijnen’ verdwijnt.

‘Een glas witte/rode wijn graag’
Als organisator hebben we toch besloten om de term ‘huiswijn’ te handhaven, zolang er enerzijds nog horecazaken zijn die de term ook bezigen en zolang er anderzijds een beperkt aantal ‘open wijnen’ geschonken blijft worden die voldoen aan de criteria voor huiswijnen: prettig geprijsd, toegankelijk voor iedereen, interessant voor echte wijnkenners. De wijnen die je krijgt aangeboden wanneer je eenvoudig ‘een glas wit’ of ‘een glas rood’ bestelt.

Groeiende rol gespecialiseerde importeurs
Over het (huis)wijnaanbod zelf zijn we goed te spreken. De Nederlandse wijnhandel is de afgelopen decennia enorm verrijkt met de opkomst van kleinere, gespecialiseerde bedrijven die zich bewust beperken tot één wijnland (Griekenland, Portugal, Argentinië), één of enkele wijnstreken (Jura, Bourgogne, Jerez) of een bepaald wijntype (mousserend, vin nature). Dit soort bedrijven loopt vaak voorop als het gaat om aantrekkelijke nouveautés en nog nauwelijks bekende (en daarmee dikwijls gunstig geprijsde) wijnen. Bovendien beschouwen zij in veel gevallen de betere horeca als dé toegangspoort tot de serieuze wijnliefhebber – met een gepassioneerde sommelier als tussenpersoon.
Het resultaat is vooral zichtbaar onder de huiswijnen in toprestaurants en in de nieuwere, hedendaagse middenklasse restaurants in de grote steden. We komen er relatief veel met kennis en smaak gekozen, toegankelijke wijnen tegen uit minder bekende streken en landen en/of gemaakt van minder bekende druivenrassen. Echt wijnen geselecteerd door liefhebbers voor liefhebbers, en dat blijft een uitstekend visitekaartje voor elk restaurant.

Categorie Café: geleidelijk wat verbetering

De invloed van de bierleveranciers die ook bepalend welke wijnen er in het café geschonken worden (doorgaans goedkope wijnen van laag niveau) wordt weliswaar minder, maar bij veel doorsnee cafés is wijn nog steeds een item dat nauwelijks serieuze aandacht krijgt. Meestal omdat er geen echte kenner of liefhebber werkzaam is, of omdat er eerst op de (lage) inkoopprijs gelet en daarna pas op kwaliteit. Heel langzaam zien we in dit segment een kentering, vooral onder druk van een groeiend aantal wijnbewuste consumenten die anno 2018 beter in staat zijn om kwaliteitsverschillen te onderscheiden. Daarnaast groeit het aantal gespecialiseerde wijncafés en is het ook bij de meeste eetcafés veel beter gesteld met het wijnaanbod.

renaudie sb M
Arjolle M
Solas M
Winnaars categorie Café - wit

Beste Witte Huiswijn – Amsterdam

Thuis aan de Amstel, Amsterdam

Piesporter Riesling trocken, Weingut Hain, Mosel, Duitsland 2016
Riesling; aangename smaak, uitgesproken wit fruit, mooi passende zuurgraad, evenwichtig, schoon, verfrissende, doordrinkbare dorstlesser voor iedereen
Prijs per glas € 5,50 | prijs per fles € 29,50
Résidence Wijnen, Roelofarendsveen

Beste Witte Huiswijn – Maastricht

Café Falstaff, Maastricht

Sauvignon, Domaine de la Renaudie, Touraine, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc; duidelijk sauvignon, dikke aroma’s, veel vulling, smaakvol, goede zuren, expressief, rijk aan fruit, veel lengte, kan veel borrelhapjes aan (12,5%)
Prijs per glas € 5,50 | prijs per fles € 26,50
Vojacek Wijnen, Maastricht

