Zaterdag 29 september kunnen liefhebbers uit de hele wereld weer bieden op de bijzondere veilingwijnen van het Cape Winemakers Guild. Eind april presenteerden Udo Göebel MW (WineMatters) en Arjen Pleij (vinoloog, Kasteel Engelenburg) een speciale avond gewijd aan deze unieke wijnen.
proefnotities Jan van Lissum
Zo’n twintig jaar geleden berichtte The Wine & Food Association al uitgebreid over de verrassende kwaliteitswijnen die (ook) in Nederland werden aangeboden door het ‘Kaaps Onverbonde Wynmakersgilde’, tegenwoordig beter bekend onder de naam Cape Winemakers Guild (CWG). Deze organisatie werd in 1982 opgericht door acht onafhankelijke wijnmakers: Peter Finlayson, Walter Finlayson, Jan Coetzee, Etienne le Riche, Kevin Arnold, Braam van Velden, Billy Hofmeyr en Achim von Arnim. Sinds 1985 organiseert het gilde jaarlijks een spectaculaire wijnveiling waarvoor ieder lid- het zijn er inmiddels 46 – een of twee bijzondere cuvées samenstelt. De veiling geldt, net als de publicatie van de nieuwe Platter Wine Guide, als een van de hoogtepunten op de Zuid-Afrikaanse wijnkalender. Tijdens evenementen als Proeven Den Haag en Friesland Culinair verzorgde The Wine & Food Association diverse proeverijen met deze wijnen en op die manier introduceerde zij enkele van de meest interessante wijnen uit Zuid-Afrika aan professionals en particulieren in Nederland. Tegenwoordig is de organisatie in handen van Udo Göebel, eigenaar van WineMatters, specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen, en hij heeft in Arjen Pleij en zeer geschikte partner gevonden om de CWG-wijnen de aandacht te geven die ze verdienen. Arjen is vinoloog en Food & Beverage Manager van Kasteel Engelenburg in Brummen, dat bekend staat om zijn bijzonder uitgebreide collectie Zuid-Afrikaanse wijnen.
De westelijke wijnstreek Darling
Eigenzinnig
De CWG-wijnen nemen een aparte plaats in binnen het Zuid-Afrikaanse wijnaanbod, omdat ieder CWG-lid op geheel eigen wijze zijn of haar best doet om ter gelegenheid van de veiling een opvallende wijn te maken. Sommigen beperken zich tot een apart gehouden vat met een speciale selectie van de oogst. Anderen maken een eenmalige, bijzondere blend. Vooral die laatste categorie levert vaak verrassingen op. Je proeft echte wijnmakerswijnen: de ultieme expressie van wat de maker op dat moment bezighoudt, en meestal duidelijk verschillend van de reguliere wijnen die ze produceren. Niet altijd echt representatief voor het land of de streek dus, maar wel eigenzinnige, spraakmakende, inspirerende wijnen je misschien nooit meer zult proeven, of die juist indicatief zijn voor een aankomende trend in het Zuid-Afrikaanse wijnlandschap.
