In het Conservatorium hotel in Amsterdam organiseerde Walraven Sax een wijn-spijsproeverij met wijnen uit de Alsace van Trimbach. Jean Trimbach was zelf aanwezig om zijn wijnen toe te lichten. Schilo van Coevoorden en zijn team verzorgden de culinaire omlijsting.
Hieronder de twee beste wijn-spijscombinaties en een beoordeling van de wijnen. ~ Kyra van Lissum

Wit

8,5 Riesling Clos St Hune, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2007
Riesling; beschaafde geur, fijne zuren, goed sap, doet denken aan fino, mineralig, klein zoetje, complexe wijn met veel lengte

8 Riesling Cuvée Frédéric Emile, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2007
Riesling; goudgeel uiterlijk, geconcentreerde neus, mooie zuren, goed sap, goed bittertje, kruidige ondertoon, complexe wijn, veel lengte

8+ Riesling Cuvée Frédéric Emile, Trimbach, Alsace, Frankrijk 1997
Riesling; fijne geur, mooie zuren, mineralig, licht aards en floraal, subtiel zoetje, kruidige onderlaag, lange nagalm

7,5 Pinot Gris Réserve Personelle, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2007
Pinot gris; geurwaaier van buxus en grassige tonen, gerijpte fruittoets, mooie zoet-zuurbalans, subtiel zoetje, geconcentreerde wijn

8,5 Gewürztraminer Seigneur de Ribeaupierre, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2007
Gewürztraminer; uitgesproken geur van lychee, limoen, honing en muskaat, geur en smaaktonen komen overeen, sappige aanzet, goede fraîcheur, doordrinkbaar, mooie balans, kruidige ondertoon, opwekkend en schoon, heel veel lengte

8+ Gewürztraminer Seigneur de Ribeaupierre, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2005
Gewürztraminer; expressieve geur, goed sap, mooie zuren, mineralig en complex, lichte venkeltoets, loepzuiver, veel lengte, vrolijke wijn

Zoet

7,5 Gewürztraminer Vendanges Tardives, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2011
Gewürztraminer; lichte kleur, goed sap, doordrinkbaar, mooie zoet-zuurbalans, licht pepertje, hint van sinaasappelschil, bittertje en veel lengte

9 Gewürztraminer Selection Grains Nobles, Trimbach, Alsace, Frankrijk 1989
Gewürztraminer; extreme geur, uitgesproken neus, mooie sap, goede kruidigheid, mineralig en ziltig, impressies van gekonfijt fruit, mooie finesse, complexe en complete wijn

De twee beste wijn-spijscombinaties

Sashimi van zalm, vanille, zoethout en Trimbachdruiven. Dit gerecht ging goed samen met de Riesling Cuvée Frédéric Emile, Trimbach, Alsace, Frankrijk 1997. Het romige accent werd opgepakt door de wijn. Aardse en truffelachtige tonen kwamen terug in de wijn. Een plezierige en verrassende wijn-spijscombinatie.

24 uur in suikerwater gekonfijte citroen, wodka-ijs, citroenmaronje, crumble van de citroentaart en shortbread cookie.
Dit ging erg goed met de Gewürztraminer Selection Grains Nobles, Trimbach, Alsace, Frankrijk 1989. De zuren werden erg fijn en mooi opgepakt door zowel de wijn als de diverse componten in het gerecht.

Walraven Sax, Breda, tel 076- 5256483, www.walravensax.nl