Beste Witte Huiswijn – Den Haag

Room, Den Haag

L’Arjolle Sauvignon Blanc-Viognier, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc, viognier; goede balans, sappig, doordrinkbaar ondanks vullende blend, veel smaak, rijp fruit en goede zuren (12%)
Prijs per glas € 4,40 | prijs per fles € 24,00
Les Généreux, Zutphen / Marius Jouw Wijnvriend

Beste Witte Huiswijn – Rest van Nederland

Proeverij Klavertje 4, Vught

Solas Viognier, Laurent Miquel, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2017
Viognier; aromatisch, smaakvol, mooi fruit, rijk aan sap, aangenaam doordrinkbare viognier, vooral lichtvoetig, frisse zuren, verrassend (13%)
Prijs per glas € 5,90 | prijs per fles € 29,00
Verbunt Wijnkopers, Tilburg

Overige finalisten categorie Café - wit

Turitelles, Domaine d’Antugnac, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2017
Chardonnay, mauzac; vullende, volle geur, goede materie, veel sap, smaakvol, aromatisch, dik, mondvullend, harmonieus (13%)
Wordt geschonken bij:
Café Charlemagne, Maastricht
Prijs per glas € 4,00 | prijs per fles € 19,80
Café De Pieter, Maastricht
Prijs per glas € 3,80 | prijs per fles € 20,00
Vojacek Wijnen, Maastricht

errazuriz_merlot M
Winnaars categorie Café - rood

Beste Rode Huiswijn – Rest van Nederland

Foodbar Bluff, Enschede

Estate Merlot, Errazuriz, Curico Valley, Chili 2016
Merlot; breed geurpalet, veel van alles, stevige houtinvloed, heftige toasting en tannine, sappig en rond, beetje zoetig, kan veel aan qua borrelhapjes (kaas, noten, charcuterie), in de zomer wel licht gekoeld schenken (13,5%)
Prijs per glas € 3,80 | prijs per fles € 19,00
Verbunt Wijnkopers, Tilburg

Café Thuis aan de Amstel

Café Thuis aan de Amstel, Amsterdam

Eetcafé-Brasserie-Restaurant: meer schakering en kwaliteit

De hedendaagse consument heeft niet alleen meer oog voor kwaliteit, maar ook voor prijs-kwaliteitverhoudingen. Dit laatste is iets waar vooral de middenklasse restaurants en eetcafés rekening moeten houden, zeker bij het berekenen van hun marges bij huiswijnen en open wijnen. Veel gasten hebben inmiddels al zoveel proefervaring dat ze snel doorhebben wanneer de kwaliteit in het glas niet in verhouding staat tot de gevraagde prijs. En is dat niet het geval, dan kunnen ze via een handige app eenvoudig de winkelprijs van de geschonken wijn achterhalen. Misbruik maken van onwetendheid, door simpele wijnen veel te duur per glas te schenken, wordt dan ook steeds lastiger. Echt scheve prijs-kwaliteitverhoudingen bij eenvoudige open wijnen komen we eigenlijk alleen nog tegen bij eenvoudige restaurants.

colombette M
winter M
Nassiakos M
Winnaars categorie Eetcafé/Brasserie/Restaurant - wit

Beste Witte Huiswijn – Maastricht

Brasserie Revue, Maastricht

Chardonnay, Domaine La Colombette, IGP Pays d’Hérault, Frankrijk 2017
Chardonnay; elegante kleur, goed gedoseerde aroma’s, goede fraîcheur door de zuren, allemansvriend, doordrinkbaar, prettige chardonnay voor in de zomer (11,5%)
Prijs per glas € 4,70 | prijs per fles € 25,00
Vojacek Wijnen, Maastricht

Beste Witte Huiswijn – Rotterdam

De Harmonie, Rotterdam

Riesling, Weingut Stefan Winter, Rheinhessen, Duitsland 2016
Riesling; fris fruitig, doordrinkbaar, goede zuren, licht crispy, elegante beleving (12%)
Prijs per glas € 5,95 | prijs per fles € 34,00
Les Généreux, Zutphen / Wijnkoperij Platenburg

