Tweede nominatie wijnvrouw
Op maandag 7 maart heeft Stichting Wijnvrouw van het Jaar Jolande Vos aangekondigd als tweede genomineerde voor de titel Wijnvrouw van het Jaar 2022. Dit werd bekend gemaakt door Barbara Verbeek en Clarissa Slingerland, initiatiefnemers van de stichting, tijdens de Wine Professional Jubileumspecial in Sofitel Legend The Grand Amsterdam.
Iedere nominatie wordt gekoppeld aan een prachtig wijnmerk uit het portfolio van hoofdsponsor wijn- en gedistilleerd distributeur Walraven Sax, passend bij Wijnvrouw. De tweede nominatie stond in het teken van Mouton Cadet van het wijnhuis Baron Philippe de Rothschild. Deze gaven voor de gelegenheid een korte masterclass. Uiteindelijk, na vier nominatierondes, vindt in september de grote finale plaats tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. In het Wijntheater zal de Wijnvrouw van het jaar 2022 benoemd worden tijdens een spannende finaleshow.

Juryrapport

Volgens de jury is aan de naam van haar website: ‘I love food and Wine’, geen woord gelogen. Als vinoloog en receptenschrijfster weet Jolande Vos op inspirerende wijze met haar website wijn en eten voor een breed publiek toegankelijk te maken. Deze wijnvrouw is veelzijdig, enthousiast, een doorzetter en onvermoeibaar. De jury vindt Jolande zeer ondernemend, breed georiënteerd, zeer actief in de wijnwereld en altijd present op evenementen die er toe doen. Daarnaast is zij bescheiden en heeft altijd een stralende lach. Om deze redenen is Jolande een goede kanshebber voor de titel Wijnvrouw van het jaar 2022.

Over Jolande Vos

Jolande Vos begon haar carrière in de foodjournalistiek en werkte onder meer bij TIP Culinair, AllerHande, Troskompas en Lekker. Sinds 2007 is Jolande vinoloog en in 2015 startte ze met haar online platform ‘I Love Food & Wine’. Hierop inspireert zij haar lezers om lekker te koken, vergezeld door een goed, bijpassend glas wijn. Foodpairing is haar lust en leven, evenals het proeven en beoordelen van wijn. Al jarenlang doet zij mee aan de Vinoloog van het Jaar-wedstrijd die wordt georganiseerd door de Vereniging Vinologen Nederland (VVN) en in 2016 won zij de Grand Prix Saint Hubert. Naast het werk voor haar website schrijft Jolande de wijn-spijsrubriek van het magazine WineLife en organiseert zij culinaire wijnreizen voor de VVN en haar volgers.

Jury

De vakjury van Wijnvrouw van het Jaar 2022 bestaat uit Birthe van Meegeren (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2019), Magda van der Rijst (winnares Wijnvrouw van het Jaar 2020), Claudia van Dongen (winnares Wijnvrouw van het jaar 2021) en Barbara Verbeek. De finale vindt plaats tijdens Gastvrij Rotterdam in september 2022. Niet alleen de jury van wijnprofessionals bepaalt de uiteindelijke winnaar. Na de bekendmaking van de laatste genomineerde kan het publiek meestemmen via www.wijnvrouwvanhetjaar.nl.