Proefnotities
8+
Meteor Méthode Cap Classique, Jeff Grier, Villiera, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2008
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier, natuurlijke fermentatie, een deel van de chardonnay vergistte in gebruikte barriques, 60 maanden flesrijping sur lie, kleine dosage; het wijnbedrijf Villiera werd in 1983 opgericht door de familie Grier, die zich al sinds de jaren twintig met landbouw en pluimveeteelt bezighield; gerijpte kleur en geur, vrij ingetogen, breed smaakoppervlak, aromatisch, goede frisse zuren, subtiel belegen van toon, crèmige onderlaag, spritzig, levendig, volwassen mousserende wijn (11,5%)
8
Non Plus Ultra Méthode Cap Classique, Pieter Ferreira, Graham Beck, Western Cape, Zuid-Afrika 2008
Chardonnay, pinot noir, alleen het sap van de eerste persing is gebruikt, chardonnay deels vergist op vat, 50 maanden flesrijping sur lie; Pieter Ferreira werkt sinds 1990 bij Graham Beck Winery Robertson, hij geldt als een specialist op het gebied van Cap Classique en is voorzitter van de Cap Classique Producers Association, maar boekt de laatste jaren ook fraaie resultaten met shiraz; redelijk veel kleur, meer gesloten, goede concentratie, aromatisch, breed geschakeerd, houtinvloed aanwezig, minder frivool en fijn, maar eerder vullend en gecorseerd
8+
Duncan Savage, Cape Point Vineyards, Cape Point, Zuid-Afrika 2014
51% sauvignon blanc, 49% sémillon, afkomstig van stokken met een zeer laag rendement, spontane fermentatie en 10 maanden rijping in 600-litervaten; Duncan Savage is sinds 2004 hoofd-wijnmaker bij Cape Point Vineyards (John Platter – Winery of the Year 2008); citroengeel uiterlijk, ingehouden behoudende geur, fruitig, crispy zuren, ondertonen van sémillon, goede balans, vriendelijk, intens, goede fraîcheur, passend bittertje, het fruit is duidelijk van rijpe sauvignon blanc, lengte (13%)
7,5
Double Barrel, Nicky Versfeld, Lanner Hill, Darling, Zuid-Afrika 2014
Sémillon, 14 jaar oude stokken, fermentatie in 2 jaar oude Franse 600-litervaten, 9 maanden rijping sur lie, Nicky Versfeld werkte onder meer 10 jaar bij Welmoed voor hij in 2004 hoofdwijnmaker werd bij The Company of Wine People; beetje gerookt in geur en smaak, aparte aroma’s, atypisch, mist wat fruit, vol, aromatisch, plantaardig, groenteachtig, voldoende vettig, maaltijdwijn, terroirgetint, geen doordrinkwijn, maar wel verrassend (13%)
8,5
Trifecta Chenin Blanc, Andrea Mullineux, Mullineux Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
Chenin blanc, blend van de 3 beste wijngaarden (schiste, graniet en kwarts), 10 maanden in 400- en 600-litervaten, hier blend van 3 wijngaarden; de Californische Andrea Mullineux, sinds 2007 gevestigd in Swartland, is gefocust op zo natuurlijk en klassiek mogelijk wijnen maken op basis van mediterrane druivenrassen; mooi gedoseerd, rustig, rijk, aromatisch, rijp, goede zuren, licht boterig, goede dosering, smaakvol, veel rijp fruit, fijne kruidigheid, goede lengte, compleet andere chenin blanc-aroma’s dan in bijvoorbeeld de Loire, prachtige blend, grootse wijn (13,5%)
8
Saskia-Jo, Miles Mossop, Miles Mossop Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
85% chenin blanc (single vineyard met oude bush vines), 15% clairette blanche, spontane fermentatie in 400-litervaten, 10 maanden rijping sur lie in Franse eiken vaten (1 en 4 jaar oud); Miles Mossop was van 2000 tot 2018 wijnmaker van Tokara, sinds dit jaar focust hij zich helemaal op zijn eigen merk; mooi ontwikkelde, atypische geur, opvallende goede zuren, bite, grip, vleugje hout, goede spanning, bite, versmolten, heeft lucht nodig, meer dan de moeite waard (14%)
8,5
Sijnn !uri, David Trafford, De Trafford Winery/Sijnn Wines, Malgas, Zuid-Afrika 2014