Beste Witte Huiswijn – Den Haag

South of Houston, Den Haag

Riesling, Weingut Stefan Winter, Rheinhessen, Duitsland 2016
Riesling; fris fruitig, doordrinkbaar, goede zuren, licht crispy, elegante beleving (12%)
Prijs per glas € 5,75 | prijs per fles € 30,00
Les Généreux, Zutphen / Marius Jouw Wijnvriend

Beste Witte Huiswijn – Rest van Nederland

Restaurant Elea, Rijswijk

Nassiakos, Semeli, Mantinia, Griekenland 2016
Moschofilero; mooi fruitig, levendige zuren, evenwichtig en sappig, aparte geur- en smaakaroma’s van de druif, iets totaal anders, verrassende wijn die zich als een kameleon voegt naar verschillende soorten gerechten (12%)
Prijs per glas € 4,75 | prijs per fles € 26,50
Restaurant Elea, Rijswijk

Overige finalisten categorie Eetcafé/Brasserie/Restaurant - wit

Viña El Torreon, Traslagares, Rueda, Spanje 2017
Verdejo; fruitig, goede zuren, levendig, spritzig, karaktervol en expressief, goede fraîcheur
Wordt geschonken bij:
Colins, Breda
Prijs per glas € 5,50 | prijs per fles € 27,50
Wijnkoperij La Persistance, Breda

Prendas, Cantine di Dolianova, Vermentino di Sardegna, Italië 2016
Vermentino; goed sap, duidelijk vermentino-aroma, flinke bitters en zuren, crispy, goede lengte, wijn met karakter (13,5%)
Wordt geschonken bij:
Lemongrass, Den Haag
Prijs per glas € 7,50 | prijs per fles € 36,00
Sommelierwijnen – Altovino, Amsterdam

Famille Perrin, Lubéron, Frankrijk 2017
Bourboulenc, grenache blanc, roussanne, ugni blanc; schoon, fruitig, goede zuren, gedoseerd bittertje, evenwichtig, prettige wijn met variatie aan smaken (13%)
Wordt geschonken bij:
Restaurant Publique, Den Haag
Prijs per glas € 5,75 | prijs per fles € 28,50
Résidence Wijnen, Roelofarendsveen

Naia, Bodegas Naia, Rueda, Spanje 2016
Verdejo; rustige geur en lieflijke smaak, evenwichtig, fijne aroma’s, fruitig, voldoende zuren, bittertje, universeel inzetbare allemansvriend, bijzonder aangename wijn (13%)
Wordt geschonken bij:
Patagonia Beach, Scheveningen
Prijs per glas € 5,95 | prijs per fles € 29,95
Wine & Spirits, Wateringen

L’Arjolle Sauvignon Blanc-Viognier, Domaine de l’Arjolle, IGP Côtes de Thongue, Frankrijk 2017
Sauvignon blanc, viognier; goede balans, fruitig, sappig, doordrinkbaar (12%)
Wordt geschonken bij:
De Watertoren, Rotterdam
Prijs per glas € 3,50 | prijs per fles € 19,00
Brasserie Pierre, Rotterdam
Prijs per glas € 3,25 | prijs per fles € 18,00
Les Généreux, Zutphen / Wijnkoperij Platenburg
Sin Jah Asian Fusion, Leeuwarden
Prijs per glas € 3,75 | prijs per fles € 22,00
Green Leaf, Apeldoorn
Prijs per glas € 3,85 | prijs per fles € 21,95
Restaurant & Wijn, Zwolle
Prijs per glas € 4,40 | prijs per fles € 21,95
Les Généreux, Zutphen / Wijnkoperij Mondovino

