Een rubriek waarin we van dezelfde wijn een jonge naast een veel oudere jaargang proeven. Niet alleen de flesrijping is van invloed, maar ook de toegenomen leeftijd van de stokken en de eventuele veranderingen die wijnmaker in de tussentijd heeft aangebracht spelen mee: bijvoorbeeld aangepaste vinificatie, ander houtgebruik, andere klonen of percelen. Deze keer Saumur Vieilles Vignes 2005 en 2018 van Langlois Chateau.
proefnotities Jan van Lissum
Langlois-Chateau
Anders dan je in eerste instantie zou denken is de bedrijfsnaam niet afgeleid van een oud kasteel. Langlois-Chateau is de samenvoeging van twee familienamen en kwam tot stand in 1912. Edouard Langlois en zijn vrouw Jeanne Chateau hadden kort daarvoor Maison Delandes (1885) gekocht en kregen bij hun plan een eigen bedrijf op te richten ondersteuning van Baron de Bodman, in de vorm van kelders, gebouwen en wijngaarden van Château de St.-Florent. Edouard sneuvelde in 1915 tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar weduwe Jeanne zette het werk voort, later samen met haar zoon en schoonzoon.
De mousserende wijnen die Langlois-Chateau bleken van hoog niveau en leverden het wijnhuis een uitstekende reputatie op.
De aankoop van Langlois-Chateau door de Société Jacques Bollinger, in 1973, zorgde voor een financiële impuls die een flinke modernisering en groei mogelijk maakte. Er werden wijngaarden aangekocht in Saumur, Saumur-Champigny en Sancerre (Château Fontaine-Audon in 1986, Château de Thauvenay in 2017), en naast crémants werd het portfolio uitgebreid met stille witte en rode wijnen. In 2010 werden nieuwe kelders in Saumur in gebruik genomen.
François Régis de Fougeroux

General manager François Régis de Fougeroux

Vanaf eind dit jaar wordt de naam verkort tot Langlois en komt er meer focus te liggen op de productie van crémants en sancerre. Deze ontwikkeling is met name ingegeven door de aankoop, eind vorig jaar, van Domaine Hubert-Brochard in Sancerre. Daarmee is het eigen wijngaardbezit in Sancerre in één keer gegroeid tot 83 hectare (voorheen 33). Ook afkomstig van Hubert-Brochard zijn 5 hectare in Pouilly-Fumé en 5 hectare IGP Val de Loire. Daarnaast bezit Langlois-Chateau 51 hectare in Saumur en 11 in Saumur-Champigny.
Het bedrijf staat momenteel onder leiding van general manager François Régis de Fougeroux en productiemanager Jean François Liegeois.

Saumur Vieilles Vignes

Chenin blanc afkomstig van meer dan 35 jaar oude stokken van geselecteerde percelen van de historische Clos Saint-Florent en in Dampierre sur Loire. Bodem van zand-kalksteen. Handmatige oogst, rendement van 45 hl/ha, pneumatische persing. Fermentatie in Bourgogne-barriques, 20-30% nieuw hout. 12 maanden barriquerijping sur lie met regelmatige batonnage. Prijs per fles (2021) € 26,95

Langlois Chateau Saumur Blanc VV
 chenin blanc

Chenin blanc

Saumur Vieilles Vignes 2018
Geelgroene kleur, aardige geurwaaier, jong en vullend maar nog toegeplooid, geuraroma’s komen versterkt terug in de smaak, vitaal, vooral na wat openstaan, jong fruit staat voorop, goede chenin-expressie, daarnaast intense kruidigheid, hoge zuren die lang aanhouden, sappige inhoud, duidelijke houtinvloed, maar goed geïntegreerd, bittertje in de finale, prima balans, maaltijdwijn met redelijk wat power en lengte (14%)
Philippe Pointreau Chef de Caves

Philippe Pointreau, Chef de Caves

Saumur Vieilles Vignes 2005
Topjaar; beduidend meer kleurdiepte, deels door leeftijd, ontwikkelde geurwaaier met inhoud, sappig, gerijpt en vooral vullend, fruit heeft aan kracht ingeboet, versmolten mondbeleving, sappig en rond, geuraroma’s komen vol terug in de smaak, slanke vulling, houtinvloed is goed geïntegreerd en op rustige manier aanwezig, aangename ronde bitters, mooi ontwikkelde maar volledig andere chenin-expressie in geur en smaak dan bij de fles uit 2018, scherpte, spanning en levendigheid hebben na 18 jaar plaatsgemaakt voor meer balans, rust, rondeur en toegankelijkheid (14,1%)
Verbunt Verlinden Tilburg, 013-5498400