Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas
Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas

Vorig jaar was het op Wine Professional een van de meest opvallende proeverijen: de madera-sessie met wijnen van Barbeito (Horizon Wines) en Cossart Gordon (André Kerstens). Onlangs konden we uitgebreider kennismaken met Barbeito middels een proeverij bij restaurant Hemel & Aarde in Utrecht.
proefnotities Jan van Lissum

‘I try to improve tradition’, zei Ricardo Diogo Vasconcelos de Freitas, de huidige eigenaar van Vinhos Barbeito, eens, en daarin slaagt hij met verve. Sinds hij halverwege de jaren negentig de leiding over Barbeito overnam van zijn moeder, is hij erin geslaagd het vaak wat stoffige imago van madera op te poetsen met een verfrissende, levendige stijl wijnen, zonder de traditie van dit unieke type wijnen uit het oog te verliezen. Bij verschillende van de circa tien overgebleven maderaproducenten vindt Ricardo’s innovatieve aanpak inmiddels navolging.
Vinhos Barbeito werd opgericht in 1946 door Ricardo’s grootvader Mario Barbeito, die snel naam maakte met de verkoop van lang gerijpte kwaliteitswijnen afkomstig van geselecteerde wijnboeren. Onder leiding van zijn dochter Manuela en later kleinzoon Ricardo kwam de focus steeds meer te liggen op kleinschalig geproduceerde kwaliteitsmadera. Het portfolio werd steeds uitgebreider en gevarieerder, en de volumes werden beperkt.
Alle wijnen komen tot stand via de traditionele Canteiro-methode: ze rijpen minimaal vijf jaar in eiken foeders in opslagloodsen en worden daarbij natuurlijk en gelijkmatig verwarmd. Voordelen van deze methode boven de kunstmatige, snelle Estufa-opwarmmethode die grote producenten hanteren zijn o.a. dat de wijnen puurder van smaak zijn en geen last hebben van ‘gebrande’ tonen. Ook werd gestopt met het toevoegen van karamel, vaak toegepast om kleur en dikte van de wijnen te veranderen.
Voor elk type madera kiest Barbeito de meest geschikte loods, waarbij microklimaat van de locatie en de hoogteligging een rol spelen. De producent beschikt over meerdere loodsen verspreid over het eiland, waaronder loodsen die al generaties lang beheerd worden door dezelfde familie – enigszins vergelijkbaar met de ‘almacenistas’ in de Spaanse regio Jerez.
Richard en Thomas
Oprichter Mario Barbeito
Barbeito canteiro
Canteiroloods van Barbeito
De stijlverschillen met andere producenten werden al snel merkbaar. De madera’s van Barbeito worden gekenmerkt door een lichte kleur, veel aromatische expressie en een elegant smaakpalet met veel fruit en frisheid en een mooie zoet-zuurbalans.
Hoewel Ricardo al lang de algehele bedrijfsleiding in handen heeft, brengt hij nog altijd de meeste tijd door met wijnmaken, de laatste jaren in samenwerking met zijn rechterhand Sergio Marques, die voorheen naam maakte als sommelier. Dagelijks worden zo’n 15 tot 20 wijnen geblend, deels om bestaande blends te verfijnen, deels om te experimenteren met nieuwe blends.
flessen madera
Het intensieve werk heeft de afgelopen 25 jaar zijn vruchten afgeworpen. Met de focus op speciale wijnen, waaronder single vineyard-, single cask-, en single harvest- (colheita)wijnen heeft Barbeito zich ontwikkeld tot een succesvolle en invloedrijke boutique winery. Ricardo baarde onder meer opzien door als eerste blends van verschillende druivenrassen op de markt te brengen, zoals de succesvolle VB Reserva (Verdelho/Boal) en weet keer op keer te verrassen met unieke, soms eenmalige wijnen, bijvoorbeeld op basis van de ondergewaardeerde tinta negra mole-druif, voornamelijk bekend van goedkope madera, of cuvées van de zeldzame druiven bastardo en malvasia candida.
Van de vele maderaproducenten uit de 20e eeuw zijn er nog een tiental over. Mede dankzij de innovatieve en kwaliteitsgerichte pioniersrol die Barbeito de afgelopen decennia heeft vervuld, kan de unieke wijn van Madeira rekenen op een hernieuwde internationale belangstelling. Daarbij nemen vooral toonaangevende restaurants het voortouw.
Tom Ricardo René
Sommelier Tom Appeldoorn, Ricardo, chef René van der Heijden
kwartel
Kwartel, maitake, broccolischeut, vossenbes, zomerzaden

Hemel & Aarde

De madera’s van Barbeito zijn gastronomisch uitstekend inzetbaar en combineren vaak verrassend mooi. Dat ze zelfs een compleet menu kunnen begeleiden, zonder dat het eentonig wordt, bewees het team van restaurant Hemel & Aarde, met chef René van der Weijden, sommelier Tom Appeldoorn en maître Marco Westra. Verschillende typen madera uit de onderstaande proefsessie werden succesvol gepaard aan een gerecht. Een tweetal zeer geslaagde matches ter illustratie:
– Fleur de courgette, zonnebloempit, zwarte knoflook, geitenboter, verveine, i.c.m.
– Rainwater 5 Years Old, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV

– Kwartel, maitake, broccolischeut, vossenbes, zomerzaden, i.c.m.
– Sercial Colheita Vinha del Laje, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2015

De geserveerde gerechten waren verrassend, gevarieerd en stuk voor stuk zeer aangenaam. En de chef slaagde er bij deze gelegenheid zeer goed in om ze ‘naar de madera’s’ toe’ te bereiden.

marco ricardo mick
Marco Westra, Ricardo en Mick Kooistra (Horizon Wines)
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.
***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

Conclusie

Naast sherry, marsala en port is madera een van de unieke, monumentale wijnsoorten die de afgelopen decennia qua imago sterk achteruit zijn gegaan. Vroeger was madera een gangbare aperitief- of dessertwijn in de betere kringen en stond de wijn ook op de kaart in veel toprestaurants. Negatieve connotaties – wijn voor in de soep/saus, ouderwets, niet trendy – en talloze moderne wijntrends hebben madera naar de achtergrond verdrongen, en dat is jammer. Want het is net als de eerder genoemde wijntypen een product met onvergelijkbare geur- en smaakaroma’s die ook voor de huidige generatie wijnliefhebbers en wijnprofessionals meestal een echte eyeopener blijken te zijn. Kwaliteitsmadera’s zoals bij deze gelegenheid geproefd verdienen een plaats op iedere serieuze wijnkaart en kunnen een verrassende rol spelen in een wijnarrangement. Het team van Hemel & Aarde geeft wat dat betreft het goede voorbeeld. Hopelijk volgen meer restaurants!

De proeverij

Flight 1: Intro

**

Rainwater 5 Years Old, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
80% tinta negra, 20% verdelho, vulkanische bodem met dunne kleilaag, 5 jaar canteiro-rijping; oranjekleurig, rustig en aangenaam geurpalet, niet uitgesproken, goede balans, verrassend pikante aanzet, goede zuren, bittertje, toets van abrikoos, mooie droge nagalm, goede lengte, een van de lichtste en droogste wijnen van Barbeito (18,1%, restsuiker 72 g/L, zuurtegraad 6,31 g/L) € 14,95

**

Single Harvest Medium Dry, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2008
Tinta negra, single vineyard, 50% geoogst 1 week vóór volledige rijpheid, 10 jaar canteiro-rijping; veel kleur, ingetogen geur, duidelijk medium dry, vrij aromatisch en vullend, heel licht jodiumtintje, intense smaak, toets van bruine suiker, rijkere wijn, vrij machtig (19,2%, restsuiker 62 g/L, zuurtegraad 5,96 g/L)

****

Quatro Pipas Bastardo Special Reserve Medium Dry, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Bastardo, bijna uitgestorven druivenras, in 2004 herontdekt, blend van 4 jaargangen: 2008, 2009, 2010 (fermentatie met maceratie), 2011 (directe persing), 2184 flessen gebotteld in november 2021; veel kleur, ingetogen geur met impressie van karamel, krenten en rozijnen, heel licht jodiumtintje, rijke wijn, vol, sappig en rond, evenwichtig van samenstelling, elegant, zacht zoetje in de finale, mooi gedoseerde alcohol, smeuïge mondbeleving, goede lengte (19,1%) ca. € 65,00

***

Boal 10 Years Old, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV 
Boal, medium sweet; goede kleurintensiteit, opeengepakte aroma’s in de geur, zachte ervaring, beetje wasachtig, volle aanzet, rijp, zoetje, mondvullend, toets van bruine suiker, vrij heftig, veel lengte (19,2%, restsuiker 90 g/L, zuurtegraad 6,59 g/L) € 44,95

madera in glas
Tinta Negra Colheita
Afkomstig van 115 jaar oude stokken

Flight 2: Terroir (Colheita’s & Single Casks)

****

Sercial Colheita Vinha del Laje, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2015
Sercial, single vineyard, single cask 530D, gebotteld in september 2023; fraaie kleurspiegel, mooi ontwikkelde geur, rijpe aroma’s, ingetogen, evenwichtig en aangenaam, mooie spanning, zeer goede balans, iets lichter en fijner, veel lengte

****

Verdelho Colheita, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2006
Verdelho, single vineyard, single cask 5D, gebotteld in juni 2020; zeer veel kleur, bedwelmende geuraroma’s, prachtige frisse zuren, sappig, mooi gerijpt, verweven, rijk en aromatisch, veel finesse, intensiteit en lengte, zeer elegant (19,3%, restsuiker 66 g/L, zuurtegraad 6,77 g/L) € 44,95

***

Tinta Negra Colheita Vinha das Mantas, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2007
Tinta negra, single vineyard, 115 jaar oude stokken, druiven met de voeten getreden in lagares, cask 104 en 2005, gebotteld in november 2020, medium sweet; correcte kleur en geur, evenwichtig, rijpe tonen, beetje evolutie, warm smaakpalet, mooie balans, heftige finale, abrikoos, zoetje, veel lengte, toegankelijk (19,28%, restsuiker 88 g/L, zuurtegraad 7,92 g/L)