Grüner Veltliner Spiegel SC, Weingut Steininger, DAC Kamptal, Oostenrijk 2016
Grüner veltliner; evenwichtige, rijpe grüner veltliner, schoon, wit fruit, geur en smaak komen overeen, goede balans, foutloos, aangenaam (13,5%)
Wordt geschonken bij:
Restaurant Het Vissershuis, Burgh-Haamstede
Prijs per glas € 5,75 | prijs per fles € 29,75
Verbunt Wijnkopers, Tilburg

Sélénite Pinot Gris, Vinoble des 2 Lunes, Alsace, Frankrijk 2015
Pinot gris; veel kleur, mooie rijpe geurtonen, vullend en aromatisch, mooi rijp van smaak, fijne kruidige ondertoon, goede lengte (14%)
Wordt geschonken bij:
Bistro De 13 Balcken, Alkmaar
Prijs per glas € 6,00 | prijs per fles € 32,50
Well of Wine, Ypenburg

Tamarius M
Perrin Ventoux M
Giraud M
apassilento M
Winnaars categorie Eetcafé/Brasserie/Restaurant - rood

Beste Rode Huiswijn – Maastricht

Cinq, Maastricht

Tamarius, Domaine Mas Cremat, IGP Côtes Catalanes, Frankrijk 2017
Syrah, grenache, marselan; mooie kleur, sappig, goede vulling, aromatisch, rijp fruit, balans, aangenaam, verteerbaar, betaalbare wijn die al jaren hoog scoort in het Proefschrift Wijnconcours en bij de Proefschrift Huiswijncompetitie (13%)
Prijs per glas € 4,50 | prijs per fles € 23,00
Vojacek Wijnen, Maastricht

Beste Rode Huiswijn – Den Haag

Restaurant Publique, Den Haag

Famille Perrin, Ventoux, Frankrijk 2017
Syrah, carignan, cinsault, grenache; veel kleur, intense geur, nog wat toegeplooid, soepele fruitige aanzet, goede zuren, evenwichtig (13,5%)
Prijs per glas € 5,75 | prijs per fles € 28,50
Résidence Wijnen, Roelofarendsveen

Beste Rode Huiswijn – Rotterdam

Mevrouw Meijer, Rotterdam

M&F, Domaine Giraud, Vin de France, Frankrijk 2016
Syrah, cinsault; elegante kleur, mooi gedoseerd fruit, evenwichtig, smaak komt overeen met geur, soepel, aangenaam doordrinkbaar, perfecte huiswijn, mooiste van deze competitie! (13%)
Prijs per glas € 4,50 | prijs per fles € 21,50
Terroirwijn, Rotterdam

Beste Rode Huiswijn – Rest van Nederland

Hotel Restaurant Galamadammen, Koudum

Appassilento, Farina, Rosso del Veneto, Italië 2016
Corvina, cabernet sauvignon, merlot; sappig fruit, elegante stijl, goede levendige zuren, aangenaam op de tong, doordrinkbaar, uitstekende rode zomerwijn, mits licht gekoeld (13%)
Prijs per glas € 5,00 | prijs per fles € 27,50
Verbunt Wijnkopers, Tilburg

Overige finalisten categorie Eetcafé/Brasserie/Restaurant - rood

Pontificis Grenache-Syrah-Mourvèdre, Badet-Clément, IGP Pays d’Oc, Frankrijk 2016
Grenache, syrah, mourvèdre; correcte kleur en geur, soepel en vullend, goed rijp fruit, balans, licht floraal, aangenaam, toegankelijk en doordrinkbaar (13,5%)
Wordt geschonken bij:
Pastis, Den Haag
Prijs per glas € 4,75 | prijs per fles € 27,50
Les Généreux, Zutphen / Marius Jouw Wijnvriend

Segredos de São Miguel, Herdade de São Miguel, IGP Alentejano, Portugal 2017
Alicante bouschet, aragonez, touriga nacional, trincadeira; redelijk fruitig, smakelijk, evenwichtig (13,5%)
Wordt geschonken bij:
Lisboa a Madrid, Den Haag
Prijs per glas € 5,20 | prijs per fles € 24,00
Les Généreux, Zutphen / Marius Jouw Wijnvriend
Sabrosa Kitchen | Bar, Soest
Prijs per glas € 4,00 | prijs per fles € 22,00
Les Généreux, Zutphen / Van der Linden Drank

