Na de succesvolle eerste editie in 2019, waarin restaurant De Librije met de hoogste eer ging strijken, kijkt organisator The Wine & Food Association uit naar de editie 2021. Nu de restaurants weer gasten mogen ontvangen, krijgen na lange tijd ook culinaire ambitie en creativiteit weer volop de ruimte. Een extra stimulans om deel te nemen aan het Grand Concours Bollinger, de ultieme wijn-spijscompetitie voor eigenzinnige doorzetters!

PN VZ16
Restaurantteams van chefs en sommeliers ontvangen een uitnodiging om bijzondere gerechten te creëren bij de Brut Rosé (voorgerecht) en de Blanc de Noirs PN VZ16 (hoofdgerecht) van het wereldberoemde huis Champagne Bollinger. Het Grand Concours Bollinger wordt om het jaar georganiseerd door The Wine & Food Association i.s.m. Verbunt Verlinden, importeur van Champagne Bollinger.

PN VZ16: harmonieus en delicaat

Met de Blanc de Noirs PN VZ15 voegde Champagne Bollinger vorig jaar voor het eerst in lange tijd een nieuwe cuvée toe aan zijn portfolio. Het Champagnehuis staat bekend als pinot noir-specialist en beschikt over zeer oude topwijngaarden met deze druif. Om dit specialisme te benadrukken werd vorig jaar de PN VZ15 geïntroduceerd, de eerste in een nieuwe serie Pinot Noir-cuvées. Elk jaar bezit deze cuvée een uniek geur- en smaakprofiel, gebaseerd op terroir en het dorp van herkomst – in dit geval Verzenay (VZ). De specifieke aromatische blend bestaat uit de basiswijn van het vermelde oogstjaar (16), aangevuld met reservewijnen die het profiel versterken. Iedere PN is een limited edition.

logo Champagne Bollinger
Proefnotities competitiewijnen
Brut Rosé, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier, slechts 5 to 6% rode wijn toegevoegd, meer dan 85% grands en premiers crus, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping dan regulair vereist, dosage 7-8 gr/l; zalm- tot koperkleurig, intense geur en smaak, veel diepte, o.a. kersen, prachtige zuren, mooie fijne mousse, sprankelend, veel smaak en structuur, duidelijk accent van de pinot noir, serieuze roséchampagne

PN VZ16, Champagne Bollinger, Champagne, Frankrijk NV
100% pinot noir, voornamelijk uit Verzenay, verder uit Avenay en Tauxières, basiswijn uit 2016, meer dan 2 keer zo lange kelderrijping dan regulair vereist, dosage 6 gr/l; fraaie kleur, hechte, dichte geur met crèmige onderlaag en florale tonen, spritzige aanzet, veel fijne belletjes, speels, de crèmigheid neemt toe, aromatische wijn, krachtig, breed en rijk aan inhoud, crèmige toets en hazelnootimpressie geven extra lengte, opvallende zuren, associatie met granny smith, fijne bittertjes, homogene, levendige maaltijdwijn met veel spanning. De rijkdom en kracht van deze champagne lijken aanleiding te geven tot decanteren, maar de praktijk leert dat dit toch af te raden is.

Wijn-spijs leeft

Hoewel er veel restaurants zijn waarbij het concept van één geschikte fles wijn voor de hele maaltijd dominant is, kunnen we toch constateren dat zeer veel chefs en sommeliers het samenstellen van de ultieme wijn-spijscombinatie als een belangrijke uitdaging beschouwen. Niet voor niets is de animo onder deze professionals hoog om deel te nemen aan de diverse wijn-spijscompetities die worden georganiseerd door The Wine & Food Association.

Prijzen met een totale waarde van € 10.000

Per categorie (voorgerecht / hoofdgerecht) wordt een prijs uitgeloofd ter waarde van 2.500 euro. Bovendien is er een hoofdprijs ter waarde van 5.000 euro voor het team dat met beide combinaties het beste presteert. Bij de bepaling wie overall winnaar is telt de combinatie hoofdgerecht/PN VZ16 zwaarder dan die van voorgerecht met Brut Rosé. De prijzen worden ter beschikking gesteld door Champagne Bollinger (importeur Verbunt-Verlinden).

Peter van Houtert

Peter van Houtert (Verbunt-Verlinden) proeft de PN VZ16 van Champagne Bollinger

  • Na een voorselectie aan de hand van de inzendingen nodigt de jury de beste teams uit om deel te nemen aan een van de drie voorronden (27 september, 4 oktober, 18 oktober). Per restaurant worden 2 flessen per cuvée (Brut Rosé en PN VZ16) bezorgd.
  • Tijdens de voorronden worden de combinaties blind geproefd door een professionele jury. Deze beoordeelt de matches op presentatie, smaak, vakmanschap, originaliteit en creativiteit. Een belangrijk criterium is bovendien dat elk gerecht een prestigieus karakter moet hebben, waardoor het qua uitstraling en/of samenstelling aansluit bij het topmerk Champagne Bollinger.
Hoofdgebouw Champagne Bollinger

Het hoofdgebouw van Champagne Bollinger

De voorrondenjury bestaat deze editie uit:
• Peter van Houtert – voorzitter KVNW, importeur Verbunt Verlinden
• Peter Klosse – Academie voor Gastronomie
• Hans van de Meeberg – Misset Horeca / Proefschrift
• Jan van Lissum – juryvoorzitter, The Wine & Food Association / Wine Professional
  • Vijf teams worden uitgenodigd om deel te nemen aan de grote finale, maandag 8 of 15 november tijdens het evenement Gastronomie. Een professionele grand jury beoordeelt hier de in totaal 10 beste combinaties uit de voorronden en bepaalt welke teams de prijzen in de wacht slepen. Daarbij wordt ook de toelichting door chef en sommelier meegewogen. De huldiging volgt aan het eind van de dag.
  • De overall prijswinnaar presenteert zijn of haar winnende combinaties in Aÿ bij Champagne Bollinger en tijdens een speciale masterclass Champagne Bollinger op Wine Professional 2022 (RAI Amsterdam, 10-12 januari).
kelders Bollinger

De kelders van Champagne Bollinger

Deelname

Deelname aan het Grand Concours Bollinger vindt uitsluitend plaats op uitnodiging.

champagne bollinger