mondavi flessen

The Wine Companions, het importbedrijf onder leiding van Marcel Swaghoven, organiseerde een verticale proeverij gewijd aan Continuum Estate van Tim Mondavi, in de aanloop naar de lancering van de nieuwe Continuum 2021. Tevens werd voor het eerst een reeks jaargangen van de exclusieve cuvée Novicium gepresenteerd, die, via een ledenclub, alleen bestemd is voor de Amerikaanse markt. Wijnmaker Tim Mondavi was persoonlijk aanwezig om alle facetten van deze wijnen toe te lichten aan de genodigde professionals.
tekst Isabelle Chow

Hoewel de beroemde Robert Mondavi Winery in 2004 werd verkocht aan het grote drankenconglomeraat Constellation Brands, blijft de invloed van de familie Mondavi voortduren. Dankzij het werk van de zonen van Robert Mondavi, Michael en Tim, blijft de naam Mondavi een prominente rol spelen in de wijnindustrie.

Tim Mondavi & Continuum Estate

Tim, de oudste zoon van Robert Mondavi, leidt samen met zijn zus Marcia Mondavi Borger het Continuum Estate in Napa Valley. Voordat het wijnhuis in 2013 hun eerste single-estate-wijn produceerde, werden de eerste drie oogstjaren (2005-2007) gemaakt met druiven uit To-Kalon, wat de historie van de familie in de vallei benadrukte. Later streefde Tim naar een ambitieuzere benadering, geïnspireerd door de beste grand cru’s en premier cru’s uit Frankrijk. Na jaren zoeken verwierf de familie in 2008 en 2009 twee aangrenzende wijndomeinen bovenaan de hellingen van Pritchard Hill, aan de oostkant van Napa Valley, boven Oakville. De wijngaarden werden aaneengevoegd en Sage Mountain Vineyard genoemd, naar de wilde salie (sage) die in dit deel van Napa Valley veel voorkomt.
De natuurlijke voordelen van de hoogteligging, de arme bodems en de lagere opbrengsten bij Sage Mountain Vineyard komen overeen met de kwaliteiten van bekende wijngaarden van Europa.

Tim Mondavi
Tim Mondavi licht zijn wijnen toe

Twee cuvées

Continuum Estate produceert exclusief twee wijnen: de topcuvée Continuum (sinds 2005) en een tweede wijn Novicium (sinds 2010), speciaal voor hun wijnclubleden en geïnspireerd door Bordeaux. Beide wijnen zijn Bordeaux-blends, met cabernet sauvignon in de hoofdrol, aangevuld met cabernet franc, merlot, petit verdot en/of malbec. Deze blends zijn bedoeld om het unieke terroir en de karakteristieken van de Pritchard Hill-wijngaarden in de AVA Napa Valley te weerspiegelen.

Terroir

De Sage Mountain Vineyard op Pritchard Hill, aan de oostkant van de AVA Napa Valley, ligt op een gemiddelde hoogte van 450 meter boven de zeespiegel en boven de mistgrens. De percelen hebben een westelijke of zuidwestelijke expositie en bieden een prachtig uitzicht over de Napa Valley en de San Francisco Bay, terwijl ze verkoelende briesjes van de baai ontvangen. De ochtend brengt gematigde oceaandamp naar de lagere wijngaarden, terwijl ’s nachts opstijgende warmte vanuit de vallei de wijngaarden verwarmt.
De rode, rotsachtige en mineraalrijke vulkanische bodems zijn uiterst goed doorlatend en hebben een lage vruchtbaarheid. Elke blok heeft een unieke topografie en bodemsamenstelling, en daarom worden ze apart gevinifieerd zodat de individuele kenmerken in elk vat weerspiegeld worden.

Continuum-Estate
Veel van de aanplant dateert uit 1991, 1996 en 2010, met enkele recentere herbeplantingen en ontwikkelingen. Van het totale landgoed van 70 ha is nu 28 ha beplant met wijnstokken. Cabernet sauvignon maakt 55% uit van de totale aanplant, cabernet franc 30%, petit verdot 10% en merlot 5%. Tim hanteert een pragmatische aanpak in de wijngaard en past de meest geschikte aspecten van biologische en biodynamische landbouw toe.

Vinificatie

Bij Continuum Estate staat blending centraal, waarbij de blends per jaar variëren afhankelijk van de oogst. De 45 verschillende percelen worden afzonderlijk gevinifieerd. De vergisting vindt voornamelijk plaats in Franse foeders van Taransaud- en François Frères-eiken, met een capaciteit uiteenlopend van 2.500 tot 8.000 liter, aangevuld met betonnen vaten met een capaciteit tussen de 3.000 en 6.000 liter.

Tim en Marcia Mondavi
Tim en Marcia Mondavi
Flight 1 – Novicium 2011, 2013, 2018 en 2019
Novicium 2011 en 2013 werden één keer gedecanteerd, de jaargangen 2018 en 2019 twee keer, vijf uur voor aanvang van de proeverij.

****

Novicium, Continuum Estate, Napa Valley, Californië 2011
77% cabernet sauvignon, 21% merlot, 2% cabernet franc. Volgens Tim was 2011 een uitdagend jaar met koelere temperaturen en veel regen, wat resulteerde in een lage opbrengst. De oogst vond plaats in twee fasen, op 17 oktober en 3 november. Complete wijn met elegant ontwikkeld en lichter smaakprofiel. De wijn heeft een frisse aardsheid, gedroogde kruiden en specerijen, paprika, leer en tabak, met florale nuance. Complex glas met levendig fruitigheid van donker bessenfruit, fraîcheur, mooi versmolten tannine en ziltigheid. Fraaie lengte en mooi op dronk nu (14,4%).

