nine seconds


UBE Carrascal, Cota 45, IGP Cádiz, Spanje 2016
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: André Kerstens, Den Haag, 070-4278321 www.andrekerstens.nl
Achtergrond
Begin 21e eeuw stond er in Spanje een groep van zeven wijnmakers op die de wijntradities van twee eeuwen geleden nieuw leven in willen blazen. Via het toepassen van in onbruik geraakte vinificatiemethodes, het opdiepen van bijna vergeten kennis van terroir en microklimaten, en last but not least het middels veel speurwerk in ere herstellen van tal van autochtone druivenrassen, reconstrueren ze als het ware de wijnen die de 19e-eeuwse bewoners van de regio dronken.
De groep publiceerde hun voornemen in het Manifest 119. Het getal 119 verwijst naar de 119 verschillende druivenrassen die in 1807 in Andalusië werden geteld.
Een van de wijnmakers is Ramiro Ibáñez. Hij kocht een oude botenwerkplaats op het strand bij Sanlúcar en startte er in 2012 zijn bodega Cota 45. Het getal 45 verwijst naar de ideale hoogteligging voor wijngaarden aangeplant op de karakteristieke witte albarizabodem: minimaal 45 meter boven zeeniveau. Hij noemt zijn bodega zijn ‘albariza-lab’ (‘albarizatorio’) en kan inmiddels beschouwd worden als een echte terroirspecialist die als weinig anderen in staat is de verschillende typen albariza in zijn wijnen tot uitdrukking te laten komen.
Voor zijn single vineyard-range UBE vormen drie pago’s bij Sanlúcar de basis, elk met hun eigen albarizavarianten: Carrascal, Maina en Miraflores. De Carrascalwijngaard ligt zeer dicht aan zee en is de eerste die na de phylloxeraplaag van 1895 weer werd beplant. Ibáñez beschikt er over de bijna 4 hectare grote wijngaard Las Vegas, gelegen op 55 meter hoogte en beplant met een field blend van meer dan 100 jaar oude stokken palomino fino en twee minder bekende palomino-soorten: palomino de Jerez en palomino pelusón. De wijnen worden gemaakt op traditionele wijze – daterend van vóór de tijd dat sherry zoals wij die nu kennen in zwang raakte. Dat wil zeggen: spontane fermentatie van druiven van één oogst en maximaal zo’n 2 jaar rijping (in gebruikte grote manzanillavaten), geen alcoholische versterking en geen solerarijping. Florvorming wordt slechts mondjesmaat toegestaan en is, anders dan bij manzanilla en fino, geen uitgangspunt. De expressie van druif, terroir en oogstjaar komt op de allereerste plaats.
Proefnotities
Eerste indrukken
Geelkoper/citroengeel, het is even schrikken: een zeer atypische geur komt uit het glas, scherp, associatie met azijnzuur, medicinaal, zeer breed uitwaaierend, complex, met al snel daarna een intense ziltige toets. Ook de aanzet is bijzonder, je proeft wat je ruikt, de wijn maakt direct nieuwsgierig. Veel sap, veel hoge zuren, zeer ziltig, maar ook veel ronding en zeer veel lengte, lastige maar bijzonder spannende gastronomische wijn die lang blijft nagalmen (€ 48,50)
Na 2 uur
Langzaam opent de wijn zich, mondjesmaat komt het fruit tevoorschijn, meer aroma’s worden breder en komen minder heftig over. De wijn wordt steeds interessanter, de complexiteit neemt toe, er gebeurt van alles, mondvullend, intens en met veel lengte.
Na 4 uur
De aroma’s zijn meer afgerond, geur en smaak zijn malsen, opvallend schoon, helder en puur, zeer expressieve mondbeleving, enorme intensiteit. Lichte toets van was en zelfs een associatie met honing.
Na 24 uur
Doet nu meer denken aan jura, volle smaakbeleving, complexe wijn met grootse lengte. Lastig voor de gastronomie, wellicht geschikt bij sommige kazen of tapas. Eerder een meditatiewijn, zeer levendig en uniek in zijn soort, fascinerend voor echte wijnliefhebbers. Misschien is het zelfs beter om er helemaal niets bij deze wijn te eten en puur en lang te genieten van iedere slok. Ook de UBE Miraflores 2018 (€ 21,00), de meest toegankelijke wijn in de UBE-reeks, misstaat niet op een serieuze en innovatieve restaurantwijnkaart.
Technische gegevens
Wijngaard Finca Las Vegas, single vineyard in de pago Carrascal bij Sanlúcar de Barrameda. El Carrascal was de eerste wijngaard in de region die na de phylloxeraplaag van 1895 opnieuw werd beplant.
Oppervlakte 3,9 ha
Bodem albariza lentejuela – zeer poreuze kalkbodem waarin de wijnstokken diep doordringen
Teeltmethode lutte raisonnée
Assemblage field blend van 73% palomino fino, 16% palomino de Jeréz, 11% palomino pelusón
Leeftijd stokken 113 jaar (aangeplant in 1903)
Oriëntatie westelijk, richting Atlantische Oceaan
Hoogteligging 55 meter boven zeeniveau
Vinificatie spontane fermentatie van alle drie druivenrassen tezamen in gebruikte manzanillavaten van 1000 liter, geen temperatuurcontrole
Opvoeding circa 20 maanden rijping in gebruikte manzanillavaten, helemaal gevuld om florvorming te voorkomen
Alcohol 13%
Productie 700-1000 flessen

Ramiro Ibáñez