Dominio de Calles Roble, Vegamar, Valencia, Spanje 2016
Tempranillo, merlot, syrah; groen, apart, aromatisch, pepertje, rood fruit
Wordt geschonken bij:
San Telmo, Den Haag
Prijs per glas € 6,00 | prijs per fles € 27,00
Wijnkoperij La Persistance, Breda

Nostre Pais, Michel Gassier, Costières de Nîmes, Frankrijk 2014
Grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault; nette balans, aangename aroma’s, vooral zwart fruit, o.a. cassis, sappig mondgevoel, doordrinkbaar, goede lengte (14,5%)
Wordt geschonken bij:
Résidence, Rhenen
Prijs per glas € 6,00 | prijs per fles € 36,00
Les Généreux, Zutphen / Wijnhandel Appeldoorn

Roble, Pagos de Araiz, Navarra, Spanje 2015
45% tempranillo, 40% cabernet sauvignon, 15% graciano; intense typisch Spaanse neus, smaak komt overeen met geur, aromatisch, veel smaak, fruit, tannine, zuren, goede balans, toegankelijke wijn (14%)
Wordt geschonken bij:
Restaurant Post, Rotterdam
Prijs per glas € 4,75 | prijs per fles € 22,50
Anfors Imperial, Rotterdam

Marchiori & Barraud, Pedriel, Argentinië 2016
Cabernet sauvignon; veel kleur, intens, elegante neus, prachtige aanzet, rijpe tonen, zachte tannine, mooie vulling, veel souplesse, knappe afdronk, hout is perfect opgenomen, heerlijke wijn (13%)
Wordt geschonken bij:
Restaurant Kwizien, Rotterdam
Prijs per glas € 5,75 | prijs per fles € 28,75
Sommelierwijnen – Damaro Wines

El Picaro, Matsu, Toro, Spanje 2016
Tempranillo; veel kleur, donker, goed zwart fruit, licht peperig, duidelijk kruidige ondertoon, goede zuurgraad geeft fraîcheur, knap gemaakte commerciële wijn, prettig drinkbaar (14,5%)
Wordt geschonken bij:
The Bourbon Room, Bergen NH
Prijs per glas € 5,00 | prijs per fles € 27,50
Well of Wine, Ypenburg

Restaurant Elea

Restaurant Elea, Rijswijk

Gastronomisch Restaurant: gevarieerd aanbod van niveau

In de hoger gekwalificeerde restaurants neemt men de gasten doorgaans wel serieus als het gaat om wijnaanbod en prijsmarges. Logisch, want hier kun je verwachten dat de bezoeker weet welke wijn hij bestelt en – als het gaat om een huiswijn – zich graag laat verrassen met een aantrekkelijk glas dat kwalitatief in overeenstemming is met wat hij verwacht in dit restaurant. Dat de prijzen hier hoger liggen dan in een middenklasse restaurant, neemt hij graag voor lief. Maar ook in dit segment lopen de gevraagde prijzen voor huiswijnen/open wijnen helaas soms de spuigaten uit. Het gaat dan niet om misbruik van onwetendheid, maar om misbruik van de bereidwilligheid bij de gast om meer te betalen; het lijkt er soms op dat de marges onnodig extra worden verhoogd vanwege het ‘prestigeniveau’.