***

Novicium, Continuum Estate, Napa Valley, Californië 2013
46% merlot, 31% cabernet franc, 23% cabernet sauvignon. In tegenstelling tot 2011 was 2013 een warme vintage met een vroeger oogstseizoen en droogte, waarbij de druivenstokken stress ondervonden. De wijn toonde een meer ontwikkeld karakter en minder verfijning. Aanwezige eikeninvloed, potloodslijpsel, wat hardere en droge tannine, met bijna onrijp groen fruit. Hartig smaakprofiel, kruidig en medicinaal, licht vlezig en aards. Er ontbreekt wat fruitigheid om de eikeninvloed te ondersteunen, lichte bitterheid bij afdronk. (14,7%).

***

Novicium, Continuum Estate, Napa Valley, Californië 2018
90% cabernet sauvignon, 7% petit verdot, 3% cabernet franc. Donkerder en voller smaakprofiel in vergelijking met 2011 en 2013. Volgens Tim was 2018 een genereuze oogst. Het jaar werd gekenmerkt door koelere weerspatronen in combinatie met voldoende zonneschijn. Matige temperaturen na de véraison zorgden voor een kleinere bessengrootte, maar overvloedige regenval zorgde voor een toename in de hoeveelheid fruit.
Op het palet mooi rijp donker fruit in de aanzet, goed gepolijste tannine, zwoel en rijk, met kruidig en medicinaal zoetje aan het einde, doet denken aan px. Licht alcoholisch en warm. De wijn lijkt nog wat gesloten te zijn, en de structuur en het

****

Novicium, Continuum Estate, Napa Valley, Californië 2019
76% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc, 12% petit verdot, 2% merlot. Volgens Tim een meer uitgebalanceerd jaar met een langer groeiseizoen en een goede oogst. Deze wijn vertoont een jeugdig karakter, met een prominente invloed van eiken en alcohol, maar desondanks is het rijpe fruit mooi aanwezig, met een levendige frisheid en fijne, rijpe tannine. De elegante toastaroma’s zijn goed gedoseerd, met subtiele tonen van vanille en chocoladeganache. De cabernet franc voegt florale en kruidige nuances toe, terwijl de cabernet sauvignon zorgt voor een mooie fruitvulling. De wijn toont concentratie en complexiteit, die naar verwachting zal toenemen met verdere rijping in de fles. (15%).

Flight 2 – Continuum 2017 en 2019
Deze wijnen werden twee keer gedecanteerd, vijf uur voor aanvang van de proeverij.

***

Continuum, Napa Valley, Californië 2017
64% cabernet sauvignon, 18% cabernet franc, 9% merlot, 9% petit verdot. Vergisting in Frans eiken en beton, 20 maanden rijping in Franse eiken vaten (2/3 nieuw). Er werd ook één betonnen amfoor gebruikt voor de rijping. De wijn is ongeklaard en ongefilterd.
Het jaar 2017 kenmerkte zich door extremen, met een aanvang van hoge regenval, gevolgd door een hittegolf van meer dan 38 graden Celsius gedurende twee weken in de zomer, en ten slotte bosbranden in oktober. Ongeveer een derde van de totale oogst werd beïnvloed door rookschade, waardoor Tim besloot deze partij niet te gebruiken voor deze cuvée. Hoewel laboratoriumresultaten aantoonden dat de rooksmaak onder waarneembare drempels lag, bleek uit proeverijen dat de wijn nog steeds negatief beïnvloed werd door de tannine en afdronk.
De wijn vertoont een gesloten karakter, waarbij het donkere fruitprofiel nog op de achtergrond aanwezig is. Kruidigheid, salmiak, tabak, toasting en hartige tonen kwamen naar voren. De tannine is grover en licht droog. Vermoedelijk bevindt de wijn zich in een tussenfase en daarom vraagt deze om meer geduld om de fruitigheid verder te ontwikkelen in de komende 3-5 jaar (14,9%).

****

Continuum, Napa Valley, Californië 2019
50% cabernet sauvignon, 37% cabernet franc, 7% petit verdot, 6% merlot. De wijn heeft 22 maanden in het vat doorgebracht. 66% van de Franse eiken vaten waren nieuw en 34% was een of twee keer gebruikt. Er werd ook één betonnen amfoor gebruikt voor de rijping.
Continuum 2019 biedt een elegant geparfumeerde neus, met florale en fris kruidige tonen die vermoedelijk afkomstig zijn van het hoge aandeel cabernet franc-druiven. Op het palet valt de concentratie op, met een jeugdige maar reeds goede integratie van de fijnkorrelige tannine, prachtig sap van optimaal gerijpt donker fruit, levendige ziltheid en frisheid. De elegante toastaroma’s worden aangevuld met tonen van donkere chocoladeganache, mokka en zoethout. Hoewel de wijn nog enigszins gesloten is en de lengte nog in ontwikkeling, biedt de wijn een uitstekende balans en verfijning. Het bewaarpotentieel is goed. (14,9%).

Conclusie
De wijnen van Tim Mondavi weerspiegelen zijn inspiratie uit Bordeaux. Over het algemeen is de Novicium eerder toegankelijk en drinkbaar in vergelijking met de Continuum. Opvallend is dat Tim Mondavi in de loop der jaren minder gebruik is gaan maken van nieuwe eikenhouten vaten en meer is gaan vertrouwen op betonnen en oude eiken vaten. Deze evolutie naar meer verfijning is duidelijk merkbaar in de recentere jaargangen.

Voor eerdere proefnotities van Novicium 2019, Continuum 2017-2019, zie deze link, en de proefnotities van jaargangen 2013, 2011 en 2009 zijn hier te lezen.

The Wine Companions, Venlo, 077-7600900

Mondavi 3