55% viognier, 35% chenin blanc, 10% roussanne, 9 jaar oude bush vines, zeer lage rendementen, nieuw project in Malgas, aan de monding van de Breede Rivier, fermentatie en 10 maanden rijping in 400-litervaten (50% nieuw); veel kleur, vol, rijp, aromatisch, vettig, krachtig, nootachtig, duidelijk viognier, zuren en fraîcheur, gecorseerd, fraîcheur, complex, gerijpt (14,5%)
8,5
Mediterraneo, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
66% roussanne, 28% grenache blanc, 6% verdelho, 9 maanden rijping in oude vaten; de familie Malan houdt zich al 55 jaar bezig met wijnmaken, de eerste Simonsig-wijnen werden gebotteld in 1968, Frans Malan was pionier in diverse opzichten en bracht in 1971 als eerste producent een mousserende Méthode Cap Classique op de markt; hechte geurstructuur, duidelijk invloed van hout, veel aroma’s, vol van smaak, rondeur, rijp, goede spanning, bite en lengte (14%)
8,5
Die Kluisenaar, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
50% roussanne, 50% marsanne, natuurlijke fermentatie en 12 maanden rijping in 6 tot 10 jaar oude Franse vaten; volle geurwaaier, licht crèmig, goede bite, finese, hint van limoen, goede vulling en fraîcheur door inbreng van zuren, levendige blend, lengte (14,5%)
9
Roussanne, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
100% roussanne, kleine geconcentreerde druiven zeer rijp geplukt, lichte persing van hele trossen, fermentatie en 15 maanden rijping sur lie in eiken vat; vol, aromatisch, bite en spanning, veel van alles, complex, er gebeurt van alles, zeer verrassend, prachtig prestatie van roussanne, hout is perfect ingebracht, veel lengte (14%)
8,5
Rooi Trekker, David Finlayson, Edgebaston, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
100% viognier, fermentatie spontaan vrijkomend sap in cementen ei, 8 maanden rijping in oude Franse barriques; bijzonder van geur, frisse viognier, bite, zuren, goede bitters, rijp fruit en oud eik, brede aroma’s, mooie vulling, verrassende en spannende viognier, lengte (14%)
8-
Chardonnay, Boela Gerber, Groot Constantia, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Chardonnay, single vineyard, fermentatie en 10 maanden rijping op Frans eiken (1 en 2 jaar oud), Boela Gerber werkt sinds 2001 bij Groot Constantia en geldt als een minimalistische wijnmaker; volle geur, vettige chardonnay, rijp en beetje zoet, goede zuren, complex, vol, aromatisch, veel rijpheid, bite, goede lengte (13,5%)
8,5
Ramnasgras, Adi Badenhorst, AA Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2011 (Magnum)
Cinsault, 45 jaar oude bush vines, intacte trossen gefermenteerd in open houten vaten, 11 maanden rijping op 500-litervat, Hein en Adi Badenhorst maken natuurlijke wijnen volgens traditionele methoden; elegante ontwikkelde kleur, fruitrijk, goede zuren, aromatisch, schoon en helder, dropjesachtig, hint van laurier, fruit komt later ook weer terug, vin nature-achtig, evenwichtig, doordrinkbaar, transparant (12,5%)
7,5
Paradigm, Rianie Strydom, Haskell Vineyards, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2008
71% cabernet sauvignon, 14% merlot, 7% petit verdot, 5% cabernet franc, 3% malbec, selectie van de beste nieuwe vaten; Rianie Strydom werkte 10 jaar bij Morgenhof Estate, voordat zij in 2004 general manager en wijnmaker werd bij Haskell Vineyards en Dombeya Vineyards; donker, veel kleurintensiteit, ziltige onderlaag, hechte geurwaaier, krachtig, rijp, aromatisch en beetje gerookt, veel van alles, beetje paprika en groen zoals de wijnen 10 jaar terug veelal overkwamen, echt Zuid-Afrikaans (14,5%)
8
Reserve Shiraz, Niels Verburg, Luddite Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2008
Shiraz, 24 maanden vatrijping, 50% Frans en 50% Hongaars hout, Niels Verburg maakte zijn eerste wijn van shiraz, zijn favoriete druivenras, in 1983 bij Elsenburg, van 1995 tot 2003 was hij wijnmaker bij Beaumont Wines en in 1999 startte hij zijn eigen Luddite Wines; veel kleur, veel van alles, meer crèmig en rond, smeuïg, hint van soja, chocolade, goed gerijpt (14,5%)