Johanneshof M
wachau M
laborum M
Roero M
Winnaars categorie Gastronomisch Restaurant - wit

Beste Witte Huiswijn – Amsterdam (Aperitief)

La Rive, Amstel Hotel, Amsterdam

Grüner Veltliner Terrassen Federspiel, Domäne Wachau, Wachau, Oostenrijk 2017
Grüner veltliner; correcte geur, herkenbaar grüner veltliner, schoon, vulling goed gedoseerd, veel wit fruit, mooie zuren, evenwichtig en toegankelijk (12%)
Prijs per glas € 8,00 | prijs per fles € 40,00
Anfors Imperial, Rotterdam

Beste Witte Huiswijn – Rest van Nederland (Aperitief)

O&O, Sint-Willebrord

Gumpoldskirchner Tradition, Johanneshof Reinisch, Thermenregion, Oostenrijk 2016
60% zierfandler, 40% rotgipfler; goudgeel, duidelijk gerijpte tonen, zacht mondcontact, breed, vullend, aromatisch, veel smaak, uitstekend bij deze keuken, levendige zuurgraad (12,5%)
Prijs per glas € 7,50 | prijs per fles € 37,50
Anfors Imperial, Rotterdam

Beste Witte Huiswijn – Rotterdam (Arrangement)

Zeezout, Rotterdam

Laborum Oak Fermented, El Porvenir de Cafayate, Cafayate, Argentinië 2016
Torrontes, single vineyard op een hoogte van 1.650 m.; intense geur met bloesem en lychees, houtinvloed is prachtig geïntegreerd, vullend, spannend, verrassend, mooie zuren, knappe fraîcheur (13,5%)
Prijs per glas € 6,50 | prijs per fles € 32,50
Sommelierwijnen – Damaro Wines

Beste Witte Huiswijn – Rest van Nederland (Arrangement)

De Treeswijkhoeve, Waalre

Arneis, Giacomo Barbero, Roero, Italië 2016
Arneis; licht goudgeel, mooi wit fruit, concentratie en vulling, elegante stijl, mooie invloed mineralen, fijn kruidig, subtiel op de tong, herkenbare aroma’s van de arneis (13,5%)
Prijs per glas € 7,00 | prijs per fles € 35,00
Anfors Imperial, Rotterdam

Overige finalisten categorie Gastronomisch Restaurant - wit

Carrasviñas, Félix Lorenzo Cachazo, Rueda, Spanje 2017
Verdejo; bleekgele kleur, mooie gerijpte tonen in geur en smaak, fijne kruidigheid, rondeur, fijne zuren, mooie lengte, vriendelijke wijn (13%)
Wordt geschonken bij:
La Rive, Amstel Hotel, Amsterdam
Prijs per glas € 8,00 | prijs per fles € 45,00
Anfors Imperial, Rotterdam

Quinta do Regueiro, Vinho Verde, Portugal 2016
Alvarinho; lichte kleur, bescheiden geur, vrij veel zuren, mooi schoon groen fruit, crispy finale, mooie maaltijdwijn (12%)
Wordt geschonken bij:
Puur Zee, Wijk aan Zee
Prijs per glas € 7,50 | prijs per fles € 42,50
Well of Wine, Ypenburg

Ela M
Winnaars categorie Gastronomisch Restaurant - rood

Beste Rode Huiswijn – Rest van Nederland (Arrangement)

Puur Zee, Wijk aan Zee

Ela, Galil Mountain Winery, Upper Galilee, Israël 2016
Barbera, syrah, petit verdot; veel kleurintensiteit, gesloten geur met mooi rijp fruit, goed sap, frisse zuurgraad, goede balans, rijp en spannend (14%)
Prijs per glas € 7,50 | prijs per fles € 42,50
Well of Wine, Ypenburg

Overige finalisten categorie Gastronomisch Restaurant - rood

Dominio de Calles Roble, Vegamar, Valencia, Spanje 2016
Tempranillo, merlot, syrah; groen, apart, aromatisch, pepertje, rood fruit
Wordt geschonken bij:
Ross Lovell aan de IJssel, Krimpen aan de IJssel / Ross Lovell aan de Waal, Rijsoord
Wijnkoperij La Persistance, Breda

De Treeswijkhoeve

De Treeswijkhoeve, Waalre