*****

Boal Colheita Vinha do Charlot, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2005
Boal, single vinayard, single cask 707, gebotteld in juni 2023, medium sweet; goede kleurintensiteit, vrij indringende geur met hecht opeengepakte aroma’s, fijn medicinaal toontje, hint van jodium, intens, sappig en evenwichtig, fruitig, goede combinatie van zoete tonen en spanning, traditionele stijl, elegant (19,3%)

***

Malvasia Colheita Vinhas de São Jorge Single Cask, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 2003
Malvasia, cask 242D, gebotteld in januari 2021; veel kleur, aangename geurwaaier, rustig en evenwichtig, versmolten smaakpalet, vrij toegankelijk, vullend, smaakvol, zoet, mooi geëvolueerde malvasia, veel lengte

marco ricardo
Marco Westra en Ricardo

Flight 3: Ribeiro Real

De Ribeiro Real-serie betreft cuvées van sercial, boal, verdelho of malvasia, telkens afkomstig van een of enkele van de beste wijngaarden, geblend met circa 100 jaar oude tinta negra-wijnen uit de zuidelijke Ribeiro Real-wijngaarden. Deze zeer zonnige wijngaarden in Estreito de Câmara de Lobos, op een hoogte van 200 meter, vormen de bakermat van de grootste maderawijnen uit het verleden, zoals de Favila Tinta Negra.

****

Sercial 20 Years Old Ribeiro Real, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Sercial, geblend met zeer oude tinta negra-wijnen van de zuidelijke Ribeiro Real; veel kleur, rustige, wat straffere geur met meer geprononceerde jodiumtoets, expressief, smeuïg, vullend, zalvend, geraffineerd en spannend, evenwichtig, zeer veel lengte (19,4%, restsuiker 44 g/L, zuurtegraad 7,66 g/L)

****

Verdelho 20 Years Old Ribeiro Real, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Verdelho, geblend met 100 jaar oude tinta negra-wijnen van de zuidelijke Ribeiro Real; goede kleur, licht vettige geurwaaier, aromatisch en vullend, fraaie expressie, smaakvolle aanzet, rijp en rijk, veel concentratie, eten en drinken tegelijk, versmolten smaakpalet, evenwichtig en verfijnd (20,14%, restsuiker 77,3 g/L, zuurtegraad 8,44 g/L)

*****

Boal 20 Years Old Ribeiro Real, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Boal, geblend met 100 jaar oude tinta negra-wijnen van de zuidelijke Ribeiro Real; vrij intense kleur, evenwichtig en ingetogen geurpalet bekleed met jodium, prachtige geur en smaak, rijk en complex, breed, vullend en zalvend, gerijpt, goede balans, zeer veel lengte, groots (19,54%, restsuiker 81,5 g/L, zuurtegraad 8,88 g/L) € 164,95

***

Malvasia 20 Years Old Ribeiro Real, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Malvasia, geblend met zeer oude tinta negra-wijnen van de zuidelijke Ribeiro Real; goede kleur, vrij rustige geur, zoeter, rijp en breed, vol en rijk, dikke toets van bruine suiker, bijna machtig (18,84%, restsuiker 100 g/L, zuurtegraad 9,04 g/L)

Barbeito Ribeiro Real
japones

Flight 4: Frasqueiras & Specials

***

Sercial Frasqueira, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 1992
Sercial, single cask, gebotteld in maart 2013; geëvolueerde kleur, kalme geur, ontwikkeld, veel zoet, minder bekleed, eerder wat rechtlijnig en strak (19,37%, restsuiker 53,7 g/L) € 185,00 (0,5 L)

***

Verdelho Frasqueira Manuel Eugenio Fernandes, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal 1994
Verdelho, gebotteld in september 2018; mooie fraîcheur, goede balans en spanning, goed ontwikkeld, heel plezierig (19,34%, restsuiker 63 g/L, zuurtegraad 7,93 g/L)

****

50 years old Malvasia O Japonês, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
Malvasia; fraaie kleur en geurwaaier, evenwichtig en mooi ontwikkeld in geur en smaak, aromatisch, rijp en rijk, mondvullend (20%, restsuiker 97 g/L, zuurtegraad 10,92 g/L) € 649,95

Geproefd op Wine Professional 2023:

****

50 years old Familias, Vinhos Barbeito, Madeira, Portugal NV
44% sercial, 44% verdelho, 12% malvasia, afkomstig van de families Favila Vieira en Manuel Eugenio, elke wijn minimaal 50 jaar oud, 618 flessen gebotteld; bruine kleur, zeer kruidige geur, peper, tabak, gedroogde paddenstoelen, maggi, maar ook veel gedroogd fruit, beetje sherryachtig met elegante ziltigheid, lichte jodiumassociatie, elegante en droge aanzet met een prachtig samenspel van zoet en zuur, veel frisheid, prachtige zuren maken de wijn zeer spannend, toegankelijk en verteerbaar, gastronomische wijn pur sang, ragfijn van samenstelling (19,3%) ca. € 850,00

Horizon Wines, Almere, 036-5400708