8,5
Sijnn Syrah, David Trafford, De Trafford Winery/Sijnn Wines, Malgas, Zuid-Afrika 2011
Syrah, jonge bush vines, zeer lage opbrengst, 3 oude 225-litervaten, 20 maanden rijping; veel kleur, geur en smaak, prachtige aroma’s, voluptueus, evenwichtig, schoon en puur, goede zuren, bite, fraîcheur, levendige finale, mooi ontwikkeld (13,5%)
8,5
Heirloom Shiraz, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2013
Shiraz, fermentatie in cementen tanks, 4 weken maceratie, 18 maanden rijping in nieuw Nevers-vaten; zeer veel kleur, vettig, aromatisch, souplesse, doordrinkbaar, hout is mooi ingebracht, schoon, jeugdig, atletische wijn (14,5%)
8,5
Gravitas, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2014
78% grenache, 18% syrah, 4% mourvédre, natuurlijke fermentatie, 18 maanden vatrijping; veel kleur, opvallend fruitig, goede zuren, doordrinkbaar, uitstekende balans, knappe tannine, vitaal, jeugdig, zeer goed samengestelde blend lengte (14%)
8+
Daisy’s Turn, Niels Verburg, Luddite Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2014
92% shiraz, 4% cabernet sauvignon, 4% mourvédre, spontane fermentatie in kleine open tanks, 24 maanden rijping in1 jaar oude Franse vaten; veel kleur en body, duidelijk shiraz, licht gerookt, goede structuur, balans, goede spanning, verrassende wijn (14,5%)
Het team van Kasteel Engelenburg, met links Arjen Pleij
Tijdens de proeverij bij Kasteel Engelenburg presenteerden Udo Göebel en Arjen Pleij 19 wijnen van 15 verschillende CWG-wijnmakers. Het ging om wijnen die in verschillende jaren waren geveild; het bewaarpotentieel was een belangrijk aandachtspunt tijdens de sessie. De avond werd afgesloten met een viergangendiner inclusief CWG-wijnarrangement.
Tijdens de proeverij bij Kasteel Engelenburg presenteerden Udo Göebel en Arjen Pleij 19 wijnen van 15 verschillende CWG-wijnmakers. Het ging om wijnen die in verschillende jaren waren geveild; het bewaarpotentieel was een belangrijk aandachtspunt tijdens de sessie. De avond werd afgesloten met een viergangendiner inclusief CWG-wijnarrangement.
Proefnotities
8+
Meteor Méthode Cap Classique, Jeff Grier, Villiera, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2008
Chardonnay, pinot noir, pinot meunier, natuurlijke fermentatie, een deel van de chardonnay vergistte in gebruikte barriques, 60 maanden flesrijping sur lie, kleine dosage; het wijnbedrijf Villiera werd in 1983 opgericht door de familie Grier, die zich al sinds de jaren twintig met landbouw en pluimveeteelt bezighield; gerijpte kleur en geur, vrij ingetogen, breed smaakoppervlak, aromatisch, goede frisse zuren, subtiel belegen van toon, crèmige onderlaag, spritzig, levendig, volwassen mousserende wijn (11,5%)
8
Non Plus Ultra Méthode Cap Classique, Pieter Ferreira, Graham Beck, Western Cape, Zuid-Afrika 2008
Chardonnay, pinot noir, alleen het sap van de eerste persing is gebruikt, chardonnay deels vergist op vat, 50 maanden flesrijping sur lie; Pieter Ferreira werkt sinds 1990 bij Graham Beck Winery Robertson, hij geldt als een specialist op het gebied van Cap Classique en is voorzitter van de Cap Classique Producers Association, maar boekt de laatste jaren ook fraaie resultaten met shiraz; redelijk veel kleur, meer gesloten, goede concentratie, aromatisch, breed geschakeerd, houtinvloed aanwezig, minder frivool en fijn, maar eerder vullend en gecorseerd
8+
Duncan Savage, Cape Point Vineyards, Cape Point, Zuid-Afrika 2014
