nine seconds
Tommasi, Amarone della Valpolicella Classico, Italië 2019
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Fourcroy Nederland, Bussum
www.fourcroy.nl
Achtergrond
Het huidige wijngaardbezit is verdeeld over verschillende appellaties binnen de provincie Verona en omvat in totaal 242 hectare. 115 hectare bevindt zich in de Valpolicella Classico-regio, 100 in verschillende appellaties van Verona, waaronder 45 in de DOC Lugana en 17 hectare in Valpolicella Valpantena.
Sinds 1959 produceert Tommasi met succes deze amarone, het meest prestigieuze type wijn uit de Valpolicella-streek.
Hij wordt gemaakt van vier druivenrassen: de corvina zorgt voor verfijning, de corvinone geeft intens fruit, rijkdom en een zachte smaakbeleving, de rondinella brengt een hint van kersen en de oseleta voorziet de wijn van fluweelzachte tannine. Voorafgaand aan de vinificatie liggen de druiven 100 dagen te drogen op traditionele bamboerekken, waardoor ze 40% van hun gewicht verliezen en de aroma’s en suikers winnen aan concentratie. Hierdoor krijgt de wijn tijdens de vinificatie en 4 jaar rijping veel diepte en complexiteit.
De druiven zijn afkomstig van twee van de beste cru’s van de Valpolicella Classico: La Groletta en Conca d’Oro, beiden gelegen op circa 250 m hoogte en met een kalk- en fossielenrijke bodem. La Groletta heeft een zuidwestelijke oriëntatie, wordt in het noorden beschut door het Lessini-gebergte en kijkt in de verte uit op het Gardameer.
Het oogstjaar 2019 werd gekenmerkt door een warme lente, vooral in maart, en natte meimaand, waardoor de bloei later begon dan gebruikelijk. In juni en juli werden zeer hoge temperaturen gemeten, maar die werden gecompenseerd door de hogere ligging van de wijnstokken en de verkoelende bries vanaf het Gardameer. Lage temperaturen in september zorgden voor een latere oogst en zorgden voor wijnen met een delicaat en elegant smaakkarakter.
Proefnotities
Eerste indrukken
Roodbruine kleur, in eerste instantie nog wat gesloten, hecht en compact in geur en smaak, redelijk sappige aanzet, tannine is wat opeengestapeld.
Na 1 uur
Geur en smaak waaieren open en de aroma’s worden breder, fruit komt naar de voorgrond, tannine is beter geïntegreerd, de wijn krijgt meer balans.
Na 2 uur
Geur en smaak openen zich verder, aroma’s worden zeer aangenaam. De balans wordt beter, de zuurgraad is prima en de wijn wint aan toegankelijkheid. Het smaakpalet krijgt meer lengte en wordt omgeven door een aangename kruidigheid.
Na 3 uur
De smaak versterkt zich, souplesse alom. Rijkdom aan aangename, goed geïntegreerde aroma’s, het fruit ontwikkelt zich, fijn pikant toontje in de finale, veel lengte. Nu uitstekend op dronk, fraaie maaltijdwijn voor de komende feestdagen.
Technische gegevens
Totaal wijngaardbezit Tommasi Viticoltori 242 hectare: 115 ha in Valpolicella Classico, 100 ha in appellaties van Verona
Herkomst druiven geproefde wijn Valpolicella-cru’s La Groletta en Conca d’Oro
Druivenrassen geproefde wijn corvina, corvinone, rondinella, oseleta
Leeftijd stokken gemiddeld 30 jaar
Hoogteligging 250 m
Bodem rijk aan kalk/kalksteen en maritieme fossielen, goed drainerend
Oriëntatie zuidwestelijk
Wijnbouw milieuvriendelijk
Vinificatie handmatige oogst, 3 maanden drogen op bamboerekken, 25 dagen fermentatie op rvs bij 25-30 graden
Opvoeding 3 jaar in Slavonische eiken vaten van 35 en 65 hl, 12 maanden flesrijping
Alcohol 15%
Flesprijs € 42,95
Oenoloog Giancarlo Tommasi