Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006
Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006

Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006

2017,maart | 9 seconds

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Imperial Wijnkoperij, Den Dolder, 030-2294658 www.imperialwijnkoperij.nl

Achtergrond

De familie Umathum begon in 1958 met de aanplant van 4 hectare aan wijnstokken in Frauenkirchen. In 1971 verkochten ze voor het eerst hun eigen flessen wijn. Josef Umathum nam het bedrijf over van zijn ouders in 1985, kort vóór het antivries-schandaal het rampjaar voor de Oostenrijkse wijnbouwsector inluidde. Voor Josef betekende het een extra aansporing om te streven naar absolute, gezonde topkwaliteit. Hij stapte over op biologische en later (2007) biodynamische wijnbouw en breidde het wijnbouwareaal uit tot 35 hectare. In 2000 kocht hij een vervallen boerderij in Jois met een stuk grond van 6 ha dat al decennia lang braak lag. Het bleek een wijngaard te zijn geweest, de enige in Burgenland aangelegd op terrassen, met een historie die terugging tot 1214. De wijngaard was achtereenvolgens eigendom van de Hongaarse koning en de Oostenrijkse keizer, en werd al in 1524 gekwalificeerd als geregistreerde herkomst. Umathum liet de terrassen en stenen muren restaureren en herbeplantte het terrein met blaufränkisch. De naam Kirschgarten is te danken aan de kersenbomen die traditioneel tussen de wijnstokken stonden aangeplant. De hoge kwaliteit van de wijnen hiervandaan is te danken aan het bijzondere microklimaat, met zuidoostelijke oriëntatie, beschutte ligging en invloed van de Neusiedlersee, en de bodem van schistes, kwarts en kalksteen.

Proefnotities

Eerste indrukken
Nog altijd veel kleurintensiteit, nauwelijks vertekening aan de rand en geen spoortje bruin. Uit het glas komt opvallend donker fruit, maar ook ruiken we bosgeuren en een vleugje chocolade. In de aanzet worden de geuraroma’s gecombineerd met een duidelijke inbreng van zuren en een pittige kruidigheid. Het fruit blijft prominent aanwezig, de druivenaroma’s zijn mooi gedoseerd en er is meer dan voldoende sappigheid die de vulling plezierig maakt. Goede harmonie in de mond, veel reserves en lengte, licht stroeve tannines.

Na 1 uur en 30 minuten
De tweede keur gekoeld geproefd: veel minder geur, dus te koud. Geen fruit, wel bosimpressies. Na een paar minuten komen de geur- en smaakaroma’s terug, samen met de druiventonen. Er is nauwelijks sprake van terugval. Passende mineraliteit, stijlvol en strak, rechtlijnig. Goede balans tussen terroir en druif, waarbij het terroir voor de structuur zorgt en het geheel omkadert. Bij openstaan krijgt de wijn meer ronding en meer invloed van het terroir. Tannines zijn mooi van structuur. Levendige, ontwikkelde wijn, evenwichtig, mooi bij wild- en wintergerechten. Bittere chocolade in de afdronk. Verrassend.

Na 4 uur
Langzaam verlies aan fruit. De kruidigheid neemt toe en wordt pittiger en er verschijnen soja-impressies.

Na 6 uur
Nog in uitstekende conditie, homogeen, met fruit, kruiden, mooie zuren, mineralen en pepertje. Warm smaakpalet, alcohol is mooi geïntegreerd. Soja en andere oriëntaalse impressies zijn nu duidelijk onderdeel geworden van de smaakbeleving.
Het is ongekend dat een blaufränkisch uit 2006 na 6 uur nog staat als een huis. Het is een wijn die heel lang zijn aroma’s vasthoudt en zich extreem langzaam ontwikkelt in het glas. Belangrijk is bij deze wijn om de temperatuur goed in de gaten te houden: 14-15 graden is ideaal.