51% sauvignon blanc, 49% sémillon, afkomstig van stokken met een zeer laag rendement, spontane fermentatie en 10 maanden rijping in 600-litervaten; Duncan Savage is sinds 2004 hoofd-wijnmaker bij Cape Point Vineyards (John Platter – Winery of the Year 2008); citroengeel uiterlijk, ingehouden behoudende geur, fruitig, crispy zuren, ondertonen van sémillon, goede balans, vriendelijk, intens, goede fraîcheur, passend bittertje, het fruit is duidelijk van rijpe sauvignon blanc, lengte (13%)
7,5
Double Barrel, Nicky Versfeld, Lanner Hill, Darling, Zuid-Afrika 2014
Sémillon, 14 jaar oude stokken, fermentatie in 2 jaar oude Franse 600-litervaten, 9 maanden rijping sur lie, Nicky Versfeld werkte onder meer 10 jaar bij Welmoed voor hij in 2004 hoofdwijnmaker werd bij The Company of Wine People; beetje gerookt in geur en smaak, aparte aroma’s, atypisch, mist wat fruit, vol, aromatisch, plantaardig, groenteachtig, voldoende vettig, maaltijdwijn, terroirgetint, geen doordrinkwijn, maar wel verrassend (13%)
8,5
Trifecta Chenin Blanc, Andrea Mullineux, Mullineux Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
Chenin blanc, blend van de 3 beste wijngaarden (schiste, graniet en kwarts), 10 maanden in 400- en 600-litervaten, hier blend van 3 wijngaarden; de Californische Andrea Mullineux, sinds 2007 gevestigd in Swartland, is gefocust op zo natuurlijk en klassiek mogelijk wijnen maken op basis van mediterrane druivenrassen; mooi gedoseerd, rustig, rijk, aromatisch, rijp, goede zuren, licht boterig, goede dosering, smaakvol, veel rijp fruit, fijne kruidigheid, goede lengte, compleet andere chenin blanc-aroma’s dan in bijvoorbeeld de Loire, prachtige blend, grootse wijn (13,5%)
8
Saskia-Jo, Miles Mossop, Miles Mossop Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2014
85% chenin blanc (single vineyard met oude bush vines), 15% clairette blanche, spontane fermentatie in 400-litervaten, 10 maanden rijping sur lie in Franse eiken vaten (1 en 4 jaar oud); Miles Mossop was van 2000 tot 2018 wijnmaker van Tokara, sinds dit jaar focust hij zich helemaal op zijn eigen merk; mooi ontwikkelde, atypische geur, opvallende goede zuren, bite, grip, vleugje hout, goede spanning, bite, versmolten, heeft lucht nodig, meer dan de moeite waard (14%)
8,5
Sijnn !uri, David Trafford, De Trafford Winery/Sijnn Wines, Malgas, Zuid-Afrika 2014
55% viognier, 35% chenin blanc, 10% roussanne, 9 jaar oude bush vines, zeer lage rendementen, nieuw project in Malgas, aan de monding van de Breede Rivier, fermentatie en 10 maanden rijping in 400-litervaten (50% nieuw); veel kleur, vol, rijp, aromatisch, vettig, krachtig, nootachtig, duidelijk viognier, zuren en fraîcheur, gecorseerd, fraîcheur, complex, gerijpt (14,5%)
8,5
Mediterraneo, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
66% roussanne, 28% grenache blanc, 6% verdelho, 9 maanden rijping in oude vaten; de familie Malan houdt zich al 55 jaar bezig met wijnmaken, de eerste Simonsig-wijnen werden gebotteld in 1968, Frans Malan was pionier in diverse opzichten en bracht in 1971 als eerste producent een mousserende Méthode Cap Classique op de markt; hechte geurstructuur, duidelijk invloed van hout, veel aroma’s, vol van smaak, rondeur, rijp, goede spanning, bite en lengte (14%)
8,5
Die Kluisenaar, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
50% roussanne, 50% marsanne, natuurlijke fermentatie en 12 maanden rijping in 6 tot 10 jaar oude Franse vaten; volle geurwaaier, licht crèmig, goede bite, finese, hint van limoen, goede vulling en fraîcheur door inbreng van zuren, levendige blend, lengte (14,5%)
9
Roussanne, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
100% roussanne, kleine geconcentreerde druiven zeer rijp geplukt, lichte persing van hele trossen, fermentatie en 15 maanden rijping sur lie in eiken vat; vol, aromatisch, bite en spanning, veel van alles, complex, er gebeurt van alles, zeer verrassend, prachtig prestatie van roussanne, hout is perfect ingebracht, veel lengte (14%)
8,5
Rooi Trekker, David Finlayson, Edgebaston, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
100% viognier, fermentatie spontaan vrijkomend sap in cementen ei, 8 maanden rijping in oude Franse barriques; bijzonder van geur, frisse viognier, bite, zuren, goede bitters, rijp fruit en oud eik, brede aroma’s, mooie vulling, verrassende en spannende viognier, lengte (14%)
8-
Chardonnay, Boela Gerber, Groot Constantia, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2015
Chardonnay, single vineyard, fermentatie en 10 maanden rijping op Frans eiken (1 en 2 jaar oud), Boela Gerber werkt sinds 2001 bij Groot Constantia en geldt als een minimalistische wijnmaker; volle geur, vettige chardonnay, rijp en beetje zoet, goede zuren, complex, vol, aromatisch, veel rijpheid, bite, goede lengte (13,5%)
8,5
Ramnasgras, Adi Badenhorst, AA Badenhorst Family Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2011 (Magnum)
Cinsault, 45 jaar oude bush vines, intacte trossen gefermenteerd in open houten vaten, 11 maanden rijping op 500-litervat, Hein en Adi Badenhorst maken natuurlijke wijnen volgens traditionele methoden; elegante ontwikkelde kleur, fruitrijk, goede zuren, aromatisch, schoon en helder, dropjesachtig, hint van laurier, fruit komt later ook weer terug, vin nature-achtig, evenwichtig, doordrinkbaar, transparant (12,5%)
7,5
Paradigm, Rianie Strydom, Haskell Vineyards, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2008
71% cabernet sauvignon, 14% merlot, 7% petit verdot, 5% cabernet franc, 3% malbec, selectie van de beste nieuwe vaten; Rianie Strydom werkte 10 jaar bij Morgenhof Estate, voordat zij in 2004 general manager en wijnmaker werd bij Haskell Vineyards en Dombeya Vineyards; donker, veel kleurintensiteit, ziltige onderlaag, hechte geurwaaier, krachtig, rijp, aromatisch en beetje gerookt, veel van alles, beetje paprika en groen zoals de wijnen 10 jaar terug veelal overkwamen, echt Zuid-Afrikaans (14,5%)
8
Reserve Shiraz, Niels Verburg, Luddite Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2008
Shiraz, 24 maanden vatrijping, 50% Frans en 50% Hongaars hout, Niels Verburg maakte zijn eerste wijn van shiraz, zijn favoriete druivenras, in 1983 bij Elsenburg, van 1995 tot 2003 was hij wijnmaker bij Beaumont Wines en in 1999 startte hij zijn eigen Luddite Wines; veel kleur, veel van alles, meer crèmig en rond, smeuïg, hint van soja, chocolade, goed gerijpt (14,5%)
8,5
Sijnn Syrah, David Trafford, De Trafford Winery/Sijnn Wines, Malgas, Zuid-Afrika 2011
Syrah, jonge bush vines, zeer lage opbrengst, 3 oude 225-litervaten, 20 maanden rijping; veel kleur, geur en smaak, prachtige aroma’s, voluptueus, evenwichtig, schoon en puur, goede zuren, bite, fraîcheur, levendige finale, mooi ontwikkeld (13,5%)
8,5
Heirloom Shiraz, Johan Malan, Simonsig, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2013
Shiraz, fermentatie in cementen tanks, 4 weken maceratie, 18 maanden rijping in nieuw Nevers-vaten; zeer veel kleur, vettig, aromatisch, souplesse, doordrinkbaar, hout is mooi ingebracht, schoon, jeugdig, atletische wijn (14,5%)
8,5
Gravitas, Carl van der Merwe, De Morgenzon, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2014
78% grenache, 18% syrah, 4% mourvédre, natuurlijke fermentatie, 18 maanden vatrijping; veel kleur, opvallend fruitig, goede zuren, doordrinkbaar, uitstekende balans, knappe tannine, vitaal, jeugdig, zeer goed samengestelde blend lengte (14%)
8+
Daisy’s Turn, Niels Verburg, Luddite Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2014
92% shiraz, 4% cabernet sauvignon, 4% mourvédre, spontane fermentatie in kleine open tanks, 24 maanden rijping in1 jaar oude Franse vaten; veel kleur en body, duidelijk shiraz, licht gerookt, goede structuur, balans, goede spanning, verrassende wijn (14,5%)
Het team van Kasteel Engelenburg, met links Arjen Pleij