Technische gegevens

Oppervlakte 6 ha
Ligging zuidoostelijk georiënteerde terraswijngaard
Leeftijd stokken 5 jaar, biologisch/biodynamisch bewerkt
Bodem schiste met kwarts, en kalksteen
Oogst handmatig
Vinificatie 3 weken vergisting met de schillen, vervolgens wordt de wijn overgebracht in kleine eiken vaten om te stabiliseren
Opvoeding 20 maanden in kleine en grote eiken vaten, gevolgd door 18 maanden flesrijping
Alcoholpercentage 13,5%

Josef Umathum

Josef Umathum

logo 9 seconds
Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006
Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006

Blaufränkisch Joiser Kirschgarten, Umathum, Burgenland, Oostenrijk 2006

2017,maart | 9 seconds

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Imperial Wijnkoperij, Den Dolder,030-2294658, www.imperialwijnkoperij.nl

Achtergrond

De familie Umathum begon in 1958 met de aanplant van 4 hectare aan wijnstokken in Frauenkirchen. In 1971 verkochten ze voor het eerst hun eigen flessen wijn. Josef Umathum nam het bedrijf over van zijn ouders in 1985, kort vóór het antivries-schandaal het rampjaar voor de Oostenrijkse wijnbouwsector inluidde. Voor Josef betekende het een extra aansporing om te streven naar absolute, gezonde topkwaliteit. Hij stapte over op biologische en later (2007) biodynamische wijnbouw en breidde het wijnbouwareaal uit tot 35 hectare. In 2000 kocht hij een vervallen boerderij in Jois met een stuk grond van 6 ha dat al decennia lang braak lag. Het bleek een wijngaard te zijn geweest, de enige in Burgenland aangelegd op terrassen, met een historie die terugging tot 1214. De wijngaard was achtereenvolgens eigendom van de Hongaarse koning en de Oostenrijkse keizer, en werd al in 1524 gekwalificeerd als geregistreerde herkomst. Umathum liet de terrassen en stenen muren restaureren en herbeplantte het terrein met blaufränkisch. De naam Kirschgarten is te danken aan de kersenbomen die traditioneel tussen de wijnstokken stonden aangeplant. De hoge kwaliteit van de wijnen hiervandaan is te danken aan het bijzondere microklimaat, met zuidoostelijke oriëntatie, beschutte ligging en invloed van de Neusiedlersee, en de bodem van schistes, kwarts en kalksteen.

Proefnotities

Eerste indrukken
Nog altijd veel kleurintensiteit, nauwelijks vertekening aan de rand en geen spoortje bruin. Uit het glas komt opvallend donker fruit, maar ook ruiken we bosgeuren en een vleugje chocolade. In de aanzet worden de geuraroma’s gecombineerd met een duidelijke inbreng van zuren en een pittige kruidigheid. Het fruit blijft prominent aanwezig, de druivenaroma’s zijn mooi gedoseerd en er is meer dan voldoende sappigheid die de vulling plezierig maakt. Goede harmonie in de mond, veel reserves en lengte, licht stroeve tannines.

Na 1 uur en 30 minuten
De tweede keur gekoeld geproefd: veel minder geur, dus te koud. Geen fruit, wel bosimpressies. Na een paar minuten komen de geur- en smaakaroma’s terug, samen met de druiventonen. Er is nauwelijks sprake van terugval. Passende mineraliteit, stijlvol en strak, rechtlijnig. Goede balans tussen terroir en druif, waarbij het terroir voor de structuur zorgt en het geheel omkadert. Bij openstaan krijgt de wijn meer ronding en meer invloed van het terroir. Tannines zijn mooi van structuur. Levendige, ontwikkelde wijn, evenwichtig, mooi bij wild- en wintergerechten. Bittere chocolade in de afdronk. Verrassend.

Na 4 uur
Langzaam verlies aan fruit. De kruidigheid neemt toe en wordt pittiger en er verschijnen soja-impressies.

Na 6 uur
Nog in uitstekende conditie, homogeen, met fruit, kruiden, mooie zuren, mineralen en pepertje. Warm smaakpalet, alcohol is mooi geïntegreerd. Soja en andere oriëntaalse impressies zijn nu duidelijk onderdeel geworden van de smaakbeleving.
Het is ongekend dat een blaufränkisch uit 2006 na 6 uur nog staat als een huis. Het is een wijn die heel lang zijn aroma’s vasthoudt en zich extreem langzaam ontwikkelt in het glas. Belangrijk is bij deze wijn om de temperatuur goed in de gaten te houden: 14-15 graden is ideaal.

Technische gegevens

Oppervlakte 6 ha
Ligging zuidoostelijk georiënteerde terraswijngaard
Leeftijd stokken 5 jaar, biologisch/biodynamisch bewerkt
Bodem schiste met kwarts, en kalksteen
Oogst handmatig
Vinificatie 3 weken vergisting met de schillen, vervolgens wordt de wijn overgebracht in kleine eiken vaten om te stabiliseren
Opvoeding 20 maanden in kleine en grote eiken vaten, gevolgd door 18 maanden flesrijping
Alcoholpercentage 13,5%

Josef Umathum

Josef Umathum